Začínám s lovem dravců

Zdravím vás kolegové,

chtěl bych začít se pokusit chytat nějaké zubaté potvůrky, ale nemám s lovem dravců popřípadě vláčením žádné zkušenosti. Přivítal bych bych jakékoliv rady a tipy na manotáže, způsoby lovu atd..... určitě vše bude stačit ve stručnosti a kostce tak abych si to vše osvojol a seznámil a na další ,,vychytavky" snad už budu postupně přicházet sám. Moc děkuji předem.

Ať vám koušou.....
Autor diskuse: Kropac - Profil , 24.7.2013 dravci - ostatní

JaLi - Profil | Po 29.7.2013 15:51:25

zubáč17 >> No nevím v dotazu nic takového nestálo a přejít od kaprařiny rovnou na přívlač není tak jednoduché, jako to zkusit jak jsem mu napsal já.

zubáč17 - Profil | Po 29.7.2013 10:29:36

JaLi >>Ale on chce chytat na privlač ne na kačenu alebo na tažko

zubáč17 - Profil | Po 29.7.2013 10:28:52

nechod na žádnou kačenu,ale na težko,chytaj na prívlač je to lepší.zabavnejší:)

JaLi - Profil | Čt 25.7.2013 10:10:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kropac - >> Ahoj, tak jsem si prošel celou dikusi, píšeš, že chtáš na kaprovky a se spávkem. Absolutně souhlasím s tím co napsal Ravachol, akorát já upřednostňuju rybku živou. Montáž na těžko se dá doprnit o podvodní splávek, který udržní nástrahu nade dnen. Pro začátek bych volil variantu s trubičkou, protože se ti to nebude s živou rybkou tolik motat. Na řeče napichuješ u hlavy (já obvykle preš tlamku) na stojatce pak za ocas. Jestli jednohá nebo trojhák musíš vyzkoušet, ale lanko bych pro začátek dával asi vždy. Já používám wolfram je jemnější, ale zase více méně na jedno použití, protože po každé zdolané rybě se mi zkroutil. Výhoda s podvodním splávkem je, že to je lov na položenou a pro začátek nemusíš vymýšlet nic nového. Dá se chytat i s pípákama, ale já preferuju klasického policajta s chemickým světýlkem. Montáž po nahození normálně dopneš jako při lovu kaprů. Nevím co máš za vlasec ale 0,25 až 0,35 je na candáty a štiky víc než dostatečné. Na druhej prut, teda pokud nemáš jen ty kaprovky, můžeš zkusit kačenu, je to klasické jako se splávkem, akorát je větší a na konci máš opět lanko a jednohák nebo trojhák, rybku dávám za hřbet. myslím, že pro začátek je to minimální investice a nebude to pro tebe taková změna ve způsobu lovu.

Velrybář - Profil | Čt 25.7.2013 8:59:59

Jinak, pokud chceš mít do začátku něco jako knížku, tak doporučím: Rádce rybáře - přívlač
Jacek Kolendowicz nebo taky lépe sehnatelnou Přívlač na mimopstruhových vodách Václav Fikar.

buket - Profil | St 24.7.2013 22:22:33 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj kup nějakej prut typu medium-light (nebo použij nějakej okolo 2,1 metru, kterej neni na sumce) na tom zdoláš většinu ryb a vychutnáš si okouna od 15 cm. pak si kup nějaký rotačky, zajdi na nejbližší řeku a haž ;-) zbytek přijde sám. Když tě to začně bavit tak si můžeš koupit víc vybavení jestli tě baví hrát si s nástrahou tak si kup gumy a všeliaký gumový imitace všeho co dravci baští, naopak pokud tě nebaví si tolik hrát, kup víc rotaček, to už poznáš sám. A jinak se tu psalo o candátovi. Jakmile bude ve vodě tak zabere klidně v 1 hodinu po obědě, když bude bouřka (ta mi funguje líp jak soumrak). Hodně štěstí ať to hned prvním hodem nepověsíš za dno ;-)

nofish - Profil | St 24.7.2013 22:12:20

MAXXSKATER >> Svazovky jsou s dravcema ok. Dravců nikdy nemůže být jako kaprů...
Rybářů je moc, a pitomců mezi nimi ještě víc, to je te problém...

Ravachol - Profil | St 24.7.2013 22:10:30

Pedro1 >> Ono to se Svedskem taky nemusi byt tutovka - na zacatku leta jsem odposlouchal ve fronte na trajekt i dost zoufaly bilance od vic lidi, kteri vypadali ze nejsou uplne vcerejsi. To bys i nachytal vic na Jíze věnovat tomu intenzivně týden... :)
Von sem kazdej prdne report jen z uspesny vypravy - ti co si smetany nelízli mlčej a nedavaj reporty a fotky s prazdnejma rukama pred prazdnym mrazakem :)))

Pedro1 - Profil | St 24.7.2013 20:58:52

Ravachol >> Hezký jsi to sepsal.

