Jedlá ryba domácí

Ahoj.Nepatřím mezi rybáře,kteří od vody neodnesou ani šupinu,ale mám určitou hranici co je jedlé a co nikoliv.Chci se Vás zeptat na názor ohledně velikosti jedlýho kapra.Klidně bych byl pro horní hranici míry.Pro mě je nejideálnější míra 50-60cm.Kolega nedávno lapnul kapra přes 90cm a okolo 14kg.Myslím si,že to je už docela tučný a nejedlý.Jak se na to díváte Vy??Petruv zdar
Autor diskuse: Mirek M. - Profil , 8.6.2011 všeobecné - ostatní

Standey - Profil | Čt 9.6.2011 20:34:27

Myslím, že ti co mají rádi kapří (rybí) maso, nemůžou mít problém s ulovením kapra v konzumní velikosti 1kg - 5kg, kterých je v revírech nejvíc. Nevidím proto vůbec žádný důvod, proč zabíjet a jíst generační ryby.

draveček - Profil | Čt 9.6.2011 20:25:26

Ahoj,já si taky rád vezmu pár kaprů od vody,ale jen hned z jara nebo uplně na závěr sezony.Nikdy neberu menšího než 47 a většího než 55cm.Nejraději je máme hned po roztátí ledu.Jedná se max.o 10 kusů ročně.Pokud mám možnost vyudit cejny,neváhám a udím.Máme je s rodinkou totiž nejraději.

Degustator - Profil | Čt 9.6.2011 20:18:59

Podle mně je u kapra taková zdravá hranice od 45-55cm samozdřejmě, že může být i větší, ale to už je takové hodně tučné maso a navíc když je starší tak mám špatné zkušenosti s tím, že zapáchá bahnem.

Lauri - Profil | Čt 9.6.2011 18:58:17

Když si vezmu třeba mého zesnulého dědu,který bral hned prvního mírového kapra (38cm),kterého chytil. TAk ho docela chápu. Ryby měl rád a byli na to jen sami s babičkou. Myslím, že sníst i takového kapra ve dvou lidech je umění. Když chytil většího, tak to dal nějaké větší rodině. Dřív se to bralo trochu jinak, ulovených ryb se do svého rodného živlu moc nevrátilo. Ale když si vezmu , že někdo zabije kapra 14kilogramů, tak to je trochu barbarství, ikdyž toho dotyčného rybáře nijak neodsuzuji. Rybářský řád tomu nezakazuje. Netuším jak je to maso moc jedlé, protože jsem nikdy takového kapra nejedl, ale z vlastní zkušenosti mám nejraději kapry mezi 2,5 - 3,5 kilo.

strejka - Profil | Čt 9.6.2011 18:45:26

orlas2 >> nechtěl jsem být vtipný ani malinko, komplexu si taky nejsem vědom, jen si zkus do jednoho sloupce napsat chutnější ryby než kapr a do druhé hnusnější než kapr, ale jinak si debužíruj pochopitelně, na čem chceš...

mzxy - Profil | Čt 9.6.2011 18:26:43

68

mzxy - Profil | Čt 9.6.2011 18:24:45

tak tady máš jeden 68 cm "točeňák" z Radbuzy

: vydrák - Profil | Čt 9.6.2011 18:24:37

orlas2 >> Strejda baští potočáky a lipany,tak se nediv,že mu kapr nejede:-)))

mzxy - Profil | Čt 9.6.2011 18:24:15

tak tady máš jeden 68 cm točeňák z Radbuzy

orlas2 - Profil | Čt 9.6.2011 18:21:45

strejka >> Pán má nějaký komplex?Muchokomplex?Nebo jsi chtěl být vtipný?Jak laciné....

strejka - Profil | Čt 9.6.2011 18:04:00

kapr je hnus, takový točeňák mezi uzenimani...
schválně, kolik druhů ryb je chuťově hnusnějších než kapr?

FISHRMAN - Profil | Čt 9.6.2011 17:59:42

No upřímě asi nej je kapr okolo 3-4kg coš je od 50cm zhruba do 60cm a uprímě jíst kapra nad 70 cm je čuňárna a takovej kapr patří spátky do vody .

mzxy - Profil | Čt 9.6.2011 17:37:39

Někdo použije statného 55 cm kapra jako nástražní rybku na kapitálního sumce a má klidné spaní... pokud je 70 cm nebo 90 cm kapr z čisté vody a dobře živený, je jen na lovci a na jeho svědomí, jak s ním naloží...Nezapomínejte že chytání velkých kaprů je k nám importováno snad z Anglie, kde jsou soukromé klubové revíry, každý kapr i každý velký cejn má v tom revíru své křestní jméno, pokaždé když je některý z macků opět chycen, předtím než je puštěn zpět je vyfocen, zvážen, na klubové nástěnce se objeví jeho další nová fotka a v tabulce na nástěnce se objeví další záznam o jeho délce a hmotnosti, tak mají kluboví nadšenci možnost sledovat, jak "jejich" Tom za poslední půlrok co byl posledně chycen změnil barvu, přibvral na váze půl kila a 2 cm na délce...Barvu možná změnil proto, že je celý rok krmen jahodovým boilies, které je v desítkách kg házeno do vody tak dlouho, že když se jednou klubová nádrž musí vyčistit,. odbagruje se jako první půlmetrová vrstva jahodových tlejících zbytků ...pak následuje vrstva bahna...Takový Tom určitě voní jako jahoda a chutná sladce...

