Oplocení pozemku u svazové vody

Vlastním pozemek přímo u vody na svazovce a plánuji tam stavět chatu. Rozhodl jsem se tedy pozemek oplotit a to až k vodě, ale někteří kolegové mi tvrdí, že musím nechat od vody cca 3m neoplocené,aby tam mohli ostatní rybáři provádět rybářské právo. Nevíte někdo jak je to se zákonem v této problematice? Taky jsem slyšel, že když to oplotím až k vodě, tak musím nechávat odemčenou branku, aby si tam mohli ostatní rybáři jít lovit.
Autor diskuse: valas23 - Profil , 19.9.2011 všeobecné - ostatní

meteor - Profil | Čt 22.12.2011 14:47:16

valas23 >> tady se o tom obsáhle diskutuje a vypadá to tak, že v novém řádu tahle klauzule nebude chybět :-)

http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=644187

valas23 - Profil | Po 19.12.2011 20:02:20

Nevíte někdo, jestli už je v novém řádu na příští rok úprava ohledně oplocených pozemků až k vodě s tím, že se z nich nebude moct lovit? Dík za info.

tichy blazen - Profil | St 5.10.2011 22:52:56

správně to oplotit až k vodě nemůžeš, pokud ano měl by jsi nechat volný přístup, teba tou brankou, platí to i pro firmy které se u svazovek nachází. To samý když tam někdo zabrodí, či zajede lodkou a vystoupí a bude chytat ze břehu nemůžeš mu v tom bránit a vyhnat ho, 5ešením je nechat okolo svého bočního plotu cestičku a zaplotit stranu od vody, nechat si tam uzamykatelnou branku a máš klid

solex - Profil | Pá 23.9.2011 12:10:33

valas23 >> odpověď bych hledal u obecního úředu v jehož katastru to je ,
pokud to bude na ohlášku,musíš mu to stejně ohlásit ,pokud bude třeba stavební povolení tak ti tam řeknou co dál a kde

valas23 - Profil | Pá 23.9.2011 11:52:45

A nevíte někdo jak je to s pozemkama, které nejsou v územním plánování, takže nejsou určeny ke stavbám? Kamarád má takový pozemek u vody a ptal se,zda by si ho mohl oplotit a případně si tam dát karavan, mobilní dům nebo zahradní chatku do 4x4m na kterou nemusí být stavební povolení. Pozemek je označen jako neplodná půda a druh pozemku jako: ostatní plocha. Děkuji za odpovědi

solex - Profil | Čt 22.9.2011 14:25:37

já osobně, kdybych měl takový pozemek ,tak to oplotím tak aby zůstal mezi plotem a vodou volný proužek a zpevnil bych břeh tak ,aby vzniklo jakési molo a k němu dal cedulku, že je to pořád na soukromém pozemku (psal jsi ,že máš 1000m pod vodou,tak v tom místě),slušný člověk to bude respektovat ,ale může si sednout vedle na ten volný pruh a s hovadem se stejně nedomluvíš,ať to uděláš jakkoliv

jinak mrs jde podle mě správnou cestou , majitelům legální plocení zakázat nikdo nemůže,ale v BP se může zakázat lov z oplocenek a je slovíno

Mrknato - Profil | Čt 22.9.2011 9:48:42

Fanda z UH >> Je to obecný výklad pana doktora a nyní i předsedy ČRS, stejně obecný, jako je pojem pobřežní pozemek. Stejně tak obecný je §103 stavebního zákona. Bohužel uživatelé revírů, až na MRS, který si to začíná uvědomovat, neřeší oplocení pozemků a rybolov z nich.

emil7 - Profil | St 21.9.2011 16:26:35

Nebo si poridit macetu jako p.Stiburek na Kasarna Mastnik Slapy

Fanda z UH - Profil | St 21.9.2011 15:44:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Z JEDNÉ STARÉ DISKUZE - UŽ FAKT NEVÍM KDE.....


