Zaciatky lovu s boilies

Ake boilies mam pouzit na revire,kde pekne kapry su,len na boilies vobec nereaguju.Teda,mal som tam asi 15 vychadzok za rok s boilies,menil som montaze,druh boilies,pravidelne krmil a stale bez uspechu.Na ostatne nastrahy sli male kapriky.
Autor diskuse: Hamon - Profil , 7.1.2005 kaprařina - nástrahy, návnady

Hamon - Profil | Út 11.1.2005 19:27:17

Za vsetky rady dakujem,uz sa tesim na najblizsiu moznost si tam zajst a skusit to.Este raz vdaka

brach - Profil | Po 10.1.2005 13:00:06

Honzas - ano je to cílené. Pravdou je, že na našem 1,5 ha stojáku se chytají ze dna celkem běžně kapři 40 - 50 cm. Na vrch jsem tam vytáhl zatím největšího 82 cm. Důležité je parkrát sedět až do půlnoci a poslouchat cvrkot na hladině, kam jsem naházel na různá místa nástrahu.. Velcí kapři berou z vrchu v určitý čas a až za tmy - a že to je slyšet! V ten čas jim pak do jejich míst posílám to, co v předchozích večerech baštili - většinou to je špička rohlíku.

Honzas - Profil | Po 10.1.2005 7:57:25

Brach : Pokud se chce Hamon dostat k těm několika málo kusům větších kaprů, tak přes rohlík to moc nevidím. Musel by cíleně házet toto sousto před vybranou rybu.
Hamon, Virta : Pokud je dno hodně bahnité a bahno je také cítit, boilie z rybích mouček bych nedoporučoval, protože snadno příjímá tyto pachy. V tomto případě bych šel do směsi z ptačích zobů doplněné mléčnými proteiny a obj.komponenty + nižší dávkování esence(např.Monster Crab, Oliheň, Shelfish a pod.) + EO Black pepper. Pokud znáš cesty kudy kapři proplouvají a na bolies tam moc lidí nechytá je to Tvá výhoda. Moc nekrmit jen pár koulí okolo a něco na PVA. Pokud tam chytá víc lidí přes víkend než v týdnu, tak s pruty choď k vodě uprostřed týdne.

brach - Profil | Ne 9.1.2005 18:45:02

Boilies není všemocné. Pokud nemáš záběry na bojlí, zkus jinou techniku - např. chytat na vrch na kousek rohlíku, chleba (letní večer je ideální).

virta | Ne 9.1.2005 0:55:41

Ťažko loviť veľkú rybu na vode, kde je veľa malých kapríkov a pár "profesorov", aj keď je to určite výzva. Ak sa tam chytá na boilies, ako píšeš pomerne dosť, ale neúspešne, je predpoklad, že to budú hotovky a ešte sa nimi aj "kŕmi". Ten veľký kapor nebude zbierať tam, kde sa na kŕmne miesto nahrnú dorastenci, ešte k tomu, ak je tam dostatok prirodzenej potravy. V takom prípade platí, že menej je viac, zakladať kŕmne miesta asi nemá moc veľkú šancu na úspech. Montáž a okolo 4-5 guličiek, podľa možnosti na prirodzenej báze, žiadne arómy. Použil by som len silice (esenčné oleje), už aj kvôli tomu bahnu na dne a boilies zrejme len robené v tomto prípade, základ rybia múčka je asi najdôveryhodnejší, do toho black pepper. Ryba ho ľahko lokalizuje aj v bahne, je to prírodného charakteru, bude vedieť, že to tam je. Zrejme metóda, ktorú si zvolil (to kŕmenie) nie je v tomto prípade vhodná, na takej menšej vode s množstvom kapríkov okolo 40cm by si sa asi mal tohto postupu vyvarovať, falošná bója by sa asi tiež minula účinku. Tvojim cieľom by nemalo byť vytvorenie frekventovaného kŕmneho miesta, naopak presné uloženie montáže s minimom krmiva bez nejakého extra vnadenia vopred a potom už len čas.

janobr - Profil | So 8.1.2005 17:44:03

Ja by som na Tvojom mieste skúsil aspoň na jednu udicu plavačku ,lebo ako si spomínal ,tak to bahno na dne urobí svoje a ak nevieš ake je hlboké tak to skus.

pajda - Profil | So 8.1.2005 8:47:52

Možná bych vyzkoušel jít na to postupně. První dva dny jen partikl a rozmixovaný boilies. Takovou polívku. Později sekaný s partiklem, no a za takových 5 - 6 dnů nasadit kuličky v plné velikosti a na ostro. Vyzkoušel jsem to zatím jen dvakrát v případech, kdy jsem potřeboval větší množství záběrů během krátký doby. Fungovalo to! Rozhodně bych nepodcenil výběr místa, jak zde již bylo psáno.

Rybka - Profil | So 8.1.2005 1:44:55

Velmi podobná situacia je aj na vodnej nádrzi Liptovská Mara.Pocul som uz o pár vecsích rybách chyrených na boilies,ale vsetky velikány boly chytený na pufu alebo kukuricu.Co by ste vedeli povedat ku tejto vode.

