rohlikove boilies otázka

Zdravím chcel by som sa opýtať robím si doma sám rohlikové boilies mám len jednu otázku ak ich spravím viac a ešte ich nezafarbím a nepridám do nich arómu ale rovno ich nechám vyschnúť a budem ich chcieť nafarbiť neskôr či to má na nich potom nejaký vplyv myslím že nie ale pre istotu sa pýtam. ďakujem

Y@rin - Profil | Ne 18.7.2010 10:01:46

Já zatím rohlíkáče nebarvím, ale ochucuji. Pracuji až s hotovými vyschlými kuličkami i s uvázanou režnou nití (osvědčila se mi obuvnická nit). Kdysi tady někdo radil, že před obalováním je třeba cca 15 až 20 kuliček natáhnout za nit na silnější vlasec 0,40 nebo 0,50 - to proto, aby se snadněji obalená kulička dala pověsit na háček.
Zatím jsem dělal "česnekový" a to, že jsem si udělal lihový česnekový extrakt, pak do něj přidal rozpuštěnou želatinu. V tom jsem kuličky za nit navlečené na vlasci na chvíli namočil a obalil v granulovaném česneku a nechal vyschnout. Do krabičky to dávám i s tím pomocným vlascem a nastražování na háček je bez problému.
Teď zkouším udělat něco pálivého (pepř, chilli) - postup jako u toho česnekového. Jsem zvědavej, jestli jim to bude chutnat jako česnek.
Taky jsem si koupil nějakej játrovej dip a to chci vyzkoušet namočit před nahozením.

gurmán - Profil | Ne 18.7.2010 7:16:08

Napařit, slisovat, vykrojit, navléci na niť jako korálky, uvázat suky, usušit.
Až to uschne, nabarvit, ochutit a do krabičky.
Používej olejové nebo alkoholové esence, nezplesniví ti to.
Dobrý je také perníkové koření.
Nikdy nebarvit ještě neusušené, bo se ti to rozjede.
Ochutit až je suché, bo se ti část vůně stejně vypaří během sušení a je to tudíž plýtvání.

stenl - Profil | Ne 18.7.2010 7:09:24

Ja si take dělam doma rohlikove.Dělam to -napařim-vymačkám a dám do trouby a nechám uschnout ,druhy den vezmu akušroubovák s vrtáčkem udělám dirky.Navážu nit a mužu namáčet do dipu,esenci a dam znova do trouby a uschnout .Kamarád děla to že vydlabe vnitřek přidá methodmix ,atraktor udělá kuličku a dá do trouby a uschnout.Skoušel jsem to a šlo to taky.Je to pracnějši.

sobotas - Profil | Čt 8.7.2010 13:34:32

No já bych řekl že aroma bude v celém boilí a ne na vrchu.Tím i dýl bude vonět.Já jsem si dělál taky ale dával jsem tam vše na jednou při napařování.Jak to bylo ještě mněké tak jsem narobil díry jehlou a bylo hotovo.