Chytání na chatách

Již dlouho se chystám napsat tuto otázku a zjistit váš názor .Mám chatu na Vranovské přehradě přímo u vody.Jde mi o to,že řád nařizuje být od prutů tak daleko,abych s nimi mohl manipulovat.Ale skutečnost je taková,že při lovu dravců a při kaprařině zapnu hlásiče,příposlech a věnuji se jiným povinostem.Dělá to tak každý,ale nový porybný v našem úseku toto netoleruje ani když prší.Jak je to u jiných vod??
Autor diskuse: mishak - Profil , 8.5.2007 všeobecné - techniky lovu

Vítek - Profil | St 9.5.2007 13:51:54

Tuzemská klasika! Ještě mít ke všemu pruty nahozené při domácích pracech - co kdyby?Nouze klepe na dveře!

šeptal - Profil | St 9.5.2007 13:40:28

Cottus: S tím nadřazováním nad Ústavu, to je dobrý frk.

harpunar - Profil | St 9.5.2007 13:09:36

Soudruzi jedinou vyjímkou jest opuštění nastražených prutů a soulož s okolojdoucí dámou,venčící pejska. Tam se toleruje 30m. a keříček. Jináč nic,sifón,dva,řád je řád!!!Amen

MrKos - Profil | St 9.5.2007 13:02:29

mishak: dobře to děláš... když budeš šikovný tak místo římsy zhotov ještě elektrický kladkostroj na zdolávání ryb a v poslední fázi výhybku přímo do kuchyně a tím se dostaneš do dalšího levelu moderní metody lovu ryb... holt pokrok nezastavíš a přece nebudeš chytat staromódně dle staromódního RŘ...

Cottus - Profil | St 9.5.2007 12:46:40

mishak: ..nešlo by u té chatky udělat plotek? Stačil by ze tří stran... psa máš pěkného,tak by to mohlo fungovat...
Nemám rád, když někdo nadřazuje ryb.pravidla nad Ústavu...

Petr Koch - Profil | St 9.5.2007 9:25:41

Carlos - ® : taky jsem slyšel historku o jedné RS z Mušova co seděla na vedlejším fleku co chytal kaprař, když se po celém dni odebral kaprař pro svačinu do chatky, zrovna když zalezl dovnitř rozeřval se hlásič, vyběhl ven a u prutů stál se spokojeným usměvem onen strážce. Následoval zápis. Jen by mě zajímalo jestli měla RS při kontrole smotáno :o)))

Není potřeba to tady řešit, jednoduše rozumná RS bazíruje na pořádku u vody, na slušném zacházení s rybou a podobný buzerace neprovozuje.

šeptal - Profil | St 9.5.2007 9:17:52

mishak: Prostě si neumím představit, jak letíš ze žebříku, mezi zuby hrst hřebíků, v pravačce kladivo, když kvikne pípák. Že si sedíš na terase, v ruce pivko a páreček, kocháš se krajinkou a občas na ty klacky mrkneš, to nepovažuju za nic proti ničemu. Prostě, pokud je člověk schopný reagovat bez prodlení, tak je to v pohodě. Ale to v případě, že se klepu někde na lešení, nebo s kýblem barvy na štaflích, dost dobře nejde.

Carlos - Profil | St 9.5.2007 8:59:23

šeptal - ® : napsal jsi to velice dobře. Jednou je v řádech zakotvena přítomnost u prutů, tak se má dodržovat a basta. Zažil jsem jednoho porybného, který s kamarádem policajtem chodil po břehu a když našel samotné pruty, prostě je sebral a odnesl. Nakonec z toho měl pěkný průšvih ale já bych něco takového zavedl hned. Pruty byly opuštěné, tak je sbalil a odnesl na policii s tím, že tam byl asi pytlák. Majitel měl potom co vysvětlovat.

mishak - Profil | St 9.5.2007 8:58:48

Jelikož jsem tuto otázku podal já tak beru ,že odpovídáš převážně mě.Koukni níže jak to mám s prutama a chatou a když záběr přijde jednou za dva dny tak nevidím opravdu problém v tom ,když obkládám římsu.

