Úspěšnost záseku při lovu candáta na mrtvou rybku (na položenou)

Zajímalo by mne, na kolik jízd z 10 si troufnete? Kolik jich úspěšně proměníte?
Autor diskuse: tench - Profil , 25.7.2008 všeobecné - techniky lovu

Z 10ti jízd na mrtvou rybičku úspěšně proměním:

A) 2 či méně5%

B) 33%

C) méně než 57%

D) 6, možná 745%

E) málokdy se stane, že nějakou neproměním38%

F) všechny úspěšně proměním v rybu3%

Od 25.7.2008 hlasovalo 76 čtenářů.

$niper - Profil | Čt 5.11.2015 17:10:32

Souhlasím, někdy se mi stalo, že jsem stahoval prut a candát byl už chycený.

mancek - Profil | Út 30.7.2013 7:14:12

Já zase všechny candáty na mrtvou rybku na dně. Jde o to i trochu znát vodu a jak to tam s candátama vypadá. Moje zkušenost je taková,že candát potřebuje trochu času na zásek co sedí. Dost často totiž najelo hejno a tady se stávalo,že candáti vzali ze dna rybku a ujížděli s ní pryč ze strachu o kořist. Po chvilce se zastavili , sežrali a pokračovali v lovu. Pokud se sekalo ihned, tahalo se jim to z tlamky ( na rybce byl jednoháček ) . Toto mám ověřené , s kámošem jsme chytali na 4 pruty vedle sebe a najednou záběry na 3 udicích současně . A to nejedenkrát ! Pokud lovil samotný candát a už trochu zkušený, vzal ze dna rybku , hlásič pípnul že je potah a třeba i 5-10 minut se nic nedělo.Jsem přesvědčen že to drží na místě v zubech. Pak se rozjel a podle toho jak se ozýval hlásič (jízda či krátké potahy) se dalo sekat nebo se muselo ještě krapet čekat. Vyjímky se taky stávají , hlásič oznámil jemný potah a 20 minut nic.Překvapení bylo , když tam byl zažraný mírový candát. Takže se mě vždy vyplatila neukvapenost . Někdo tvrdí,že kdo nechává candátovi čas na zažrání je prase , já tvrdím , že prasárna je používat 2/3háky a nedej bože ještě tři dát na rybku. Pokud je vhodně umístněný 1 jednohák,dá se vytahnout háček z ryby v pohodě .

matto - Profil | St 24.7.2013 18:24:33

ja chytam zubačov na plavačik použivam tak 8-10 cm rybky (bud žive alebo mrtve )ale na žive mi lepsie beru , a ked mi vezme plavačik pod vodu naratam si v mysli do troch max 5 sekund a sekam zubač to ma vzdy chytene za kraicek. ale pochopitelne ide aj oto ze viem kde ich chytam viem ako tam beru a naucil som sa ich tam tak chytat

Grycik - Profil | Čt 31.7.2008 21:07:21

kitnere kitnere....proc se rovnou nezeptas kolik jich z 10 vezmou od vody.....:D

godja - Profil | St 30.7.2008 13:02:12

krelc: dost mozna, ze sledujeme stejny cil, ale kazdy svou cestou. Ja jsem realista a vim, ze dokud se budou vyrabet dvoj-trojhacky a dokud to umozni ryb. rad, proste se budou pouzivat. Tak jsem zvolil stredni cestu a chtel jsem poukazat na to, ze rybu je mozne ulovit i s mensim hackem, ktery pri pripadnem pusteni ryby nenadela tolik skody jak velky. S rychlosti zaseku lze s tebou jenom souhlasit, zel realita je takova, ze naprosta vetsina lidi lovi candata ne feederem, ale na tezko, nebo splavek, a pochopitelne vlacka, ale to je jina kapitola. Pri lovu na tezko, nebo i na splavek, kdyz se ceka treba i hodiny na zaber, tak neprinutis lidi, aby sedeli s rukou na prute a zasek provedli okamzite. Opet, realita je takova, ze tam kde je particka rybaru, tak se spolu bavi a nekdy si ani nevsimnou, ze candat s rybkou jiz ujel treba 20-30m, a pokud si vsimnou, tak opet zvitezi pocit "cekat se zasekem na jistotu", protoze dalsi zaber jiz nemusi byt. Pred kazdym, komu by se tuto skutecnost povedlo zmenit, ja osobne smeknu.

