Proč kapr vyskakuje nad hladiny a jak je to s jinými druhy ryb?

Často sedím u vody a přemýšlím proč kapr vyskakuje nad hladinu proč tak třeba nevyskakuje amur karas a jiné ryby ptal jsme se spousty lidí ale nikdo mi nedal pro mě uspokojivou odpověď.Tak to zkouším tady doufám v zajímavé informace.Děkuji.
Autor diskuse: MaTTeSeK18 - Profil , 11.4.2012 všeobecné - ostatní

teoretik - Profil | Pá 13.4.2012 19:09:56

Tomáš - Tom >> Parazitů se nejlíp zbaví opískováním

Chose - Profil | Pá 13.4.2012 8:34:35

Že by skákal kapr z nedostatko kyslíku považuji za blbost nebo v jedné zátoce kam přitéká potok kapři také skáčou.Nad touto zátokou cca 5 km je jez a tak si myslím že ve vodě je dost kyslíku.

Starc55 - Profil | Pá 13.4.2012 8:21:48

Falda >> Tvůj názor je zřejmě správný, ale všiml sis někdy při podzimním výlovu rybníka kaprů v lovišti? Jsou namačkáni na malém prostoru v silně zakalené vodě a jsou přidušení. Většina jich vystrkuje tlamky z vody a lapají po vzduchu. Proč asi? Dusí se. Zřejmě jim to pomáhá částečně okysličit žábra. Když v roce cca 1995 va Vranově hynuli masově velcí úhoři (později zjistili, že to bylo parazitem, který jim perforoval plynový měchýř), tak doslova lezli z vody na břeh a lapali po vzduchu. Samozřejmě uhynuli, ale na vzduchu žili možná ještě o chvíli dýl než kdyby zůstali ve vodě. Ryby jsou schopny si přilepšovat při kyslíkovém deficitu ve vodě částečným přijímáním kyslíku i ze vzduchu. To je můj názor. A s touto diskusí končím, protože již dle mého názoru nemá další význam a je to jen plácání prázdné slámy. Petrův zdar a fotbalu zvlášť!

Jarda 7 - Profil | Čt 12.4.2012 21:02:44

Falda >> A o to běží.Pokud bude odpověď jasná, jsou všechny naše osobní teorie k prdu.:-)

Tomáš - Tom - Profil | Čt 12.4.2012 20:52:06

Jarda Š. >> To není jen teorie,ale rybnikářská praxe,ovšem netvrdím,že neskáčou i ti zdraví,ale pokud vyskakujou intenzivně,ale ne sem tam tak tam ti paraziti jsou a nemusí to být jen ti okem viditelní.

Jarda Š. - Profil | Čt 12.4.2012 20:48:43

Tomáš - Tom >> To je jedna z teorií, ale podle výzkumů prý skáčou i kapři, u nichž žádní povrchoví parazité nebyli zjištěni.

nofish - Profil | Čt 12.4.2012 20:47:43

Jarda Š. >> taky si myslím. Už to bylo psáno i dole. Časem vyjde česko-kapří slovník a pak se v klidu toho kapřa zeptáme :-)

nofish - Profil | Čt 12.4.2012 20:46:49

Lee-Haney >> :-)
Tjn když kachna loví líhnoucí se hmyzáky tak se potápí hlavou pod vodu. Pro šrot se potopit umí taky. Takže ten kapr je vlastně takový opak kachny :-)

Jarda Š. - Profil | Čt 12.4.2012 20:45:47

nofish >> Někteří tady mají kapry za kámoše, tak by z nich tohle tajemství mohli vymámit, když ho zatím neodhalili ichtyologové.