Petr Koch - Profil | St 9.5.2007 8:54:31

šeptal - ® : tak to chápu. Je zbytečné tady vymejšlet podmínky a jak se mnohdy děje navrhovat co by bylo OK a co ne. Ale přece, kaprař s příposlechem dvace metrů od prutu je schopen si záběr uhlídat. Osolený hlásiče neberu, je to někdy na palici, poslouchat řev hlásiče při každém sebemenším poryvu větru.

šeptal - Profil | St 9.5.2007 8:48:07

Petr Koch: Nemám nic proti šachám, karbanu, nebo úklidu bivaku před dámskou návštěvou, či četbě krásné literatury. Ovšem předpokládám, že se to všechno odehrává na dosah od prutů za jejich aspoň občasného "pohlídávání". Když jedu na kole podle Labe, břehy se ježí nahozenými pruty. Pípáky má sotva kdo. A přitom kde kdo z "rybařících" seká za chatou trávník, obkládá ze žebříku římsu, nebo si mastí u televize panděro pečenou kachnou. Už vidím, jak při zacvrkání brzdy sjede ze žebříku jako lasička, případně odloží propečená kachní prsa a z pantoflí vklouzne do holínek, nebo jak přes řvoucího mautfíílda vůbec ten záběr registruje. Tohle mě sere a pro to nemám pochopení.

Petr Koch - Profil | St 9.5.2007 8:37:13

šeptal - ® : neumím si představit, že bych se u muškařiny, vláčky, plavačky a feederu věnoval jiné činnosti. Ale u kaprařiny, kdy nesmotávám třeba i 48 hodin nebo minimálně 20 h:o) si klidně s kamarádem zahraji šachy, karty nebo si udělám pořádek v tom svém smeťáku. Určitě to je věnování se jiné činnosti, ale na vykonávání funkce rybáře to nemá vliv a rybáře svazovkového už vůbec ne.
Zní to přitaženě za vlasy, že by někdo měl nahozeno a u toho zdil komín 20m od prutů, ale pokud je ten zedníkorybář u základů, nevidím v tom problém. Lov u vázek a zdění posledního šáru v 5ti metrech považuji za hazard :o)

Ono to bude trochu ve stylu lovu. Spoustě lidí rudnou oči, při čtení podobných příspěvků, ale pokrok v rybařině nezastaví a ti co dělají kaprařinu ví o čem píši. Staromódní představa rybáře sedícího u prutů a pohledem fixující splávek nebo číhátko už je trochu překonaná. Kdo chce chytat takto, ať tak chytá, ale kdo používá příposlechy, únikové montáže, ten nemusí takto lovit. Je to o čase, jediný argument je ohrožení ryby, jinému nerozumím. A při lovu na Vranově, kde je dost prostoru si s prominutím umím představit i to lešení a jinou činnost.
Nechci nikoho naštvat, tak to prostě vidím :o)

šeptal - Profil | St 9.5.2007 8:05:37

Co se tu vlastně vůbec řeší? Při lovu ryb se mám věnovat prutům. Jestli hodlám vyzdívat komín, nebo měnit startér u škarpolezu, tak prostě nemůžu chytat. Tady se hledají jen pseudodůvody, jak své nesprávné počínání ospravedlnit. Beru, že si někdo odskočí do křoví, rozbaluje svačinu nebo klimbne ve stoličce, ale věnovat se při nahozených prutech jiné činnosti, notabene zalezlý v chalupě.....

Lubo - Profil | St 9.5.2007 7:58:59

Každý rok jsem si pronajímal takovouto chatu u vody na dovolenou s rodinou, pokaždé na jiném revíru a viděl jsem, že se to děje všude, kde jsem byl. Je fakt, že když chytám ryby, tak se mám věnovat rybám. Zárověň jako kutil i chápu když ryby neberou, nebo je záběr jeden za hodinu, tak to fakt svádí i k jiné činnosti. Člověk sedí u prutů, ryby neberou a tak kouká kolem sebe, co by se třeba dalo opravit, vylepšit, dodělat, pak mu to nedá, vezme šroubovák, do něčeho "dloubne" ..... Nebo příjdou děti a chtějí si hrát atd. RS to jistě vadí oprávněně. Ale když třeba prší, rybář se schová do 3 m vzdálené chaty a sleduje pruty, mohlo by se to tolerovat. Prakticky se lovu věnuje, jen prostě je v suchu, protože tu možnost díky poloze chaty má. Přiznám se, že i já to na dovolené dělával. Hlavně první den-dva pobytu na neznámé vodě, abych zjistil, kdy mají ryby "svůj čas". Pak už jsem volil dobu lovu najisto :-))

