Dá se jíst leklá ryba?

Dá se jíst ryba, která lekne předčasně ve vaně, popř jak dlouho po?
Autor diskuse: jirka.lbc - Profil , 19.8.2010 všeobecné - ostatní

Sven - Profil | Út 18.10.2011 19:12:19

novaroma01 >> :-)))

novaroma01 - Profil | Út 18.10.2011 19:11:22

Sven >> Tak to jsme na tom dost stejně))).

Sven - Profil | Út 18.10.2011 19:09:58

novaroma01 >> já bych měl kopřiv a lopuchů co hrdlo ráčí, jen těm pstruhům se do té zeleniny nějak nechce :-)

novaroma01 - Profil | Út 18.10.2011 19:02:08

Sven >> Jo jasně,já sem to tam zapoměl napsat,dělám to taky tak,jen sem to opměl napsat.A ještě taky nejsou špatné lopuchové listy,pokud zrovna nejsou po ruce kopřivy.

Sven - Profil | Út 18.10.2011 19:01:09

Pedro1 >> :-)))) Jo ale od něj jsem zatím žádnou kuchařku neviděl..
Ale kdo ví...... třeba má už něco v šuplíku :-))

Pedro1 - Profil | Út 18.10.2011 18:52:07

Sven >> Když jsem tohle četl: "Ostatně, stejný názor hlásá i známý Vodňanský rybář, gurmán, propagátor a autor několika rybích kuchařek, pan Miloš Štěpnička "
Čekal jsem na konci jiné jméno.Jednoho místního gastroodborníka:-)))

vokounek - Profil | Út 18.10.2011 18:49:04

pri love na mori ich len hádžu do bedničky a hotovo. s usmrtením sa nebabrú..
aha už to tu bolo nečítal som príspevky :)

Sven - Profil | Út 18.10.2011 18:42:42

Čerstvě leklá ryba má kvalitnější maso než špatně zabitá. Ryba při udušení vykrvácí do dutiny břišní, její maso je bílé, max. vykrvené a tedy pomaleji podléhá rozkladu.
Podmínkou je, takovou rybu co nejdříve vykuchat a dutinu vytřít do sucha.
Maso špatně zabité, potažmo nedostatečně vykrvené ryby (což je u laiků běžný jev) je růžové až červené, brzy zešedne a černá. Hnilobný proces nastupuje tím rychleji, čím více krve ve svalovině zbylo.
Ostatně, stejný názor hlásá i známý Vodňanský rybář, gurmán, propagátor a autor několika rybích kuchařek, pan Miloš Štěpnička. A s takovými autoritami se nepolemizuje :-)
Nakonec, jak už tu bylo několikrát zmíněno, všechny k nám dodávané mořské ryby jsou leklé.

Sven - Profil | Út 18.10.2011 18:41:30

novaroma01 >> to máš pravdu ale jen napůl.
Pstruha musíš vykuchat, břišní dutinu vytřít dosucha a teprve pak vycpat kopřivami .
A pokud máš na trase hospůdku, raději bych mu vystřihnul i žábra :-)

novaroma01 - Profil | Út 18.10.2011 18:27:15

hoko >> Pokud sem si chtěl vzít pstruha a věděl sem,že se ještě zdržím u vody,tak je velice dobré natrhat kopřivy do košíku a rybu do nich zabalit.Vzdrží opravdu naprosto čerstvá i když máš na trase hospůdku a při zpáteční cestě se poněkud pozdržíš(((.Mám to mnohokrát vyzkoušené.

GRUPA - Profil | Út 18.10.2011 18:03:33

Dá se jíst a to vím z vlastní zkušenosti, přes noc se rybě nic nestane ani v létě. Ovšem délka doby než je ryba "nejedlá" je přímo úměrná s teplotou ve které se nachází. Čím je tepleji, tím dřív je K.O.
Ať ti to hrrčííí.......

hoko - Profil | Út 18.10.2011 18:00:30

A jak je to u pstruhov...priklad idem na pstruhove preteky - o chytim pstruhy okolo 9-10 hodiny - zabijem a dalej do 14.00 chytam... rybam sa nic nestane podla mna alebo???

Pvl - Profil | Út 18.10.2011 17:50:54

Teď vážně -pokud leklá ryba ve vaně nevykazovala nějaká zdravotní postižení - a má červené (růžové) žábry - nebál bych se ji pozřít . V případě , že .tomu tak není .... nikoliv !

Kreja - Profil | Út 18.10.2011 17:42:56

Jednou vykládal nějaký odborník že když ryba lekne ve vaně tak se nic neděje protože pokud je ve studené vodě tak rozklad začíná teprve až za osm hodin Je to jako kdyby byla v lednici Jinou věcí je už vzhled ryby J.

arnošt - Profil | Út 18.10.2011 17:42:01

pista85 >> Takováhle akce by mohla skončit i daleko hůř než obyčejným pos.áním... Za to žádnej candoš nestojí.

