Dansko, okoli Varde.

Zdravim. Behem dvou tydnu jedu do Danska -okoli mesta Varde. Znate to tam nekdo ? Lovene ryby pstruzi, lososi a stiky. Zpusob chytani: privlac a muskareni. Ocenim jakekoli info.Diky moc.
Autor diskuse: berlinan - Profil , 2.9.2009 dravci - revíry, cestování

berlinan - Profil | Út 13.10.2009 18:56:52

Jeste bych doplnil, ze nejake opravdu rybarske clanky o chytani v Dansku jsem nasel i tady http://www.monfish.com/rybareni-muskareni-v-cizine​/
Muj predesly prizpevek je spis takove vseobecne info. Prekvapuje me, ze v Dansku bylo zatim tak malo lidi, myslel jsem, ze je to oblibenejsi destinace.

berlinan - Profil | Út 13.10.2009 13:13:02

Tak trochu prispeji do vlastni otazky.
Slo o spolecnou dovolenou vice rodicu s detmi, pri ktere jsem doufal v par hodin volna a samostatny vylet pouze s prutem.
Nas dum byl v Jegum Ferieland, kousek za Varde. Prvni vylet se konal do Hvide Sande, kde jsou dobre fleky na chytani sledu plus i nejake rybarske prodejny. Necekejte nejaky extra vyber, zato nejdulezitejsi vec, a to Dansky rybarsky listek, zde dostanete bez problemu, rocni stoji 150 danskych korun, tydeni pak 75. Most, pres ktery budete prejizdet, je vlastne jedina propust pro vodu z fjordu Ringkobing a z more, je to i vyborne misto pro chytani sledu. Sledi se ovsem nekonali, spis jsme nahledli na ruzne aukce, kde se drazily ryby pro velkoodberatele. Slo vetsinou o platyze, stiky, okouny a sihy, vse prumerne velikosti a vse chyceno ve fjordu.
Jednoduche chytani na musku jsem si ale nakonec uzil v Nymindegab. Hned za viskou sjedete napravo k fjordu, da se tam parkovat. O kousek dal se da v pohode vlezt do vody a brodit i 100 m od brehu, voda je stale melka, max do pasu. Cilovou rybou je zde okoun a stika. Stiky se zde daji vytahnout opravdu trofejni, bohuzel me se zadna nepodarila, zato okounu jsem vytahnul dost, vse kolem 20ti cm a vse na slavistu. Vitr je dost silny, slabsi aftma jak #7 nedoporucuju, osobne mam momentalne objednan prut #8/9, co jsem videl, tak prevazovala spis ta devitka.
Dlouho jsem se rozmyslel, jestli ma vubec cenu podniknout vylet sam na nejakou reku jako je Skjern Au nebo Varde Au. Nakonec jsem od toho upustil, odrazovala me hlavne ma nevybavenost. Podotykam jen, ze Skjern Au je jedina reka v Dansku se zachovalou druhovou linii lososa, nezmenenou od posledni doby ledove. V ostatnich rekach jsou losove linie jiz diky vysazovani promichany ( tyhle rozumy nemam z vlastni hlavy, aspon takhle to psali v ruznych brozurach ). Co se tyce chytani na Danskych rekach v techto oblastech, je zrejme nejlepsi navstivit opravdu specializovanou flugfiske prodejnu, napr. v Bramming, prodaji vam povolenku i s mapkou, kde jsou vyznacena mista, kde se smi a nesmi chytat a kde treba zaparkovat auto. Vetsina Danu mluvi velmi obstojne anglicky, takze domluva byva snadna.