Datum: 12.06.2009
Kategorie: Rybářský řád a legislativa

Dotaz: Na revíru č. 441059 pískovna Velké Žernoseky jsou tři ostrovy, které jsou soukromé. Rybáře, když tam loví ze břehů, tak je majitelé vyhánějí s odůvodněním, že tam nemají co dělat, že možnost přístupu na pozemky při výkonu rybářského práva se nevztahuje na příbřežní pozemky ostrovů. Můžou rybáři vstupovat na pobřežní pozemky ostrovů při výkonu rybářského práva?

Odpověď: Jde-li o lov na rybářském revíru, pak pro rybáře, kteří mají povolenku na daný revír, je zajištěno právo přístupu na pobřežní pozemky přímo ze zákona (viz ust. § 2 písm f/, § 11 odst. 8 zákona o rybářství). Jde o tzv. zákonné věcné břemeno, které působí, jak právníci říkají, erga omnes, tedy vůči všem. Česky řečeno, musí ho respektovat každý bez výjimky. Takže není pravdou, že by pro rybáře byla stanovena nějaká výjimka a to ještě jenom pro některé rybáře nebo pro některé pozemky. Naopak, uvedená zásada platí obecně a teprve z ní by mohla být stanovena výjimka a to z důvodů obecného (to zdůrazňuji, nikoliv soukromého!) zájmu. Co je pobřežním pozemkem uvádí § 2 písm. i/ zákona o rybářství. Ze znění tohoto ustanovení rozhodně nelze dovodit, že by se to netýkalo břehů na ostrově. Z výše uvedeného tedy vyplývá jasná odpověď: I vlastník pozemků na ostrově, tvoří-li tyto pozemky břehy rybářského revíru, je povinen respektovat právo rybáře vstoupit na tento pozemek a strpět právo užívání pozemku v nezbytném rozsahu.

Odpovídal: JUDr. Alexander Šíma

Plesky - Profil | St 21.9.2011 15:10:11

Taky máme na Svratce 6 asi 200m úsek řeky oplocen až k vodě.Na plotě je nápis,že po nahlášení správci rekre. střediska bude rybáři přístup k vodě umožněn.Zvonek na hlavní bráně ale několik měsíců nefunguje a co hlavně, jedná se o mimopstruhovou vodu a správce střediska
je přítomen max. 3měsíce v roce.Vím,že mnoha lidem se toto oplocení soukromého pozemku
nezamlouvalo,ale je to už pár let a nikdo s tím nic nenedělal.

Jarda Š. - Profil | Út 20.9.2011 22:50:05

platfus >> To ale policajt nemůže vědět, jestli má povolenku. Může ho přes plot vyzvat, aby mu předložil povolenku a RL, a když rybář tuto výzvu neuposlechne, pak už je důvod k zásahu proti podezřelé osobě na soukromém pozemku.

platfus - Profil | Út 20.9.2011 22:39:50

Jarda Š. >> Ale když si přzves policajta,tak pokud je to policajt co nema v hlave seno ale poradek azna vše co je prace vyžaduje,zustane stat pred plotem,a dal nepujde i když tam bude nekdo chytat,protože v momentě kdy je to rybař s platnou povolenkou,tak v ten moment se jedna o prestupek a ne o pitlacví

JM - Profil | Út 20.9.2011 14:53:10

valas23 - >> Když nechceš aby Ti tam někdo chodil, nedělej plot, ale na svém pozemku si udělej skládku větví (na táborák samozřejmě) z šípků a trnek a máš pokoj. Je to lepší než plot a nemusíš na to mít stavební povolení. Jen je třeba respektovat patníky povodí.

nofish - Profil | Út 20.9.2011 14:35:55

Jarda Š. >> Ona většina těch lidí nemá vůbec papíry. Majitel jedné z částí budov to má jako chatky. Nechce tě pustit na pozemek. Přístup máš tedy jen z vody, kde je tě vidět (kdybys jel na lodi). Takže si vlastně z pytlačení dělá tak trošku byznys. Chrání lidi před kontrolou a ti chytají grátis. Vždycky dali pokoj, když někoho naložili policajti a odvezli na sepsání protokolu na stanici. Ale víš jak to je, to by tam museli ob den někoho sbalit aby byl klid pořád. Dokud RS bude mít práva ale i povinnosti jaké má nyní, tak je to o ničem no....

