Zákaz dvojnávazců v JČÚS

Zdravím, pochopil jsem dobře že na revírech v JČ je od letošního roku zákaz dvojnávazců na položenou? To asi spousta rybářů i přehlédne a bude chytat na dvojnávazec stejně co?
Autor diskuse: PeSteh - Profil , 22.1.2020 všeobecné - ostatní

sven - Profil | So 8.2.2020 23:58:06

Tatyšák na rybách >>Jj. je to veřejné tajemství ..my se nezdáme ...:-)
Ale je fakt, že mezi vyrobit komponent a zkompletovat koktejl a použít ho proti lidem, je diametrální rozdíl ..

Tatyšák na rybách - Profil | So 8.2.2020 23:34:12

sven >> Dobrý večer - nebuďte skromný, slušnou část jsme pro onoho strýčka Sama vyrobily u nás - inu valuta nesmrdí na rozdíl od atrazinu a pyreroidu ... teprve později se jako projev lítosti zavedl na Vánoce Vietnamec místo kapra :-)

kareldj - Profil | So 8.2.2020 23:00:48

nofish >> to co píšeš platí pro úpravu jakéhokoliv masa - vše v pokojové teplotě až potom pánev,gril cokoliv jinak se jakkoliv kvalitní maso zatáhne a nejde upravit aby bylo ve špičkové kvalitě a udělané tak jak má být a hlavně podstatně rychleji a týká se to samozřejmě i ryb hlavně upravovaných s kostmi nebo celých kusů

sven - Profil | So 8.2.2020 22:18:40

hadr kapr fakr boy >>
Ono také 76 milionů litrů Agent Orange v povodí Mekongu od strýčka Sama není nic, s čím bychom se mohli měřit..

hadr kapr fakr boy - Profil | So 8.2.2020 22:00:55

rybomil >> kam se sr+u naše ryby oproti pangasovi aj. dobrotám .. to je fakt!

rybomil - Profil | So 8.2.2020 20:48:16

sven >> Jj, hoši a holky z milionu chvilek to pořeší :-)))
---------------------------------------------------​---------------------------------------------------​-------------------------------
Jinak pro upřesnění - fa. Nowaco vozí rybky z vícero míst, podobně jako jiné jí konkurenční firmy.
Podle druhu a ceny na trhu/ burze se s nimi zachází. Takže např. makrela od mauretánských břehů přijede do přístavu za jak dlouho ??? No určitě ne za 2 týdny, ale třeba taky za 3 měsíce.
Nej překladiště pro stř. a západní Evropu je Cuxhaven. Tam ale přijedou i balíky řádně, správným a rychlým postupem zmražených ryb z lodí. Tyto balíky/ krabice se tam už nijak nepřebalují ani nerozmrazují, rovnou je hodně přičmoudlí dělníci mrazíren, co tam jezdili v těch -21°C na ještěrkách v keckách z nichž jim koukali palce :o))) lifrují do kamionů. Jsou to ale jen ty dražší druhy, které si u nás běžný zákazník obchodních řetezců moc nekupuje, bo nákupní ( rozuměj velkoobchodní ) cena tam začíná někde, kde by běžný spotřebitel chtěl mít cenu konečnou. Tady běžný čecháček, nefajnšmekr s nenaditou šrajtoflí kupuje ty podprůměrný kvality až humáč.
Po 5ti letech práce v mrazírně dávno filé, mražené ryby z běžných malo/velko prodejů nežeru, kdežto ulovené / zakoupené živé ryby po svém opracování a zmrazení ano.
Jo a hodněkrát jsem se chechtal jakkráva, když kolegyně v práci vychvalovaly ty pangase aj. humusy, jak to manželovi i dětem chutnalo.

nofish - Profil | So 8.2.2020 20:18:16

kareldj >> tak já u ryb preferuju postup třeba pár hodin, ale troška soli, pepře, víc ryba ani nepotřebuje a chvilka při pokojové teplotě, ne srát to na pánvičku studené z lednice...
Ryby řeším jednoduše, dokud to má červené žábry, je to ok, pokud je to hnědé, nebo maso měkké, tak pryč s tím.... Ale já nejsem kuchař, jen jsem občas vykuchal nějakou rybu a tak....

sven - Profil | So 8.2.2020 20:05:40

nekut >> Horké to je a teprve bude...
Ale řešení existuje..
Musíš vzít rybu z rybníků, napájených z pramenů ale ne řekou a už vůbec ne z řeky...
Kdo si myslí, že na to vyzraje mořskou rybou, tak se šeredně mýlí...ty obsahují ještě horší svinstva... Hovězí a vepřové zatrhnou, to bude jen pro vyvolené a lůza bude žrát amarouny s cvrčky a moučňáky a jak to vypadá, výhledově bude tuzemská ryba jen sportovní pomůckou ...
Ale to nás už trápit nemusí .. Měli by si to vzít do programu mládežníci až zas půjdou v pátek místo do školy, tak s mávátky do ulic.. je to jejich budoucnost..