TomášV - Profil | St 9.5.2007 7:55:10

mishak: být na Tvém místě, asi bych se choval podobně. Tudíž, tu chatu Ti celkem závidím :o)). Být na místě porybného, asi bych měl taky nějaké připomínky. Vždyť položme se na otázku " Jaký je rozdíl mezi pohybem po zahradě a chrápáním v bivaku, když mám nahozeno?? "

šeptal - Profil | St 9.5.2007 7:27:28

Buď chytej ryby, nebo sekej trávu, či natírej okap. Ale pokoušet se to zkombinovat, to je kravina. Schrupnout si v lehátku u nahozených prutů s pípákama, to nevidím jako problém, ale mít nahozíno a být zalezlý v chalupě, to je podle mě evidentní porušení předpisů.

mishak - Profil | St 9.5.2007 7:12:34

Díky za poslední nekritické reakce.Po prvních reakcích jsem se zhrozil a přemýšlel o tom ,že nebudu vozit na chatu pruty :-))))))

Korda - Profil | St 9.5.2007 0:29:10

mishak: Jelikož tam mám chajdu , tak vím o čem mluvíš.Ono s porybnejma to je tam klasika . 1 kontrola na zahájenou dravců a jednou o prázdninách v noci s policajtama na loďkách a konec.S novýma porybnejma to je tak-první rok maká , pak si na něho pár lidí postěžuje a zdrbou ho na svazu a už na to s... Tohle je případ mého známého co to šel před 3 roky dobrovolně dělat a dle řečí ne jen jeho ... Jinak ten styl rybolovu na chatách je asi všude stejný.Setkal jsem se s tím i na jiných vodách než na Vranově:-)

Raggo - Profil | Út 8.5.2007 22:26:38

to all critics - rad bych reagoval na kritiky tipu delas si srandu s touto otazkou atd ,bud delej neco jineho nebo chytej , to je proste zakon atd atd...neprijde vam napriklad pospavani v bivaku "opodal" prinejmensim jako "delani neceho jineho" chteteli "venovani se jinym povinostem" ?! nebo chcete rict ze behem spanku jste schopni "regulerne" rybarit...ano samozrejme existuji hlasice ..v tom pripade nevidim rozdil mezi spanim a "delanim neceho jineho"...

Cottus - Profil | Út 8.5.2007 21:54:20

mishak: Vždyť oni Ti jen závidí....
škoda, že k chatě není aspoň část pozemku ve vodě...stačil by 0,5 ha, to by byla věc...
Plně Tě chápu, mám doma své a víc než čehokoliv jiného- si vážím klidu a nerušených zážitků...a občas také tahám u toho klestí, či jiné drobnější práce...
Je to prostě o lidské tolerantnosti...
Navíc by to šlo ošetřit i v řádech( třeba místní úprava(, kde by bylo specifikováno - CO., JAK...atd. stačila by dobrá vůle k cestě za pohodou...nikoli persekucí...

mishak - Profil | Út 8.5.2007 13:18:42

Nevím zda vás mám svýmy nářky zatěžovat, ale pro představu pár přestupků co vidím dost pravidelně:
1.lov přes noc
2.lov dravců na rybku v době hájení(minulý týden v poledne přívlač!!!!!!!!!)
3.lov na pytlačky a visačky ve skalách
4.porušování denního limuty ryb
5.lov na více prutů
a mohu jemnovat snad všechny možné přestupky, ale tyto jsou snad na denním pořádku a pak přijde porybný a valil by do mne jakto že nejsem u prutů...není to postavený na palicu!!!!

Zajda - Profil | Út 8.5.2007 13:12:19

Mishak:Uz jsem na Vranove 6 let nebyl(bohuzel),ale tento pan nemel na vsechny stejny metr...Cim byl clovek mladsi, tim hur.A nedej boze, aby to nebyl mistni.Ten mel za sebemensi nedostatek po ptakach...A nekteri chatari byli opravdu hovada na druhou - prut ve skalach a sami chytali na dalsi dva z druheho brehu...Asi tak..., ale byvalo tam krasne...Zavidim ti...

