Kaprařina bez protihrotu...

Jak jste na tom s pouzivanim hacku bez protihrotu?? Pokud je pozivate, tak jake? diky
Autor diskuse: worech - Profil , 2.3.2010 kaprařina - techniky lovu

Ivo - Profil | Po 12.9.2011 12:43:07

Miras >> vím a souhlasím :-)

Miras - Profil | Po 12.9.2011 12:05:19

Ivo >> odpovídal jsi na debatu starou rok a půl, nicméně na stále aktuální téma. Pořád platí osvěta, osvěta, osvěta...

chujar - Profil | Po 12.9.2011 11:54:20

hodně velkou paseku na rybích tlamách udělá pouze silové zdolávání...nejhorší je když dojde k vyříznutí háčku, to může mít až nedozírné následky...samozřejmě že chytání bez protihrotu je šetrnějí při vyndavání z tlamek, ale hlavně když ryba (rybář) utrhne montáž tak se jí mnohem snadněji zbaví, než když tam má napasovanej protihrot!!!! na kapry používám háčky od Carpsystem "C" a "F" a pouze kleštěma zamáčknu protihrot ;)...

Venca888 - Profil | Po 12.9.2011 11:52:10

Petr26 >> tak zkus úhořáky s protihrotama na dlouhym ramínku...

Ivo - Profil | Po 12.9.2011 11:37:09

Miras >> KP není odrazem všeobecné kaprařské obce. Navíc - troufám si říci, že na Pohodě jsou lidé, pro které by přednáška o šetrném zacházení s rybou nebyla o něčem novém. Tedy alespoň doufám. V tom máš pravdu. Jde v spíš o ty začínající, kteří často dělají chyby z nevědomosti - ne úmyslě. Čili souhlas - osvěta je nutná. Samozřejmě - háčky "nahoře bez" jsou posunem směrem ke snaze o šetrné zacházení s rybou - nicméně nejsou všespásné. Viz Poušťák.
O hodninkách na ruce při držení ryby jsem psal už před X lety v časopisech. Popsal jsem tam ona možná rizika - leč fotek lovce s rybou v ruce a s hodinkami na jedné z nich je stále dost.
Ten soubor faktorů a pravidel pro šetrné zacházení s rybou je celá řada a je nutné je dodržovat všechny současně ! Jinak to postrádá smysl.

Petr26 - Profil | Po 12.9.2011 11:06:09

Perfektní,děkuju,už je mě to jasné

Mike - Profil | Po 12.9.2011 11:01:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Petr26 >> tu žížalu napíchni normálně na háček a poté ji zafixuj malým kouskem gumičky. Pak nespadne.

Petr26 - Profil | Po 12.9.2011 10:38:14

Ahoj Kluci,
hledal jsem téma,ale nenašel,tak snad se na mě nebudete zlobit,že tuto otázku vkládám sem.
Chtěl bych vás poprosit o to,jak mám navázat rousnici pod háček bez protihrotu.
Když jsem ji dal normálně na háček,tak se jednoduše vyvlíkla a v jedné rybárně mě řekli,že pokud mám háčky bez protihrou,tak ji mám navázat pod háček.Nechtěl jsem se tam vyptávat dál,protože ten prodavač vypadal,že si myslí svoje.
Jedu na soukrmej revír,kde bych chtěl chytat na rousnice,ale bez nějaké vychytávky to jsou za ně vyhozený peníze .
Můžete mě prosím,někdo poradit??

Díky Petr

Poušťák - Profil | St 3.3.2010 12:08:40

Miras >> jasně že nejsme vepři(i když já už mám nasazeno),ale stačí kouknout na některé fotky lidí kteří tam jezdí opakovaně a zjistíš,že je jim to cizí nebo na to se....ou.viz.při manipulaci s rybou a během focení-prstýnky,hodinky,suché podložky atd.A když k tomu přidám brutalitu při záseku a následném zdolávání,sakování atd.,tak jsme přesně u toho v jak žalostném stavu některé ryby jsou.