kareldj - Profil | So 8.2.2020 20:02:49

nofish >> souhlas,běžné rybě stačí 24 hodin,není důvod nechávat déle - rybí maso nemá vlákno které naruší pouze zrání jako u všech teplokrevných zvířat kdy se ve svalovině začne tvořit kyselina mléčná která to vlákno naruší,jinak to řvýznam nemá

nofish - Profil | So 8.2.2020 19:43:42

kareldj >> tak mezi námi, letecky sem jdou i bylinky, jinak by nevydržely.
Ale sven má jednu kua velkou pravdu, i rybí maso si musí odpočinout. Myslím tedy naše ryby, tuňáky, mečouny a podobně, jsem nikdy nezpracovával. Ale pokud jde o ryby co chytáme na rybách, můžeš vyprávět, myslí, že něco umím....

nekut - Profil | So 8.2.2020 19:42:39

hadr kapr fakr boy >> Jasný, hlavně na teflonový pánvičce, nebo přikryté pečpapem. Copak mě už to může být jedno, ale valit to dětem.............................

hadr kapr fakr boy - Profil | So 8.2.2020 19:35:50

nekut >> třeba se ta ryba nebude tolik připalovat, když je v ní tolik teflonu :D

nofish - Profil | So 8.2.2020 19:32:39

sven >> no tak pokud jde o farmové lososy z bidfoodu (nowaco po starém) tak t na ledu jsou relativně čerství. Podle toho jak to bereš, jsou v ledu, ale nejsou v ČR za pár hodin od výstupu z linky. Ty potvory s klepetama a tak vydrží víc, to se sem vozí fakt živé.
Ale lidi si třeba neuvědomují, že uzený lososo na tom tácku ve vakuu, se sem běžě vozí mražení a pak se o prodává rozmrazené.
Co jse tak postřehl, tak mořské potvory jako třeba sleď se na moři mrazí do bloků, tady se to rozmrazí a jde to do výroby. Teď s každý musí domyslet, jestli je v klidu salát z rozmrzlé ryby a jestli je v pořádku, že koupí tři ryby v pytlíku mražené a věří tomu, že se to takto mrazí rovnou na moři.... chytrý si domyslí.
Říkám pořád, raději včas zamrazit. než válet do shnití v ledničce :-)

nekut - Profil | So 8.2.2020 19:23:01

Tedy pánové - pokud máte někdo možnost si přečíst dnešní Babišovky - Lidovky, tak Vám asi přejde chuť na naši domácí rybu, ať už jakoukoli. Jen doufám, že to nebude tak horké, jak to vypadá. Každopádně hodnoty jedů tam uvedených budí hrůzu. Jde o Vltavu a kus Labe. Logicky o všechny naše řeky.

Peťas - Profil | So 8.2.2020 17:39:55

Je to v RŘ? Je tak není o čem :-) uz prostě nevi jak mě zastavit :-)))

sven - Profil | So 8.2.2020 17:20:14

kareldj >> Ale to je hluboké nedorozumnění..:-)
Nijak jsem nehodnotil Tvé umění vaření, to bych si nedovolil ale po příspěvcích předchozích našemu duelu, jsem zapochyboval o kompetentnosti, týkající se výlučně oblasti předpřípravy rybího masa...
Sice nemám razítko o kvalifikaci řezník uzenář ale letitou praxi ve zpracování od A-Z ano.
Můj otec jím byl a zasvětil mě do ní dostatečně. Nejen teoreticky ale především prakticky.
Např. i venkovské zabijačky pro známé a sousedy jsem provozoval, než jsem došel k rozhodnutí, že už žádná teplokrevná zvířata, zabíjet nechci..
Konkrétně ryby lovím nějakých šest desetiletí a zpracovávám cca desetiletí pět. Tedy mám cca deset let, před Tvou praxí náskok :-)

kareldj - Profil | So 8.2.2020 16:51:41

sven >> ano,nowaco ryby mrazí to je pravda, psal jsem o chlazené tresce šedé která se dodává snad jen měsíc v roce,jinak dneska -asi 15 let je u nás několik firem které jsou schopné dodat snad už několik desítek druhů mořských ryb čerstvě ulovených a zaledovaných samozřejmě letecky,je zbytečné se bavit o mém umění vařit to posoudí pouze mí hosté kteří se rádi vrací na různé akce které se týkají jakéhokoliv masa to jest i ryb :-)

