Kapr tmavě červené maso

Dnes jsem chytil kapra, ale překvapila mě barva jeho masa, celá ryba má tmavě červené maso. Setkal jste se někdo s něčím podobným?
Autor diskuse: Kamil C. - Profil , 1.6.2014 všeobecné - ostatní

Morus - Profil | Po 2.6.2014 10:35:20

tomisBMW >> no je pravda že zrovna u 70cm kapra je to nepravděpodobný. Ale zkus si koupit v Globudu kapra z Chlumce, má přesně takový maso.

kabát - Profil | Po 2.6.2014 9:59:35

Válel se přes den na mělčině na slunci a tak se trochu připekl.

šmudla007 - Profil | Po 2.6.2014 9:18:54

Kapry s tmavým masem občas chytnu. Dicky to byl větší kousek co v revíru plaval rok nebo déle. Vloni to byl 57kapřík hubený dlouhý, předloni 53jka. Asi to potravou. Vůbec bych to neřešil, když chutná a v noci nesvítí.

tomisBMW - Profil | Po 2.6.2014 9:08:39

Morus >> jako že jim do přehrady nasazujou 70cm kapry ? nám jen 38 :-(

Morus - Profil | Po 2.6.2014 8:41:47

Kamil C. - >> Je to kapr kterej byl vysazenej nedávno a byl přivezenej z chovu v některým chovným rybníku. Zřejmě to nebude třeboňskej ani novohradskej, ty takovou barvu nemývaji. Ale odpovídalo by to kaprovi z rybářství Chlumec. Tyhle kapři se prodávaji mražený např. v Globusu, maji přesně takovou barvu a nevalnou chuť. Je to hlavně krmením, nevím co jim tam přesně sypou ale určitě to nebude tak kvalitní krmení jako např. Třeboň. Když se takovej kapr vysadí do revíru, běžně se mu do roka barva masa změní do normálu.

Siven Polní - Profil | Po 2.6.2014 8:33:49

Tata na Vánoce kupuje Kinského kapra. Maso má barvu jemně "lososovou" - tam je to dáno snad geneticky. Ale tohle je i na "Kinského" moc tmavé...
Jak chutnal?

tomisBMW - Profil | Po 2.6.2014 7:46:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kamil C. - >> No tak myslím že je to tou velikostí co jsem psal už na začátku.Pochybuji o tom že byl kapr špatně odkrvenej když ho umíš takhle bombácky zpracovat ;-)

PYTLAKS - Profil | Po 2.6.2014 7:41:13

Kamil C. - >> nepoznáš tuňáka od kapra?:-))))))))))))))))))))))))))))))))

Buffalo1969 - Profil | Po 2.6.2014 7:20:03

blahy >> jestli jíš vepřový a hovězí, tak dávej bacha.....tam jsou ty kosti větší a tvrdší.....:-)

blahy - Profil | Ne 1.6.2014 23:12:46

Doufam,ze ti zaskoci kost !!!

Starc55 - Profil | Ne 1.6.2014 23:01:25

Bušák a Dalas to vystihli naprosto přesně. Víc k tomu není třeba dodávat. Takovéto maso mě chutná, je natrostlé přirozenou potravou. U malých kapříků pod 55 cm jsem se s tím snad nesetkal.

rover - Profil | Ne 1.6.2014 22:59:14

b.gun >> Ty víš, jak rybu kvalitně přidusit ?

b.gun - Profil | Ne 1.6.2014 22:51:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak jsem ještě zběžně projel nějaké ty německy psané stránky a názory, které jsou tam v tomto ohledu uvedeny, se dělí na vliv velikosti (respektive stáří) a přirozené potravy (korýši, patentky). Přidušení ryby tam nezmiňují.

agig - Profil | Ne 1.6.2014 22:30:42

Kamil C. >> Co se týče zbarvení záleží kde ryba žije a co žere jináč to neni na závadu já osobně ryby nejim jsem radši když plavou volně v přírodě to je krása ;-)

Kamil C. - Profil | Ne 1.6.2014 22:26:20

agig - Já raději kapra než krkovičku a jako pomsta mi to nepřijde to maso vypadalo na první pohled kvalitně jen jsem se s tím ještě nesetkal :)

agig - Profil | Ne 1.6.2014 22:08:20

Kamil C. - >>To je pomsta toho kapra kdybys ho pustil tak se ti to nestane kup si krkovičku a kapra nech radši plavat ;-) ;-);-)

molca - Profil | Ne 1.6.2014 22:00:02

Rozhodně je to přirozenou potravou, hlavně škeble, patentka, u nás na štěrkovišti je toho hrůza, takže za mě rozhodně škeble.

rover - Profil | Ne 1.6.2014 21:58:33

Kamil C. >> Většinou je "rudé" maso u ryb 80 +, ale záleží také na úživnosti vody a "sortě" kapra. Nicméně ta barva masa není nic nenormálního, akorát z kulinářského hlediska to maso není jaksi "in".

