Jak uvarit doma 100 kg partiklu?

Znate to, napred se to musi namocit, potom povarit atd. Ale jak to delate, kdyz potrebujete partiklu napr. 100 kg?
Autor diskuse: kapricek - Profil , 13.11.2010 kaprařina - nástrahy, návnady
89 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NKockopes - Profil | Út 10.4.2012 23:25:46

kapricek - >> nebude lepší vzít 200l sud, a nechat tu kukuřici nakvasit??..jelikož stejně to určitě nechceš vyházet všechno najednou a chceš to na delší výpravů kde se ti to postupem času začně kazit, zatimco nakvašenou kukuřici nakýbluješ, a necháš v té vodě a můžeš klidně i na měsíční výpravu a kukuřice se ti nezkazí :D

Nkukac - Profil | Út 10.4.2012 23:06:19

PLZEN >> chlape u vás musia byť vypasené kapre, 190 kg na víkend...teba by sme brali všetkými desiatimi za člena,mali by sme po probléme zháňať krmivo,čím viacej takýchto sponzorov:).Ale podmienka by bola že každý týždeň musiš isť na ryby.

NPLZEN - Profil | Út 10.4.2012 17:50:53

kapricek - >> Vtydnu vdy varim 150kg kuku.Kuku namacim 2 dny,az kdyz je pomalu hotova pridavam dalsi veci asi 40kg.Toto mnozstvi me staci na vikend.Varim to v paraku do ktereho se vejde3g brambor.

NZdendahat - Profil | Út 10.4.2012 17:33:17

Pallermo >> No hele já to dělám takle, vezmu tu kukuřici a řepku, a namočim to do teplý vody, a přidávám tam umělý sladidlo, aby to bylo celkem dost sladký, a přidávám tam kapek tekutý potravy, používám játra+karamel, to strašně krásně voní. a nechám to 2-3 dny namočený a pak to povařim a je to.

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 17:29:07

viceroy >> jo tak vyslu dva hrnce treba na plotnu a bude to :D

Nviceroy - Profil | Út 10.4.2012 17:25:17

Pallermo >> presne tak pokud nejedes na vodu kde musis enormne krmit tak to delam takto jinak hold po 5 kg na etapy

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 17:21:01

viceroy >> urcite cerstve no ja udelam 5 kg kuku si a kdyztak dovarim u vody a pak beru repku

Nkapritoma - Profil | Út 10.4.2012 16:32:08

Zdar dávná příprava na koblov brácha v akci dvě várky a máš min. 80 kg

Nviceroy - Profil | Út 10.4.2012 16:29:52

Pallermo >> osobne si doma pripravim 10kg a u vody podle aktivity si dodelam zbytek , nesnasim prebytky ktere taham a zamrazuju zpatky domu , cerstve je cerstve

NKobarid - Profil | Út 10.4.2012 16:22:52

Pallermo >> jen nazapomeň u toho vaření na to, že i když tu kukuřici máčíš třeba 3 dny, tak stejně pak při vaření 3x zvětší svůj objem!
Já to dělám následovně: do 10 L kýble namočím tak 4 kg kukuřice a nechám ji tam cca. 3 - 4 dny, 2x vyměním vodu a ještě před vařením ji propláchnu. Pak do starýho 5L papiňáku dám 1 kg kukuřice - né více!!! a dám to vařit. Po 1/2 hoďce od chvíle, kdy začne papiňák "foukat páru", ho vypnu a nechám dojít, než přestane pára z ventilu vycházet, což trvá ještě cca. 20 min. Pak už je kukuřice úplně perfektně uvařená. Já si ji ještě za tepla nandám do 0,7 zavařovaček, zaliju horkou vodou z papiňáku a zavíčkuju. Takhle si nadělám zásobu cca. 15 sklínek, která mi po 1 ks na 3 - 4 hod. vycházku k vodě úplně stačí. Vždycky skočím do sklepa, vezmu 1 sklínku kukuřice, druhou s mixem pšenice - řepka a můžu běžet k vodě. Ještě mi od podzimu zbylo asi nespotřebovaných 5 sklínek a jsou v pohodě, už jsem 3 použil u vody a nebylo jim vůbec nic.

