Zarybnění - je to zajímavá otázka?

Přátelé rybáři,rád bych slyšel Váš názor na způsob zarybňování revírů ČRS. Na netu je vždy zpráva,zarybnili jsme,dali jsme,ale nikdy není zpráva, dáme,zarybníme-přijďte se podívat. Zarybňování je jistě plánované a nevidím důvod proč se jako řádně přispívající člen ČRS této akce nemohu zůčastnin. Jaký je váš názor,jaké máte zkušenosti.Dekuji za vaše příspěvky.
Autor diskuse: žaba - Profil , 18.12.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Stilet - Profil | Pá 26.12.2014 10:51:31

potočák 62 >> Není co dodat, zase jsme u potíží s porovnáním faktického stavu a stavu předpokládaného. Nicméně z pohledu chovu PO v počtech stabilních a ověřených je pro revír výhodnější, když je ulovena ryba z vody i odebrána. (až snad na konec srpna, kdy bagrování krmících se jikernaček PO je dost velký problém v následné nerovnováze při tření) Chová se v tom množství přece právě proto! Ne pro dívání se z mostu, či focení a už vůbec ne jako krmivo predátorů. Přerušit ten koloběh věkového rozložení ryby ve vodě je špatně. Či už násadou malého množství tržních velikostí místo desetinásobku dvouročka, nebo zákazem odlovu na několik sezón, či jen velkohubým prosazováním chyť a pusť. A u Li je to podobné, je krátkověký a pokud po červnu je ve vodě 35+ a do konce roku odnesen není, nedá se očekávat, že přežije zimu a bude ve tření i další rok - snad nějaká výjimka potvrzující....

Obrtlik - Profil | Pá 26.12.2014 10:34:49

Ahoj,no nezbývá ti nic jiného než tvojemu svazu věřit, že tam dají to co píšou. Chodime na výlov každý rok, takže víme kolik kam čeho přijde. Ale jak na jejich stránkách píšou že dali tolik a tolik, tak to nemusí byt v zarybnovacim plánu ,třeba zavolá překupník jestli berou, nebo neberou. U nás taky bylo v plánu vysadit amura, ale dodavatel ho prostě nedodal, že amur prostě není. A když rybu seženou , tak to zase nestihnou dát na face. Ahoj.

potočák 62 - Profil | Pá 26.12.2014 10:28:50

rybomil >> Těch 50 000 byla reakce na zastaralé informace u Vč us.To že rybáři stále více mění svůj přístup k ulovení a ponechání jak potočáka tak lipana vím a pokud jim v přiměřené míře přisadíš duháka nebo sivena,tak v naprosté většině potočáka a lipana pouští.Na druhé straně to vede k tomu,že nikdo neví, jaký je skutečný stav obou druhů a to často, zejména u potočáka vede k přerybnování na menších tocích.Petrův Zdar

rybomil - Profil | Pá 26.12.2014 8:44:16

žaba - >> Jak jsem psal už vickrát a jinde, mormál se na webu MO a ve vývěsce zveřejní, termíny výlovů chovných zařízení. A protože se ví co se tam dalo povyrůst, cca se taky očekává co se vyloví a nasadí do revíru, kolik menší ryby se tam nechá na další výlov.
Každý, včetně nerybářské veřejnosti se může přijít podívat, členové MO i na brigádu.
NA MO si můžeš zjistit i kdy a cca kolik koupené ryby se bude pořizovat a kdy a kam cca nasypávat.

Jen jednou se zveřejnilo nasazování tržní štiky ( kousky 60 - 95 cm ) a měl jsi vidět ten zájem. I borci 75 let + vytáhli ty svý teleskopáky a heintzky třpytice a Hrrr na ně. Asi 10x tolik vláčkářů + rybičkářů než na zahájení, taky lidi co u wasru vidíš 2x ročně. Chytlo se skoro kulový.
Rovněž se tím pádem potom už nezveřejňovalo, když se nasypával potočák 30+..... stejně je někteří pytlovali hlava nehlava v době hájení, tedy už se to opakovat nebude.

