Je kvalita masa kupovaného kapra adekvátní jeho ceně???

Vánoce se blíží a spousta z nás si bude kupovat kapra. Když se dívám na ty ceny, tak mě napadá, zda je adekvátní cena za maso z kapra jeho kvalitě.
U nás je kilo živého výběrového kapra okolo 90,-Kč, ale když odečtu odpad, jakým je hlava (nejím a polévku nedělám), ploutve, šupiny, vnitřnosti, kosti, případně kůže, tak se dostávám tak minimálně na 200,-Kč za kilo čistého masa.
Vím, Vánoce jsou jednou za rok, ale všude čtu, jak je kapr levný a měl by se jíst častěji, než jednou za rok.
Málokterá mořská ryba je tak drahá:-)))
Autor diskuse: Pavel FM - Profil , 15.12.2009 všeobecné - ostatní

KAPRA NA VÁNOCE SI:

A) Koupím55%

B) Chytím20%

C) Máme jinou rybu14%

D) Rybu na vánoce nemáme vůbec12%

Od 16.12.2009 hlasovalo 51 čtenářů.

Sven - Profil | Čt 24.12.2009 16:06:24

Tomas >> ...Letos jsem udělal změnu a koupil v Makru 2kg filet čerstvého lososa á 199,-/kg bez DPH. Cena +/- stejná jako za kapra, jen kvalita masa neporovnatelná. Lososa si u nás bohužel nechytím. Nejraději mám ty tenké plátky uzeného ........
Dobrou chuť a příjemné svátky .-)

Intenzivní zemědělství 3
22. června 2007 v 14:15 | www.spolecnostprozvirata.cz | Pojídání zvířat a jejich produktů, co tomu předchází?
RYBY:

V České republice je chov ryb, zvláště kaprů velice rozšířen. Např. v roce 2001 bylo vyprodukováno přes 20 tisíc tun živých ryb a z toho nejvíce kapr obecný (přes 17 tisíc tun). Asi 50 % ryb se vyváží do zahraničí.
Kapr v rybnících je odchován v pro něj přirozených podmínkách i na přirozené stravě (zooplankton, bentos). Přikrmován je nejčastěji pouze obilovinami jakožto zdrojem energie.
Výlov kapra probíhá od října do poloviny listopadu. Kapři jsou pak umístěni do sádek, kde jsou ponecháni zhruba šest týdnů pouze ve vodě bez bahna, čímž se zlepší chuťové vlastnosti masa. Dojde tak i k úbytku nežádoucího tuku.

Prodej vánočních kaprů:
Kapr má v té době za sebou již velmi náročné období, tj. časté přesuny a změny teplot (počínaje výlovem, umístěním do sádek, pak do prodejních kádí, popř. i domů do vany). Dochází u něj rychleji ke ztrátě zásobních látek, ale i k poraněním. Kapr by se už v žádném případě neměl vracet zpět do rybníka, zvláště pokud ho máme již doma ve vaně. Rozdíl teploty vody ve vaně a v rybníku je velký a když kapra vypustíme pod led, okamžitě zahyne. Navíc manipulací s ním a jeho pobytem v sádkách u něj došlo k většímu úbytku zásobních látek, tudíž by s nimi nemusel vystačit do jara nebo již nezazimuje přirozeným způsobem (na podzim se ukládají k zimnímu spánku, jsou téměř nehybní u dna a žijí z tukových rezerv).
Je proto nejlépe ušetřit kapra další manipulace a změn prostředí a raději jej co nejdříve usmrtit, nejlépe již u prodejců. Prodavači by měli být poučeni o vhodném zacházení a musí ovládat způsob, jakým je povoleno kapra co nejrychleji a nejšetrněji zabít. Při manipulaci s rybou je zakázáno vsunovat prsty do žáber a očí, mačkat útroby, zbavovat šupin za živa, usmrcovat ryby udušením na vzduchu nebo je znecitlivovat umístěním v ledové vodě při teplotě 4°C nebo nižší. Dále se ryby nesmí usmrcovat a vykrvovat jiným způsobem než je popsáno níže. Voda v kádích musí být minimálně 1x denně vyměněna, musí být zdravotně nezávadná a mít teplotu do 10°C. Poměr ryb a vody u kaprovitých má být 1 : 2 až 1 : 1,5, u ostatních ryb nižší.