Brusič - Profil | Út 8.5.2007 13:05:05

Jen tak na vas na chataře. U nas neni nic vyjimečnyho chytani na čtyři pruty a 8 kapřičku v saku. A nikdo na ne nemuže.Ale ryb je čim dal min proto ani na reviry s chatama nejezdim. Ty budes asi jeden z mala ktery se chova slusne a vodu nedrancuje. Dam priklad od nas reviry Brozany a Gigant .Tot muj nazor.

mishak - Profil | Út 8.5.2007 13:00:16

Neřeším co s tím jen mne zajímá jak to chodí jinde. Těch rybářských obydlí je přece u našich vod spousty.Nemám zájem se tady dohadovat co je a co není a co by se mělo a nemělo.Každá situace je individuální a kyždý by musel posoudit.Třeba na téhle foto je konkrétní stav voda-chata,chata je dva metry od té klády.Bohužel mne ještě porybný za 9 let co na Vranov aktivně jezdím nekontroloval.BOHUŽEL myslím jako , že aktivita porybných je více než nulová.Ale znám osobu, která už měla třikrát problém a to konkrétně na podzim při lovu na boj když lilo tak seděl na verandě v chatě a na pruty viděl.Měl smůlu......

Petr Koch - Profil | Út 8.5.2007 12:49:25

mishak - ® : zbytečně jsi si naběhl na vidle drdů a spol. Záleží na jakou RS narazíš, jestli u vás máte to co píšeš, tak máš holt problém. Jinak bych si s tím až tak starost nedělal. Musíš mít pruty až u vody? Nemůžeš mít postaveny pruty blíž k chatě?

mishak - Profil | Út 8.5.2007 12:22:13

Neměl jsem namysli jako to že lehnu na postel a at se ryba chytí.Prostě se pohybuju poblíž prutů, ale ne vždy na ně vidím.A nenarážím přímo na to, aby bylo porybnýmu jedno , že nejsem u prutů.Ale porybného přísnost v tomhle směru je dost vysoká a je to jedinej počin o kterém jsem slyšel , že trestá.Jezdím na chajdu už hodně dlouho, ale to co vidím ráno a nejen ráno...kdy pan porybný hajá a stačil by mu dalekohled .....je síla.
Zajda:tvým rčením bych si nebyl tak jist
oskus:chata nebo bivi není to jedno?!
pásovec:neschovávám se za dav a netáhnu s davem
drda:není zas tak podivný když vyvezu boj na sumce nebo boilie, začne pršet a bivi nebo přístřešek stavět nebudu a z okna chaty je to v podstatě to samé
Samozřejmě , že s tím že by se to mělo postihovat SOUHLASÍM

Zajda - Profil | Út 8.5.2007 10:55:45

Mishak:Stary pan Baigl nebo jak se jmenoval, jiz byl vymenen?Zaplatpanbu...

oskus - Profil | Út 8.5.2007 10:24:04

To jsou ti chataři najebou to do vody zapnou pípáky a dokud to nehrčí tak k tomu nejdou.A prý rybáři.

Pásovec - Profil | Út 8.5.2007 10:20:15

to mishak: chytej nebo dělěj jiný věci......a hláška dělaá to tak každy je úsměvná......

já bych nahazoval přímo z chaty.....pruty dát ke krbu... :)))

Miki - Profil | Út 8.5.2007 10:17:24

mishak: Tak teď nevím, jestli si děláš srandu, nebo se ptáš vážně. Každopádně je skutečnost taková, že máš být u prutů přítomen tak, aby jsi s nimi mohl kdykoliv manipulovat. Když se chceš věnovat "jiným povinostem", vytáhni klacky z vody---to je zákon.

drda - Profil | Út 8.5.2007 8:52:15

Tento způsob rybolovu, kdy se u toho věnuješ "jiným povinostem", se mi jeví poněkud podivným.
Myslím, že postup porybného je naprosto správný a jen doufám, že stejně jako tento nešvar postihuje i jiné. Jen houšť a větší kapky.
Ale jinak je to pěkný nelida, když ani v dešti ... . Doufám, že zavře oko, když k tomu ještě fouká a je vyloženě chladno :-)