Lov na zarostlém revíru

Jakou techniku používáte na revíru, který je zarostlý starými potopenými stromy? Při prozkoumávání dna echolotem jsem zjitil, že se kapři zdržují pouze v zatopených stromech a vyjíždí pouze pro krmení a ihned se tam vracejí. Zkoušel jsem šokovku, utaženou brzdu, těžké olovo, ale dostanu ven jen cca každého šestého kapra.Okamžitě po záběru zajíždějí do vázek, odkud je nelze vylovit. Zkoušel jsem udělat krmnou cestu na volnou nohu, ale bez úspěchu. Tak nevím co je špatně?
Autor diskuse: Marfy - , 30.9.2004 kaprařina - techniky lovu

Hrouzek - Profil | Čt 7.10.2004 16:39:58

Martin M.-sumec je seknutý většinou za kartáče a ty jsou kostnaté si myslim.. Kapr se dokáže vyříznout,stačí zajet na Štít a vytáhnout si pár kaprů,ten 91cm naposled,měl na jedný straně v koutku rozervanou 1,5-2cm díru..Kapr si neurve držku,ale bude ji mít třeba na dvě půlky...Kdyby se kapři nevyřezávali,tak by se nedohadovalo,jestli tam dát šnůru nebo vlasec,jak měkej prut atd... Kámoši na Pádu,zastihli,že brali kapři a nevytáhli ani jednoho velkýho,protože se nedal zastavit,a když ho chtěli zastavit,tak si to vyříznul,chytali na 100kg šnůry,protože neměli nic jinýho :-))

Martin M. - Profil | St 6.10.2004 21:51:58

hrouzek> a rozjeteho 70kg sumce zastavujes jak? Asi silou. Podle mne to jsou povery, ze si kapr "urve drzku", nebo ze se mu to "vyreze" - jeste jsem nevidel velkeho kapra s takovou ranou - ze by mel rozstep apod. (vzdy jen rany z mladi od bobkaru, kdy je huba mekci a pri zaseku nebo zvedani z vody jim to potrhaji). Pokud to ma za spodni pysk, nemas sanci mu to vyrvat. Vsak i kaprari pisi, ze jim kapr zajel do vazky (do travy), tak si pro nej museli dojet a on tam stale byl - proc si ne nevyrval? Mozna tak pri pouziti hacku velikosti 8 z tenciho dratku.

Hrouzek - Profil | St 6.10.2004 20:50:57

Si mylim,že když taková ryba chce zajet do nedaleké vázky,tak se jí to podaří,bud s urvanou držkou nebo i s montáží v sobě...Docela bych chtěl vidět tu správnou techniku,jak zabrzdit rozfofrovanýho kapra do vázky,bez toho abych mu neurval držku...Spíš bych řekl,že je to o štěstí...

Marfy | Út 5.10.2004 21:54:58

Pavel: ještě dodám, knížku, kterou popisuješ od Paisleye mám několikrát přečtenou a musím dodat, že má něco do sebe.

Marfy | Út 5.10.2004 21:53:11

Pavel: právě takové kolosy se snažím chytit. Je to stará zatrostlá voda, kam pokud vím od domorodců nikdo nechodí, protože je to pro ně trhákov. Při projíždění na lodi se dali pozorovat čuníci, kterým ani nevadilo, že kolem nich krmím koulema :o)
Ohledně zaseknuté ryby si myslím, že pokud je už pořádná jízda, tak kapr je na 99% seknutej za háček. Při záběru jde 90% ryb hned do stromů, aniž je stačím otočit. Ale ty co jdou na břeh stojí za to vše nad 68 cm a 8,5 kg :o)

Pavel | Út 5.10.2004 21:01:32

Hrouzek, snobacek: S tím nezaseknutím to funguje 50 na 50 %, ale kapr nesmí vědět, že má háček v tlamě. Buď se kapr vrátí zpátky do vázky nebo pokračuje ve vyhledávání potravy. Kudy se vydá lze poznat podle směru odvíjení vlasce. Bohužel dříve nebo později se kapr při rozmělňování násrahy píchne a pak je potřeba hned sekat. Jinak je potřeba počítat s rizikem, že kapr háček vyplivne, pokud ho nemá již někde nezachycený. Tato metoda se určitě použít dá, ale nejprve je lepší zkousit použití hrubého náčiní, síly a správné techniky na otočení kapra a až když všechny metody selžou, tak zkoušet toto.
Hrouzek: Před týdnem jsem chytal vedle rybáře, který se marně pokoušel otočit rybu. Brzdil cívku rukou, pumpoval, skláněl prut na všechny strany, ale ryba jela pořád dál až mu vymotala celou cívku a byla pryč. O velikosti ryby se dá jenom dohadovat, ale pod 90 cm také určitě neměla, protože ten rybář už jednoho kapra kolem 80 cm na kontě má a toho se mu podařilo zdolat. Takže opravdu ne každou rybu lze otočit. Ale Marfy určitě nebude chytat takové kolosy, takže šanci na otočení ryby bude mít větší. Správná technika jak otočit rybu když směřuje do vázek je popsána v knize Jak chytit kapra od Tima Paisleya.