Nlubos666.p - Profil | Út 10.4.2012 16:19:32

Pallermo >> http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=9523&kw=vaření kukuřice-tady něco snad najdeš

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 16:16:45

lubos666.p >> to ne akorat sem se ptal na postup

receno mi bylo ze repku staci sparit teda akorat sem chtel vedet tu kuku

Nlubos666.p - Profil | Út 10.4.2012 16:14:08

Pallermo >>Zbývá Ti teda něco jiného,než to vařit na etapy?

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 16:04:30

lubos666.p >> jenze ja mam uz koupene 25 kg :D a potrebuju navarit 10 kg a pak zbytek zas :D

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 16:01:18

lubos666.p >> ok diky moc za radu

Nmartin007 - Profil | Út 10.4.2012 16:00:31

Jediné smysluplné vaření partiklu

NMatesJ - Profil | Út 10.4.2012 15:50:09

a to ma byt 100kg v suchem stavu nebo 100kg uz uvareneho ?

NTWIN 69 - Profil | Út 10.4.2012 15:43:24

Obiš >> Tož ať sa vejde aji Tobě!A díky za inspiraci na kotel.Hada radši sháňat nebudu,to by dopadlo špatně.

NObiš - Profil | Út 10.4.2012 15:40:44

TWIN 69 >> Určitě to stojí za to.... Ať se ti vejde....Nebo vede... Já nevím,mám v tom zmatek... :)

NTWIN 69 - Profil | Út 10.4.2012 15:34:21

Obiš >> Odhad mi stačí.Kotel seženu a na zahradě je místa dost.Že mě to nenapadlo dřív.

NObiš - Profil | Út 10.4.2012 15:29:45

TWIN 69 >> Možná aj víc nikdy sem to nevážil. :)

NTWIN 69 - Profil | Út 10.4.2012 15:26:18

Obiš >> já na kotli vařil jako dorostenec při zabijačkách.akorát jsem si nějak nemohl představit kolik se tam uvaří kukuřice.Díky.

NObiš - Profil | Út 10.4.2012 15:21:36

TWIN 69 >> Můj odhad tak 30 kg. A musím říct,že to má opravdu malou spotřebu dřeva. Na jednu várku tak dva desetilitrové kýble nějakých odřezků a za hodku a něco je hotovo.

NTWIN 69 - Profil | Út 10.4.2012 15:12:40

Obiš >> Tak to má smůlu.kolik se tam tak zhruba vleze uvařené kukuřice?

NObiš - Profil | Út 10.4.2012 15:08:31

TWIN 69 >> Už dlouho nééé,ale je pravda,že to chtěl mět v záloze. No nic no.. :)

NSoulfish - Profil | Út 10.4.2012 15:07:40

lubos666.p >> kup nevařenou za 8-10kč/kg (teď přesně nevím), z jednoho kila navaříš třeba 3kg a máš to (cena vařeného kilínka je 2-3kč)..

vařenou kukuřici bych už nekupoval (mimo bonduelky)

NObiš - Profil | Út 10.4.2012 15:07:29

lubos666.p >> Si myslíš že su blázen???? :)

NTWIN 69 - Profil | Út 10.4.2012 15:04:27

Obiš >> no bodejť by si neklepal na čelo.do kotla patří ovar a škvarky.

Nlubos666.p - Profil | Út 10.4.2012 15:03:19

Obiš >> Měkkej tohle dát přečíst drahý polovičce:-)))

NObiš - Profil | Út 10.4.2012 14:59:22

:) :) :) Když to tchán viděl poprvé,tak si klepal na čelo,ale už si zvykl. :) Joooo,aspoň k něčemu to bylo...

