MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK.cz - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Parma iberská (Barbus comiza)

Dobrý den, chtěl bych se optat, zda tu někdo má zkušenosti s lovem těchto nádherných ryb? Případně přihoďte nějaké informace ve formě odkazů. Cokoliv o této rybě mě velice zajímá. Děkuji.

Autor diskuse: Maxxx ®
Zařazeno do: všeobecné - revíry, cestování, 24.1.2010

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N Maxxx - ® Út 6.4.2010 2:29:58
Vase zprava
N Maxxx - ® Po 25.1.2010 23:51:39
XAXAP >> xaxap >> děkuji za přesměrování je to vcelku rozumné řešení .-)
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 18:52:43
Maxxxi, jen si dovolím požádat zde diskutující, aby neplýtvali svými recepturami na iberskou parmu v této otázce, která je věnována jejímu lovu (asi na udici), a podělili se v centralizované sběrně kulinářských úprav parmy, tedy v otázce, kterou před časem prof. MUDr. Herbert Hnátek, drhc. založil zde: http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=619495
N Maxxx - ® Po 25.1.2010 18:34:12
XAXAP >> to jsem zvědav kam až :-)
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 18:33:05
Maxxx >> s mírumilovností nejdál dojdeš, též se tím řídím!
N Maxxx - ® Po 25.1.2010 18:30:42
Tak na mazání by tu jeden adept byl, ale já jsem mírumilovnej :-)))
N TAV - ® Po 25.1.2010 18:27:55
Cerebro >> No příspěvky jsme mu to tu zaplnili dost, ale bohužel požadovaných informací nedostal asi zdaleka tolik, kolik by si asi představoval.
N Cerebro - ® Po 25.1.2010 18:25:41
TAV >> Já jsem tam chtěl do tý druhý půlky nakopírovat jeho jméno ale zapomněl jsem na to :-D (Maxxx smaž co uznáš za vhodné ;-)
N TAV - ® Po 25.1.2010 18:21:39
Cerebro >> No už se trochu orientuješ, ale ještě ne zcela :-)) Otázku zadal Maxxx, já jsem mu jen napsal pár informací :-))
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 18:21:23
TAV >> pokud myslíš tím stylem pravopis a dobrou stylistiku, jsem poctěn! Ve Španělsku je dobrý kolektiv, který má smysl pro zrovnoprávnění rybích druhů. Již léta se snažíme uvést do rybích restaurací sladkovodní ryby a vyrovnat tak úroveň těch mořských. Myslím si, že by to mohla být i možnost výdělku u nás. Mnoho rybářů by se mohlo stát profesionálními dodavateli do restaurací a zákazníci v nich by mohli běžně ochutnávat i zapomenuté rybí úpravy.
N TAV - ® Po 25.1.2010 18:16:02
XAXAP >> No, on tak úplně zmizelý nebude, znáš to :-)) Ale účíš se rychle, celkový stil psaní a zvláště některé slovní obraty jsou hodně podobné, skoro bych řekl identické :-)) Ale máš pravdu, Herbert se mi zdál trošku akčnější... :-))

Když vidím kolik akčních debat vyvoláváš tady, věřím, že se ti to povede i ve Španělsku :-))
N Cerebro - ® Po 25.1.2010 18:14:06
TAV >> Nezmiňuje ale já jsem to přehlídl že se jedná o parmu iberskou :-D
A vytočit se jen tak nenechám i to co jsem mu dneska psal do té jeho otázky jsem psal s chladnou hlavou.
Každopádně lidi jako on Mrk likvidujou, i kvůli lidem jako je on sem přestalo hodně lidí chodit, bohužel i těch co měli co říct.
Sorry že jsem odbočil ve svých příspěvcích od tématu, jelikož neumím číst :-D
zkus napsat lidem co jezdili do španělska na sumce mohli by něco vědět. První kdo mě napadl je Dalas ale těžko říct, nadruhou stranu za zkoušku nic nedáš ;-) GL
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 18:11:29
Cerebro >> Jaký je rozdíl mezi zabitím třeba kapra a parmy? Dle mého názoru stojí obě ryby na potravní pyramidě níže než člověk, a proto obě zaslouží kuchyňskou pozornost. Zvláště, když je parma dosti hojná a jako ryba plevelná není tak striktně jako ušlechtilý kapr omezena.
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 18:09:02
TAV >> moment! nepleť si mě se zmizelým profesorem Hnátkem! Hned po jeho prohlášení za nezvěstného v Laosu mě jeho věrný druh Václav Ruprecht požádal, abych jako jeho věrný přítel nesl pochodeň rybářské progrese a dynamiky. Přijal jsem.