Správné zabíjení:
Ryby se nejdříve omráčí silným úderem na hlavu v místě nad očima, dostatečně těžkým a tvrdým předmětem. Úder nesmí být veden na přední okraj hlavy. Takto omráčená ryba se pak bezprostředně vykrví přetnutím cév v žaberních obloucích nebo dokonalým přetnutím míchy a cév a to řezem těsně za hlavou.

Kapra je možno koupit již mraženého. Je pravděpodobné, že ryby určené ke zmražení byly zabity blízko místa výlovu a díky tomu u nich nedocházelo k tak velkému strádání či týrání, způsobeného převozem a další manipulací.
Mražených ryb, zejména těch z dovozu, je u nás k dostání již mnoho druhů, ale jen málokdo si uvědomuje, co se za tím často skrývá. Mnoho ryb, zvláště pak lososů a pstruhů, pochází z intenzivních farem, kde jsou podmínky pro zvířata nepřijatelné. Ryby mají k dispozici velmi malý prostor (pstruzi mohou být natěsnáni v hustotě 60 kg ryb na m3, což odpovídá 27 pstruhům v prostoru o velikosti vany), odírají se v klecích jedna o druhou a o stěny klece. Aby ryby vůbec přežily, musí se jim podávat antibiotika a do krmiva pro lososy se přidává látka vyvolávající žádoucí růžové zbarvení masa. Průměrná úmrtnost na průmyslových rybích farmách je alarmující. Oficiální čísla udávají průměrnou úmrtnost během chovu v moři 10 - 30 %.

Pro zajímavost:
Ve Velké Británii je ročně poraženo kolem 70 miliónů lososů a pstruhů. Před poražením jsou běžně ponecháni o hladu po dobu 7 až 10 dní. Způsoby usmrcení pstruhů jsou leknutí na vzduchu nebo na ledě. Chladící vliv ledu prodlužuje dobu, po kterou je umírající ryba při vědomí na skoro 15 minut od doby, kdy byla vyjmuta z vody. Již před 5 lety vládní poradní Rada pro welfare hospodářských zvířat doporučila, aby tato metoda byla zakázána. Ta je přesto stále široce používá.
Jinou nelidskou metodou porážky lososů a pstruhů je omráčení oxidem uhličitým. Při koupeli ve vodě nasycené oxidem uhličitým sebou ryby mlátí. Přestanou se pohybovat po 30 sekundách, ale vědomí ztrácejí až po 4 až 9 minutách. Pokud jsou lososi usmrcováni přeříznutím žáber, hrozí nebezpečí, že se ryba pouze znehybní, ale vykrvácí při vědomí.

U nás, až na tzv. pstruhárny, kde jsou intenzivním způsobem chováni pstruzi, chov ryb nedosahuje takovýchto intenzivních forem a je pro kvalitu života ryb přijatelnější. Zákon u nás umožňuje ryby zabíjet stejným způsobem.
Ani lov mořských ryb není bez problémů. Do sítí se omylem chytají i ryby nežádoucí ("plevel" - až 50 %) a tím dochází k velkému odrybnění oceánu. Například při lovu tuňáka se do sítí dostanou i tisíce delfínů, kteří pak v sítích hynou.

Utrpení na rybích farmách
Ve Velké Británii je každoročně chováno a poraženo 70 miliónů ryb. Z nich je nejvíce lososů a pstruhů, ale rozvíjí se také chov dalších druhů - například tresky a platýse. V naprosté většině případů se jedná o intenzivní způsob chovu.