Pvl - Profil | Út 18.10.2011 17:41:16

Většina ryb co jíme jsou leklé :o§)) EDIT : Uz. makrela , rybičky v oleji , mražené ryby , atd :o§))

pista85 - Profil | Út 18.10.2011 17:30:12

Skorica >> tak to bych mu popřal aby se ztoho nepos.al

Skorica - Profil | Po 17.10.2011 19:34:08

Bratranec jel na loďce po Hartě a sebral tam candáta a jak si prý na něm pochutnal.

pista85 - Profil | Po 17.10.2011 19:27:11

čerstvě jo, ale pzději no nevím nevím zkus si třeba dat řízek ze zdechleho prasete mimochodem prase hodinu po zabití je nafouklé jak kopačak , po smrti se v těle začínají uvolnovat bakterie ze střevního kompletu a tudíž vznikají plyny keré jsou začatkem hniloby a jdou do svalove tkáně a navíc ryba ma maso s vysokym obsahem vody a ve vodě se ty bakterie šíří daleko rychleji takž přeji dobrou chut...........

lobotomie (fanik) - Profil | Po 17.10.2011 19:25:33

jíst se dá všechno... přinejmenším jednou

Makaveli - Profil | Po 17.10.2011 19:19:32

Dá se jíst každá,pokud na to máš žaludek.Já jednou našel na Balatonu leklého metrového candáta ve pokročilém stádiu rozkladu a řeknu ti,to bylo masíčko!

premous - Profil | Pá 20.8.2010 14:28:29

mužeš ale musí se co nejdřív vyvrhnout nebo ti zasmrádne a máš to na vyhození

mirmen - Profil | Pá 20.8.2010 14:09:43

jirka.lbc - >> dáš-li si olejovky, tresčí játra apod. tak na 100 % jíš leklé ryby

honza30 - Profil | Pá 20.8.2010 14:02:49

jasně že se dá jíst...

Tomáš - Tom - Profil | Čt 19.8.2010 21:40:12

KOLIBŘIK >> To by jste kolego musel vyhodit téměř všechny ryby neboť na zpracovnu jsou vozeny vesměs mrtvé,pstruzi určitě.A mořské ryby jsou taky všechny leklé.

Martas711 - Profil | Čt 19.8.2010 21:39:52

A jak dlouho po leknutí? Zase zákon 121/1987 § 65 Odst. 4 : Mrtvé ryby, nejde-li o ryb yuvedené v odst.3 se použijí jako potravina živočišného původu, jen vykazují-li vzhledové a jiné vlastnosti čerstvě zabitých, nebo čerstvě leklých (zadušených) ryb, nebo je-li leklost běžným a přípustným způsobem jejich usmrcení

Martas711 - Profil | Čt 19.8.2010 21:34:40

Podle p.Štěpničky, resp. jeho kuchařky se to může. Zmiňuje tam zákon o potravinách 121/1987 Sb. §65 kde se píše: Odst 3 K výživě lidí nesmějí být použity ryby, jež uhynuly ještě před ulovením, nebo u nihž je podezření, že přišly do styku s jedovatými látkami.

KOLIBŘIK - Profil | Čt 19.8.2010 21:31:20

jirka.lbc - >> Zdravím.Dá ale existuje nějaký tak říkající styl a etika v gastronomii.A leklá ryba je něco podobného jako nechtěná příprava k zajištění pokrmu.Čili v překladu.Dobrý a správný kuchař leklou rybu vyhodí.To se ale stává podle mě ve světě bysnysu ojediněle.Jelikož staré příslový říká,,Co oči nevidí to srdce nebolí,,Proto si budte na sto procent jisti pouze sami s sebou pokud jíte rybu čerstvou.To znamená ryba od vás.Ze zdravotního hlediska ale já nedoporučuji jelikož z ryb jsou ty nejstrašnější otravy a problémi pokud není čerstvá.Kdysi jsem byl jako mladý kuchař na sádkách v Lahovicích a velké procento mražených kapřích půlek bylo právě z ryb leklých.Do kafirelky šli pouze a jenom ryby nafouklé.A tak raději já coby vlastně odborník v gastronomii.Jezte ryby pouze a jenom pokud možno čerstvé

Jenisej - Profil | Čt 19.8.2010 21:16:06

Pánbůh s námi a zlým pryč...ale jestliže nemůžeš vidět krev a chceš raději nechat kapra utopit, aby jsi ho nemusel bacit po hlavě pak se to dá...dokud má červené nebo růžové žábry tak je to oki....pozdějc bych toho kapra spíš hodil za plot a počkal si až si pro něj příjdou divočáci:o)

Zlejšek - Profil | Čt 19.8.2010 21:15:03

Kejml >> a chilli, pak budou mít ten správný říz :-D Akorát s tím česnekem a jejich "uleželostí" po nich bude mít člověk dech, se kterým by se dal řezat beton:-DDD

Majsher - Profil | Čt 19.8.2010 21:06:49

jirka.lbc - >> téměř všechny komerčně prodávané ryby (snad kromě vánočních kaprů a pár vyjímek z malochovů) zajdou tím, že leknou. Věnovat každé z nich humánní smrt by bylo příliš drahé a taky těžko realizovatelné (při produkci několik set miliónů denně...). Takže, jíst se dají určitě.