Nlubos666.p - Profil | Út 10.4.2012 14:53:38

Sla >> Zabijačka,kukuřice,kvas...no malinko závidim,uměl se oženit:-)

NSla - Profil | Út 10.4.2012 14:51:42

Obiš >> tak aspon ta ženitba k něčemu byla :))

NObiš - Profil | Út 10.4.2012 14:36:19

Hofi je můj člověk. Od té doby co sem se oženil mám k dispozici zabijačkový kotel. To je prostě luxus. Ještě sem 100 kg nikdy nevařil,ale myslím,že bych to za dopoledne v pohodě zvládl...

Nlubos666.p - Profil | Út 10.4.2012 14:22:57

Pallermo >> A co třeba tohle?:http://www.rybarskysvet.cz/z16507-kukurice-varena-p​rofessional-těch 10 kil by tě finančně nezrychtovalo.

NDulf - Profil | Út 10.4.2012 14:19:41

jurasoft - 10.4.2012 13:59:27 >> to s tebou souhlasím,že panelák není barák.Máte to holt v tomhle složitější.Tak ať se ti daří.

Njurasoft - Profil | Út 10.4.2012 13:59:27

Dulf >> otázka byla na toho kdo se ptal...mám kombíka a když sklopím sedačku tak mám skoro 2 kubíky prostoru..a na střeše hagusy...jo tahat se to dá ale ne když se muší dostat ze schodů a proplýtat autama na parkovišti...panelák není jak barák se dvorem kde si dojedeš až ke dveřím...moje otázka směřoval jen k tomu zda si zadavatel dokáže představit jaký prostor to zabere, jak a do čeho uvařenou kukuřici uloží a jak ji bude u vody chránit před zkysnutím..ono nasypat naráz metrák do vody si nedovedu představit..leda přehradit labe...to jo...jinak osobně mám na balkoně 200 lt plastovej sud i s víkem a tak víc vařeného partiklu dověst k vodě mi problém nedělá...

NDulf - Profil | Út 10.4.2012 13:53:30

jurasoft >> no tak k vodě to dostaneš snadno,přívěs nebo větší auto.Když vezmu v potaz,že chlap může zvedat v zaměstnání břemena do 50 kg,tak to naložíš taky,i když to není na žádný daleké nošení.Jak jsem psal doleji,přendat do pytle a potopit do vody,pak ti vydrží.

Njurasoft - Profil | Út 10.4.2012 13:43:13

hlavně by mě zajímalo jak velkej prostor pak zabere metrák vařené kukuřice..čím to dovést k vodě a na jak dlouho to budeš používat...loni na ryby jsem připravil směs partiklu a k vodě jsem to vezl v 25 lt od maltové směsi...do auta jsem to ani nedokázal donést, tak jsem do auta donesl prázdou nádobu a do ní na několikrát nesl v kýblu ten partikl...bylo to v červenci a stín nebyl dostatečné chlazení a 3 tí den se mi začala směs kazit, kvasit... na brzké jaro, na podzim beru,ale v létě raději dovést v vodě mražené...a namraz metrák partiku..to raději doporučuji kartu do makra a tam koupit pytel mražené bonduelky a k tomu pytek ledových kostek...
osobně mám na velké vaření 2 hrnce 14 lt...a můžu využít klasický hrnec na zavařování...

NDulf - Profil | Út 10.4.2012 13:43:02

Pokud bych musel řešit takovou věc a nemít kde,nebo v čem,tak jdu do http://www.mevatrade.cz/mevatrade/eshop/3-1-VARICE/​0/5/81-Prumyslovy-varic-MEGA-ZEUS a k tomu starej pozink hrnec na prádlo.No a uvaříš už prakticky kdekoliv.

Nlubos666.p - Profil | Út 10.4.2012 13:40:24

Jarda Š. >> Nebo vyřazenou polní kuchyň od vojáků:-))Za auto se to dá zapřahnout a u vody se může vařit o106:-) To Pallermo:Teď vážně-namoč 10 kilo a za 2 dny postupně po troškách vař-třeba po 2-3 kilech,podle hrnce.Pak to zase slej dohromady,ale bude toho trochu víc.