SAHIB - Profil | St 8.6.2011 21:21:52

zdravím,
to záleží na tom,jak je kdo rybářskou etiketou založený a jak moc "jí"rybičky-))
nic ve zlým,každý má právo dle RŘ si vzít..
Když mám chuť,zajedu si na karasy,cca 30-35cm,těch je tu mranča,tak si 4-5 lupnu,a mám na několikrát,někdy si vemu kapříka,cca 47,48 - 55cm,je to tak ideál,ale tak cca 10-12 do roka,pro sebe a opravdu na chuť..,nebo si zajedu na slizouny,kterých je tu také množství dostatečně a těch pár kousků 40 - 45cm,(stačí) si také vemu a i třeba na salát,či karbenátky,ale jen co sním..,nedělám zásobu na celý rok,.tolik as já...
..

mazar - Profil | St 8.6.2011 21:17:00

Malda512 >> :-DDDDDDDDDD, tak dík:).

kebator - Profil | St 8.6.2011 21:16:19

ja mam len spodnu mieru, nad vrchnou som nikdy nerozmyslal, lebo som nikdy nic velke nechytil :-)

Malda512 - Profil | St 8.6.2011 21:12:31

mazar >> ale celkově je u každého masa jisté to, žečím mladší tim lepší

Dávej pozor aby tě nezavřeli. Od 15 kolego :-))))))))))))))))))))))))))

mazar - Profil | St 8.6.2011 21:01:32

Jednou jsem klepl kapra 69 z malého rybníčku, bylo mi zhruba 13, tak už je to nějaký ten pátek a od té doby bych to neudělal, byl to hnus, nedalo se to jíst, zabil jsem ho zbytečně, myslím, že ta ideální míra je mezi 48-58 cm, ale chápu, že to má každy jinak a taky chápu, že velký kapr z malého bahnáku může být úplně něc jiného než z řeky, ale celkově je u každého masa jisté to, žečím mladší tim lepší.

Šlapeto - Profil | St 8.6.2011 21:01:12

Malda512 >> ty jsem v udírně nikdy neměl :)

Butchi - Profil | St 8.6.2011 21:00:36

Jak to má do 45, je energetický výdej z oškrabání ryby domací vyšší, než příjem z jejího snězení. Pokud zabiješ kapra přes 70cm, budou tě do smrti budit duše zemřelých kapřích praotců a na rybolov si budeš muset zaplatit ochranku.
Je to jako s prasetem, můžeš ho krásně vykrmit, ale nakonec nabyde jen sádlo. To se na druhou stranu krásně aranžuje při focení, takže ryba vypadá jako krychle.

Mates PB - Profil | St 8.6.2011 21:00:18

Netipa - poslední hrdina MRKu >> Kapry nejíš, jelikož je neumíš udělat, ostatně jako spousta dalších lidí....

Malda512 - Profil | St 8.6.2011 20:59:41

Šlapeto >> A sumec a tolstolobik.

CARP DEVIL KK - Profil | St 8.6.2011 20:59:20

Šlapeto >> ja nevim za tech asi 5 let jn tak asi 25 vic ne ja jednou za cas nachytam kapriky kolem 50 cm a voudime to a kamos udi taky u me

CARP DEVIL KK - Profil | St 8.6.2011 20:58:25

Malda512 >> to tak jete nevypadalo :-))))

Šlapeto - Profil | St 8.6.2011 20:58:10

CARP DEVIL KK >> Nejlepší do udírny je úhoř. Kolik kaprů už si vyudil? :))

Malda512 - Profil | St 8.6.2011 20:55:29

CARP DEVIL KK >> Jestli už neplaval ze dva dny na hladině ?

CARP DEVIL KK - Profil | St 8.6.2011 20:52:39

Šlapeto >> hele do udirny jsou nejlepsi kolem 50-60 cm

Šlapeto - Profil | St 8.6.2011 20:51:25

CARP DEVIL KK >> Já zas slyšel, že je uzený lepší velký než menší :))) (lepší 90tka než 45tka)

CARP DEVIL KK - Profil | St 8.6.2011 20:50:43

petr07 >> to zas ne on ma aji fotky

petr07 - Profil | St 8.6.2011 20:50:20

CARP DEVIL KK >> Jestli ho nezapoměl kuchnout. :-)

CARP DEVIL KK - Profil | St 8.6.2011 20:47:29

Mirek M. - >> ten velkej je moc strej tucnej a taky docela dost to smrdi jeden typek tehda vzal kapra pres 80 cm dom a zacal ho smazit a stara ho malem vyhodila jakej to byl smrad