Namačkáni v klecích
Průmyslový chov ryb může být stejně intenzivní jako kterýkoli jiný velkochov. V každé mořské kleci je namačkáno až 50 000 lososů. Nedaleko skotského západního pobřeží a ostrovů jsou lososi chováni v takové hustotě, že na každou ¾ metru dlouhou rybu připadá prostor velikosti vany. Takto hustě vměstnáni lososi plavou neustále dokola kolem okrajů klecí, tak jako přecházejí v klecích sem a tam zvířata v zoologických zahradách. Ryby mají odřené ploutve a ocasy, jak se odírají o stěny klece a jedna o druhou.
Taková hustota a uzavření na malém prostoru může u ryb vyvolávat stres a vést k větší pravděpodobnosti (náchylnosti) k úhynu. Miliony lososů uhynuly při opakujících se vlnách vážných onemocnění. Úmrtnost na průmyslových rybích farmách je alarmující. Oficiální čísla udávají průměrnou úmrtnost během chovu v moři 10-30 %, což je číslo, které by u jiných druhů hospodářských zvířat znamenalo vážné bití na poplach.
Oči ryb jsou zvláště citlivé na stres. Od poloviny 90. let byl zaznamenán vysoký výskyt šedého zákalu u lososů, a to často tak vážného, že vede ke krvácení z očí a k oslepnutí.

Zamoření parazity
Intenzivní chov ryb vede k závažnému zamoření parazity (sea lice), které, pokud není ošetřeno, vede k velkému strádání a úhynu postižené ryby. Tito malí korýši parazitují na hostitelské rybě. Mohou tak vážně poškodit oblast kolem hlavy, že živá ryba má potom odkrytou lebku.
Dnes užívaná opatření proti těmto parazitům spočívají v použití silných nervových toxinů. Ryby jsou natěsnány dohromady a vykoupány v roztoku organofosfátů nebo syntetických pyretroidů, a nebo je jim lék podáván v potravě. Panuje obava, že tyto metody mají negativní dopad na životní prostředí. Jinou metodou může být koupání ryb v dráždivém (roztoku) peroxidu vodíku nebo použití jiné ryby (pyskouna) - "čističe", který doslova ožere mořské vši z těla lososa. Mnoho pyskounů však umírá vlivem stresu či hladovění, což nesvědčí o nijak vysoké kvalitě života těchto ryb.
Rozsah výskytu poranění ploutví a ocasů, vlny onemocnění, šedý zákal vedoucí k oslepnutí, deformace těla, abnormální chování, vysoká úmrtnost a vysoký stupeň zamoření parazity - to vše svědčí o tom, že reformy v průmyslovém chovu ryb jsou nutné.

Pstruh
Osud jiných druhů ryb chovaných na velkofarmách může být ještě horší než osud lososů. Ve Velké Británii je každoročně na farmách vyprodukováno kolem 35 miliónů pstruhů, více než polovina z nich v Anglii a Walesu. Jsou natěsnáni ještě více než lososi, v rybnících nebo nádržích s rychle proudící vodou, a často jsou usmrcováni nelidskými metodami. Je proto akutně nezbytné zaměřit svou pozornost na životní podmínky průmyslově chovaných pstruhů. Pstruzi mohou být natěsnáni v hustotě 60 kg ryb na m3, což odpovídá 27 pstruhům v prostoru velikosti vany. Běžná hustota je 30 až 40 kg ryb na m3. Tak vysoká hustota chovu vede u ryb k velkému počtu poranění ploutví a ocasů.