Pedro1 - Profil | St 24.7.2013 20:58:21

Velrybář >> Ona je ta rada vlastně ta nej.Pojede do švéd,tam v tom lepším případě nakosí několik desítek stik,pak udělá v čr pět vycházek bez záběru a vrátí se ke kaporům.
Optimální varianta.

MAXXSKATER - Profil | St 24.7.2013 20:45:44

Ravachol >> Vesměs souhlas, ale trojhák bych nedával vůbec a dal rovnou jednohák i na toho candáta.

MAXXSKATER - Profil | St 24.7.2013 20:18:26

Velrybář >> To ho pošli spíš někam na soukromák, kde jsou třeba duháci, štiky, candáti a další dravé ryby, ať si tam zkusí tahat woblery, třpytky, gumy atd. Pak uvidí, jestli ho to baví nebo nikoliv, ale hnát ho do Švédska, kde ho ta výprava vyjde na ranec, aby zjistil, že ho to nebaví, nejde mu to a nebude jako začátečník třeba vůbec mít úspěch, je trošku tvrdé. :-) Ale chápu, že jsi to myslel dobře. Mám představy o dravcích na našich svazovkách docela podobné jako Ty. Je to bída s nouzí.

Ravachol - Profil | St 24.7.2013 17:03:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kropac >> jestli mas klasicky kapraky na polozenou, bude se ti s tim hodne blbe vlacet a bavit te to asi nebude - proste to na vlacku delany neni. Ani nemluvim o nakym presnym nahazovani nebo aktivnim vedeni nastrahy.
Jestli jen chces zkusit candoše, chyt si 10-15cisel velkou ouklej nebo plotici,klepni ji po kebuli, pichni ji do hrbetu trojhak, klasickou prubeznou montaz jak na kapra, 10g oluvko a hod to pri rozedneni nebo za soumraku nekam na nabeh mělčiny z hlubší vody, treba do metrapul hloubky. Nebo na řece k nějaky prekazce ci zlomu (idealne tam, kde se houfujou maly ryby - potrava dravcu - coz je u dna blbe videt, chapu). Pro zacatek klasicky policajt, viditelnej plynulej zaber sekas hned jak u kapra. Zadny zažírání, jízda ani čekání není potřeba - vyhnes se tim paceni trojhaku ze zaludku malyho candata. Nemusis daleko od brehu, 5metru bohate staci (nekde i metr). Další vec je ze mrtvou rybku na dne dost casto vezme stika, tim padem je vysoka sance ze ti prekousne klasickej vlasec - proto je fer dat si za trojhak ocelovy lanko. Pokud lanko z nejakyho duvodu davat nechces, doporucuju velkej jednohak a vse by melo byt koser.
Jasna vec ze predpokladam vyskyt candata na dany lokalite.

Kropac - Profil | St 24.7.2013 16:46:00

Děkuji všem co dokázali něco do tohoto tématu přispět. Momentálně lovívám na těžko + občas nějaká plavaná a tudíž lov kaprovitých ryb.. A co se tyče dravců tak zejména štika a candát, a lov na řece Moravě + slepé ramena ....a čekal jsem že se dozvím jaké montáže....apod... myslím si ze když o lovu dravců nic nevím tak by nebylo ideální vzít mé kaprové návazce mrsknout na ně třeba nástražní rybku a doufat že to vše bude fungovat.....

Určitě zatím udice ani navijáky mněnit z toho co mám nebudu....chtěl jsem spíše doporučení, jaké kmenove vlasce, šňůry nebo ocelové lanka, woblery, trpitky nastrazni rybky háčky atd.....

Ravachol - Profil | St 24.7.2013 16:30:34

Kruan >> tak zkus malou gumu nebo woba, jak uvidis ze ti za tim jede tak to na okamzik uplne zastav a pokracuj kratkejma skubancema s nastrahou...vono to toho okyse dost casto vynervuje a vrhne se na to :)...jen tak poskubavat smerem ke brehu...

nofish - Profil | St 24.7.2013 16:27:01

Velrybář >> Proč někoho honit do švérska, aby zjistil, že "módní" přívlač ho nakonec nebaví a dobře to vypadalo jen na netu?
100% rozumnější je vzít prut, rotačky, které žere skoro všechno a jít to tahat někam a přehradu, nebo teď na tlouště na řece.... Zbytek přijde časem.

