Seřízení brzdy navijáku vůči nosnosti vlasce.

Ahoj, panové, potřebuji poradit: jak mám správně seřídit brzdu navijáku, abych co nejvíc využil pevnost - nosnost vlasce, výrobce udává nosnost např. 10,2 kg v uzlu, nakolik mám dotáhnout brzdu, aby před touto hodnotou se protočila brzda navijáku. Děkuji všem za odpověď.
Autor diskuse: Undatra - Profil , 9.4.2009 všeobecné - náčiní, doplňky

sabbath - Profil | So 11.4.2009 21:03:55

Čauky MRKaři nejde reagovat na vaše směšné a urážlivé reakce na možná špatně položenou otázku a opět jsem se o tom přesvědčil….8-(((. Člověk, s úmyslem, že si chce dát poradit o tom, či onom , byť spatně položenou otázkou se dočká spíše výsměchu, než dobrou radou od kolegu, kteří si o sobě myslí, že v tomto odvětví jsou naprostou jedničkou!!! nakonec se člověk dočítá v jejich kartách, že tomu tak asi není……8-))) Ale to tu na MRKu je normální. Nikoho nechci urazit, jenom ať se každý nad sebou zamyslí, než začne reagovat negativně na třeba špatně položenou otázku jako je třeba tato, pro někoho!!! Dovedu si představit jak každý lustruje mojí kartu a říká si kdo že to tu káže, no nic vždyť jsme v podstatě skoro všichni stejný, tak si mě tedy prolustrujte Petrův zdar a jak se tady na MRKu říká zlomte pruty //Chyť vyfoť a pusť//

sven - Profil | So 11.4.2009 20:12:35

Nevím, jestli Ti to pomůže ale já chytám s brzdou povolenou téměř na maximum. Při záseku si přidržím vlasec na okamžik prstem a hned pustím. Při zdolávání z větší části přibržďuji cívku prstem, brzdu používám minimálně. Vyjímka je při přívlači, kdy dotahuji asi na 50%.

kotrč - Profil | So 11.4.2009 19:32:30

stejně brzdu seřizuju vždycky jinak ale podle mě je lepší nemejt to tak natvrdo co vlasec vydrží, je možný že vytší ryba ti to dokáže strhat lepší je ju mít trošku volnější dotáhnou ju můžeš přece vždycky. Toť můj názor

yzzak - Profil | So 11.4.2009 19:07:26

no vlasec o nosnosti 10,2 kg je sila to muzes celkem utahnout ale treba na vlasec co ma nosnost 1,2kg bych zvolil malo dotazeny to se neda napsat kazdej ma jinej cit a kdyz zatahnes za vlasec na navi a on se nepretrhne tak by to melo byt ok. ja sam mam brzdu skoro furt stejne utazenou ikdyz tak mam 0,12 - 0,18 .prumer vlasce

pavel68 - Profil | So 11.4.2009 18:57:08

brach >> vyřešeno po chlapsku a smazáno jest...

p.s. udělám vlnu pokaždé,když se někdo byť nechtě naveze do nemocnýho člověka.
Člověk lehce ublíží,ale potěší málokdy...
To je vzkaz pro slabocha,kterej se narozdíl od Tebe k tomu nepostavil.

ale Tebe Petře si vážím

brach - Profil | So 11.4.2009 18:20:15

pavel68 >>
Děkuji za vysvětlení.
Sadraj:
Přijmi moji omluvu....

Vítek - Profil | So 11.4.2009 14:18:32

pavel68 >> jesli je tím, co říkáš, tím spíš třeba rybařiny, trochu vína, pivka, omočit udicu-co děláš vlny?

pavel68 - Profil | So 11.4.2009 13:57:01

brach s Vítkem

sadraj není nadranej,ale invalidní důchodce s neléčitelným virem v mozkomíšním moku,co bere tuny prášků aby vůbec fungoval.Mívá světlý chvíle a taky mívá tmavší...