Falda - Profil | Čt 12.4.2012 20:45:33

Jarda 7 >> To spíš, já jsem zastáncem teorie čištění žaber. Ale myslim že todle je a bude jako kvantová fyzika :D

Lee-Haney - Profil | Čt 12.4.2012 20:44:08

nofish >> Já bych řekl že buď loví hmyz výskokem nad hladinu a nebo vlaštovky.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 12.4.2012 20:42:23

Jedním z důvodů proč ryby vyskakují nad hladinu je to,že se chce ryba zbavit povrchových parazitů.

nofish - Profil | Čt 12.4.2012 20:40:46

Falda >> fyziologicky jsou kapří žábry stavěné na nouzový příjem kyslíku ze vzduchu. Dochází k jejich překrvení a zrychlen koloběhu krve, Ale to je to tzv troubení, žádné skákání. Vydrží tak přežívat i několik hodin, stane se že i den a podobně. Přidušená, troubící ryba nemá dost sil na skoky (vím jak vypadá přidušená ryba, nějaké takovéhle neblahé zkušennosti má snad každý kdo ryby někdy vozil, lovil rybníky atd...)

to Jarda 7: Určitě skákáním "nepřijímá" vzdušný kyslík. Čistění žaber je možné :-) Tak i tak jsou to jen dohady a ychtiologové sami neví 100% odpověď proč kapr skáče a proč defakto jenom on.

Jarda 7 - Profil | Čt 12.4.2012 20:37:15

Falda >> Zřejmě jsem se špatně vyjádřil.Nebylo to myšleno tak,že se kapr nadechuje nad hladinou,ale vzhledem k vyššímu výskytu sinic a sníženému obsahu kyslíku ve vodě,se mu žábry kterými přijímá kyslík z vody zanášejí,a výskokem a pádem do vody si je snaží pročistit.

Falda - Profil | Čt 12.4.2012 20:29:50

Jarda 7 >> S tim kyslíkem je to blbost (dle mýho názoru). Fyziologicky nejsou žábry koncipovaný příjem kyslíku skrz vzduch. Je to jako kdyby savec se chtěl zachránit před nedostatkem kyslíku ve vzduchu ponořením do vody. Ani jeden nádech nepomůže.

nahodil - Profil | Čt 12.4.2012 20:01:01

protože je honí sumec:-) nebo další teplej kapr!!!

Bláža - Profil | Čt 12.4.2012 19:56:37

MaTTeSeK18 - >> Jak tak sleduji poslední roky vzrůstající inteligence kapří obsádky, tak nepochybuji, že během několika let začne i mluvit a pak nám to všem snad objasní sám. Možná pak budeme překvapeni, až nám sdělí, že mu ty smrady co tam házíte ani nechutnají, a žere je jen aby potěšil dišičky tichých bláznů. ;o)

Jarda 7 - Profil | Čt 12.4.2012 19:55:08

casty >> Svatá pravda.Podle mého názoru kapr skáče nad hladinu v okamžiku,kdy má voda malý obsah kyslíku.Proto je časté vyskakování kapra nad hladinu v letních měsících,pokud delší dobu neprší a voda není provzdušněná.Pokud se k tomu přidá větší koncentrace sinic,které ucpávají kaprovi žábry,dá se předpokládat,že se snaží skokem a pádem na hladinu si žábry vyčistit.Je to pouze můj názor,ale výskoky kapra jsou nejčastější v tomto období.

casty - Profil | Čt 12.4.2012 18:33:14

Starc55 >> když ryby skačou rybaři plačou

Zdendahat - Profil | Čt 12.4.2012 17:24:11

Prej si čistá žábra, jak žere a rejpá se v tom bahně. ale jestli to je pravda těžko říct, hodně lidí machruje a vykládá různý teorie ale nikdo nic neví. Jsou to jenom doměnky :-))))

LosPafkos - Profil | Čt 12.4.2012 17:21:41

Falda >> to máš lepší nasadit velkej wobler a podsekávat :---)))

