Velikost háčku / počet záběrů

Zdravím. Chtěl jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s velikostí háčku na počet záběrů? Všude se píše malý háček víc záběrů...Používám skoro celý rok 6ka a 8ky. Při přechodu na menší mi padá dost ryb.
Autor diskuse: F.Jack - Profil , 14.1.2015 kaprařina - náčiní, doplňky

Patˇas - Profil | Ne 18.1.2015 13:14:41

F.Jack - >> ahoj používám velikosti co ty, ale padají mi pouze z velikostí no:8 a pouze tehdy když jsou kapři opatrní a záběry jemný. A to si hraju s délkou návazce, délkou vlasu pod háčkem, velikost nastrahy a váhou olov na dobrý zásek a padají mi stejně. Třeba ze tří záběrů na podložce jeden. Píšu o kaprech do velikosti 60cm na podzim. Přes léto se mi to nestává s velikostí háčků no: 6

Blumik - Profil | Ne 18.1.2015 12:55:04

Mr.Doctor >> Přesně tak ,mam to podobně.

Mr.Doctor - Profil | Ne 18.1.2015 11:38:26

Chlapi, všichni tady píšete, jak super vám to funguje na malé háčky. Ok, chytá tak většina a nejspíš uspěšně, asi tedy proč ne. Také jsem to samozřejmě zkoušel ale s negativním výsledkem. Většinou jsem rybu po chvíli vypnul nebo po záběru ani nezapnul. A pokud jsem ji už dostal na břeh, měla hubu uvnitř často od malého háčku pěkně pořezanou, jak háček povolil a zase se uvnitř "chytil". A to jsem se z tohoto důvodu s nimi při zdolávání doslova "mazlil", nepomohlo. Odchytal jsem tak jednu výpravu a už nikdy více, vrátil jsem se zpět k háčkům velikosti 4 a někdy dokonce i 2. A bylo po problému. Připouštím, že chyba s malými háčky byla pravděpodobně v návazci, ale zkoušet měnit to již nebudu, tato negativní zkušenost mi jednou stačila. A proč taky, když počet záběrů samotná velikost háčků nějak podstatně neovlivňuje. Chytám, jak jsem psal, na velikost 4, kolega vedle na 8 a počet záběrů je +- stejný. Pokud ryba nástrahu nasaje, větší háček se jí zachytí hned na kraji huby a pokud už je na prutu, je víceméně vyhráno. Málokdy jsem na větších háčcích přišel o rybu. Malé háčky podle mě nasaje hlouběji, proto ty pořezané huby, ale toto je má zkušenost, dobrý návazec to snad může řešit....

IchHabe - Profil | Ne 18.1.2015 11:24:03

Na hodně malých háčcích se hůře udrží větší ryby. Totiž tento háček nemá šanci projít skrz ale jen na nějakou blánku v tlamce se zavěsí. Nejlepší je pro zvýšení úspěšnosti co nejtenčí vlasec a malinkatý háček. Prostě všechno co nejméně nápadné. Pak ryba nemá žádné podezření. V případě polknutí mini-háčku se ryba lépe vyrovná pokud jej ustřihne lovec než když spolkne nějaký obrovský hák. Ten taky udělá velké zranění.

neutral - Profil | Ne 18.1.2015 1:44:20

F.Jack - >> Ono i tak trochu záleží na tom,v jakých podmínkách chytáš. Řeka,stoják,vázky,bahňák, štěrkáč,prochytaný,vlasec,šnůra.jaro,léto atd.Záleží taky,jak a s čím rybu zdoláváš(technika,prut a brzda navijáku) Obecně platí to,co jsi napsal,ale v praxi to vůbec nemusí být tak horké.Na amury se vesměs doporučují větší háčky.Já jsem ale zjistil,že mi daleko líp chodí třeba na ssc č..9.a nemám s tím z nějakého důvodu vůbec žádný problém.Amur ma tvrdou tlamu a nevyhledává vázky a jeho "nepředvídatelné" výpady,nejsou zase až tak nepředvídatelné,takže se při troše štěstí a praxe dá v klidu ukočírovat...
Na bahnitém rybníku se dá zase lehce předpokládat,že místní kapří budou mít tlamky měkké a jistější bude nasadit do boje háčky větší.U vázek využiješ zase robustnější drát,ze kterého je háček vyroben,ale problém bývá v jeho ostrosti.
Je to prostě teoreticky velmi jasně dané,ale prakticky je to jeden velký guláš a alchymie.Jde o celou sestavu udice a v neposlední ředě taky o ruce,a hlavu,jež to má všechno nastarosti...

agig - Profil | Ne 18.1.2015 0:13:11

F.Jack - >> Ahoj já používám fox ssc velikost 5 a pohoda používal jsem i větší žádnej rozdíl nyní jedu tuto velikost už 4 roky a sedí mi nejvíc ale vše je spíš o montáži jak o velikosti háčku někdy malej nesedí i když je montáž na 100 procet dáš větší hák problem je vyřešen prostě žadna panika ;-)

arnošt - Profil | So 17.1.2015 23:29:27

Tu ostrost háčků bych klidně ještě jednou vyzdvihnul,určitě je potřeba před každým novým náhozem nebo zavezením hrot zkontrolovat,liknavost se může rovnat ztrátě třeba krále revíru.
Když dám na montáž nový háček ještě neznamená,že ho při prvním stahování nemusím vzít hrotem o jediný kámen v cestě na břeh.A s ohnutou špicí hrotu se háček špatně kaprovi bodá do tlamky.
Je potřeba tyhle věci kontrolovat a nebýt líný,protože tomu rybářskému štěstí se musí jít taky hodně naproti...