Hamon - Profil | Pá 7.1.2005 19:54:47

Vdaka,ten rybnik ma asi 6ha a na boilies,co ja viem,tam chytalo dost malo ludi,ale uplne neuspesne,ako ja,co som pocul.Inak potravy na dne je velmi vela,rybnik,je dost bahenny,hlbka asi 4-5 m.Mam predstavu,asi ako vyzera dno.Aj kadial kapre cestuju,aspon to vyzeralo ako ulicky.Na nich sa mi podarilo stretnut s jednym z macov,ale nejak ma pozdravil a odopol sa.To bolo,co sa tyka velkych kaprov vsetko.

Honzas - Profil | Pá 7.1.2005 14:26:54

Pokud je ta voda hodně prochytávaná a kapři jsou neustále bombardováni kuličkami boilie, tak to nebudeš mít moc jednoduché. V takových případech se někdy vyplatí dělat věci úplně jinak než ostatní. Např.pokud všichni používají boilie z rybích mouček tak použij jiný základ např. s ovocnou esencí, nebo když všichni používají pevnou montáž zkus průběžnou, pokud všichni hážou za horizont zkus střední nebo krátkou vzdálenost a pod. Pokud jde o větší vodu, mohou se také kapři při silném ryb.tlaku stahovat do míst mimo dosah prutů a krmí se většinou přírodní potravou (pokud jí mají dostatek). Pak může být každý slušný úlovek vykoupen spoustou času a trpělivosti při experimentování s nástrahami, montážemi a taktikou.

Hamon - Profil | Pá 7.1.2005 13:55:51

Dakujem za rady,knihy som cital,myslim,ze aj dve z tychto.Neviem. PS: Ta voda je dost prechytavana,ale o velkych kaproch na nej viem,videl som svoje. :-)

Miras | Pá 7.1.2005 11:01:02

Podívej se i do knížky Michala Kučery - Lov kaprů na českých vodách. Řekl bych, že je to poměrně povedený "výcuc" z toho, co uvádí Honzas. Jinak moje knížka č. 1 je ta od Paileyho.

Honzas - Profil | Pá 7.1.2005 9:26:01

Upřesním názvy těch uváděných knih :
"Jak chytit kapra " - Tim Paisley
"Úspěšné udice na kapry" - Kevin Maddocks a Julian Cundiff
"Nástrahy a návnady na kapry" - Ken Townley
Tyto knihy mě daly celkem dost informací a rad.

Miras | Pá 7.1.2005 8:14:47

Souhlasím s Honzasem, podal celkem vyčerpávající výklad.
Pokud jsi si jistý, že kapři se skutečně chodí krmit na dané místo, pak jistě ochutnají i boilies. Pro jistotu bych dal na jeden prut boilies a na druhý kukuřici. Jestli na daném revíru kapři neznají boilies, tak bych nasadil určitě nějakou hotovku (zpravidla to bývá směs 50/50) a zatím bych si nelámal hlavu s výživnou hodnotou. Začal bych krmit a chytat na boilies menšího průměru (14 nebo 16 mm) a uvidíš, jaké a jak velké ryby o ně budou mít zájem. Mně se osvědčilo boilies Richworth (jahoda, tutti frutti, prý je dobrý i com-plex), kterým jsme začal krmit dva dny před plánovaným rybolovem (asi 50 kuliček denně).
Montáže - tím bych si nelámal hlavu - čím jednodušší, tím lepší.
Shrnuto - jedná-li se o "pannenskou vodu", tak rozhodně začít od toho nejjednoduššího!

Honzas - Profil | Pá 7.1.2005 7:09:31

Pak asi děláš něco špatně. Pokud tam větší kapři jsou musí z jejich počtu nějaké procento podlehnout pokušení ochutnat tu voňavou kuličku, co se válí na dně. Všechno si nech pořádně projít hlavou : sledování aktivity kaprů, kde se ukazují, ve které části dne jsou aktivní, zjistit si profil a charakter dna, podle se rozhodnout pro toho výběr místa, kde budeš vnadit a chytat, sledovat jakým způsobem chytají ostatní rybáři, jaké používají nástrahy, jaké procento rybářů chytá na boilies, jak velký je rybářský tlak, výběr osvědčeného druhu montáže. Pro úspěch určitě nebudou stačit krátké vycházky, ale je potřeba u vody strávit více času. Zkus tam někdy zůstat přes noc a když nebudeš chytat sleduj a poslouchej, co se ve vodě děje. Někdy přichází úspěch v prvních okamžicích lovu a je výhodou mít všechno předem připraveno včetně provnadění lovného místa. Co se týká boilie, tak ve tvém případě, kdy půjde asi o kratší (1 den) vycházky bude důležité, aby bylo boilie dostatečně atraktivní z hlediska lákání (vůně, atraktory) a nezáleží pak tolik na jeho výživné hodnotě. Tyto požadavky splňují některé hotovky, ale nevybíral bych ty nejlevnější. Samozřejmě si můžeš vyrobit i své boilie. Pokud bys ale pravidelně a dlouhodobě vnadil, pak by to chtělo snížit podíl esencí a atraktorů na nižší hodnoty a používat boilie s vyšší výživnou hodnotou (vyšší podíl proteinů, aminokyselin, vitamínů a pod.) Probírat tuto problematiku je na celou knihu. Doufám, že jsi už nějakou přečetl. Doporučuji z českého nakladatelství FOX tituly "Nejúspěšnější montáže na kapry", "Nejúspěšnější nástrahy na kapry" nebo "Jak chytit kapra" od Tima Paisleyho.