Falda - Profil | Čt 12.4.2012 16:58:49

Brtek >> Dík :) už vim, že když bude skákat poblíž hloubky, mám tam chytat :P

Looki - Profil | Čt 12.4.2012 16:56:30

Brtek >> Ty ses taky vyved! Kdyz ti prijde diskuze zbytecna tak sem nelez...sam vis prd a tak radeji placas blbosti.Jo a mimochodem tvoje posty typu: Tohle je nejzajímavější a nejpřínosnější diskuze na Mrku,,, díky autorovi!!! jsou taky prinosem!
Malí kaprici skakat umi lepe nez dvacetikilove kolosy (ty se snad ani radeji nehybou)to jen ktomu,ze mali skacou a velci kapri ne..Vim jeste ze rády skačou parmy,jelci.Ale proc neskacou jine druhy nevim,snad ale proto ze to nemaji geneticky podminěne.Preci jen je kapr rybou dna a spase kdejake svinstvo,tak si pak poskoči,aby vypucoval žabry od bahna.Taky to muze mit ale uplne jiny vliv:teritorialni,pudovy,ci snad i jiny.Nebo je to jen zkrat a ani to nechtel udelat (vsak vime jak jsou kapři vyšlechtěni),proste pokud nesezeneme preparat doktora Ikebary a kaprů se nezeptame,tak jsme nahraní.

Brtek - Profil | Čt 12.4.2012 15:35:29

vobluda >> Home
About Us
Contact
Links
Our Venue


Why Do Carp Jump?

A question I hear asked regularly by non anglers and novices is :
« Why Do Carp Jump ? »
Now we have all been impressed by the spectacular splashes that a leaping carp can make, especially when a fish over 30lb comes clean out of the water. It is an impressive spectacle and one that gets every carp angler’s heart racing… You know they are there and you’re in with a chance to catch one.

But what makes the fish behave in this fashion?

There are several answers to this question but the principle reason is physiological. Carp, as most fishes have a swim bladder. The swim bladder is linked to their oesophagus and is used to control their depth in the water. By increasing or decreasing the volume of gas in the swim bladder the fish can either move up or sink down in the water. By leaping or swilling on the surface a carp can force air into its swim bladder through its oesophagus, thus allowing the fish to adjust its level in the water.

It is often the case that carp can be seen jumping more often in deeper lakes and less in shallow waters. This would appear logical in as much as the fish has less need to vary its depth in a shallow lake as it does in a deep one.

Generally the carp are able to eliminate the gas in their swim bladder by their natural bodily processes, but there are also times when they need to eliminate this build up and a leap facilitates the task. A carp jumping out of the water and landing with a splash can force the air out of its swim bladder. This is often the situation when the fish have spent a fair amount of time in deeper parts of the lake, say depths over 15 feet. As the fish moves to the upper layers of the water so the pressure in its swim bladder increases, in the same way as a diver risks the bends if he comes up to the surface too fast. In order to rapidly expel this excess of gas in its system, what better way than a nice big ‘Ploof’! The shock caused by the fish landing serves to force the gas out of its body.

From a fishing point of view this can give us an indication that the carp are feeding in the deeper water.

This physiological necessity is though just one of the reasons why carp jump. There are also social and feeding linked reasons.

Carp often feed on aquatic creatures such as mussels, crayfish etc. A fish feeding on these creature with rigid shells can find itself with sharp particles of shell in its gills, if the natural sucking and blowing that characterizes a carp’s feeding habits don’t suffice to remove these annoying particles, a good old jump does the job.

Similarly in silty lakes a carp feeding in amongst the soft matter on the lake bed may push its head several inches into the silt in order to find the food it is looking for. To clear its gills of any organic matter that has entered them can also be done quickly with a leap or two out of the water.

Finally carp are shoal fish and often move together in groups of several individuals. Jumping acts as a way for individual fish to follow the shoal. This I have often seen on large French lakes such as the Orient, the Lac du Der etc, where fish moving in open water regularly “porpoise” out of the water as they make their way across the lake.

