Pevnost monofilu v uzlu??

Dobry den kolegove rybari.Opet se vas musim zeptat na 1 vec ktera mi neda spat.

S jednim kolegou s kterym jsem byl na rybach,jsme se bavily o kaprovych navazcich,a on mi doporucil at se vykaslu na klasickou pletenku a koupim si navazcovou snurku.
Pro sve potreby jsem si vybral "Sufix Magician" potapivou snuru se zelenym maskovanim,ovsem neni mi jasna nosnost.
Pro sve potreby potrebuji aby v pripade vazky se mi utrhl jen navazec a olovo se zavesem,obratlikem a popripade sokovkou zustalo(kvuli cene olova,zavesu a sokovky)
Vlasec pouzivam "Mistrall Amundson CARP" 0,30mm/12,8 kg,na konci montaze vazu jen obratlik(25kg a vice nosnost uzivam kvuli prumeru telicka abych tam zafixoval zaves olova na pevno) bez karabinky,obratlik vazu uzlem na obrazku.
Snurku mam moznost vzit o nosnosti:6,8kg,9,1kg,11,4kg.
Jde mi o to ze nevim kolik pevnosti vlasec ztrati tim uzlem,tak jestli mate nekdo zkusenosti ci napad na jiny uzel,budu vdecen za jakoukoli informaci.Predem dekuji,Jan Jelínek

arnošt - Profil | Pá 2.12.2011 21:08:16

Foš >> Nechci být za chytrolína,ale já bych u toho Technia zůstal... :-))

Foš - Profil | Pá 2.12.2011 20:07:15

Ahoj rybáři,
rád bych se zeptal na vlasec Carbon Carp od MIVARDI. Máte s ním někdo zkušenost ?
Kupuji si Shimano Technium, ale rád bych vyzkoušel také něco jiného.
Děkuji

Martin... - Profil | So 7.5.2011 16:16:52

Knedlhans >> nedržel bych se údajů o pevnosti udávané firmami...většina z nich je daleko od pravdy, ve většině případů je to daleko menší nosnost. Někteří to údavají v tahu, někteří s suchém nebo mokrém uzlu a někteří střílejí od pasu. Spíš bych se držel tím, čemu se říká rybářský cit. Případně si vždy kousek na prodejně vyzkoušet, jestli nepraská při sebemenším potahu v uzlu. Tady to vážně chce zkoušet, případně brát věci odzkoušené než nějaké věci, které spíš lákají nízkou cenou a vysokou nosností. Osobně nevybírám podle nosnosti a často se docela směji tomu, jak tak někdo vybírá a často požaduje vlasec nebo šňůrku, která má vysokou nosnost a cena se pohybuje jako nákup obědu v menze :o))

Knedlhans - Profil | So 7.5.2011 16:02:40

A co rikate na ten uzel?Je vhodny?Neznate treba nejaky lepsi jak pripevnit kmen k obratliku?Dik

Machino - Profil | So 7.5.2011 14:52:08

Knedlhans >> já dělám návzce z peltenek a nemám s tím problém...myslím si že výhoy převažují nevýhody...

Machino - Profil | So 7.5.2011 14:50:52

FrancJosef >> jo pevnoust je udávaná v uzlu ale výrobci si pokažké něco přidají at více či méně...:(

Knedlhans - Profil | So 7.5.2011 13:42:25

Martin M. - 7.5.2011 12:12:06 >>S tim monofilem,no nevim no,me se ten mofil na vlasovou montaz spatne vazal,rozvazoval,presel jsem na pletenky,mohu si u nich dovolit mnohem mensi prumer a maji tu prijemnou vlastnost ze napr na lekniny a jinou vodni zelen funguji jako kosa,ovsem za tu cenu ze jako kosa funguji i na kapri tlamku,a proto kdyz jsme se o tom s kamaradem kaprarem jednou u vody bavily,tak mi to prave rikal a doporucil mi ty snurky,jsou o hodne tlustsi,ale pro kapra uplne stejne neviditelne.Proto tenkou pletenku s sebou budu vozit,ale jen napr. v Roudne na piskovne,tam je tech lekninu doslova cele poleJednou se tam dokonce v nich pry utopil mladej kluk,uz se pod vodou z nich proste nevymotal :-(

>-FrancJosef dik za info,to jsem nevedel ze je to v uzlu.Na monofilu jsem moc nesetril tak verim tomu ze udaje budou spravne,ma koneckoncu vetsi nosnost nez jine kvalitni 0,30mm vlasce tak by to mohlo dopadnout dobre.Vezmu tedy tu na 9,1kg a zkusim to parkrat prervat,Jinak ten obrazek uzlu se mi nejak nenahral,pokusim se to napravit,tak mi to zkusenejsi kolegove kdyztak zkouknete prosim :-)

Knedlhans - Profil | So 7.5.2011 13:38:09

Martin M. >> [chyba,pardon]

FrancJosef - Profil | So 7.5.2011 12:33:16

Používám pletenku a jsem plně spokojenej..
A k odpovědi- Pokud se nepletu, tak nosnost by měla být uváděna právě v uzlu.... Pokud to výrobci opravdu dodržují a píší reálná data (ale spíš bude mít míň, než víc) Tím by to mělo být vyřešné :-)

Martin M. - Profil | So 7.5.2011 12:12:06

super, ze takto premyslis, to je spravne!
osobne bych se vykaslal na pletenky na navazce a dal tam monofil stejne znacky ale nizsiho prumeru (0.28, 0.25...). Pripadne pletenku a na brehu si to zkus zahaknout za parez a utrhnout ;-) (pozor na oci)

A urcite bych neveril tomu, ze kdyz pouzivas obycejnou pletenku, tak je to horsi nez specialni navazcova snurka.