Hladovění a jatka
Ve Velké Británii je ročně poraženo kolem 70 miliónů lososů a pstruhů. Před poražením jsou běžně ponecháni o hladu po dobu 7 až 10 dní. Způsoby usmrcení pstruhů jsou leknutí na vzduchu nebo na ledě. Chladící vliv ledu prodlužuje dobu, po kterou je umírající ryba při vědomí na skoro 15 minut od doby, kdy byla vyjmuta z vody. Již před 5 lety vládní poradní Rada pro welfare hospodářských zvířat doporučila, aby tato metoda byla zakázána. Přesto je stále široce používá.
Jinou nelidskou metodou porážky lososů a pstruhů je omráčení oxidem uhličitým. Při koupeli ve vodě nasycené oxidem uhličitým sebou ryby mlátí. Přestanou se pohybovat po 30 sekundách, ale vědomí ztrácejí až po 4 až 9 minutách. Pokud jsou lososi usmrcováni přeříznutím žáber, hrozí nebezpečí, že se ryba pouze znehybní, ale vykrvácí při vědomí.

Ústup divoce žijících ryb
Častá jsou prohlášení, že průmyslový chov ryb poskytuje alternativu k lovení divoce žijících ryb a tím je chrání. Opak je však pravdou. Ryby chované na farmách jsou krmeny divoce žijícími rybami. Na vyprodukování jedné tuny lososa na farmě je třeba tří tun ulovených ryb.

Organizace na ochranu zvířat apelují na to, že je třeba, aby...
- byla hustota v chovu ryb na farmách radikálně snížena
- bylo zamoření lososů parazity kontrolováno humánními metodami
- ryby nebyly nuceny hladovět po dlouhý čas před porážkou
- byly zakázány naprosto nepřijatelné způsoby usmrcování ryb - široce užívané leknutí na vzduchu či ledě, vykrvení bez předchozího omráčení; měly by být povoleny pouze ty metody, které vedou k okamžité ztrátě vědomí

Překlad anglického originálu In Too Deep společnosti CIWF (www.ciwf.co.uk)

Proč doporučujeme konzumovat zejména čerstvé sladkovodní ryby z Čech?
Ryby stojí daleko ve vývojové řadě od člověka (na rozdíl od masa savců). Lidský organismus je částečně uzpůsoben i příjmu malého množství živočišné potravy - ovšem kvalitní, z dobrého prostředí. /ukazuje to chrup člověka - největší je počet stoliček (12), třenových zubů (8) a řezáků (8) na žvýkání a kousání rostlinné potravy. Špičáky - na masitou potravu - jsou jen čtyři. Rybí maso - kvalitní, nejlépe z BIO chovů, (V ČR je pouze jeden) je možné zařadit, zejména v zimě, kdy je potřeba více tuku, také v těhotenství a době růstu - zajišťuje příjem vitamínu B 12 (i když ten je obsažen i v sójových fermentovaných produktech, vlivem přítomnosti specifických bakterií vitamín B 12 produkujících (natto, tempeh, mořské řasy). Ryby jsou dostupnějším zdrojem aminokyselin, zinku a jiných důležitých látek, zejména v období přechodu na obilnou stravu, dokud si organismus nezvykne plně využívat rostlinné zdroje. Živočišné produkty včetně ryb vytvářejí nepříznivé překyselení vnitřního prostředí, proto jako příloha vždy velká porce zeleniny, zejména listové, syrové, spařené či krátce tepelně upravené (tepelnou úpravou nad 20 min. ztrácí zásaditý charakter).