Co se týče parem, patřím i já dlouhodobě k jejich milovníkům. Myslím, že tato plevelná ryba ještě v kuchyňském prostředí prohovoří mezi současnými favority. Iberskou parmu jsem dosud neochutnal, jak jsem již níže uvedl. Jen jsem poznamenal, že na ni při další návštěvě Španělska své kolegy upozorním a vyvolám diskusi (možná i akční) o její kulinářské úpravě.
N kranex - ® Po 25.1.2010 18:02:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
ta spanielska megaparma ma aj zopar mensich sestreniek http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.​jjphoto.dk/fish_archive/freshwater/barbus_sclateri_w.jp​g&imgrefurl=http://www.jjphoto.dk/fish_archive/a_intro1​1.htm&usg=__N20ec1YXHiZovk37EMkuMXzDhtY=&h=140&w=210&sz​=24&hl=sk&start=12&um=1&tbnid=W4CUbT6_-t4KjM:&tbnh=71&t​bnw=106&prev=/images%3Fq%3Dandalucian%2Bbarbel%26hl%3Ds​k%26rls%3Dcom.microsoft:sk:IE-SearchBox%26sa%3DN%26um%3​D1
N TAV - ® Po 25.1.2010 18:00:20
Cerebro >> Já znám Herba moc dobře :-)) Proto reaguji jak reaguji... Ale tobě se divím, že se necháš vytočit a bereš jeho psaní vážně :-)) Chce to nadhled, celý MRK chce nadhled... :-)) Mimochodem Netipa se zmiňuje o ve svém článku o parmě iberské? :-)
N Maxxx - ® Po 25.1.2010 17:48:29
Cerebro >> Díky je to sice o našich parmách které sem tam taky ulovím, ale přeci jen se na ně neorientuji. Domnívám se, že návyky by měli mít stejné a tak článek rád pročtu.U té Iberské mne láká hlavně bojovnost možnost dorůst giga rozměrů a v neposlední řadě lov na boilies s kterým nějakou tu zkušenost již mám.
N Cerebro - ® Po 25.1.2010 17:39:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Maxxx >> Netipa o tom sem dal dneska článek http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=916 těch článků tu určitě bude více jen je hledej.
N Cerebro - ® Po 25.1.2010 17:38:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
TAV >> on ví všechno a nejlíp. Ale do této otázky se zapojil jen proto aby mu všichni mohli nadávat, že takovýhle ryby je škoda, že jelikož je to ryba dna obsahuje těžký kovy a dioxiny, že si stejně na ní nepochutná. A že mu přejou aby mu zaskočila kost v krku. A že zabít by jí mohl jen debil.
Chce se jen zviditelnit tím, že bude podsouvat věci, kteří ostatní odsuzují. Inteligentní radu ani příspěvek od něj nečekej.
N Maxxx - ® Po 25.1.2010 17:34:50
TAV >> Pro mne je reálnější přeci jen to Španělsko než Indie, ale ryba to je taky nádherná.
N TAV - ® Po 25.1.2010 17:18:37
XAXAP >> No zdá se mi, že toho o lovu této ryby ve Španělsku moc nevíš, ale stejně tě držím palce :-)) Jestli to vyjde, tak to hlavně všechno zdokumentuj... :-))
N Maxxx - ® Po 25.1.2010 17:18:25
Kulinářské recepty mě teda zrovna nezajímají .-))) dokonce mám pocit ,že je možná i chráněná
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 17:13:51
TAV >> chuť parmy je obecně devalvována, ale naprosto zbytečně ... na udici se ryby pro naše setkání obvykle neloví, většinou sítěmi
N TAV - ® Po 25.1.2010 17:08:18
XAXAP >> Tak to ti držím palce :-)) Ale těžko tě to vyjde, protože ta parma nemá příliš chutné maso a navíc je dost obtížně ulovitelná...
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 17:03:07
TAV >> jezdívám tam pravidelně na setkání kulinářů, doposud jsme ovšem upravovali jiné ryby. Navrhnu pro příště tu jejich parmu a budu reportovat.
N TAV - ® Po 25.1.2010 16:51:47
XAXAP >> Máš v plánu navštívit Španělsko? :-))
N XAXAP - ® Po 25.1.2010 16:48:43
Má někdo recepty na kulinářskou úpravu téhle parmy? Nebo je vhodné ji vařit stejně jako tu českou? Jsou všechny španělské recepty na parmy určeny jen pro tenhle druh?

Děkuji za info!
N TAV - ® Po 25.1.2010 16:43:59
Maxxx >> Není zač, taky je v mém seznamu ryb (hned vedle Mahseera), které bych chtěl v budoucnu ulovit. Je jich ale tolik, že pochybuju, že to všechno stihnu :-))
N Maxxx - ® Po 25.1.2010 16:36:56
TAV >> díky.... zajímá mne cokoliv o této rybě
N TAV - ® Ne 24.1.2010 19:19:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS, DĚKUJI!
Populární je její lov zejména mezi Angličany, kteří jí říkají "Giant Barb". Žije v povodí několika řek Iberského poloostrova, kde dorůstá hmotnosti přes 18 kg. Vůbec nejlepším místem pro její lov jsou řeky Toledo a Tajo a také přehrady Rio Guadiana, Orelana a Cijara v provincii Badajos. Každoročně je ve Španělsku uloveno mnoho desítek kusů o hmotnosti kolem 12 kg. Nejpopulárnější a nejúčinnější je její lov na boilies, dá se ale rovněž ulovit na mrtvou rybku. Patří mezi nejbojovnější sladkovodní ryby světa.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | revíry, cestování ]

Co je nového - všeobecné
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniPrologic Rukavice Max5 Thermo Armour (SLEVA 58%)

Za 499
Teplé rukavice s unikátním vzorem Realtree Max5. Odolný 100% polyester o gramáži 180g. Voduodpudivá povrchová vrstva. 100% nepromokavé díky polyuretanovému zátěru. Prodyšné. Teplá fleecová podšívka. Extrémně teplé díky izolaci Thinsulation. Zesílená dlaňová část. Zesílená látka na ukazováku.

akce, rybareniLehátko Specialist Plus 8Leg Bedchair + taška na lehátko Zdarma!

Za 2.899
Dodáme do 24 hodin bez poštovného a balného.Pokud se přihlásíte obdržíte další bonus v podobě 3%.Výborné lehátko na osmi nohách, které ocení ti nejnáročnější rybáři. Nyní super akce osminohé lehátko za cenu šestinohého!

Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Doporučujeme e-shop
Rubrika E-shopy
Rybářské potřeby Rybina Rybářské potřeby Rybina

Největšího kapra chytíte pouze s kvalitním vybavením a to Vám nabízíme v našem e-shopu Rybářské potřeby Rybina. Široký výběr rybářských...