Kamil C. - Profil | Ne 1.6.2014 21:41:30

rover - 69 cm 6-7 kg

rover - Profil | Ne 1.6.2014 21:38:23

Kamil C. - >> Větší, starší ryba. Měřil jsi ho ?

Kamil C. - Profil | Ne 1.6.2014 21:34:39

Kapra jsem zabil téměř hned po zdoláni takže přidušením to asi nebude, přikláním se taky k té přirozené potravě. Dnes jsem ho měl na oběd a byl výborný maso měl pevné pružné ne bahnité a na to jak byl velký neměl skoro žádný tuk. Jinak všem dík za odpověď.

FOUSATEJ HAT - Profil | Ne 1.6.2014 17:38:35

Kamil C. - >> Asi nějakej divokej kapr :-) něco jako prase a divočák :-)))))) Tohle je krásnej příklad, jak to máme my, co jim ryby nechutnaji jednodušší

nofish - Profil | Ne 1.6.2014 17:20:50

Soulfish >> Ono je to celkem jedno. Jen mi šlo o to, aby to pochopili všichni. Takže vysvětlení pro laika.
Vždyť to vidíš, sešli jsme se tu dva rybáři, co dělali praxi v té samé firmě. Jeden z nás tohle x-krát viděl a pamatoval si, z čeho ta barva je (ale bez vysvětlení jak k tomu dojde), druhý to nikdy neviděl. Je třeba se vzdělávat :-)

Soulfish - Profil | Ne 1.6.2014 17:13:50

nofish >> třeba takovej já - biologii dělám už nějakou dobu, ale že by myoglobin způsoboval zabarvení masa, jsem se dozvěděl až dneska - na přednáškách nám ho zmínili akorát jako přenašeče kyslíku a to byl konec

lékař by toho věděl víc

nofish - Profil | Ne 1.6.2014 17:06:24

Soulfish >> Nee, napsal jsem to blbě. Chci vysvětlení od člověka co tomu rozumí, podané pro nás blbé :-) Takže vlastně trošku tak jak říkáš :-)

Soulfish - Profil | Ne 1.6.2014 17:01:15

nofish >> Ty nechceš laické vysvětlení - laik o tom ví (s prominutím) prd a ty to chceš vědět pokud možno co nejpřesněji, jest tak? Vybral jsem odkaz, který byl dle mě relativně srozumitelný i pro člověka, který se v dané problematice vůbec neorientuje, a zároveň není vycucaný z prstu případně až moc obsahově zjednodušený.

Dalas - Profil | Ne 1.6.2014 16:15:27

ježišmarja co to melete odborníci ze zpracoven za kraviny- o přidušení, stresu, nevykrvení a nevím co ještě.. pravdu má Vavřina a uplně přesně Bušák-trošku starší, větší ryba -na přirozené potravě- doplním-- hlavně patentkách! - a maso má barvu jak hovězí.., nic jinýho za tím není..čus

Bušák - Profil | Ne 1.6.2014 16:06:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kamil C. - >> ahoj,červený maso mají na Vltavě kapři taky,musí být večí aspoň kolem 7O cm,musí prostě žít aspoň tři,čtyři roky ve Vltavě a jíst přirozenou potravu,šneky,škeble a já nevím co všechno,ty vysazený čudly to zamozřejmě z obilí atd nemají,když se chytne nějakej zapomenutej duhák kolem padesátky,má už ružový maso taky,když se tady chytali ještě velký cejni lopaťáci tak ho měli taky růžový,je to prostě přirozenou potravou

Chosé 2 - Profil | Ne 1.6.2014 15:49:23

nofish >> Tak jo, díky a jdeme si opět po svém :-)

nofish - Profil | Ne 1.6.2014 15:43:54

Chosé 2 >> Ona kuku se v maďarsku používá na kapry. Ale nedá se to žrat :-)))
Ten karoten jsem uváděl schválně, protože je těm lososovitým dodáván uměle, právě pro to, aby zabarvil maso, která je světlé, díky krmení pstruhů mletými krávami.
O tom by se dalo kecat ještě dlouho. Ale jsem rád, že mi někdo potvrdil ty spekulace o tom zabarvení toho masa z fotky :-)