NJarda Š. - Profil | Út 10.4.2012 13:32:45

JOP >> Ale metrák partiklu ve vědru budeš vařit tak na sedmkrát. Na takové množství najednou by to chtělo zajistit si na některý večer nebo sobotu školní nebo závodní jídelnu, kde na to mívají dostatečně velké kotle.

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 13:30:18

chujar >> ok diky namocim ji zitra :D jedu na konci dubna

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 13:29:37

JOP >> muzu i doma ale takze mam kuku namocit na 2 dny a pak varit hodinu treba a jak s repkou staci sparit horkou vodou nebo namocit na den a varit

Nchujar - Profil | Út 10.4.2012 13:29:05

Pallermo >> řepku ani nemusíš vařit, stačí jí zalít vařící vodou a je to ;)...kuku je horší a když si jí namočíš týden před výpravou tak si to pak uvaříš normálně na plynovým ohřívači ;) ale já to dělám v kotlíku na ohni, ikdyž se ohen u vody neměl dělat ale menší ohen neuškodí :D

NJOP - Profil | Út 10.4.2012 13:21:25

Pallermo >> Jednoplotýnkový vařič s bombou, pozink vědro. Víc nepotřebuješ. Můžeš vařit na balkóně a nebo před panelákem. Pohoda.

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 13:14:50

Zdendahat >> zdar porad mi jak mam pripravit kuku a repku diky nechce se mi to to v tech milion strankach hledat rovnou se priznam _:D

NZdendahat - Profil | Út 10.4.2012 12:47:24

Já to vařim po kouskách, ale toma nadělám třeba jen 10kg a zbytek vaříme na výpravě :-)

NPallermo - Profil | Út 10.4.2012 12:41:06

Potrebuju uvarit 10 kg kuku poradte mi doma v Panelaku

Ncashi - Profil | Ne 14.11.2010 21:52:27

doporucuji hodne dlouho namocit a pak varit v kovovem sudu na ohni delal to tak spravce na lipne. jinak nevim

Nhofi - Profil | Ne 14.11.2010 21:47:00

Používam veľký kotol, ale 100kg by som muslel variť na viac krát. V malých hrncoch na šporáku je to dosť náročná /hlavne časovo / makačka...

NČekura - Profil | Ne 14.11.2010 21:21:03

Zdar. Taky mi kámoš radil že kukuřici po namočení dá do mrazáku, prý se to tím mrazem naruší stejně jako vařením, to jsem ale nezkoušel a moc tomu nevěřím. Další známý ji prý dává do černýho ige. pytle a nechá to pár dní na slunci, to jsem zkusil a po 2 dnech to smrdělo tak že jsem to odvez za ves do jezedáckýho kompostu, neměl jsem odvahu to dát ani do popelnice, natož rybám, leda bych to použil místo granátu.

NPajos07 - Profil | Ne 14.11.2010 3:52:20

kapricek - >> kup si na to kotlinu

NDan.J - Profil | Ne 14.11.2010 1:43:42

Ahoj,co tohle-http://www.elektrodvorak.cz/detail_zb.aspx?id=4498 Nebo si dej inzerát na Brutar,třeba ho někdo má a nepotřebuje.

Nčvachta - Profil | Ne 14.11.2010 1:21:05 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdarec,100kg je běžna porce.po ruzných experimentech jsem přešel ke kotli viz. foto.
http://wator.rajce.idnes.cz/NOVY_STAV/#12102010670.​jpg

dulezite je mit smaltovane jadro,aby se od spodu nic neprichýtavalo.Přikládam klasickým smrkem.Potřebne množství mam zhruba za 2 az 3 hodinky připraveno.Vždy to nechavam přes noc dojít a ráno je vše ideálně připraveno.

