Jak je to s čistotou našich toků.

Pamatuji období, kdy čistota našich toků byla opravdu zoufalá. Proto s nadějí sleduji více než patnáctiletou snahu zainteresovaných orgánů tuto situaci zlepšit a myslím, že se o zlepšení skutečně dá hovořit a to v celorepublikovém měřítku. Nedávno se mi dostala do rukou mapa ČR, která uvádí stav čistoty našich řek k rokům 2001 - 2002. Záměrně vynechám svůj komentář ke zmíněnému stavu, vyjádřím se v případné diskusi. Uvítám zejména názory těch z vás, kteří znali stav před rokem 1989 a dále těch, kteří znají prognózu do budoucna, zejména rychlost zlepšování stavu. Budu ale rád za každý váš příspěvek k danému tématu. Zmíněnou mapu vložím hned ráno po uvedení otázky.
Zároveň se obracím na RC a MM s návrhem umožnit vkládat otázky s fotografií.
Autor diskuse: drda - Profil , 19.1.2005 všeobecné - revíry, cestování

Jerry | Po 24.1.2005 13:37:27

Co se týče Labe v okolí Děčína, tak v dlouhodobém průměru (za posledních cca 10 let) se kvalita vody zlepšuje, což souvisí s výstavbou ČOV v celém povodí. Příležitostně se ale vyskytují lokální otravy z fabrik, úniky NEL z lodní dopravy (apod.) a také po deštích jsou na hladině "mastná oka" spláchnutá z vozovek. Zlepšení kvality vody se projevuje větší druhovou pestrostí. Čistší řeka je však daleko méňe úživná (souvisí s množstvím planktonu) a tak paradoxně ryb ubylo...

richtřík - Profil | So 22.1.2005 18:26:36

Co se týče kvality vody v řece Bečva v Přerově,tak se kvalita vody po chemické stránce zlspšila,po stránce biologického znečištění je to asi na stejném stavu.Ovšem Bečva ok železničního jezu a kousek nad ním až po soutok s Moravou,je docela dobrej kanál,však je to pořád vedeno jako zvláštˇ znečičtěný revír.Jsou zde výtoky jednak z kanálů,z Agromasa,Kazeta,Chemičky,Teplárny..... .Všichni ale tvrdí,že oni jsou v pořádku.Ovšem ryby jsou zde super!

Kato | So 22.1.2005 15:20:17

Dyje je taky čistší :)

Véna S. - Profil | Pá 21.1.2005 13:26:44

Kvalita vody se určitě rapidně lepší. Sleduji to již několik let na Úhlavě. Cca před 10 - 12 roky i přes to, že to je studená řeka, byl v létě šedozelený vegetační zákal, voda bývala dost neprůhledná. V posledních letech je voda podstatně čistější. Asi na to měla podstatný vliv rekonstrukce ČOV v Klatovech a výstavba dalších čistíren. Ale např. na P potocích se paradoxně se zvýšenou kvalitou vody prudce snížila úživnost toků.

lax - Profil | Pá 21.1.2005 10:28:01

ladys' : lidově řečeno, ale máš ve své reakci pravdu. A ty ranní stavy znám dobře u sebe. Takže v poho.

ladys' | Pá 21.1.2005 9:28:53

lax:jo v poho já jsem po ránu trochu mimoň:) chtěl jsem jenom s tebou vyjádřit souhlas ,ale blbě jsem to napsal..

lax - Profil | Pá 21.1.2005 7:45:25

Ladys': Když si pořádně přečteš co jsem napsal, tak to tam je.

Ladys' | Pá 21.1.2005 6:47:10

lax:důležitá je koncentrace močky na malém potoku kde se to nenaředí je to průser..u Plzně s tímhle maj trpké zkušenosti jak to v teče do řeky tak se to rozchmelí ...

Homer - Profil | Pá 21.1.2005 2:57:33

Podle mého názoru se kvalita našich vod postupně zlepšuje (alespoň někde), např. řeka Bílina nad Mostem.Před rokem 1990 jsem zde lovil jen 3 druhy ryb (plotice, cejn, tloušť), nikdy nic jiného.Dnes běžně kapr, karas, okoun, štika, hrouzek, ježdík, občas lín, bolen nebo jelec proudník.Ve vodě se objevily škeble.

lax - Profil | Čt 20.1.2005 13:29:48

Gudaska: fekálie také vadí, ale vliv trochu jiný. Nedochází k přímé otravě jako u chemikálií, ale vzhledem ke koncentracím organických látek dochází k odčerpání kyslíku rozpuštěného ve vodě a následně k dušení ryb. Samostatnou kapitolou je amoniak obsažený v odpadních vodách.