takže klidněte oba

boyscout - Profil | So 11.4.2009 13:29:45

bombardák >> lépe bych to nenapsal a to ani kdybych se opravdu moc snažil :-)

bombardák - Profil | So 11.4.2009 13:23:00

Undatra >> V tomto případě, je každá radá drahá. Každopádně nelze vytvářet z většiny názorů dogma, se kterým musíš vystačit na celoživotní rybařinu. Udělej si svůj vlastní názor a své vlastní návyky, svůj cit pro povolenou cívku, svůj cit pro pevnost materiálu, které jsou pak ve vyhrocených situacích boje s rybou nenahraditelné. Každý naviják chce tzv. svoje. Jinak musíš nastavit brzdu při vláčení, jinak při zdolávání např. amura. V tom je právě krásná a úžasná, variabilita rybařiny s možností si hrát s nastavením brzdy, vyzkoušet její možnosti a přivést celý systém k dokonalosti. Už jen drobnost - a nic ve zlém , ale tahle otázka nemá odpověď.

brach - Profil | So 11.4.2009 13:11:05

sadraj >>
Doufám, že tvůj příspěvek Undatra patřičně ocení..
Já dávám za jedna s vykřičníkem...

Vítek - Profil | So 11.4.2009 13:07:57

sadraj >> ty seš pěkně nadranej DDDDD

Vítek - Profil | So 11.4.2009 13:05:51

prozkuš si to:drž prut, chyť vlasec, napínej do maxima, načež povoluj brzdu, aby prokluzovala při optimálním akčním prohnutí - aby to zkrátka dynamicky fungovalo - využití pružnosti a proklouznutí brzdy při napětí(abysi nezlomil prut a nepřerval vlasec, no)

brach - Profil | So 11.4.2009 12:59:18

Každý má svůj grif.
Používám hlavně navijáky s přední brzdou. Cívku po nahození uplně povolím - nechci přijít při razantním záběru o prut. Sekám (vlastně nesekám, jen zvednu prut) s rukou na cívce a pak už jen tah koriguji přitažením nebo povolením brzdy. Pohoda....

bombardák - Profil | So 11.4.2009 12:46:42

Anýzový dědek >> Nechci vyvolávat nějaké třenice, ale pokud ve své poradenské činnosti, opomeneš na základy fyziky - : ,,Archimedův zákon " je to na pováženou. Ryba ve vodě určitě není 6 x těžší, než na břehu....případně tažena vzduchem, nebo po břehu. To už je, ale hra se slovíčky. Petrův Zdar.!

Minnow67 - Profil | So 11.4.2009 12:44:28

Anýzový dědek >> Jasně. Přijdu k vodě, odšroubuju naviják z prutu, seřídím brzdu dle tvé metody, našroubuju naviják na prut, navážu montáž a modlím se, abych nemusel na brzdu sáhnout a celý postup opakovat :-) Super :-) :-)

Anýzový dědek - Profil | So 11.4.2009 12:16:12

Minnow67 >> To serizeni zdolavaci brzdy navijaku funguje takto: Po zaseku, aby ti to ryba neurvala, se civka zacne tocit s urcitym brzdnym momentem, ktery jsi nastavil. Proto to nastaveni navijaku vlastni vahou (navijak slouzi jako zavazi na vlasci). Takze nemusis tahat vlasec, ale delas to opacne. Ta mekka podlozka je tam kvuli poskozeni navijaku padem na zem. Uz to chapes?

Martin02 - Profil | So 11.4.2009 12:13:09

Undatra >> Nevím co na tom nechápeš, prostě tu brzdu utáhneš tak, aby se cívka protočila dřív než praskne vlasec. Taky jde o to jaký máš naviják, pokud máš bojovou brzdu můžeš nastavení během zdolávání jednoduše měnit a stačí ti na to malíček, můžeš tak rychle reagovat na případný výpad ryby (na ostatních typech to jde taky, ale trvá to o chvilku déle a potřebuješ alespoň dva prsty). Pokud ti někdo napíše: nastav na navijáku nosnost o 20% nižší než je nosnost vlasce a tak ti vlasec nikdy nepraskne, tak se tomu zasměj protože tak jednoduchý to není. On je dost velký rozdíl mezi nastavením brzdy když ryba plynule táhne, nebo když se mrská a skáče. Pro ilustraci malý test, vezmi vlasec a přivaž na něj závaží které má tak čvrtinovou až poloviční hmotnost než je nosnost vlasce. Plynulým tahem ho zdvihneš a vlasec ho v pohodě udrží. Potom zkus rychle cuknout rukou, vlasec zaručeně praskne a žádná brzda by to nezachránila.