honza271 - Profil | St 14.1.2015 10:05:41

neprduch >> přesně tak příklad FOX má krásné videa na vázání háčků a montáží možno k vidění na youtube.com ... jinak i zde na mrku a kdekoliv jinde na serveru se dají najít vázání uzlů, háčků tak i celých montáží a je jen na člověku,který si vybere a hodí do vody ... já si zkouším navázat mnohé z nich ale stejnak jsem stále příznivcem " V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA A SÍLA " ... samozřejmě používám jak ztužené tak i měkké šňůrky 25lb v chladnější vodě 15lb či fluocarbon a na labe přitvrdím i na 35lb ... favoriti ztužená new X-STRIP od carp´r´us, měkké KRYSTON SILKWORM, labe třeba QUICKSILVER ....

meďo1 - Profil | St 14.1.2015 9:31:19

F.Jack >> Veľmi sa mi osvedčila kombinovaná montáž, vzdialenosť boilies od háčika (FOX Arma Point LS Size 6) dávam max 1 cm. Ak davas 15 cm naväzec a ryby ti padajú, tak ho určite predĺž a skontroluj ostrosť háčika. Ako tu uz pisal kolega Neznaboh:-D, je to veľmi, ale veľmi dôležitý faktor. Myslím si, že olovo na padanie ryb nemá žiaden vplyv, aspon ja som nic take nepostrehol a to používam aj tažšie olova.

neprduch - Profil | St 14.1.2015 9:09:37

honza271 >> Háček vážu až po špičku hrotu háčku.
Myslel jsi to dobře, ale úplný začátečník by to mohl špatně pochopit:)) Ale od toho jsou atlasy uzlů.

honza271 - Profil | St 14.1.2015 9:05:55

F.Jack - >> může i nemusí je to strašně diskutabilní ... dej ho delší a uvidíš ...

F.Jack - Profil | St 14.1.2015 8:40:15

honza271 >> Mívám délku návazce cca 15cm. Mezi háčkem 2cm i více. Je možné že to bude tím kratším návazcem.

honza271 - Profil | St 14.1.2015 8:13:59

F.Jack - >> zkus prodloužit návazec 30 - 40cm hodně se to dělá na vyvážku s kameny, ale co se týče řeky jsem vždy používal to samé a neměl jsem problém ... pak už zkusit prodloužit vlas a boilie dát třeba 3cm od háčku ... rozhodně bych "nenalepil" malý háček úplně ke kuličce spíš bych mu nechal volnost ...

Neznaboh:-D - Profil | St 14.1.2015 8:06:13

F.Jack >> Měl jsem hoooodně háčků od hodně firem, ale tenhle mi fakt sedí....

F.Jack - Profil | St 14.1.2015 7:44:34

Neznaboh:-D >> Na letošek ho nadělil Ježíšek tak odzkouším :). Vypadá dobře líbí se mě, že je víc otevřený. Mám myslím 8ky

Neznaboh:-D - Profil | St 14.1.2015 7:39:39

F.Jack - >> Ahoj, tohle se mi stávalo při tupém háčku. Používám háčky 8 a 10 různých značek. Někdy je dobré zkoušet délku vlasu, někdy je třeba nástrahu "nalepit" až pod oblouček háčku, někdy naopak délku prodloužit. Já používám s 99% měkkou šňůrku a počet ztracených ryb mám tak 1 ku 10. Délka návazce nepřesáhne 20cm. Na řece je to trošku jiné, tak bych prodloužil. Jako velice dobrý háček po loňské sezóně se ukázal Crank od Kordy, ale tam je 8 spíše jak 10:-)

marmyš - Profil | St 14.1.2015 7:33:19

F.Jack - >> Zkus prodloužit návazec,klidně o 100%.

F.Jack - Profil | St 14.1.2015 7:27:05

honza271 >> Návazce dělám stejné jako ty. Háčky používám od Starbaits. Na řece musím používat olova 120g jinak to bere proud. Mám spíš za to že to může být těžkým olovem jak ryba cuká hlavou.

honza271 - Profil | St 14.1.2015 7:08:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

F.Jack - >> Jak píše TWIN 69 jediná chyba musí být v koncové montáži, osobně používám ztuženou šňůrku, kde svléknu 15cm, klasicky bezuzlové vázání ( jen dát pozor na koncový vlas aby vycházel z vnější strany obloučku háčku a né z boku - jeden z důsledků špatného vyklonění při nasátí boilie do tlamky ) řádně stáhnu a došteluju pro krásu oka, hodně používám rovnátko háčku od fy. FOX, krásně to dá že zbyde cca 2 - 5cm, dle velikosti háčku, přechod mezi měkkou a ztuženou částí, kde umístím tungstenové závažíčko odměřím cca 15 - 20cm, nasadím převlek na rychloobratlík, udělám očko a šup s tím do vody. Pro nához nemotající se montáž. Jinak boilie dávám 1 - 2 cm od háčku, použité háčky FOX - SSC, XSC ( vel. 6, 8 ) nikdy s nimy nebyl problém a ostrost kontroluji přejetím hrotu po nehtu, pokud se nezasekne dávám nový. Háček vážu až po špičku hrotu háčku. toť asi vše a přeji petrův zdar.

TWIN 69 - Profil | St 14.1.2015 6:28:57 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

F.Jack - >> Ahoj,chyba není ve velikosti háčku.Pokud TI padá na menších háčcích více ryb,tak je chyba jedině v montáži.Projdi si na Mrku diskuse o montážích a zkus ty svoje změnit.Běžně chytám na háčky vel.8 a 10 a nemám s tím problém.