Bohužel stav moří a řek způsobuje, že rybí maso se stává nebezpečené. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) varuje těhotné ženy před konzumací ryb. Především žraloků, mečounů, makrel, tuňáků, u lososů výrazně omezit konzumaci a krabí maso doporučují konzumovat maximálně několikrát do roka. Důvodem je vysoká koncentrace rtuti, která silně poškozuje mozek a vnitřnosti ještě nenarozených dětí. Těhotným se tak doporučuje jako maximální konzumace 350 gramů rybího masa týdně. Kromě rtuti obsahují ryby dioxiny, ale i PCB (nejtoxičtější látka vyrobená člověkem) . Je důležité připomenout, že existují již i velkochovy ryb, především lososů, kteří se nemohou kvůli místu pohybovat a jejichž imunita je natolik oslabena, že musí dostávat velké množství antibiotik. (V Norsku se před několika lety spotřebovávalo 1,5 tuny antibiotik na vyprodukování jedné tuny lososího masa.) U lososů se ke krmivu přidává látka vyvolávající známé zbarvení lososího masa. Ani chované ryby nejsou ušetřeny toxických látek, neboť jsou živeny mořskými rybami. Velkochovy přispívají ke znečištění odpadních vod. V Norsku například lososí farmy produkují tolik odpadní vody jako 4 milióny obyvatel Norska. Nárůst komerčního rybolovu způsobuje odrybnění oceánu. Moderní rybářské lodě protáhnou svými sítěmi moře systematicky až ode dna a chytí vše, co jim přijde do cesty. Náhodně chycené ryby ("plevel") představují polovinu úlovku. Sítě určené k lovu tuňáků zachytí tisíce delfínů, kteří umírají zamotání do sítí. O tom , že ryby cítí bolest stejně jako ostatní obratlovci již dnes není pochyb. Například ryby vydávají vibrační zvuky a výzkumníci u nich objevili rozdílná volání včetně zvuků označující poplach a strach.

.

Mgr. Hana Zemanová

Tichej - Profil | Čt 24.12.2009 16:03:04

prodával jsem do včerejška kapříky v Praze.kuchal a porcoval jsem za ty tři dny asi dva metráky. Bohužel kvalita masa se s tím co si vezmu domú ze svazovky se nedá srovnávat ani náhodou.Vánoční kapři mají neskutečně tučné maso.Šupináči ještě jakž tak jdou, ale hambatí kapříci,To je katastrofa jsou prostě neskutečně tuční!! jsem rád, že si můžu dát štiku .

Tomas - Profil | Čt 24.12.2009 15:46:26

pro mně je cena kapra naprosto neadekvátní. nebral bych ho ai zadarmo. V předešlých letech jsme mívali na vánoce zpravidla vlastnoručně uloveného candáta, případně štiku. Letos jsem udělal změnu a koupil v Makru 2kg filet čerstvého lososa á 199,-/kg bez DPH. Cena +/- stejná jako za kapra, jen kvalita masa neporovnatelná. Lososa si u nás bohužel nechytím. Nejraději mám ty tenké plátky uzeného lososa. Losos je podle mně také lepší než štika nebo candát.

rybomil - Profil | St 16.12.2009 14:42:22

Tady ceny a termíny prodeje v mé rodné oblasti :

http://www.rybarstvihluboka.cz/produkty/regionalni​​​-prodej/regionalni-prodej.html

Podle mě je tam chyba: kapr váhy 1,2kg - 1,8kg není 1 třída ale 2. třída ( tzv. dvojka )
Pěkný nestandard může být někdy lepší než 2, domorodci jistě už vědí které nestandardy brát a které ne.

Venca888 - Profil | St 16.12.2009 12:38:30

Dida >> nějak vydělat musej... :-)

Salmon - Profil | St 16.12.2009 12:37:58

Celkem zajímavá tabulka s cenama. Budou asi pro velkoodběratele, ale pro porovnání zajímavá:-)
http://www.fany.cz/cz/eshop/index.php?op=shows&sor​timent=8.1.1&nazev=CELE-RYBY-FILETY-STEAKY&PHPSESSID=8f​c3cb7b6d6458beb76052daf707e9d5
Třeba mečoun kilo za 97,-???:-)))

Dida - Profil | St 16.12.2009 12:37:23

Venca888 >> Jo natáhnou ale 90 kč/kg to už je pálka.