Undatra - Profil | Pá 10.4.2009 21:50:22

Tak vám moc děkuji za Vaše odpovědi na mojí otázku.Sice jsem z vašich odpovědí trochu " JELEN", ale to nevadí .Děkuji

Minnow67 - Profil | Pá 10.4.2009 12:16:08

Ve váze kaprařského navijáku pro odhoz nebo na šoulačku a velkokapacitním navijákem na vyvážku bude rozdíl více jak 300g. Přičemž na obou navijácích použiji například 0.28 vlasec. Tak mi vysvětli, jak ta tvoje metodu bude fungovat?
Umím si to představit tak, že na konec vlasce přivážu závaží, ale ne vlastní vahou navijáku.

Anýzový dědek - Profil | Pá 10.4.2009 11:41:23

nekut >> Ponekud jsem nepochopil tvou odpoved.
To, co jsem napsal, je nastaveni brzdy na zdolani jakekoli ryby a jakemkoli vlasci v praxi. Protoze ryba je ve vode 6 x tezsi nez na brehu, je treba ji unavit pomoci souhry prutu, vlasce a brzdy navijaku. Kdo tohle nevi, tak je rybovrah, protoze bud rybu vyrizne, urve hafo vlasce a muze zlomit prut. Takovej nema u vody co delat. Udajum vyrobce vlasce se neda verit, protoze jsou z komercnich duvodu nadhodnoceny a neudavaji pevnost v uzlu. Ten udaj 10,2kg udava pevnost v tahu na 1metr vlasce za idealnich(laboratornich) podminek za sucha- coz je udaj v praxi nepouzitelny, protoze vlasec ve vode nabobtna a tim se snizi jeho pevnost v tahu (prutaznost) o dalsich 20%.
P.S.: Otazka je polozena vcelku spravne jen tys ji chybne pochopil.

Knapík - Profil | Pá 10.4.2009 10:00:54

Každýmu jen poradím, vem si mezi prsty konec vlasce a simuluj rybu, zatímco druhý zdolává a pak se vyměňte, uvidíš, že budeš překvapenej, jak malou silou rybu zdoláváš. V pohodě udržíš vlasec dvěma prsty... pokud budeš ryby z vody rvát silou, zvýšíš šanci na jejich vyříznutí a podle toho pak musíš zas ladit ostatní prvky sestavy...

sadraj - Profil | Pá 10.4.2009 9:56:14

nekut >> aole bacha na to taky někde obehdá pravila že je to rozbitý tak to od tý doby nekupuju abych si neco neudelal jíst neco ropzbitýho nemusím jinak máš pravdu s tim silonem a brzdou ale dedek má svým zpusobem taky je to nastavenáí pro ideální podmínky novej silon novej naviiják sucho stín 20 celsiů vlhkost vzduchu 66% nadmořská výška tlak teplota rosný bod a podobne podle nortmy .
Jina k se to nastaví vždycky podle bulva a rokou táhnu dokud mám pocit že to nepraskme ane a zatim to stačilo on je to taky o tom jak rychle ten tah na civku je vyvinutej neco jinýho je pomelej stále se zvyšující tah když bus ese prut zkoušet mincířem malokdo chce o klacek přijít a neco jinýho bude výpad 5 -10 kolový štikyy naráz ptori tobě a pak od tebe .
S tahaním prutu proti mincíři je to taky fakt na noname prutu delička 3 dil 3,6 mwetru asi 3,5 libry jsem nedojkazal zvednout víc jak 3,5 kila a to už byla špice skoro 3/4 metru pd dolním špuntenm držadla a mel sem fakt strach že ten klacek rupne asi by už víc nevydržel a vic jak 4 kila podle me nedá ani sumcák ,přitom v pazourech jsi přesvedčenej že táhneš minimálně 50 kilo a víc jak to zkreslí tou pružností a vzdaleností rujk na držedle prutu zkresluje to hrozne . mám vic jak 120 kilo a mel sem posit že nme ten tah převrátí a bylo to je n 3,5 kilo na šnuře