Miras - Profil | St 3.3.2010 11:56:00

Poušťák >> Nejsme ve při:-) Pořád se motáme kolem lidského faktoru - lidi-hovada jsou jak u nás, tak v Anglii, tak i kdekoliv jinde. I já chytám už tak 6-7 let na háky bez protihrotu, ale nezavrhuji ani použití háků s protihrotem.
Osvěta, jak zdolávat rybu a jak se k ní chovat u nás chybí, a to především v podobě článků.
Na KP chodí možná 80-85% lidí opakovaně a nejsou to žádní začátečníci.Lidí, které by taková přednáška zajímala bys napočítal možná na prstech jedné ruky.

foglos - Profil | St 3.3.2010 11:14:08

worech >> protihrod je od toho aby ti drzela nastraha na hacku :)

Poušťák - Profil | St 3.3.2010 9:47:09

Miras >> o způsobu zdolávání,technice a zacházení s rybou něktrých rádoby kaprařů s tebou musím souhlasit.Ale osvěta se i v Anglii míjí účinkem u některých lidí.Stačí se podívat na některá videa viz.Jotoube na zacházení s kapry ze soukr.revírů ve Francii,Maroku atd.Jestli jsi nikdy žádná hrubá porušení se zacházením s rybou od anglánů neviděl,tak doporučuji znovu schlédnout.Víš můj názor je,že se angláni dopouštěli stejných prasáren,jaké se dnes dějí u nás(převoz ryb do soukromých nebo klubových vod) a nebyl to jen KM.Já chytám jak jsem již psal dost dlouho bez protihrotu a můžu zodpovědně říct,že co koukám okolo sebe na kámoše,kteří chytají s protihr.,tak mám kapry méně poškozené,než oni a háček kolikrát z tvrdého pysku jde špatně vytáhnout,i když tam protihrot chybí.Ruku na srdce Miras,nebylo by od věci tu osvětu u nás pořád dokola opakovat?Za poslední roky co jezdím na KP,tak už se tam nikdo otomto problému nezmínil hodně dlouho(a v ryb.časopisech taktéž) a osobně si myslím,že je to velká chyba,protože mladých kaprařů každým rokem přibývá.Nebylo by od věci tam takové zacházení s rybou po ulovení pořád dokola omílat.

Miras - Profil | St 3.3.2010 8:59:23

Poušťák >> s tím, co píšeš se nedá nesouhlasit.Spousta rybářů ani netuší, k čemu slouží brzda navijáku a proto doslova rvou rybu z vody, čímž ji dávají pěkně zabrat. V Anglii se kaprařině věnuje mnohem víc lidí než u nás a řekl bych, že tam i lépe funguje "osvěta", co se týká zacházení s rybou, v tom jsme bohužel značně pozadu. Je nutné vzít v úvahu i to, že anglické vody jsou z našeho pohledu jen "plivátka" s rozlohou max. několika málo hektarů, přičemž někde jsou protihroty povoleny a někde naopak zakázány. Na takových vodách je celkem pravděpodobné dostat na břeh tutéž rybu třeba i několikrát do roka. Za např. 20 či 30 let už lze celkem srovnávat...

lentini - Profil | Út 2.3.2010 20:38:15

Tak určitě bych doporučoval chytání bez protihrotu, i když masařům to může být jedno. To poškození tlamky je opravdu větší. Na banány taky vyjmečně chytám a chce to šetrnější vytahovaní, jak tady mnozí psali. Kde jsou vázky a větve a potřebuju kapříka rychle obrátit, tak volím klasiku bez protihrotu. Jinak neznám horší činnost, než vytahovat háček s protihrotem v noci s podběráku :-). Ale je jasné, že bez protihrotu není tolik prostoru pro chyby. Ale že by se nedaly dělat, to taky ne, kapřík (naštěstí pro nás) nedokáže každé využít.