hraji - Profil | St 16.12.2009 12:34:41

Pavel FM >> problém je, že stejk z tuňáka za 195,-Kč/kilo nebude čerstvý ani náhodou. A k tomu tvému výpočtu, z kapra nedělá hlava a vnitřnosti polovinu hmotnosti ani náhodou, zvláště u větší ryby, a tu ty předpokládáš. Výběrový kapr má myslím nad 2,5 kila.
Doporučím ti, aby sis to skutečně zvážil, kolik váží celá ryba akolik váží hlava a vnitřnosti.
Já bych tu cenu viděl tak maximálně na 140,-Kč/kilo

Venca888 - Profil | St 16.12.2009 12:32:10

rybomil >> z kapra jsem to ještě nezkoušel a porpravdě řečeno ze sladkovodní ryby si to dost dobře představit nedokážu (tim nechci tvrdit, že to musí bejt nutně špatný, jen jsem zkrátka neměl příležitost), ale dělám ho občas z lososa a to je výtečná záležitost.

Venca888 - Profil | St 16.12.2009 12:31:04

Dida >> tak on ten kapr normálně takhle stojí. ale holt přes vánoce to prodejci natáhnou...

rybomil - Profil | St 16.12.2009 12:25:29

Lee-Haney >> Jednou jsem to ochutnal a pak zkoušel doma, nic moc to tedy ten tataroš nebyl.
Každý máme jiný standardy chutí a smyslových vjemů. Salát co vyrobí spešl rybolovci za 1,5 - 2dny když sním, tak to s mýcm pajšlem pěkně zamává. Kdežto můj proleženej 14 dní nic.

Já jsem totiž zmlsanej, ještě pamatuju, jak se ve Frionoru ve Vodičkový ulici u Václaváku prodával Hvallbif, čili kostka pravého velrybího stejku á 400 g za 22 Kčs. Stávala se tam na to každý ČT fronta, znalý brali po 5 - 10 kostkách. A to byl nějaký tataroš z toho udělaný:§) Ten už asi nezažijem, jedině bych se dostal na Island.

Ne všechny firmy musí mít filety z kapra nekvalitní, jsou firmy, které je dělají jen teď před Vánocemi a jen v množství, které vědí že se prodá u nich nebo přeprodají dalším velkodistributorům. Za produkty např. Nowaco bych stál dost pevně jako kvalitou.

Čím kupuješ menší balení a zavakuovaný, tím to vyjde podstatně dráž, nejlépe se domluvit vícero spotřebitelů a vzít např. celou menší rybu lososa atlantského a pošmáknout si všici, pokud máte nějakého toho rybího echt kuchaře.

Dida - Profil | St 16.12.2009 12:20:50

Něco taky přihodim, výtěžnost masa se u kapra pohybuje od 60-65 %. Jinak cena je úměrná nákladům. 90 Kč za kilo výběru??? To je celkem hodně natažený, u nás v jižních čechách se cena za výběr (tj. kapr nad 2,5 kg hmotnosti) měla pohybovat někde na hranici 75 kč za kg.

Venca888 - Profil | St 16.12.2009 11:05:22

Pavel FM >> mno... popravdě řečeno... stejk z tuňáka za 195,-/kg bych snad nechtěl ani vidět... natož ochutnat... :-)
tak ryby jsou obecně dražší maso než standardní vepřový a hovězí...

Tichej - Profil | St 16.12.2009 11:03:24

Pavel FM >> tyjo kde tyhle ceny maj?Tuňák je jedna z nejdražších mořských ryb.běžně se prodávaj kolem 400,- za kg a po skušenostech bych levnějším moc nevěřil:-))Viděl jsem v telce dražbu tuňákú a z těch cen mi šla hlava kolemdokola řádově stovky a i tisíce doláčů za kus