nekut - Profil | Pá 10.4.2009 9:34:38

Anýzový dědek >> Jakýkoli termín - o dva zuby má platnost na tom jednom navijáku, s tím konkrétním opotřebením, brzda suchá, mastná atd. a po protočení. Otázka je nesmyslná, nebo nevhodně formulovaná.Jo - střílet se z toho začíná až když je větší ryba v okolí vázek, pak to je fakt hustý, jak pravila ta blondýna.

Anýzový dědek - Profil | Pá 10.4.2009 8:50:09

Undatra >> Je to jednoduche jak facka. Utahni brzdu. Pak nad mekkou podlozkou chytni vlasec provleceny pres rolnu a povoluj brzdu tak dlouho, dokud ti navijak vlastni tihou nebude volne klouzat po vlasci. Pak brzdu pritahni o 1-2zuby (cvaknuti). A mas nastaveno. Ale tohle uz bys mohl vedet za ty roky co chytas. Jinak ten udaj vyrobce je nosnost vlasce za sucha na 1m vlasce. Je to nadhodnocene, v praxi odecti 2-3kg, protoze uzly na vlasci jej oslabuji az o 70% podle pouziteho uzlu.

lubos666.p - Profil | Čt 9.4.2009 20:49:05

Možná by Tě zajímal test:Onehdá jsme s kámošem zkoušeli test tahu prutu a došli jsme k zajmavým výsledkům! Tehdy jsme to zkusili na prutu 3,30 m-40-80 gr.Kámoš navázal na vlasec mincíř a já sa jal "zdolávat".Výsledek:na mincíři to nepřelezlo hodnotu půl kila! Je pravda,že jsem měl tenkrát o ten prut "HRACHY",ale věřim,že by se ta hodnota dnes o moc nelišila.Resumé:jestli vyvineš prutem takový tah,tak bych se o vlasec opravdu obával.

Křemen - Profil | Čt 9.4.2009 20:37:23

Undatra >> Samozřejmě že učí, ale za těch 15 let už bys mohl vědět, že je mnoho jiných faktorů podle kterých seřídit brzdu, než jen nosnost vlasce.

Martin02 - Profil | Čt 9.4.2009 20:36:54

Přední, zadní nebo bojovou brzdu?

GUGU - Profil | Čt 9.4.2009 20:36:49

Undatra : bobkaře miluju :-D, pak ti povím:dej to na cívku, zatáhni brzdu, a tahej vlasec přes rolničku-a utahuj brzdu a tahej vlasec a utah...dokud vlasec nepraskne nebo se naviják nerozpadne nebo si neuřizneš prst (vem hadr).--(chvíli před tím bys měl přestat, a je to)---jo, raděj to vem i s prutem, je to přesnější.(at někdo tahá za vlasec,nebo ho přivaž za radiátor).

lubos666.p - Profil | Čt 9.4.2009 20:34:40

Undatra >> Tak udělej uzel,dotáhni brzdu,zavěs mincíř a tahej......

Undatra - Profil | Čt 9.4.2009 20:32:33

Chytám sice 15 let, ale rybář se učí pořád a s tímhle jsem se nikde opravdu nesetkal, opravdu jsem to nikdy nikde nečetl.

lubos666.p - Profil | Čt 9.4.2009 20:26:32

učit se, učit se, učit se.....dyk nechytáš tak dlouho,že:)............

Křemen - Profil | Čt 9.4.2009 20:26:14

V kartě máš napsáno, že chytáš skoro 15 let, tak to by jsi si snad mohl vědět rady???