Gudaska - Profil | Čt 20.1.2005 10:32:12

Dovoluji si malé upřesnění. Ony zdaleka asi nevadí fekálie, které vedly do potoků odpradávna, ale - jak jsem se zminil ve svém příspěvku - prací a mycí prostředky, druhotný doklad stoupající životní úrovně našeho venkova a chatařů.

pajda - Profil | Čt 20.1.2005 9:09:05

Bydlím ve větší dědině a i když tu má skoro každý přepad do potoka, tak v něm žijí a rozmnožují střevle. Lednáčci se tu prohánějí jak rackové nad Labem a ondatry krmí tchán jabkama na 10m. Hrouzků je tu tolik, že když se podívám do vody, tak vidím, jak se pohybuje dno. Ve vedlejším přítoku to bylo stejné do té doby, než ho někdo (všichni tu víme kdo) několikrát po sobě vytrávil dočista. Zajimavé bylo, že vždy poblíž nějaký zemědělec hnojil.

drda - Profil | Čt 20.1.2005 8:23:44

Carlos: to co píšeš potvrzuje i můj otec, který pochází ze Slavonic. V okolí je a bylo několik rybníků. Když jako kluk chodíval lovit kapry, byl překvapený, že větší vždy byli v rybníku, do kterého ústila roura, ze které vytékaly fekálie z vesnice. Myslím, že největší problém je v chemikáliích, používaných v domácnostech, následně splachovaných do septiků.

brach - Profil | Čt 20.1.2005 7:57:52

Výskyt ledňáčka je druhotným kriteriem čisté vody.

Bubák - Profil | St 19.1.2005 22:57:21

Nevím,jestli je výskyt ledňáčka kritériem čisté vody,ale jestli ano mohu říci jen toto.Při 90% návštěv u vody u Vltavy v Praze vidím ledňáčka.A to i v centru na Štvanici,Libeňáku a Troji.

tonysuk - Profil | St 19.1.2005 22:21:06

Carlos:To co píšeš se běžně děje v okolí vodárenské nádrže Želivka.Je pravda,že v některých vesnicích je kanalizace,ale ta neústí do čističky,nýbrž do místního rybníka.Odtud do potoka a potůček do Želivky.A pak do Prahy.Pak tam vybagrují retenční nádrž(údajně je to bahno plné těžkých kovů a škodlivých látek-nemám to ověřeno,ale proč za ta léta ne),bahno vyvezou na okolní pole a samozřejmě do roklí,které mají spád nazpátek do přehrady.Takže když zaprší,tak se škodlivé látky vyplavují zpět.Moc se mi tenhle systém u vodárenské nádrže nezdá.

Carlos - Profil | St 19.1.2005 21:41:54

Jezdím do jedné malé vesničky, všichni bez vyjímky tam mají přepady ze septiků odvedené potrubím do místního potoka. Někteří septiky "vyváží" tak, že do něj hadicí pustí proud vody a je to v potůčku. A světe div se, potok je plný raků a pstruhů ! Ti jsou často vidět, jak číhají u ústí odpadů a sbírají, co vyplave. Zřejmě jim to všem svědčí.

glánis - Profil | St 19.1.2005 17:00:50

Chtěl bych vyvést z omylu ty ,kteří si najivně myslí,že stavbou ČOV v malých obcích se něco radikálně vyřeší.Dochází k jevu paradoxně opačnému, kdy do recipientů(vodních toků) vytéká najednou obrovské množství znečištěné vody hlavně dusíkem a fosforem a tyto recipienty nejsou sto se s s tím vypořádat.Dochází hlavně k obrovským výkyvům ph,procentuálnímu nasycení vody kyslíkem obsahu NH4 a k nestandardním hodnotám dalších ukazatelů.To vede k tomu,že pod výtoky těchto čistíren bývá "mrtvá voda" její délka závisí hlavně na průtoku a na množství vypouštěných "vyčištěných"odpadních vod.Dříve,kdy do menších toků vyúsťovala řada menších kanalizací,byť nečištěných byla situace mnohem lepší.Tok dokázal živiny lépe využít.Je to tím,že 90% čistíren u nás nemá nebo záměrně nevyužívá tzv.terciární čištění vody,což je odbourávání N ale hlavně P.To má za následek velké potíže v letním období s eutrofizací rybníků a velkých vodních nádrží(vodní květy atd.).Můžete s mím názorem nesouhlasit neplatí 100%,ale je to nyní velký problém.