Mam pocit, ze jiz bylo receno vse, a dekuji vsem, kteri pochopili muj zamer a povede je to alespon k zamysleni nad spusobem lovu candata, ryby kterou si opravdu vazim.

Petruv zdar

grizzly72 - Profil | Út 29.7.2008 17:50:49

používám rybky 8-10cm a sekám po ujetí max 1 m, i tak už jsem měl par candátů zažraných (díky bohu měli míru)

,*Lukáš*, - Profil | Út 29.7.2008 16:34:53

já to někdy nechám 20 sekund někdy ani ne 2 sekundy , když mi jen tak líně spadne polystyrén a pomalinku jede tak to jsou candoši do 35cm ale když je jízda jako prase nestíhám povolovast tak to nechám i těch 20 sekund , ale je pravda že chytám na 20cm plotice ! :-)) ne 10cm ani 7cm :D:D a to si pište že i 15-20cm plotici vám v klidu zežere candos 35-40cm !! už se mi mockrát povedlo !!

karelc - Profil | Út 29.7.2008 16:28:18

godja: hlavní problém není v těch troj, dvojhácích. Ale v tom čekání se zásekem. Lidi, co chytají na dva trojháčky s feederem a sekají ihned, tak zažrané candáty nemají. Jenomže je rozšířená pověst o tom, kterak candát bral tak jemně, že se musel nechat aspoń 10m ujet... A to je kámen úrazu...

karelc - Profil | Út 29.7.2008 16:19:38

godja: OK, pokud se chytají větší ryby, který si člověk ponechá, pak je to v pohodě. Bohužel, nelze poznat, jaký candát zrovna bere. A ouklej( i 15+) v pohodě sfutruje candát do 40cm. Bohužel pro něj :-)

Proto se snažím lidi přesvědčit, aby nenechávali candáta s rybkou jet. Když jsem se kdysi přinutil sekat záběry ihned, přes moje očekávání se úspěšnost záseků spíš zvětšila.

godja - Profil | Út 29.7.2008 15:08:20

karelc: precti si prosim muj zapis ze So 26.7.2008 0:12:40. K nastrazni rybce 15+ urcite nepouzivam dvojhacek. Pouzijï ho pokud nahazuji rybku /mrazenou ouklej 8-10cm/ na velkou vzdalenost za pomoci PVA snurky a vim, ze v tom miste mam o 70-80% vetsi sanci chytnout slusnou rybu, kterou si chci ponechat.

karelc - Profil | Út 29.7.2008 14:45:27

godja: chci omezit zažírání, nepoužívám dvojháky a malý rybky (candátovky). Buď budu chytat tak, že mám rozumnou šanci na puštění nepoškozené podmírové ryby, nebo dám takovou rybu, kterou podmírovej candát prostě do sebe nenarve...

godja - Profil | Út 29.7.2008 14:32:56

karelc: asi patris k lidem co vidi v zivote vsechno jenom bile, nebo cerne a mezi tim proste nic neexistuje. Ted bych mel zrejme zacit vysvetlova jaky je rozdil mezi dvojhackem a dvojhakem, jak je to vlastne se sesitim jicna u candata, jestli ma sanci prezit, nebo ne, atd., atd... Ale to neudelam, protoze ty bys to v ramci tveho vnimani veci opet sestrelil a navic by to pro nekoho kdo zatim hleda orientaci v lovu candatu mohlo byt zavadejici. Pokud z meho komentare vyznelo jak pises " že odstřiženým candátům se vlastně nic nestalo", tak lituji ze jsem se nedovedl vyjadrit lepe, ono se vzdycky "neco stane", a nikdy jsem netvrdil, ze ustrizeny candat i s malym hackem ma 100% sanci prezit. Kdyz vidim kolem sebe, ze vic jak 90% lidi pri lovu candata pouziva DVOJHAKY a pak pri vytazeni maleho, nebo dokonce podmerecneho candata to pouzivaji jako alibizmus k zabiti "on to neprezije, ma to zazrane, ma sesity, nebo vyrvany jicen, atd...", to byl duvod proc jsem napsal, to co jsem napsal. Jinymi slovy, ze dvou zel se da vybrat vzdy to mensi, ze kdyz jiz musim pouzit dvojhacek, tak staci maly a tim ma ryba daleko vetsi sanci na preziti jak s velkym. Promin, ale lepe to jiz napsat neumim.