NČekura - Profil | Ne 14.11.2010 0:37:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Čus lidi. Ten kotel je dobrej, jednou jsem potřeboval asi 50 kilo, neměl jsem moc času, tak jsem zaůkoloval tchyňu, sice remcala ale co by neudělala pro zeťáka, že? Aspoň se jí potvrdilo, že jsem zralej do bohnic. Jinak když máčím kuku, tak to solím, a docela dost, nezačne tak rychle kvasit, ařek bych že to kaprům i víc chutná, hlavně po jaru.

Ndrozďák 30,42 - Profil | Ne 14.11.2010 0:25:06

kapricek - >> udělat 100kg žrádla pro ryby není žádná prdel. Asi bych vyboural dětský pokoj a vystěhoval haranty do předsíně. V děcáku postavil obří vanu a lázeňský kotel. Kapr za trochu obětí stojí!!!

NSaimon - Profil | So 13.11.2010 23:34:10

když vařím kuku tak přidávám sodu, zkracuje dobu vaření na cca 50%, víc ti s tím neporadím

NPavel Z - Profil | So 13.11.2010 23:27:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Když potřebuju větší množství vařené kuku tak používám dva způsoby:
1-postupně uvařím potřebné množství a zamrazím a k vodě vezu zmražené.
2- předvařím si doma co potřebuju aby to u vody netrvalo tak dlouho a u vody postupňe dovařuju podle potřeby.

Nmexik - Profil | So 13.11.2010 23:26:55

Kolis >> souhlas. čus;o)

NKolis - Profil | So 13.11.2010 23:22:46

mexik >> Ja se nehádam, máš pravdu ty i já a důležite je že si rozumíme....;o) Čus

Nmexik - Profil | So 13.11.2010 23:19:14

Kolis >> Zas tak nutně né...jen vím, že uvařit 100kg partiklu v papiňáku nebude, žádný med;o) Z toho důvodu ho zřejmě doposud nikdo nejmenoval:o) Ps: neříkám, že to nejde..;o)

NKolis - Profil | So 13.11.2010 23:15:43

mexik >> Potřebuješ to nutně vědět, ještě jsem tolik nevařil, Kvůli tobě bych to určitě zkusil. Ale letos už nééé.........;o)

Nmexik - Profil | So 13.11.2010 23:10:46

Kolis >> jen pro zajímavost, jak dlouho ti trvá než navaříš 100kg partiklu v tlakovém hrnci?;o)

NKolis - Profil | So 13.11.2010 21:11:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

kapricek - >> Zdar, jestltli jsem to nepřehlédl, tak nikdo nespomínal tlakový hrnec, ja ho používám a hóóóóně to šetří čas... ;-)
Ať ti ti chytááá

Nrices - Profil | So 13.11.2010 19:59:08

kapricek >> bohužial neviem , robili sme to tým štylom keď psík a MAčičKA VARILI čI PIEKLI TORTU , nebolo to síce take pometené ale minuli sme viac menéj všetko čo sa dalo použiť a vysledok vydíš na fotke 45kg gúl chobotnice a japonského kalamára , na pretekoch sme to neminuli , lovili sme na skvelom fleku kde videli naposledy kapra v 17 storočí :-), aspoň sme mali čím krmiť na domácej vode :-),,rád by som ti pomohol ale je to mimo mojích možnosti :-(

NStrnda - Profil | So 13.11.2010 19:39:20

tady prikladam velice prostorne 100kg minimalne.
http://dd-budiskovice.wz.cz/foto_kuchyn_kotle_na_va​reni.htm

NDulf - Profil | So 13.11.2010 15:23:42

kapricek - >> co se týče partiklu,tak v tom nevidím žádný velký problém.Používám kotel co mají na fotech níže a párkrát to otočím.K vodě partikl převážím v 30l barelech a u vody přendám do pytlů od brambor a uložím do vody,kde v poho vydrží.

Nkapricek - Profil | So 13.11.2010 14:54:52

rices >> muzes mi do sz poslat nejaky recept treba na toto boilie ?

Nrices - Profil | So 13.11.2010 14:48:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tu máš dáke kilo gul aj partiklu pred pretekmi na šírave , škoda že sme mali blbý los :-(