Jarda Š. - Profil | Út 20.9.2011 14:31:10

nofish >> A nemůžeš totožnost těch lovících a případně, ze které MO ČRS jsou, zjistit jinak?

nofish - Profil | Út 20.9.2011 14:25:03

Jarda Š. >> to je mi jasné, ale ......... policajta "zapaltíš" nějakou tou rybou, aby s tebou šel, ale nebude chodit denně. Když je budeš muset volat ke každému případu, je to v pr.... Ale dík za odpověď.

Jarda Š. - Profil | Út 20.9.2011 14:22:31

nofish >> Tak si vyžádej pomoc Policie ČR, ať to řeší jako podezření z tr. činu pytláctví. Policista může při provádění prvotních úkonů k dopadení pachatele tr. činu a k zajištění důkazů vstupovat na soukromé pozemky i bez vědomí majitele, jde-li o úkon neodkladný.

nofish - Profil | Út 20.9.2011 13:46:31

Jarda Š. >> jasně, je to oplocení chat. Jenže průchod brankou s patřičným ohlášením jaksi ruší efekt kontroly lovících a úlovků. Nemluvě o lovu na soukromém pozemku v místě kde je rybolov zakázán. Takže česká klasika? Pokud nechci zasahovat do jeho práv, tak prostě nemůžu nic? :-(

Jarda Š. - Profil | Út 20.9.2011 13:42:16

nofish >> Jestli je to oplocení jeho domu, tak by ses mu měl ohlásit, že tam jdeš na kontrolu a ukázat mu průkaz, aby tě pustil.

nofish - Profil | Út 20.9.2011 13:16:58

Jarda Š. >> Ty mi to snad jako právník odpovíš fundovaně. Majitel má pozemek a plot až k vodě. Vše legálně, úředníček mu dal razítko na stavbu plotu a zapoměl, že by se třeba chtěli rybáři dostat na ryby. Jde o rybník. Pokud budu argumentovat kontrolou technického stavu (břehů) rybníka, musí mě tam pustit, já mám tu povinnost vzhledem k technicko bezpečnostnímu dohledu nad vodním dílem, to mi určuje zákon. Prostě může si zavolat policci že jsem na jeho pozemku, já mám povinnost tam být a zkontrolovat to. Ale jak si vymůže obyčejný rybář, aby mohl na ryby, když takhle bude oplocena půlka plochy rybníka a majitelé to plotí úmyslně až k vodě aby tam mohli lovit jen oni? Defakto se takto snaží zabránit i kontrolám RS (hodně se tam pytlačí) s tím, že argumentují, že na jejich pozemek nesmíš.

Mrknato - Profil | Út 20.9.2011 12:56:00

Ladineeek >> V tom případě mně tedy vysvětli, proč stavební zákon obsahuje §103?
Tedy ustanovení , kdy na některé stavby, ter. úpravy a udržovací práce netřeba stavební povolení a ani ohlášení?

Mrknato - Profil | Út 20.9.2011 12:47:45

Jarda Š. >> V mnoha případech jde o něco jiného. Jako pobřežní pozemek je definován i pozemek (tedy parcela) sousedící se břehem, tedy ne pozemek vod. toku. Mnozí si myslí, že mohou cizí i zaplocené pozemky používat jako zkratky k vodě, příp. místa pro bivakování a rekreaci.

pepa-č - Profil | Út 20.9.2011 11:23:38

Stanďour >> ony by stačilo (ano vím, jsem megaloman a chorobný optimista) kdyby dodržovali zákony jak rybáři, tak majitelé pozemků a lidi oplývali ohleduplností a slušností. :-)

Martin M. - Profil | Út 20.9.2011 11:14:37

Jarda Š. >> diky