karelc - Profil | Út 29.7.2008 14:32:34

hroch2: když malej candát (30cm) šlukne celý velký kopyto, myslíš, že 7cm rybku nejprve ocucává? V hejnu by se tak moc nenažral...

hroch2 - Profil | Út 29.7.2008 14:13:48

samo ,že se někdy stane že to člověk propásne a ryby to má zažraný,ale stává se mi to vážně málo:tento problém mám spíš když chytám na řece na rousnice a berou mi to malý sumečci.Ti to maj někdy až v řici...

hroch2 - Profil | Út 29.7.2008 14:05:22

Karelc.myslim že nemůžeš srovnávat jak bere candát taženého twistra vs. mrtvou rybku ze dna?!?!!

hroch2 - Profil | Út 29.7.2008 13:59:44

Myslim ze sekat hned když ryba vytáhne čihátko k hůlce(bavíme li se u lovu na těžko) je chyba poněvadž o hodně ryb přijdu.Možná je to proto že s mým kolegem candátobijcem chytáme vešinou na oukleje 15 cm+.Ale není to 100% pravidlem.Při záběru rybě většinou 2-4 krát dáme z cívky(podle toho jak záběr vyzerá) a potom sekáme!na fotce ryba 80 cm chycená za krajíček(a nebyla ten večer sama).Ani jeden to ten večer neměl zažraný,jako skoro vždy.
PS:10 vteřin je vážně dost dlouhá doba

Knapík - Profil | Út 29.7.2008 13:41:56

Pokud chytám candáty cíleně s rybičkou, sekám bez použití policisty cca za 2sekundy . v okamžiku, kdy zaregistruju záběr beru prut do ruky a po ujetí cca 0,5-1m sekám a i tak se stane, že je chycen uvnitř tlamy a ne jen za okraj.
Nicméně chytám v proudné nebo tažné vodě a tak asi i ryby se musí zařídit podle prostředí a mají na to tedy méně času a berou rychleji. Candát je hltavec stejně jako okoun a tlamu má velikou, takže většina neseknutých záběr není asi tím, že by nástrahu neměl v tlamě, ale spíš je dána velikostí háčku a jeho pozicí v nástraze. Kdo tvrdí, že seká vše tak asi lže, nebo je tahá až za pytel, protože to se prostě stane, ať chceš nebo ne. Ne vždy je situace taková, že má háček kde se zachytit a některý candáty jen přizvedneš a jsou fuč.
taková už je rybařina, 100% nefunguje nic:-)

sven - Profil | Út 29.7.2008 13:32:15

godja: je pravda , že rybkou nenehazuji daleko , max.30 m . Ani není třeba , protože než začnu lovit dravce, nejprve vnadím jako na plavačku . Dravci za rybičkami připlavou , kam potřebuji. Je pravda , že proto jsem ještě nezkoušel nahodit s rybkou 100 m . Aby mi neuletěla změklá rybka z mražáku , provléknu háček skrz oční otvory. Také je pravda , že neznám dvojháčky WMC , protože jaksi ze zásady používám na všechno pouze jednoháčky. Vyjimkou jsou trojháčky na woblerech

MrKos - Profil | Út 29.7.2008 10:29:55

tench: jsi vůbec schopen připustit že jsi ta nebohá stvoření pravděpodobně zabil? to je pořád chození okolo horké kaše... dokonce už tu máme poukazování na to že tam bylo víc takových jako Ty ale uvědomit si realitu je kapánek těžké, že?

a nepiš pořád šetrně vráceny když jsi je pouštěl se zažranou montáží... šetrné vrácení vypadá jinak... 10 vteřin také neuváděj protože jestli se nepletu tak jsi psal po opětovném rozjetí což u takových prťat asi nebude do 10ti vteřin

a ještě k tomu vypozorování: jak dlouho ( kolik let ) jsi to pozoroval? kolik odocházek to bylo, jaká byla produktivita na docházku a jaká byla ůspěšnost záseku a zdolání ryb? osobně už jsem pár let na candátech s bobkařinou proseděl ale tvrdit že mám něco vypozorováno bych si netroufnul


prostě konečně připusť to že něco děláš špatně a šmitec

karelc - Profil | Út 29.7.2008 10:27:18

tench: pokud je na druhém konci mírová ryba, tak rybku srkne naráz. V tu chvilku to chce sekat.

