usmrceni(vykuchani) uhore- jedovata krev

cau vcera sem si vzal uhore a chtel bych ho vyudit. jenomze predtim ho musim zabit. no slysel jsem ze uhor ma jedovatou krev a tak se chci zeptat jak to delate aby se krev nedostala do masa.
moc díky. priste si ho radsi brat nebudu. si vezmu par ryb za rok a zrovna tadle ma jedovatou krev xD
Autor diskuse: diouen - Profil , 28.6.2009 všeobecné - ostatní

Rytíř - Profil | Ne 23.8.2015 18:26:38

u.x.a. >> protože to není kámoš.

u.x.a. - Profil | Ne 23.8.2015 18:17:59

Proč otázku zadal zrovna kaprař?

zasenic - Profil | Ne 23.8.2015 18:15:31

Ja ho vemu otocim brichem nahoru posimram on usne a pak ho kuchnu.

dave-76 - Profil | Ne 20.11.2011 15:13:39

Viděl jsem nedávno u vody, jak jeden týpek zabíjel úhoře paralyzerem.
Zklidnil ho, pak mu ho dal za hlavu a zmáčkl. Úhoř sebou škubl a bylo po něm, pak ho jen odkrvil.

Teda, nic pro mně, ještě že chytám jenom kapry...

Anýzový dědek - Profil | Po 29.6.2009 13:28:00

Neni co dodat. Vse bylo napsano prede mnou.

Malda512 - Profil | Po 29.6.2009 10:49:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krev uhoře obsahuje ychtiotoxin . Dříve se táto látka používala k rozlišování lidske krve. Je mírně jedovatá ale člověku není nebezpečná. Pokud se ti nedostane přímo do oka. Pokud se tí dostane do rány tak zpravidla jen mírně zrudne. Uhoře lze zabít mnoha způsoby. Př: Hodit s ním prudce o zem čímž dojde porušení míchy po celé délce jeho těla. Nebo jej silně hodit o zem a provést vykrvení potom jej na pár vteřin hodít do vařící vody, tím dojde ke zničení jeho klonických křečí a tudíž se nebude svíjet ještě několik desítek minut.(Funguje to). A nebo ho kamarád usmrtí elekrikou.( Nedoporučuji amaterům) . Jak je již všude napsáno vytřít pořádně kuchynskou solí. Ale co je asi nejduležitější je to že ledvina uhoře se táhne ještě nějaký ten centimetr za řitní otvor. Takže musíš zde nožem pokračovat až k páteři abys ji vyjmul celou.Pokud jej hodláš udit tak jej stáhni a jen nasol a potom do kůže dej česnek a opět ji natáhni na hada zpět.

Zikmund - Profil | Po 29.6.2009 7:44:46

Chytit do novin, které mám předem připraceny, natáhnout a opakovaným prudkým úderem hřbetní stranou o zem přerazit páteř.
Krve se nebát, je mírně toxická, ale tepelnou úpravou toxcicitu ztrácí.

Kosmak - Profil | Po 29.6.2009 7:31:00

Osobně zabíjím úhoře tak, že ho omráčím a hlavu propíchnu nožem k zemi. Tím vykrvácí. Potom ho pověsím za ocas ke stromu a nechám okapak krev. Potom vykuchám naložím do soli a šup do udírny.

Jovánek - Profil | Po 29.6.2009 6:28:01

TeONiT >> diouen >> Já to dělám tak,že s ním mrsknu o zem na záda,tím mu zlomím páteř a pak ho přibiju hřebíkem k prknu a můžu kuchat.sice se pořád hejbá,ale jde to z krve nemusíš mít strach,není jedovatá,jen se Ti nesmí dostat do otevřené rány.To znamená,že se do Tvojí krve nesmí dostat.Pak by možná mohly být problémy s infekcí nebo s otravou,ale když sníš vyuzeného hada,kde mohly zůstat zbytky krve,ničemu to nevadí.