sven - Profil | So 8.2.2020 15:47:56

nofish >> jako člověk praxe, to musíš vědět nejlépe.
Někteří konzumenti žijí v iluzi, že loď na moři chytí jejich rybu a plnou parou valí do přístavu aby mu ji letecky přepravili do Kauflandu...:-)
Jaksi nekalkukují s tím, že loď je na moři třeba týden nebo dva, dokud nemá boxy plné..
Takže jediné řešení je úlovek zmrazit. V přístavu úlovek vyloží do skladu, tam se bloky rozmrazí a přebalí , případně i znovu zmrazí a kamiony je rozvezou po Evropě.. Pak teprve přijdou na řadu zpracovny a velkobchod, odkud maloobchodníci nakupují. Takže v realu je ta "čerstvá" ryba na pultě už dva týdny stará..
Zatím po ní snad nikdo neumřel...takže si myslím, že ta obchodní vylhaná propaganda je zcela zbytečná.. Lidé pak žijí v klamu, zmasírovani reklamou o čerstvé rybě ...

nofish - Profil | So 8.2.2020 15:09:23

sven >> Hoj. Oni vozí ryby v ledu. Otázka je, jak moc čerstvé jsou. Co jsem vídával lososy, občas byly várky, podle žaber, že už to moc čerstvé nebylo. Humry a podobné potvory vozí taky. Ale samozřejmě, za prvé si připlatíš, pokud nemáš velký odběr, za druhé to pozná na ceně i zákazník.
Ale je pravda, že po obchoďácích, je to samá rozmrzlá potvora. Proto si raději koupím rovnou mraženého pstruha, nebo mořskou rybu. Jsou prostě na lince zmrazeny a je klid, ne nějaké komedie okolo.

sven - Profil | So 8.2.2020 13:57:28

kareldj >> Že jsi profesionální kuchař, vůbec nic nevypovídá o tom, že umíš zacházet i s rybím masem.. :-) To jednak....

Dokonce si troufám tvrdit, že ani napříč všemi obory lidské činnosti, nevypovídá délka praxe vůbec nic o její kvalitě...všeobecně... a to stejně jako fakt, že ani věk ani délka vzdělání nejsou zárukou neomylnosti a dokonce ani inteligence. Ale to jsem už odbočil :-)

A tedy druhak, právě firma Nowaco své ryby nejprve mrazí a teprve před prodejem rozmrazuje. Tedy se nejedná o ryby čerstvé chlazené (což není ani technicky proveditelné) ale o tzv. refreshované... čili recyklované...-) https://www.nowaco.cz/nas-pribeh
Jiné ani nejsou v řetězcích ani v velkoobchodě k dostání..
Výjimkou mohou být pouze ryby z tuzemských chovů, modelově kapr, candát a duhák..
První je prodejně nezajímavé, druhé pro většinu zákazníku příliš drahé, takže se v drtivé většině, jedná pouze o třetí nabídku.
Nemáš zač :-)

já 2 - Profil | So 8.2.2020 13:56:15

rybomil >> POkud vím, zrovna mražení nikdy nekritizoval, pouze postup jak lidé ryby mrazí

rybomil - Profil | So 8.2.2020 13:31:52

já 2 >> Štěpnička psal i jiný kraviny.
Právě dnes vytažený kapři budou po 2 dnech v mrazu tak akorát, podzimní tuk dost spotřebovali.

já 2 - Profil | So 8.2.2020 13:24:22

kareldj >> Ještě je dobré mínit že nejhorší metoda je položit rybu přímo do ledu, jako to vídáme u "čerstvých" ryb v obchodních domech

kareldj - Profil | So 8.2.2020 13:12:42

sven >> abych to uvedl na tu správnou míru - jsem přes 40 let profesionální kuchař a dalo by se asi říct že se ve zpracování jakehokoliv masa celkem dobře vyznám. Rybí maso není Argentinská kráva ani jiný jatečný dobytek aby někde zrála,strop pro uchování čerstvosti a tím i kvality rybího masa je 24hodin v lednici nebo 72hodin v ledu cokoliv jinak je špatně. I u nás už jsou firmy které jsou takovou rybu dodat viz. třeba fa. Nowaco která dováží i ryby chlazené v ledu hlavně v tomto období vládne treska "skrei " neboli treska šedá a je normálně dostupná - kdo jezdí do Norska nebo ji koupí u nás to ví - i to je úplně jiná chuť než ryba mražená :-) Děkuji za pozornost

sven - Profil | So 8.2.2020 13:04:02

já 2 >> :-)))