Kruan - Profil | St 24.7.2013 16:24:23

ale musi v te vode nejaka zubata potvora byt, jinak bude akorat chodit trhat trpytky a gumy , jako chodim ja :) u nas nsad okouni nejsou a nebo neco delam spatne..to nachytam vic stik...okouna nevidim..a kdyz tak jen na chvilku kdyz mi za trpatkou vyjede ale nikdy nedobere :)

ctvrtmile - Profil | St 24.7.2013 16:22:51

Kropac - >> tady bych pomoc a rady nehledal...zkus si pročíst diskuze na téma dravci,dle mého názoru asi nejlepší řešení...tvoje otázka není dost konkrétní...jakým způsobem chceš vlastně chytat...???

Ravachol - Profil | St 24.7.2013 16:19:40

Velrybář >> Zas je otazka, jestli pro pochyceni zakladu vlacky neni trochu predimenzovany zaplatit si zajezd do svedska s pruvodcem...mozna je lepsi vzit rotajdu a po hodine zacit zkouset okyse nekde za barakem...jen muj dojem...kazdej to ma asi jinak. Mozna si to svedsko uzije vic clovek, kterej uz vi, jakou praci da chytit stiku na bezny svazovce v cr. Tot muj pohled na vec...ale at mu tu zas nerozvijime debatu od veci nakym svedskem :))

Velrybář - Profil | St 24.7.2013 16:14:16

Pedro1 >> jediný rozdíl mezi štikou chycenou ve Švédsku a u nás je (kromě asi její 3 násobné velikosti), že ta švédská mluví švédsky a s tou naší by si asi nepokecala. Nicméně nenacházím příliš rozdílu v tom, jak vláčím tam a tady. Základy jsou ty samé :)

lula - Profil | St 24.7.2013 16:09:47

Ale no táák Pedro1 - velrybář to myslí dobře. Kluk si může vyzkoušet různé druhy nástrah ,poradí mu jak je vodit a sám bude vidět jak na ty nástrahy budou ryby reagovat. U nás tyto možnosti jsou jen na soukromácích. Tyto zkušenosti může rozvíjet na našich vodách a bádat a hledat a zkoušet přemluvit nějakou tu rybku.

Velrybář - Profil | St 24.7.2013 15:49:55

Pedro1 >> když myslíš, budiž... ;-)

Pedro1 - Profil | St 24.7.2013 15:48:11

Velrybář >> A je to takhle správné?Chytit rybu kterou nechytí 70% rybářů v ČR za celý život třetí den kdy chytám ryby?A co dál?Co pak tady na vodách,kde je sem tam 50 cm kudla?

A to že pochopí základy při lovu ve Švédsku které bude úspěšně aplikovat na našich vodách,to už je přímo blbost.

Velrybář - Profil | St 24.7.2013 15:45:50

Pedro1 >> no věř nebo nevěř, když jsem vzal tátu (nerybáře) do Švédka, chytil 1m štiku hned druhý den (jeho asi třetí ryba v životě). Ať se namístě propadnu jestli kecám. Když trefíš jezero a počasí, nachytá začátečník jako prd. A základy pochopí velmi rychle. Je jasný, že je dobrý jet s něký kdo už tak chytá aby pomohl.

Ravachol - Profil | St 24.7.2013 15:44:20

trolling s pruvodcem by mohl bejt richtig :)

Pedro1 - Profil | St 24.7.2013 15:42:50

Velrybář >> Já Ti nevím,to je jako kdyby se někdo zeptal,že by chtěl začít řídit auto a Ty by jsi ho poslal na závodní okruh,že se to tam lépe naučí:-)

Pedro1 - Profil | St 24.7.2013 15:42:07

Ravachol >> No to si nejsem úplně jistej:-)))

Ravachol - Profil | St 24.7.2013 15:37:55

Pedro1 >> Slušná jako seriozni?:)

Velrybář - Profil | St 24.7.2013 15:37:01

Pedro1 >> je od srdce, sám jsem si prošel několika takovými návraty domů ;-)

Pedro1 - Profil | St 24.7.2013 15:34:30

Velrybář >> Slušná rada:-))))

Velrybář - Profil | St 24.7.2013 15:33:41

Ahoj, přívlač je neobyčejně jednoduchá metoda. Akorát je dobré s ní lovit tam, kde je vůbec nějaká ryba (nejlépe dravec). Hele, já bych Ti doporučil si obstarat výlet například do Švédska, kde je pravděpodobnost chycení pěkné štiky mnohonásobně větší a ryba normální velikosti celkem běžně na prutě. Za týden chytání se dostaneš suprově do obrazu.

Má to však i ten negativní efekt, že se ti po takových výletech už na ty hladový český vody fakt nebude chtít vůbec ;).