Lumas | St 19.1.2005 15:24:19

lax: Máš pravdu, všude to s kanalizací nejde. Ale ukaž mi někoho, kdo opravdu poctivě vyváží žumpu nebo kal ze septiku na ČOV k tomu vybavenou. To je podle mě tak 20% majitelů. A ten zbytek to někam vyčerpá. :-( Takhle to ale nejde. pak to dopadá, jak píše gudaska.

lax - Profil | St 19.1.2005 14:44:40

Lumas: Ne všechna sídla musejí být vybavena sběrným systémem. Individuální likvidace odpadních vod je možná a někde nezastupitelná i ve slavné EU, musí však splňovat podmínky pro ně stanovené (řádně provozovaná domovní ČOV, tříkomorový septik se zemním filtrem a pod.. Ono je to pak nejen o výši investice, ale i o provozních nákladech. Projekt musí být finančně životaschopný, tzn. bez dotace provozu. Lze si pak představit např. stočné 200 Kč apod. Jak jsem psal dříve. Není to tak jednotuché popsat v pár řádcích.

Lumas | St 19.1.2005 14:16:57

drda: V celé řadě drobných vesnic se situace také zlepšila. Bohužel je fakt, že v rámci zřizování dotačních titulů na výstavbu čistíren a kanalizací se jaksi na tyhle drobné obce "zapomnělo". Velké čistírny mají možností dotace výrazně víc než nějaká horská vesnice, která horko těžko zaručí požadovná % spolufinancování. Jak nám to vyjednali v Bruselu, tak to máme. A mimochodem, obec může občanům nařídit připojení na kanalizaci, idkyž už mají třeba žumpu.

drda - Profil | St 19.1.2005 13:52:04

hraji: myslím, že už i tady (vesnice okolo malých potoků) to komunální znečisťovatelé nebudou mít jednoduché. Mohu mluvit za stav ve vesnici Odrovice, která má několik málo set obyvatel. Letos zde bude zprovozněn kanalizační systém, do kterého se mohou připojit všichni obyvatelé. Ti, co se nepřipojí, budou muset dokladovat jaké množství odpadové vody za jaké období a jakým způsobem zlikvidovali.
Co se týká mého komentáře,byl jsem současným stavem čistoty našich řek dost zděšen. Žil jsem v domění, že zlepšení stavu za cca posledních patnáct let, bylo tak markantní, že drtivá většina našich řek snese v současné době na horních tocích ta nejpřísnější měřítka. Takže pan Munzar ve svém pořadu o řekách neměl tak docela pravdu, když v prvním dílu říkal něco v tom smyslu, že lidé na pití přímo ze studánek zapomněli. Nezapomněli, bojí se.
Děkuji všem, kteří se do diskuse zapojili a ještě zapojí.

lax - Profil | St 19.1.2005 12:35:49

Rybomil: K tomu se zase vztahují jiné předpisy a je jen na orgánech odpovědných za jejich kontrolu jestli to zjistí a postihnou. Jina jsem již delší dobu zezaznamenal vyvezení kejdy na zamrzlé pozemky a následný splach do vodoteče. Ono také ubylo gigantických bezstelivových chovatelů. Je však pravdou, že někdy stačí málo a je vystaráno na dlouhá léta.

rybomil | St 19.1.2005 12:10:18

Vím, že třebas "jezevci" tu kejdu a močůvku nemohou v období měsíců 11- 04 vyvážet na 2/3 polí. Tak to holt vozí tajně z druhé strany od lesa a riskují pokuty.Papírově to ale píšou na ty pozemky kam povoleno jest. Zatím prý žádný postih neměli.A když tak pokutu spolehlivě utáhnou a oznámí další malé soukromníky, kteří to dělají také a pro ně problém bude daleko hroznější.

hraji - Profil | St 19.1.2005 11:33:52

Musím plně souhlasit s názorem prezentovaným Gudaskou. Nejhorší jsou vesničky kolem malých potůčků. V Brně si hlídáme každý kanál ústící do řeky a kvůli každé změně barvy se dělají manévry hasičů a pod. To je v pořádku, ale na vesnicích kolem malých potoků je to hrůza. Přece nebudou platit za vyvážení septiku, když Pepa s družstevním hovnocucem si teď bere 300,- kč za jeden odvoz. Tak se čerpá na louky a do potoků. Rozdíl znečištění Svitavy na vtoku do Brna a znečištění na výtoku je zanedbatelný, ale to co přitéká ze pstruhového pásma je někdy dost humus.
Jinak voda se opravdu silně zlepšila. V Brně žijí pstruzi, střevle potoční, raci a voda je plná zooplanktonu a bentosu