snobacek | Út 5.10.2004 19:32:33

pouzij prubezne olovo ale s gumou na koncis . do te zatahni obratlik a po zaseku okamzite povol vlasec nebo odkop radic. ryby jsou zvykle branit se na zacatku a proto ji zmates povolenim (muze se i otocit primo na volnou vodu) povoleno nech tak dve sekundy a pak mu teprve nedej ani metr. je to zpusob anglanu a funguje

Hrouzek - Profil | Út 5.10.2004 16:12:38

Jej nák mi lítaj písmenka šejdrem.. :)

Hrouzek - Profil | Út 5.10.2004 16:10:58

Už jsem zažil co dokáže velkej kapr na Pádu okolo 90cm a ztoho mně vyplívá,že otočit kapra kolem 15kg,když udělá první výpad je nemožně,jedině žy by háček měl seknutý až někde v žalůdku aby si to nevyrval...Měl jsem tam 0,35mm vlasec Colmic Fender(myslim na 17kg) a ani to mi nepomohl,málem mně vyrazil prut z ruky a s cívky se jen kouřilo....V Pardubicích u pana Konopáska,když jsem si dal namotat ten vlasec,tak říkal,že někdo to řešil tak,že zaseknul a odklapnul řadič na volno a on prej nákej kapr do vázky nezajede..a prej se jim pár povedlo vytáhnout,ale ozkoušené to nemám...A nevim jestli tomu mám věřit,ale za zkoušku by to možná stálo...

Marfy | Po 4.10.2004 19:47:00

díky včem za rady

vladys | Po 4.10.2004 12:14:54

marfy>nemal som pocit, ze by plasil ryby. Ked sa tomu chces vyhnut pouzi zadne olovo. Cca 60-70 g a uchytene cca 1,5 metra za montazou. Tak Ti monofil kopiruje dno a neposobi tak rusivo.

vladys | Po 4.10.2004 12:07:52

Pavel> ide len o uhol pohladu, tj ake kriterium pre hodnotenie, resp. porovnanie clovek zvoli.
Ci porovnanie monofi:pletena snura pri rovnakom priemer, teda tvoje porovnanie, kde Ti davam za pravdu, alebo porovnanie monofi:pletena snura pri rovnakej 'hmotnosti' {sile}.
Kazdopadne za tvrdenim, ktore som napisal rano, ze pri love medzi potopenymi stromami, resp. priamo v nich odporucam na zaklade mojich skusenosti hruby monofil si stojim.

Marfy | Po 4.10.2004 11:55:46

při používání šokovky se mi několikrát stalo, že jsem celou sestavu dostával ven pouze tak, že jsem se musel potopit a kapra odháknout od zaříznuté šňury. A v tomto počasí se nemíním potápět a odháčkovávat chycené kapry, aby nechcípli na šňůře. Používal jsem šokovku o průměru 0,2.

Vladys: není šokovka 0,6 mm moc velký poleno? Jde mi o to, aby tokovej "drát" ryby spíš neplašil.

Pavel | Po 4.10.2004 10:56:17

vladys: Nemám nic proti silnému vlasci. Ale odolnost oděru šokové šnůry z monofilu a pletené šnůry o stejné hmotnosti se nedá srovnávat, protože pletenka má v tomto případě mnohem slabší průměr. Porovnávat se musí stejné průměry. Pokud ty nasadíš monofil průměru 0,60 tak já můžu nasadit pletenku např. Dynastrong od Lovy o průměru také 0,60 a mám ještě navíc mnohem větší nosnost v tomto případě něco kolem 60 kg a na to se dá už vytáhnout z vody celý strom. Pokud ještě použiješ pletenku s kevralovými vlákny, tak to jen tak nepředřeš.