So one can see that there are numerous reasons why carp leap out of the water. But also the nature of this leaping, (straight up and down , a sideways flop, of a dolphin like jump,) also gives precious clues as to the behaviour of the fish in the water and as such how to best lay our traps to catch them......................JASNĚ DÍKY UŽ TO CHÁPU!!!!!

vobluda - Profil | Čt 12.4.2012 15:18:48

vobluda - Profil | Čt 12.4.2012 15:13:21

pokial ma vo vode malo kysliku, a potrebuje "lapat" po vzduchu, na to nemusi skakat... proste vystrci von "papulu" a basta... to skakane bude mat nejake ine prazvlastne dovody... PS: tiez by ma zaijamlo, kde je pravda... su tu podstatne stupidnejsie otazky...

ps. aj inde sa riesa podobne veci, napr: http://answers.yahoo.com/question/index?qid=2007071​9134135AAT1arg

skusim niekedy "pogooglovat" ci daco zaujimave nenajdem...

este ma napadlo, mozno ho prave riadne svrbia supiny a nie je sa prave o co obtriet, tak sa "drbne" o hladinu....

Falda - Profil | Čt 12.4.2012 15:03:46

george2205 >> Opravdu velký kapři asi už nemaj dostatečnou hbitost na to. Ale taková ryba do 10kg bez problémů skáče. Akorá člověk musí bejt vzhůru v noci aby todle rodeo viděl (slyšel)!

Jarda Š. - Profil | Čt 12.4.2012 14:03:50

Starc55 >> Když kapři lapají po vzduchu, tak to znamená, že je ve vodě málo kyslíku (což vyjma otrav organickými látkami bývá, když je letní vedro a bezvětří). Za takového stavu nepřijímají potravu, tedy neberou, protože při trávení mají větší spotřebu kyslíku a tak by se dusili.

MaTTeSeK18 - Profil | Čt 12.4.2012 14:02:11

Jinač ostatnim diky za normálmi odpovdi.

MaTTeSeK18 - Profil | Čt 12.4.2012 14:01:09

Nechápu co vám na tom přijde provokativního směšného a hloupeho?mě to přijde jako normálni otazka oproti jiným hloupým otzkam co tady koluji!m to zajimá a myslete si otom co chcete!

Kozič origin - Profil | Čt 12.4.2012 13:51:26

MaTTeSeK18 - >> Jo a ještě kapři skáčou, protože jsou hloupí a musí se rozlédnout, kam plavou. Já kdybych byl blbý a ještě k tomu pod vodou, tak taky nevím, kam plavu. Tohle je druhá závazná uspokojivá odpověď pro případ, že bys mým prvním vědeckým poznatkem opovrhnul.

Kozič origin - Profil | Čt 12.4.2012 13:48:20

MaTTeSeK18 - >> Kapři vyskakují, protože ve vodě už nemají moc životního prostoru. Vlastně tam ani být nechtějí. To jen lidi je tam chcou a oni pak vyskakují. Tento jev je pozorovatelný i ve vaně. Ráno příjdeš a kapr je venku. Tam, kde kapři neskáčou je to boží. Tohle je závazná uspokojivá odpověď.

Starc55 - Profil | Čt 12.4.2012 13:13:22

MaTTeSeK18 - >> Za určitývh podmínek, když je dusno, teplo, klidná hladina, hlavně v podvdečer se kapři rádi tzv. "koupou". což není klasické kapří plácnutí, ale kapr pouze vyjede hlavou nad hladinu jako delfín, lapne po vzduchu a zase hlavou dolů zajede pod hladinu. Jsou to krásné, pomalé a ladné pohyby, které rád pozoruju, ale jinak jsem naštvanej, protože když toto kapři dělají, tak neberou. O to větší je pak šance do půlnoci. Pokud ovšem již člověk není pod vlivem ....

HmmmmTakJooooo - Profil | Čt 12.4.2012 13:01:33

A prdi taky hadi ?