Lumas | St 19.1.2005 11:29:03

lax: To máš pravdu, to jsem zapomněl napsat. Ale většinou jsou nesplnitelné, protože nad jedním znečištovatelem je druhý, který ji znečistí na úroveň limitu a víc ho nezajímá. Budou se také muset dohodnout mezi sebou. Dost dobře si to ale nedovedu představit, až se bude povolovat vypouštění kombinovaným způsobem, co to bude za bordel a střet mezi znečišťovateli na jednom toku.

lax - Profil | St 19.1.2005 11:19:34

Lumas: jenom pro doplnění, imisní limity jsou často nesplnitelné kvůli pozadí v recipientu. Tzn. že znečišťovatel by je v některých ukazatelích nesplnil, i kdyby vypouštěl destilovanou vodu.

Lumas | St 19.1.2005 10:46:35

Tak tady je porovnání kvality vody z let 1991-2 a z let 2002-3. Je znát, že došlo k rapidnímu zlepšení kvality. Ale je pravda, že teď to půjde pomaleji. Nyní jsou totiž znečištovatelé vázáni splněním emisních limitů (limitů v tom co vypouštějí) ale od roku 2009 budou muset splnit imisní limity (limity kvality vody po vypuštění do toku). A mají co dělat, protože ty limity jsou poměrně husté.

lax - Profil | St 19.1.2005 10:30:46

V oblasti čistoty vod jsme vázáni legislativou EU, která byla přejata a v některých ohledech je dokonce přísnější než původní směrnice EU. Dalším faktorem je, že ČR byla vyhlášena celá tzv. citlivým územím, takže se na ni vztahují přísnější požadavky na odstraňování dusíku a fosforu z vypouštěných vod. Bylo vyhlášeno přechodné období na její splnění do r. 2010. Komentovat vše by bylo pomalu na článek. To se týká komunálních odpadních vod. Vody průmyslové mají trochu jiný režim a neznám ho natolik, abych jej mohl komentovat. Obecně se čistota vodních toků výrazně zlepšila.

Gudaska - Profil | St 19.1.2005 9:40:24

Ono to není jen sajrajty, které již jsou v půdě. Problém je dnes spíš v tom, že jsou DEVASTOVÁNY vlásečnice. Kdekdo má i vté nejzapadlejší vsi automatickou pračku a koupelnu, včetně chatařů a chalupářů. Málokdo má kvalitní septik s čističkou, většina to bohorovně různými přepady pouští "někam". A tak paradoxně dnes na velkých tocích stojí města a fabriky s čističkami (nedělám si o nich iluze, ale jsou) a malé toky - dříve nesoucí čistou prokysličenou vodu - nesou ze svých vsí a osad bordel.

RoKro | St 19.1.2005 8:45:28

Netroufám si odhadnout, nakolik je to snahou zainteresovaných orgánů, a nakolik změnou hospodářského prostředí po roce 89. Mnoho výrobních podniků přestalo existovat, zemědělci přestali rvát do polí tolik hnojiv (oni by asi i nadále rvali rádi, ale nemají na to peníze). Ale souhlasím, že nějaký posun k lepšímu tu obecně je. Jenže to byl možná jen krátký jednoduchý kvalitativní skok, a další zlepšování už bude mnohem těžší a dlouhodobější, protože těch sajrajtů je všude kolem v půdě a v celém prostředí naakumulováno víc než dost a budou se uvolňovat, i kdyby se všechny továrny zavřely a všechna pole přestala obdělávat. Přeji orgánům (a tím i nám) mnoho štěstí a úspěchů při dalším zlepšování kvality vody v našich tocích.
Nemohl bys tu mapku v nějaké rozumné větší čitelnější velikosti umístit třeba do downloadu?
A kdybys měl pro zajímavost i nějaká čísla, tabulky chemického složení vody vybraných toků z nějakého roku před a po 89.

drda - Profil | St 19.1.2005 7:16:06

Omlouvám se za kvalitu. V legendě je barevně rozlišeno 5 stupňů znečistění. Světle modrá, tmavě modrá, zelená, žlutá, červená, přičemž čistá voda označená světle modrou se u nás zatím nevyskytuje.

drda - Profil | St 19.1.2005 7:10:21

Vase zprava

drda - Profil | St 19.1.2005 7:09:19

Mapka čistoty vody v našich řekách - z knihy Sladkovodní ryby Evropy