Drtic21 - Profil | Pá 26.12.2014 7:50:29

Vždy mně pobaví, jak se od původního dotazu uhne do osobních invektiv. Jsem zvědav, kdo z takových odborníků se skutečnou prací v systému rybářských organizací opravdu zabývá.

hering - Profil | Po 22.12.2014 21:37:03

Stilet >> Výborný zápis. Tak to je a kdo už nějakou tu akci s rybou organizoval,ví jak to s ochotou členstva něco dělat ve skutečnosti je!

rybomil - Profil | Ne 21.12.2014 14:14:56

potočák 62 >> ono by těch potočáků možná i 50 000 ks / rok ulovených bylo, naštěstí ne všichni co je uloví je sežerou a druhé větší štěstí je, že ty nenažranci postupně pomalu, ale jistě vymíraji.

Mrknato - Profil | Ne 21.12.2014 13:19:27

RST >> Milej pane, ve svazu bylo několik návrhů, jak spojit brigády s povolenkou, nebo v nejvyšších patrech svazu, jak vydávat pouze CS povolenku, místo územních.....Neprošlo nic, ani návrhy Jč.ÚS, protože vždy zvítězila košile nad kabátem a ne že by to byly hrušky s jabkama..... Na posledním sněmu se téměř nic neřešilo. Dva nepodstatné návrhy středočechů to dokládají.

Jen mně prosím vysvětli ten demokratickej princip, kdy uživatelem revírů je právnická osoba zastoupená jednatelem, který garantuje státu, že VRP se bude odehrávat dle dekretu za státem stanovených podmínek, ale faktickým uživatelem je konference, která žádným dekretem není vázána, jejlikož její delegáti jsou vázáni pověřením od členů MO. Tak jak to tedy je?. Co zabrání uživateli, aby ho konference vmanévrovala mimo podmínky stanovené pro VRP a zákon. To ti přijde demokratické????? Nebo na jednání s RO sebou vezme ÚS celou územní konferenci?

Podle mě by svazové struktury byť demokratickým způsobem, neměly zasahovat do VRP a měly by řešit jen čistě svazové záležitosti dané stanovami. Podle mě podmínky VRP stanovuje stát a ne demokratický člení.

RST - Profil | Ne 21.12.2014 11:33:44

Mrknato >> Navrhni jak by to "očekávané rozhodnutí" mělo vypadat, a prosaď ho, pokud to bude mít hlavu i patu neměl by to být problém.

To že někdo odvádí tohle a nebo tamto, rozhodli čeloni - protože oni volí výbor MO ten předsedu MO a ten je zastupuje pře ÚS takže podle těchto nezpochybnitelných demokratických principů si za to že se někam něco převádí může každý jednotlivý člen a každý má také jisté možnosti to změnit.

Uživatel jistě cenu povolenky navýšit může, žádný předpis mu to nezakazuje, ale brigádnická povinnost s tím v nemá nic společného, ta je dána stanovami a řeší si ji každá MO v rámci stanov a svých vnitřních rozhodnutí. Lidé to neumí odlišit a ty jak vidím také ne.

Tomu poslednímu s tu theorií nerozumím. Ale je to celkem fuck, pokusit se tobě něco vysvětlit je zbytečné. Buď nechceš a nebo neumíš chápat jak to celé funguje, z čehož pramení tvé neználkovství kteým tu diváci již několik let krmíš........ Tím s tebou drahý kolego končím, měj se krásně a rozšiřuj dál své teorie a manipulace, zřejmě nic jiného neumíš...

Mrknato - Profil | Ne 21.12.2014 11:14:18

RST >> Ano, nic proti. O tom ale rozhodl svaz ze nějakých podmínek. Dnes jsou podmínky jiné...... Očekávám rozhodnutí, které na to bude reagovat.

Podívej na Zč.ÚS, kde za každého člena odvádí MO ÚS 500,-Kč, vem si ÚSMP, kde to je stovka..... To rozhodla každá z MO?

O ceně povolenky rozhoduje uživatel a ten může cenu povolenky navýšit o cenu brigády, tedy např, z 1100,-Kč na 1800,-Kč a současně takového zájemce si převzít jako člena přispívajícího....... už dnes bez změn stanov a bez svazokydů.

Je to jen theorie, protože to by se pak ve svazoprostoru strhnul uragán.... Peníze, které jsou od rybářů přerozdělovány do různých kupiček a rozpočtů, jsou stále peníze a ne jablka a hrušky. No a tyto kupičky se mohou měnit, nebo snad ne?