Venca888 - Profil | Po 29.6.2009 6:21:38

tepelná úpravu tu jedovatost eliminuje. a krom toho jí má tak málo, že ho stačí říznout za hlavou a ona vyteče...

diouen - Profil | Po 29.6.2009 6:04:18

Lauri >> dneska sem si to precetl a vcera sem to takhle udelal :D:D. sem ho dal na zada prejel parkrat po brise a bylo po krouceni pak uz sem ho fiknul za hlavou nechal vykapat vykuchal vnitrnosti a ted uz ceka na vyuzeni v mazaku prece ho nebudu udit samotnyho. ale uz zadnyho uhore ani rybu tedle mesic nevezmu mozna ze mi to bude stacit do konce sezony. minulej rok sem taky vzal jenom candata a nastrazky ale ty nepocytam v podstate dou staky do vody nebo ne:D
to all: vsem diky akorat ste mi nejak uhli od tematu

Lauri - Profil | Ne 28.6.2009 21:18:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Krev se do masa nedostane pokud zabitého úhoře nenecháš dlouho nevykuchaného,to by se tam potom asi dostala,ale tepelnou úpravou nad 60°C ta obávaná ,,jedovatost" mizí.
Jak zabít úhoře? Každý má svoje více či méně účinné metody. Stoprocentní je el. proud (zabíječka ryb). Důlžité je aby byl co nejdříve vychchán (jako každá ryba), jinak ztrácí maso na kvalitě. Při kuchání musíš vést řez břichem až za anální otvor,protože až tam vedou úhoří krvavé ledviny které musíš odstranit. Lák na větší úhoře je dobrý 10%-12% soli, na menší bych sůl ubral.

jaski - Profil | Ne 28.6.2009 20:54:17

pred tydnem mi strikla krev do oka a pak mi doslo ze je jedovata tak sem si to nasel a pry zpusobuje silny zanet. 2 hodiny me to palilo ale nic z toho nemam tak jeste ze tak

BobPaar - Profil | Ne 28.6.2009 20:29:17

Pani nejak sa ta debata zvrtla :)
Takze zabit ho mozes setrne tak ako inu rybu. Potom staci povesit dole hlavou a nechat ztiect z krvi.
Mne sa tie potvory vyhybaju. Nelapil som nijakeho uz nejaky rok.

Roh1!ck - Profil | Ne 28.6.2009 15:28:43

mimikry >> není zač, taky jsem si hned na ten film vzpoměl.

mimikry - Profil | Ne 28.6.2009 15:26:54

Roh1!ck >> díky udělal si mi radost :-)

kritik - Profil | Ne 28.6.2009 15:23:17

mimikry >> Máš pravdu,Prdelka byl asi ze "Zlatých úhořů"

Roh1!ck - Profil | Ne 28.6.2009 15:21:12

mimikry >> tady to je

antislavista - Profil | Ne 28.6.2009 15:19:11

Nech ho žít a máš klid

mimikry - Profil | Ne 28.6.2009 15:15:53

obrisek - Profil | Ne 28.6.2009 15:13:51

Kurnik šopák - a to sem si z něho chtěl udělat SUSHI :-(

MiPo - Profil | Ne 28.6.2009 15:09:13

bambus11 >> jen pro doplnění z úhoří krve se ve zdravotnictví připravuje medikament-lék na oči existují farmy k odběru krve

kritik - Profil | Ne 28.6.2009 15:08:18

mimikry >> Joo, a ten co ho lovil se jmenoval Kozelka nebo Prdelka, tak nějak :-))
diouen-já je taky nebudu brát, mám z tý krve taky strach ...:-DD

jarousinecicek - Profil | Ne 28.6.2009 15:03:55

Kamarád měl úhoře ve vaně a von prevít fakt docela štípal. Až do tý doby, než to udělal jeho tatínkovi, to byl potom totiž na česneku.

mimikry - Profil | Ne 28.6.2009 15:03:52

Marfi >> no to bylo ono.mohl mít tak 3m

Marfi - Profil | Ne 28.6.2009 15:02:07

hadr kapr fakr boy >> (Flying trout >> no jak pro koho...:-( Špička mi už přišla z německa a tak je to ok... (skočil mi po tom až při vytahování... ). Kdybych mohl, radši bych mu to rozmluvil...:-)

Marfi - Profil | Ne 28.6.2009 15:00:45

mimikry >> jojo.. to byl ten film - a viděl si tu hadici? i pod vodu ho stáhla! :-)

Flying trout - Profil | Ne 28.6.2009 15:00:38

Marfi >> Tak to muselo bejt dobrý divadlo :D

Marfi - Profil | Ne 28.6.2009 14:59:58

ale k tomu zabíjení - viděl jsem rybáře kterej úhoře přitloukl krovákama ke stromu a nechal je tam vyvztekat až do úplného konce...

mimikry - Profil | Ne 28.6.2009 14:59:11

pepa-č >> jenže takhle velký uhoři se chytaj zásadně na živou slepici.Viděl jsem to v jednom filmu podle skutečný události.Ten film se myslím jmenoval My tři a pes z Mokropes nebo nějak tak.