Pokud sekáš naprázdno, tak změń montáž. Nebo zkus vláčet, tam si uvědomíš, že se ten candát s těma rybkama nesere a prostě je šlukne...

tench - Profil | Út 29.7.2008 10:22:55

jinak právě píšu z veřejného internetu v Hluboké nad Vltavou a za chvíli mi začíná prohlídka zámku. Přeji pěkně ztrávený den u PC :-)

tench - Profil | Út 29.7.2008 10:21:15

karelc: na nějakých vodách mám vypozorované, že pro úspěšný zásek nestačí těměř ani půl minuty a sekám do prázdna.....10 sekund je opravdu velmi mlo, navíc nevím, jaká a jak velká ryba je na druhém konci...

Dussy: když jsem tě potkal naposledy, choval ses úplně jnak ty posero, tak se zklidni a buď upřímnej i u vody....

karelc - Profil | Út 29.7.2008 10:17:00

tench: no vidíš. Dáváš jim 10s a víš, že to mají po takové době zažraný. Není na čase něco trochu změnit?

tench - Profil | Út 29.7.2008 10:15:33

fullnek: chytil jsem 2 ryby okolo 35 cm, které byly šetrně vráceny zpět, jízdy jsem sekal po cca 10 vteřinách, ale přesto měli candátci rybičky hluboko a tudíž jsem je ještě ve vodě opatrně odstříhl......jinak myslíš že chodím do líšně na candáty jediný? Zrovna když jsi projížděl, na rybku jsme tam chytali čtyři, tak jse prosím uklidni.....

karelc - Profil | Út 29.7.2008 9:53:23

godja: píšeš o lovu na dvojháčky tady:

godja - ® Pá 25.7.2008 22:15:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI! Smazat poděkování EDIT DEL NICK
Panove lovu candata se jiz nejakou dobu venuji a je to ryba ke ktere citim temer uctu..., tak mi dovolte nekolik postrehu. Pouzivam k lovu vyhradne mrtvou rybku a to ve vetsine pripadu mrazenou. Trojhacek nepouzivam nikdy, obycejne pouzivam dvojhacky WMC nejmensi typ, event. o cislo vetsi podle velikosti rybky, v pripade vyskytu podmerecnych a malych candatu prechazim na jednohacky. Jsem presvedcen, ze velke procento candatu vracenych vode ma sanci prezit pokud nebudou z vody a navic z vecsi hlobky doslova vyrvani / natrzeny jicen a pod./. Rybu, kterou chci pustit, uriznu dle moznosti bez vytazeni z vody a vic jak 90% v klidu odplouva. Je fakt, ze nekdy pres veskerou snahu se nektery tzv. "mota", ale po case taky odplouva. Chtel jsem mit jistotu jak to s temi, co se "motaji", dopadne za nekolik dnu, tak jsem je umistil do vezirku a oni svete div se zili. Uvedeny test jsem behem let opakoval vice krat a bez muceni priznam, ze jsem zaznamenal i jedno umrti. Mozna vice k tomu napovi zkusenost znameho, ktery ulovene candaty /zpravidla hacek zazrany v jicnu/ pousti doma do zahradniho jezirka, kde setrvavaji tydny az mesice. Tim urcite nechci rict, ze vsechno co je pusteno prezije, zvast kdyz si ryba odnasi v jicnu "darek" v podobe dvojhaku, nebo dokonce trojhaku pouzitelneho na morsky rybolov. Kolegove dejme sanci takove rybe jako je candat prezit. Nevim jak v jinych regionech, ale na severni Morave pozoruji posledni roky pomerne rychly ubytek candata a neni to urcite jenom vinou zarybnovani... Pokud budeme chtit lovit candata i v budoucnu, zacneme kazdy sam u sebe...

Takže jsem na tvůj příspěvek zareagoval a dovolil jsem si navíc nesouhlasit s tvým tvrzením, že odstřiženým candátům se vlastně nic nestalo. Když jim sešiješ jícen, tak klidně budou dál ve vezírku nebo jezírku přežívat, ale stejně nakonec chcípnou, protože už do sebe dál nedostanou potravu.