Stilet - Profil | Ne 21.12.2014 11:13:25

Mrknato >> No konečně jedna částečná shoda:-)....a k tomu věcnému zájmu - někdo z těch zbylých 96,25 % občas založí na Mrku otázku - proč je nikdo nepozve na kontrolu zarybňování?...

Mrknato - Profil | Ne 21.12.2014 11:03:33

Stilet >> -Věcný zájem hovoří za vše...
-Odnést kyblíček zvládne hospodář se zástupcem, nebo členi výboru.
-Na kolik to vyjde ? Výsledek bude zcela nepochybně v červených číslech......

Dudlajdá, ježíšku, panáčku, já tě budu kolébati....))))))

Stilet - Profil | Ne 21.12.2014 10:55:09

Mrknato >>Odpovědi na otázky:
- věcný zájem - procenta snad ještě počítat umíš? Tady např. 15 z 400 = 3,75%
- alespoň odnést "účelně" kyblíček s rybou k nádrži umí většinou každý
- na kolik to vyjde? Brigádou vytvořená hodnota - nezaplacený poplatek za neodpracovanou brigádnickou povinnost = ...počtář jako Ty to musí dát levou zadní.
A agitku vyměň za koledy.

RST - Profil | Ne 21.12.2014 10:52:50

Mrknato >> Placení brigád je členská povinnost, která nemá s cenou povolenek a zarybněním nic společného. Cena je jako už tu někdo psal v každé MO jiná a představ si může ji ovlivnit například členská schůze - její výši musí totiž tento orgán schválit. Každý má možnost si cenu brigády splnit i jinak než zaplacením, a nebo má možnost vystoupit ze svazu a povolenku si zakoupit jako nečlen. Všichni kdo v ČRS a v MRS jsou tak vstoupili dobrovolně, podle pravidel určených stanovami. Pokud s nimi nesouhlasím nemusím být členem těchto sdružení a nebo se pokusím je změnit, což ovšem tlacháním na mrku dost dobře nejde.

Cenu povolenek stanovuje uživatel a tím ve valné většině není MO, jak si to ten který uživatel zkalkuluje je jen jeho věcí, případný lovící má dvě možnosti, za prvé cenu povolenky akceptovat zaplatit a chytat. A za druhé nic si nekoupit. Je to na rozhodnutí každého soudruha.

Tvé úvahy o sloučení obou poplatků jsou opět, stejně jako valná většina tvých kidů, značně účelově napsané a zavádějící. Opět motáš hrušky a tentokrát myslím že s hovnama.

Mrknato - Profil | Ne 21.12.2014 10:34:45

Možnost komunikovat s MO, ve které je člen organizován, má každý, i bez formuláře. Otázkou je, kolik lidí má věcný zájem, je fakticky schopno účelně pracovat a na kolik to vyjde každého z členů. Moc by mě zajímalo, zda by hraji takto zajišťoval pracovníky pro fungování firmy, podniku, kde pracuje...... To by asi brzo podnik skončil. Svaz ne, ten je věčný, toho platí členi a vše okolo je jen agitka.

Jen pro představu, v celém ČRS může být hodnota brigád cca 130 milionů což při deklarovaném zarybnění jen z povolenek je 187 milionů a to ještě cca 1/2 z těch 187 milionů je realizováno u komerčních rybochovců. To znamená, že přibližně na jednoho svazového kapř za svazocenu je třeba počítat dalšího, za tržní cenu, který se nevysadí, protože musíme plnit svazorozhodnutí o práci zadarmo, to jsou ty potěmkinovké vesnice.

hraji - Profil | Ne 21.12.2014 9:44:03

žaba >> pokud ti vadí to, co zda napsal Stilet, což bylo přesné a výstižné, a nevadí ti ty tuny žvástů, co zde napsal Mrknato, jde ti opravdu o čestný dohled nad vysazováním ryb. Já bych tě ale nepozval.

Stilet - Profil | Ne 21.12.2014 9:33:39

computerfish >> Jen abys jednou viděl tu "výzvu", o které tu píšeš, průměrně je tady za rok cca 25 nabídek. Z toho asi 15 opravdových zájemců(z 400 členů) a zbytek je nějaký výsměšný spam.