Marfi - Profil | Ne 28.6.2009 14:58:47

pepa-č >> no právě...kdo vííí.... :-)

pepa-č - Profil | Ne 28.6.2009 14:55:56

Marfi >> a kdyby měl ten úhoř metr, tak by tě sežral.

Marfi - Profil | Ne 28.6.2009 14:53:22

Já vytáhnul 65 cm žížalu a přiznám se jakej jsem hrdina i bez jedovatý krve.... Nevím proč, ale v úhoři vidím hnusnýho zákeřnýho hada...:-)) Když jsem mu chtěl vyndat háček, šel po mě jako kobra - a tak by se dalo těžko říct kdo z koho měl větší strach... Tak jsem kolem něj tak dlouho tancoval, až jsem si šlápnul na špičku prutu a zlomil jí... :-(

jarousinecicek - Profil | Ne 28.6.2009 14:52:04

No já bych si taky dal. Vcera sem chyt, ale nějak záhadně mi spadnul při vytahování na břeh z háčku (u úhoře nemožný co? ...taky sem si to myslel). úhoř je hrozně dobrej, tu krev si akorát nesmíš dát do oka a tak, jinak v pohodě. Akorát se chudák dycky strašně dlouho zmítá při zabíjení...

diouen - Profil | Ne 28.6.2009 14:39:09

no ja semslysel ze by se t nemelo dostat do masa ale ono primo v mase to neni a budu to udit takze to snad bude ok

Georgino - Profil | Ne 28.6.2009 14:14:55

bud v klidu, úhoří krev sice myslím obsahuje nějaké toxiny, ale ty s tepelnou úpravou úplně zmizí, takže pokud ho neplánuješ zchroupat syrovýho, je to v pohodě :-)

1kolda1 - Profil | Ne 28.6.2009 14:07:16

krev úhoře je je jedovatá jako kobří jed stačí malá kapka a pokud do 5min nevyhledáš lékařskou pomoc tak umřeš..

ne teď vážně.. úhoří krev akorát zhoršuje hojení ran do kterých se ti dostala a tak.. osobně už sem byl pocintanej od krve úhoře a žiju.. kamošovi se dostala krev do odřeniny a akorát se mu to těžko hojilo toď moje zkušenost

Roh1!ck - Profil | Ne 28.6.2009 13:13:27

Pokud se maso dobře umyje a tepelně upraví, tak by neměl být žádný problém.

bambus11 - Profil | Ne 28.6.2009 13:11:02

http://www.mrk.cz/r/atlasy/atlas_ryb/holobrisi/uho​roviti/uhor_ricni/clanek.php :
Zajímavostí je i fakt, že krev úhoře obsahuje vysoce jedovatou látku silně toxickou zejména vůči organismu savců. Už půl gramu úhořího krevního séra vpraveného injekčně pod kůži dokázalo v laboratorních podmínkách zabít během 4 minut menšího psa (vydry se s tím nějak dokázaly vyrovnat – možná i proto, že jed se účinkem trávicích šťáv celkem rychle rozkládá).
Účinek jedu připomíná intoxikaci zmijím jedem a nelze ho rozhodně podceňovat. Velmi nepříjemné a bolestivé je zejména zasažení oka kapkou úhoří krve a není rovněž žádoucí, aby se tato krev dostala do otevřené rány. Protože je tento jed bílkovinné povahy, je teplotně nestálý a rozkládá se již při teplotách kolem 60°C. Kuchyňsky upravené úhoří maso je proto naprosto neškodné - ba naopak je ceněno jako jedno z nejchutnějších rybích mas vůbec.