godja - Profil | Út 29.7.2008 2:28:37

sven: " dvojháček je ještě horší než trojháček" - nesouhlasim
"Lov "na polykačku", atˇna ostro nebo osedláním je podle mě nesportovní a poškozuje i podměrečné ryby" - souhlasim v pripade pouziti trojhaku, nebo velkych dvojhaku
"když použiji rybku 6 - 8 cm, jednoháček č.1 - 2/0 a sekám okamžitě bez čekání "na cigárko" - souhlasim, i kdyz ja pouzivam pri lovu na jednohacek rybky vetsi velikosti
A ted teda jeste jednou i kdyz se nerad opakuji. Pokud pouziji dvojhacek tak jedine od WMC nejmensi velikosti asi cislo 10,nebo 8, nevim to oznaceni presne. Jestli je nahodou neznas, mas moznost podivat se na ne v krame. V podstate tyto hacky pouzivam pokud rybku potrebuji dopravit na vzdalenost +-100m, a to urcite nejde rybkou napichlou na jednohacek. Proc takova vzdalenost? Z jednoducheho duvodu, protoze chytam na vodach kde ta vzdalenost funguje lepe. Pokud chytam na miste, kde staci nahodit par metru, klidne pouziji jednohacek a sekam pred "dokourenim cigara".A ted to nejpodstatnejsi, dvojhacky WMC jsou vyrobeny z tenkeho dratu a maly rozmer hacku, i v pripade ze zustane v rybe nebrani polykani. Proc si to myslim? O necem jsem tady jiz taky psal a mohl bych pridat dalsi zduvodneni, ale to by jeste vic vyvolavalo dojem, ze jsem zastancem lovu candata pouze na dvojhacky a to urcite nejsem. V pripade, ze chytas na vodach kde ti staci nahodit par metru a pouzijes jednohacek, delas dobre. Zel, tam kde chytam ja, pouze tento spusob lovu jiz nestaci.

Dussy - Profil | Po 28.7.2008 21:17:05

Fullnek: Hmmm asi je nevzal proto, že má mrazák plnej línů a kaprů ...

Fullnek - Profil | Po 28.7.2008 20:26:22

Dussy))))nevím jestli byly po něm,ale asi dva dny předtím než jsem to fotil tak měl zápis že tam byl na lovu candátu,jo a byly celý až po ocas

Dussy - Profil | Po 28.7.2008 20:19:17

Fullnek: zůstaly po něm jen ty hlavy, že? Maso si jako vždy vzal...

Fullnek - Profil | Po 28.7.2008 20:05:41

tench)))))a ještě by mně zajímalo kolik jsi chytil mírových ryb,dík za odpověď

Fullnek - Profil | Po 28.7.2008 20:03:37

tench)))))toto zustalo po tvém lovu minulý tyden v líšni,byli tam 4ks ve velikosti 30 až 40cm

stetek - Profil | Po 28.7.2008 20:02:22

S candátem jsem ještě neměl tu čest:)))Teda měl ale na žížalu asi tak 25cm:)))

Dussy - Profil | Po 28.7.2008 19:20:46

tench anketa pro tebe: kolik candátů z 10 zmasíš? všechny nebo jen 9ks?

sven - Profil | Po 28.7.2008 18:45:51

godja : Také lovím už nějaký ten pátek a jsem přesvědčen , že dvojháček je ještě horší než trojháček. Lov "na polykačku", atˇna ostro nebo osedláním je podle mě nesportovní a poškozuje i podměrečné ryby. A hlavně je to úplně zbytečné. když použiji rybku 6 - 8 cm,jednoháček č.1 - 2/0 a sekám okamžitě bez čekání "na cigárko", zaseknu skoro každého candáta v tlamě. Pokud ne , byl podměrečný.

godja - Profil | Po 28.7.2008 17:47:56

karelc: nevim co myslis tim "dvojhakem", nevim co vis, nebo nevis o sesivani jicnu candata..., pokud jsi nepochopil muj spusob lovu popsany driv, nemam co bych dodal...

hroch2 - Profil | Po 28.7.2008 12:27:30

asi hodně záleží na lokalitě,NA VELIKOSTI CANDÁTŮ,na přítomnost malých sumečků(ti dokáží procento zaaseklých ryb snížit třeba jen na 20 %.Ted na poslední týdení výpravě na revru bohatě obsazeném sumečky 20-50 cm se nám to stávalo běžně.Třeba 30 cm sumeček prostě nemůže ani nechce "šluknout" 15 cm ouklej nebo cejna naráz!!!A NEVEŘIM ŽE 50% Z VÁS SEKNE KAŽDOU RYBU.LEDA ŽE POUŽÍVÁTE FAKT MALÉ RYBKY NEBO TROJHÁČKY.