vladys | Po 4.10.2004 8:25:39

marfy> na zaklade mojich skusenosti s lovom na podobnom type vod Ti neodporucam ako sokovku pletenu snuru!
Ma vyrazne mensi priemer pri rovnakej nosnosti ako monofil a po zabere kapra a zatiahnuti medzi potopene stromy sa takmer vzdy okamzite zareze do zotlelej povrchovej vrstvy konara , kmenu,... a kapra nevies odtial vytiahnut. Oproti tomu monofil, pri love mepri potopenych stromoch pouzivam 0,60 mm a viac, vdaka hrubsiemu priemeru a poddajnosti sa nezarezava a po vetve sa klze. V pripade, kde kapor zmeni smer, nic mu nebrani ist do boku , ci naspat . Tento rozdiel som si najmarkantnejsie uvedomil pocas minulorocnej rybacky vo Francuzsku, ked sme lovili na jednej priehrade medzi potopenymi pnami a pri pouziti sokovky {whiplash 0,24} sme vytiahli 1-2 ryby z 10. Ked sme nasadili monofil dostali sme sa na uroven 4-6 ryb z 10 zaberov. Nie je to univerzalny recept na lov medzi potopenymi krami, stromami, ale zvysi {lo} to castokrat uspesnost premenenia zaberu.
Pri love pri stromoch pouzivam zataz {ci uz kamen, alebo olovo} na tenkom trhacom silone a silnejsie dotiahnute brzdy.
BTW - Pavel> skus si porovnat oderu odolnost sokovej snury a monofilu na stomoch ci krikoch. Monofil o rovnakej hmotnosti vydrzi urcite viac
Vela zdaru

milan b. | Pá 1.10.2004 10:48:32

Vcelku souhlasim s tim co napsal Pavel, jenom pokud jsou stromy porostle muslemi je lepsi pouzit hodne silny monofil misto sokove pletenky. Jinak velke silne hacky, olovo na bocni zatezku, ci na slabi vlasec. Chce to ale stale sedet u prutu a nedat kaprovi ani metr, bud ho vyriznes, otocis nebo skonci ve stromech. Co se tyka toho vyriynuti, tak povetsinou kapri zijici ve vazkach a muslovych polich maji o dost masitejsi a pevnejsi tlamky, takze ten tah jsou schopni po vetsinou vydrzet.

Marfy | Pá 1.10.2004 10:39:43

To mne nenapadlo, použít hodně měkký prut. Házet se tam defakto nedá, z důvodu zatopených stromů. Vše zavážím cca 60 m.

Vlado | Čt 30.9.2004 16:16:13

Snáď len doplním, aj keď neviem ako ďaleko musíš hádzať, ja som v takejto situácii použil pevnú pletenku, 20g olovo(hádzal som 40m) a hlavne som použil výrazne mäkkú udicu, konkrétne môj najjemnejší prívlačák a to z dôvodu, že niečo pružiť musí, a pri šnúre to môže už len udica.Bola to dosť smiešna zostava, ale išlo mi o to pruženie výpadov, lebo povoliť som nechcel ani meter.

boldis - Profil | Čt 30.9.2004 14:10:50

místo vlasce dej výplet z tenisový rakety a po záběru čapni prut a utíkej od vody. :-)))))

Teď vážně: myslím že vše potřebné ti popsal Pavel. Jestli ti to nepomůže a z loďi se tam nesmí, tak ti nepomůže nic.

Marfy | Čt 30.9.2004 12:58:09

Pavel: zkoušel jsem to taky, ale ty čuníci co tam žijou, ihned po záseku zajedou do stromů. Od stromů se zdržujou max. na 1,5m a dál nejdou. Jsou tam fakt hovádka, a chtěl bych jich pár dostat.

Pavel | Čt 30.9.2004 9:32:40

Hodně silný vlasec, jako kmen bych použil 0,35 a šokový návazec z pletené šnůry, protože pletenka je méně náchylnější k předření. Zásadně jenom jeden háček na návazci pro snížení počtu vázek, spíše větší silnější háček, který se neohýbá. Olovo bych umístil na slabší postranní návazec, může být také zdrojem častých vázek, v případě uváznutí se odtrhne. Pokud zasekneš kapra, snažit se ho hned otočit na volnou vodu. Pozor na velké kapry, při použítí velké síly hrozí vytrhnutí háčku z tlamy. Pokud něco zdoláš, překontroluj poslední metry vlasce, zda nejsou porušené a pokud se ti něco nezdá, tak to nemilosrdně odřízni. Nedávno jsem řešil podobný problém, kdy jsem zjistil, že se ryby drží za hranou kde je zlom z mělčiny do hloubky. Navíc se tam vyskytovali mušle. Velký kapři mi to vždy o to hranu předřeli. Nasadil jsem silné vlasce a pletenou šnůru s kevralovými vlákny a už to šlo. Občas to ještě nějakému kaprovi vytrhnul, když jsem mu bránil jít do hloubky přes zmíněnou hranou, ale většina zaseknutých ryb skončila na břehu.