Mrknato - Profil | So 20.12.2014 23:22:37

computerfish >> Určitě ne všechny, cena povolenky je na každém ÚS a rozdíly v jednotlivých ÚS byly a jsou i teď. Místo brigády by mohlo být splněním členských povinností např. nákup povolenky..... MO, které mají své soukromáky by na nich mohly od členů požadovat další plnění povinností, nebo ty soukromáky rozpustit, to by bylo zcela na členech........ když máme tu demokracii.
Nebo nám ty brigády vytrhnou trn ze svazopaty? Pak je divný, že z nich ÚS začínají pomalu uzobávat. Já sem pro to říct členi pravdu najednou a ne po kapkách.....

retrívr - Profil | So 20.12.2014 22:37:25

žaba - >> Pro mne je to vše směšná píseň. Viděl jsem to několikrát, většinou zcela náhodně. Nikdy mi nepřipadlo, že kecy o množství souhlasily.Nicméně, nikdo , nikdy nic nezkontroluje, pokud to není o stovky procent jinak.Otázka kámo je na hovno, myslím, že o tom něco vím.

computerfish - Profil | So 20.12.2014 21:54:23

Mrknato >> To by musely všechny svazy. Z ceny územní povolenky se odvíjí cena CS povoleny. Navíc cena brigád v jednotlivých MO není pevná.

Mrknato - Profil | So 20.12.2014 21:35:49

computerfish >> A jak to prosímtě prošlo? Jinak rozumný řešení, pokud jde do nákupu. V Jč. si ÚS stahoval pětistovku, ale tu přerozděloval MO k chovu, tedy svazocena mohla vesele klesat........

Kdy už konečně napadne lidi co nemaj hlavu jen na klobouk, aby se cena povolenky a brigád sloučila......

computerfish - Profil | So 20.12.2014 21:29:28

Mrknato >> Pražští Pepíci odvádějí z každého člena a zaplacených brigád příspěvek 100 Kč na zarybnění. Blbý co? A povolenky prodávají v kvelbech, aby si nemusel čekat až milostivě dědkové otevřou, mazat se složenkou na poštu a zpátky, navíc čekat na nový rok, aby sis mohl koupit povolenku jako v Brně a pak se prosíkem přišourat pro povolenku.

Mrknato - Profil | So 20.12.2014 21:16:01

On si možná málo kdo uvědomuje, že cca 1/2 násad vysazují komerční dodavatelé ryb mimo svaz. (Viz kakrova fotodokumnetace). U nás např. 3/4 zarybnění VČ P revírů stihne dvojice zaměstnanců svazu, co by tam dělali voajéři? Akorát by to propálili, tedy víc škody jak užitku. No a pak je také si třeba uvědomit, že ryby se objednávají přes počítač a tuto práci může dělat jak člověk z MO, tak i člověk uživatele, na co brigádníci? Pro uživatele mluví i to, že může objednávat větší množství ryb a je možné získat i nějakou množstevní slevu....... Jasně, co by pak ty MO dělaly...... za ty prachy co mají z brigád a členských........... nějaká svazočinnost se musí vymyslet, aby to tak neřvalo. V Praze to už odpískali a členi se organizují v rybářských qvelbech a plní si povinnosti nákupem tackles a bolelís......)))

žaba - Profil | So 20.12.2014 21:13:47

Stilet >> Vážený pane děkuji za vyčerpávající odpověď,asi je na Vás otázka příliš složitá,odpovídáte mimo mísu. Šetřete svůj čas a zapomeňte na tuto diskuzi,Vaše názory a napadání mne nezajímá.

computerfish - Profil | So 20.12.2014 20:57:42

Stilet >> Myslím si, že obecně za všechny nemluvíš pravdu. Ještě nikdy jsem neviděl výzvu přijďte pomoci při výlovu dne toho a toho. Zato řečí o tom, že nikdo nechce jít slyším permanentně. Stejně jako právě od tebe. A když projevíš zájem, tak ti odpoví, že potřebují někoho znalého věci. Možná, že u vás je to jinak.

Mrknato - Profil | So 20.12.2014 20:49:24

hraji >> Protože nemáš na ČRS ánung, tak ti odpovím. ČRS není MRK, diskusní klub.
My máme ve stanovách zakotvené právo členů, obracet se na orgány Svazu se svými podněty, návrhy, dotazy a stížnostmi. Já jsem vznesl dotaz. Jde o to, že realita fungování svazů je zcela odlišná od toho, co stanovuje zákon 99/2004 pro VRP, tak i stanovy pro fungování spolku.