Portos - Profil | Út 2.3.2010 20:21:49

polos >> popinu mívám většinou tak cca.1cm pod háčkem. Nachytal jsem takto dost ryb a opravdu jsem se nesetkal s tím, že by měly hlouběji v tlamě řezné rány po cestování tohoto háčku.

koci66 - Profil | Út 2.3.2010 20:19:36

Jakékoliv s i bez protihrotu. Ty co mají protihrot, tak zamáčknu peanem a je to v poho.
Korda, Fox, Ashima, Owner.
Zásadně nepoužívat Banan a Z13 od Partrige a C13 od Ashima !!! Pro ryby je to pohroma.

Toufi - Profil | Út 2.3.2010 20:18:45

Portos >> Sohlasím s tebou, záleží hodně na tom jak banánky navážeš a jakým způsobem zdoláváš rybu. Taky je používám když ryby moc nejdou a na vodě nejsou překážky.

polos - Profil | Út 2.3.2010 20:11:55

Portos >>Tvůj názor Ti samo neberu. Je zcela jasný,že banány jsou jedničkou v chytlavosti. Bezbečnost eliminuješ prodlouženym vlasem 3cm a více, ale nic to nemění na tom,že když rybu nezasekneš za pysk,tak je zlo vykonáno.

Portos - Profil | Út 2.3.2010 19:58:15

polos >> dovoluji si nesouhlasit. Banánky používám docela rád s nástrahou pop-up a dosud jsem s ním neměl problém, že by rybě udělaly v tlamě nějakou paseku. Samozřejmě tento tip háčku nepoužiju na nějaké hrubější zdolávání.

polos - Profil | Út 2.3.2010 19:52:37

Pánové ! Háček vlevo je starý cca18 let Patrige a v pravo háček novodobé výroby se zalomeným hrotem. Oba dva druhy jsou to nej svinstvo, které kaprař použije! A přitom se v dnešní době min. z 60% chytá na ně. Moře z Vás vše srovnává s anglány a ty tyto háčky na některých svých klubových vodách vehementně zakazují. " Asi vědí proč". Ty háčky by se měly jmenovat hubotrhy.
Tím chci jenom napsat to,že kdo používá tyto háčky ať nepřemýšlí o šetrnosti!

Toufi - Profil | Út 2.3.2010 19:49:24

Používám z originálu Kordu WideGape, ale pro mé účely potřebuje upravit rovnátkem, chytám hodně na panáčka, hodně také používám Ashimu Heavy Carp, kdy pomoci peánu kroutivým pohybem odlomím protihrot a háček je tak úplně bez protihrotu, takhle se dají upravit i háčky s lopatkou, háčky bez protihrotu proniknou snadněji do tkáně až do obločku a díky tomu drží pevně, samozdřejmě je třeba použít k tomuto účelu ,,prvnímu píchnutí,, správnou zátěž, na velikost 6 dávám 70-90g olova, u větších háčků 130g a kameny.

pudas - Profil | Út 2.3.2010 19:11:27

awa-shima super

Milda - Profil | Út 2.3.2010 19:04:08

worech >> Někdy používám háčky bez protihrotu-barbless(foto č.1),někdy ne.Je fakt,že nemám rád moc velký protihrot.Podle mě pak hůře háček vniká do tkáně(nehledě na to,že jde i hůře ven).Někdy mi nevyhovují typem barbless háčky,tak použiju klasický a zamačkávám protihrot(ne vždy).Takovým mezistupněm mezi barbless háčky a klasickými s protihroty jsou háčky s mikroprotihrotem-označení Micro Barb(foto č.2).Pokud ryby "padají",tak bych problém nehledal v absenci protihrotu.Většinou je chyba jinde,takže s používáním barbless háčků nemám žádný problém.

Sampus - Profil | Út 2.3.2010 18:48:36

worech >> Skor by som sa snazil o technickejsie zdolavanie a haciky hrubsich priemerov.