Pavel FM - Profil | St 16.12.2009 10:52:24

Venca888 >> nechci, aby to vypadalo, že se čílím na prodejce kaprů. Ta otázka měla být spíše na zamyšlení. V televizi slyším, že tradiční kapr je levný apod.:-)
Měl jsem na mysli mražené filety, ale "rybomil" mi už objasnil, jak to s těma filetama je:-(
Spíše jsem chtěl porovnání s jiným, než rybím masem. Třeba telecí kýta je levnější, než zmiňovaných 200kč.
A ještě k těm rybám, tak se namátkou na netu dívám, že třeba
Losos aljašský filety porce 140/160g bez kůže, bez kosti
Cena s DPH - 148 Kč
Cena za 1 kg

nebo
Tuňák stejk 1 kg
Cena s DPH - 195 Kč




Lee-Haney - Profil | St 16.12.2009 10:42:07

sven - ® Út 15.12.2009 23:37:00
No do rybařiny vrazím ročně taky slušný balík,ale to jen proto že jsem rozežraný,ale jinak je rybařina nejlevnější způsob jak mít ryby za pakatel.:)


rybomil - ® St 16.12.2009 7:13:21
Já teda když už jím kapra tak jedině uzeného a když to člověk umí je to opravdu výborné.Měl bych na tebe dotaz.Tys jedl ten tatarák z kapra že ho tak haníš?Já třeba ne,ale mám známe kteří kapra opravdu nežerou,ale jednou takhle šli nakupovat a u obchodu tam měl postavený nějaký známý jouda z televize stánek kde připravoval speciality z kapra a říkali že to bylo opravdu výborné a to kapra opravdu nemusí....
Myslím si že problém nebude v kapřím mase,ale spíš v umění ho dobře udělat....

Venca888 - Profil | St 16.12.2009 10:34:44

Pavel FM >> já se znova ptám - jaká mořská ryba stojí pod 200,-/kg (čerstvá, ve filetech), připustím-li, že tvuj výpočet ceny čistýho masa kapra je správnej...
No jo. Ale to je přece tvuj problém - za to nemůže prodejce kaprů. To je jako kdybych se rozčiloval, že mi vyjdou hrozně draho mandle, protože je kupuju v mixu s arašídama a ty nejim... :-)

rybomil - Profil | St 16.12.2009 10:29:16

Není losos jako losos, mezi atlantským a pacifickým dost velký rozdíl. Dělal jsem 5 let v mrazírně, vím o těch mořských mraženinách své, jak tam ležely skoro 3 roky a pak to braly kšefty a " vybraný "hospody ve slevě na rybí hody.
Pak 3 roky na farmě drůbeže, kachna, krůta a kuře krmený pšenicí, ječmenem je s granuláčovejma chuťově nesrovnatelná. Vyzkoušel jsem i na divokých kachnách a divokých husách.

Za kapra na sádkách apod. bych víc jak 65,- / 1 kg živé váhy nikdy nedal, většinou 50, - od známých a brát jen na uzení, salát pro rodinu a blízké co ho maji rádi.Pytel 20kg za 200, nebo litr rumu už nebude, ale před pár lety se to ještě dalo. Za 200Kč / 1kg ž.v. mám někdy jesetera.

Pavel FM - Profil | St 16.12.2009 10:27:52

Ajajaj:-) Dostali jsme se jinam, než jsem chtěl.
Nechci, aby to vypadalo, že nejsem ochotný dát ty prachy za kapra. Jelikož se mi ho nepodařilo chytit, tak si ho koupím. Za rok dám dost velké peníze za rybařinu, tak mě nějaká ta stovka na Vánoce nerozhází.
A že nezužitkuju "odpad". Prostě mi rybí polévka nechutná. Jedl jsem ji snad na 10 způsobů, ale nic se nevyrovnalo hrachovce:-) Respektive, žádná mi nechutnala.
A cena? Když se dívám v hypermarketech na ceny čistých mořských filet bez odpadu, tak jsem většinou níže než za kapra s přepočtenou cenou na čisté filety. Navíc myslím, že mořské ryby jsou zdravější.