FOUSATEJ HAT - Profil | So 20.12.2014 20:43:57

já nevim jak u Vás ale tady u nás to všichni vědí, a pokud se smí chytat třeba od 4 hodin, tak ten den co se vysazuje už většina rybářů na daný vodě sedí a hlídá místa již o hodinu dřív :-))))

hraji - Profil | So 20.12.2014 20:37:22

Mrknato >> vysvětlení je prosté, oni jednoduše ví, že s tebou je zbytečné diskutovat, takže z jejich strany je to v podstatě prevence. Čemu na tom nerozumíš?

Mrknato - Profil | So 20.12.2014 20:32:12

*Shimi* >> Vidíš a stačilo by, aby pan Heřman a pan Bialek mně napsali, pane Gregoro, mýlíte se , bohužel se prodá jen 12000 územních povolenek a 1000 CS. Byl by to první pevný svazobod ve svazovesmíru, okolo něhož by jím šlo pohnout. To se nestalo. Bůh ví proč?

Mrknato - Profil | So 20.12.2014 20:01:57

žaba - >> Vysazování násad je záležitostí uživatele a to jsou hlavně ÚS. Není to věcí MO. Pokud pověří uživatel svoji nižší složku, tak jsem přesvědčen, že tím pověří konkrétní lidi. Každá složka svazu má své kompetence a je blbý se do nich vlamovat a "krást" je někomu. Na jihu Moravy to mají za přeukrutné hrdinství......

Jestli někdo, nějaká složka chová ryby, tak to je v první řadě business a až pak cíl svazu. Kdyby to byl fakt cíl svazu, tak budou chovat všechny MO, ne jen pár a budou chovat potřebné druhy ryb a ne "ohroženého" kapř.

Bušák - Profil | So 20.12.2014 19:59:46

Darcy >> díky ti

Mrknato - Profil | So 20.12.2014 19:56:12

Stilet >> A ty si jako myslíš, že třeba 100% členi, pokud by si vybrali možnost brigády při zarybňování, nebo tam jen očumovali, by bylo dobré a svazopřínosné? Už slyším komentáře, velké ryby jste prodali a vysazujete malé, proč jedni mají vysazování brané jako brigádu a jiní jen jako čumendu.... Proč se nevysazuje na jaře.....atd.

*Shimi* - Profil | So 20.12.2014 19:29:16

Mrknato - >> I kdyby to bylo méně než těch cca 14 melcků, tak je to stejně mazec. Černá díra je slabé slovo.

Stilet - Profil | So 20.12.2014 19:03:54

žaba >> Myslím, že otázka pochopena byla....a Ty se můžeš kdykoli zůčastnit zarybňování. Jen pro to musíš malinko pohnout pozadím. Pochopil jsem, že očekáváš telefonát od hospodáře (nejlépe týden předem) s pozvánkou na prohlídku ryb při vysazování. Pokud možno i s dovozem na místo :-). Jo, je za tím nečistý záměr - Tvoje lenost.
Když se např. vysazují chované ryby, musí se napřed slovit z chovných zařízení. Je to super práce s rybkou a i tak je problém sehnat někoho na pomoc při slovu a pak při vysazování, nikomu se nechce. Ale kontrolně se dívat doma na netu na video ze zarybňování (je přeci to 21.století), to by se chtělo. Prosím Tě, zavři to tady.:-(((

potočák 62 - Profil | So 20.12.2014 18:54:36

Ale v jednom se VČ US vytáhl,zatím co ostatní US žádají kraje o příspěvek na zarybnění říčními druhy ryb,VČ US jako jediný vytáhl od hradeckého kraje peníze na zarybnění naším původním nejohroženějším druhem AMUREM.Petrův Zdar

potočák 62 - Profil | So 20.12.2014 13:36:49

V ĆRS bylo 11 000 lipanů uloveno naposledy v roce 2008,od té doby mají úlovky obrovsky sestupnou tendenci-rok 2013 necelých 4 500 lipanů.A pstruhů potočních bylo přes 50 000 uloveno naposled rovněž v roce 2008. Od té doby se úlovky v celém ĆRS pohybují kolem 45 000.Petrův Zdar