Vcelku jsem byl od zacatku pripraven spise na roli prihlizece a detektiva nez na roli vitezoslavneho lovce. Promyslenym manevrovanim se mi podarilo tedy celou nasi skupinu dostat do nejstarsiho danskeho mesta Ribe. Mesto velmi pekne, historii oplyvajici a v prirode skoro panenske zasazeno jest. K shlednuti je toho zde hodne, nam se zamlouvalo tzv. cerne slunce, coz je vlastne vecerni nebo ranni pozorovani obrovskych hejn ruznych ptaku hnizdicich v rozlehlych mokrinach v nebo za jihovychodni casti mesta. Reka Ribe Au je cista a na lososi tahy tez velmi bohata. Stal jsem na moste a hledel dolu a prestal vnimat vsechno. Soustredene jsem procesaval tu vodni masu a hledal znamky zivota.
Dech se mi zpomaloval a predstavivost pracovala a v pravidelnem rytmu dodavala obrazy stribrnych tel a ohnutych prutu za zvuku kvilici brzdy...az nevim jak dlouho na me mluvil, ale najednou u me stal takovy starecek a dival se mi tak nejak potouchle do oci, pak se mrknul dolu z mostu a rika, ze tady uvidim tak maximalne nejaky rybicky a mozna uhore a odvedl me o par desitek metru dal. A tam, jeste nez se ztratil jako duch, mi rika: Kdyz tahnou, stojim vzdy tady a pocitam. Nekdy i do 500. A byl pryc. A me nakazil a ja tam stal a cumel a blahove doufal a a a a nic. Jen synacek rika: tatinku, pojd uz. Tak snad priste.
Hodnoceni: nebude, videl jsem a zazil prilis malo za ty dva tydny, abych mohl hodnotit.
Dojmy: Dansko je krasna zem, Danove jsou uvolneni, je tam proste fajn.
Fakta: je to takove druhe Nemecko, za cele dva tydny jsem videl par aut z Holandska a Belgie a jedno jedine auto ze Slovenska, zbytek pouze Nemecko. Zrejme proto je i zakazano Nemcum cokoli v Danku vlastnit, tedy mysli se tim pozemek nebo dum. Ceny jsou vyssi hlavne u masa, je tam nejaka jina dan nebo co, zbytek neni tak strasny. Moznosti rybareni velike, skoro v kazde vesnici je tzv. Put & Take, kde za denni povolenku date asi 20 € a chytat muzete do aleluja -duhaci, okouni, stiky a posledni dobou i kapry. U tech plati bezpodminecne pusteni zpet do vody, zbytek ryb se muze masit. Osobne jsem tyhle vody ozelel, myslim, ze ani neni o co stat. Co stoji jeste za zminku je danske pivo, chutna velmi dobre, jen lahve jsou tretinkove, ale cena ujde, pokud nebudete kupovat nejake specialy a take danske syry, doporucuju.
I pro nerybare zajimava destinace, skoro v kazdem mestecku je nejake centrum pro volny cas, kde je urcite bazen, sauna, ping pong, kuzelky apod. Jakozto klienti Novasol ( agentura a vlastnik nekolika tisicu rekreacnich domku snad vsude v Evrope ) jsme meli do nekolika bazenu v techto centrech vstup zdarma, coz bylo na konci zari opravdu fajn, jelikoz more uz tak teple neni. Pro rodice s detmi: koupani je fakt sranda a nezazili jsme, ze by nekde bylo precpano. Taky bych chtel vyzdvihnout detska hriste, opravdu sranda, hlavne hopsani na takovych gumovych kapsach naplnenych vzduchem. Skoro kazde vetsi mestecko ma svoji malou zoo nebo aspon zoopark. Jinak v Legolandu jsme byli taktez, tam uz trochu precpano bylo, ale dalo se to.
Tak a to je konec.


foxxx - Profil | St 2.9.2009 16:28:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

berlinan >> Pěkný článek se základníma informacema o rybaření v Dánsku je tady: http://www.travelaxa.cz/puvodni/clanek12.htm
Nebo tady: http://test.ahop.cz/cestovani/4-zahranici/20-dansk​o-2007.html

berlinan - Profil | St 2.9.2009 14:32:13

Zapomnel jsem napsat, ze rybarit budu pouze na rekach. Morsky rybolov zrejme neprobehne.