Venca888 - Profil | St 16.12.2009 10:01:39

200,-/kg čistého masa a málokterá mořská ryba je tak drahá? Ehm... která mořská je levnější? :-)
Nemyslim si, že je to tak drahý. Navíc mimo sezónu je o něco levnější. A krom toho fakt, že nedokážeš zužitkovat celýho kapra (vnitřnosti, hlava) je spíš tvuj problém, ne?! ;-)

Anýzový dědek - Profil | St 16.12.2009 9:57:33

Pavel FM >> Pavel FM: Jestli se ti cena 90Kc/kg kapra zda moc, tak si ho prijed koupit k nam. Tady stoji 160Kc/kg. O kvalite masa se nebavim, protoze nemam rad vysadkovane a stresovane ryby. Rybu si chytim cerstvou v prubehu listopadu a pak ji akorat vyndam z mrazaku.

Tichej - Profil | St 16.12.2009 9:45:36

SimonKratky >> jj jak sem psal beru ryb dost ale ještě pořád by mě v obchodě přišli o hodně levnějc.

SimonKratky - Profil | St 16.12.2009 9:36:55

Tak nejdražší kapry mam já,letos jsem si vzal dva kusy a vzhledem k nákladům na povolenku a ceny potřeb a benzínu atd atd mě kilo kapra vyšlo tak na 2000kč,takže nějakejch 90 korun za kilo je pro mě sranda:-))).Tím jsem chtěl říct že nejdražší ryby maj rybáři,ale myslim ty co všechno nevemou po hlavě:-)))

Tomazzz - Profil | St 16.12.2009 9:27:44

b.gun >> Když srovnám kapra s lososem, tak nad lososa chuťově není a řekni, že jo!?... Těmi granulovanými hovny je krmený i klasický duhák, které serou do každého revíru a prostě jako každá ryba co se chová pro trh... Viděl jsi nědky čím krmí kuřata? Otázka byla o kvalitě a ceně masa, tak tu nepleť čím se ty ryby krmí a kde se chovají...

b.gun - Profil | St 16.12.2009 8:22:18

Tomazzz >> Jo, není nad lososa z klecové žumpy krmeného granulovanými hovny. Proč jen je asi tak levný ...

hraji - Profil | St 16.12.2009 7:38:52

Ano, pokud si jsi schopen vybrat zdravou rybu v dobré kondici, potom ji rychle a správně usmrtíš a zpracuješ, potom kvalita masa odpovídá ceně.
Srovnávat mořské ryby, které jsou ve velké většině nekvaltně zpracované a hlavně několikrát mražené a rozmražené, s čerstvým masem kapra opravdu nelze.
Poradím ti, kup si mořskou rybu, ale chlazenou, a pak si porovnej ceny.

rybomil - Profil | St 16.12.2009 7:13:21

Karpoš je drahá ryba, pokud ho kupuješ i kdyby byl zas polovic. Je jen málo ryb, který jsou vzhledově a chuťově ještě hmusnější.
Jak to nemá zubatou držku, ta to žeru jen v nouzi. Čest výjimkám, např. maréna, okyš, lín ( ten samo ve spešl úpravě ). Tlustej bik jen pro zvlášť otrlé.

Mám známého, co žerou jen kapry, asi na 15 způsobů a furtum furt. Když tam přijdeš, dostaneš vždy kus tý hnusoty místo kafe a ještě vždycky říkaji, jak se jim na tenhle způsob zase mimořádně poved. Nechápu to. Je to utrpení.
Teď v pondělí jsem koukal v TV na Kluky v Akci z Třeboňska. To bylo vychvalování kapra a tatarák z kapra, to už může vymyslet jen asi úplnej kulinářskej diletant a magor.Jo z tuňáka nebo lososa to je jiný kafe.
To je asi jako když mi na Lipně dala známá při pobytu u nich na chatě tatarák z cukety. S kámošem jsme šli na loď, po pár minutách se shodli, že tímhle se nám tuze pomstila. Veslovali jsme 2,5 km do kempu, tam si dali každej 9 utopenců a 5 piv a vrátili se s tím, že to vůbec nebralo..........