Kam na velké tolstolobiky?

V létě se chci vypravit na týden k nějaké vodě, kde se vyskytují tolstolobici v trofejních velikostech (30-40kg). Protože pojedu s rodinou, byla by nejvíce vhodná přehradní nádrž. Díky za jakékoli info...
Autor diskuse: Spratter - Profil , 31.1.2009 všeobecné - revíry, cestování

Spratter - Profil | Út 3.2.2009 16:59:08

CarpMaster >> Někde jsem tady na MRKu četl (když jsem před časem pročítal všechny otázky ohledně tolstolobiků, které byly na mrk vloženy), že si někdo podobnou směs připravuje sám. Dokonce psal i recept...

CarpMaster - Profil | Út 3.2.2009 16:51:16

Spratter >> OK je fakt, že to může takhle fungovat, ale bez běžné možnosti nákupu toho krmení je to dost pasé. Ale je to dobrý tip na to míchat a zkoušet :o)))

Spratter - Profil | Út 3.2.2009 16:43:47

CarpMaster >> Máš pravdu. Já už to tady psal: "krmící směs používám speciální na tolstolobiky z Maďarska" Už jsem to celkově tady psal buď lidem na SZ nebo i do otázky dostkrát. Je třeba nejdříve na to speciální krmení tolstolobiky "naučit". Minimálně 3-5 předtím vytipovaný revír zakrmit speciální směsí - jenže ta se těžko schání i v Maďarsku (obsahuje sušené mléko a nějaké rozemleté řasy atd.) Až do tohoto mraku se nahazuje sytém s technoplanktonem, jinak to nemá skoro žádnou účinnost a proto se nedivím, že to lidem, kteří to dělají bez předkrmení nefunguje... bavlnku zkoušet nemusíš, jak už jsem tady rovněž hodněkrát psal - ideální je technopufi (vlastně polystyrenová kulička nadipovaná vitamíny).

CarpMaster - Profil | Út 3.2.2009 16:12:51

Spratter >> Připouštím, že před asi 2 roky jsem se tímhle lovem zaobíral ... ale jen teoreticky. Spíš jsem přišel k jinému postupu. A to vytvořit krmný mrak a lapat obdobným systémem. Jako nástrahu použít bavlnku či vlnu umotanou na háčku. V té době to bylo jako dnes ... tedy bez možnosti vyzkoušet origo HU pelety. Ale jak říkám zajímal jsem se jen teoreticky, takže jsem si čmáral systémy a varianty na papír. Nikdy jsem to nezkoušel. Už i z toho důvodu, že jsem nevyřešil jak vytvořit krmný mrak. Jestli použít cokoliv té jemné konzistence aby se to rozbilo o hladinu a vytvořilo to mrak nebo něco na bázi planktonu což mě otáčelo myšlenkově zpět.

Spratter - Profil | Út 3.2.2009 15:39:19

CarpMaster >> Tak ty jsem nezkoušel, ale můžeš to udělat sám a zkusit, jestli budou také fungovat. Jinak fotky nemám bohužel v digitální podobě, ale byly v nějakých rybářských časopisech a dokonce se mnou někdo z novin (Deník) dělal rozhovor: Jak je chytám na Litické přehradě. Mám ten výtisk doma skovaný, jestli bude příští víkend čas - tak to oskenuju...

Spratter - Profil | Út 3.2.2009 15:32:06

Igor >> Výhradně na stojatých revírech...

CarpMaster - Profil | Út 3.2.2009 11:40:02

Spratter >> Co třeba použít místo hungarošskejch pelet planktonové tablety co se dělají pro akvaristy? :o))) Jak jsem koukal, ta je dělá i SERA.
Mimoto jsem chtěl spíš vidět nějaké fotky ... pokud se jedná o cílený lov, tak by jsi něco mít mohl. Mimoto nemusí se jednat o metrovky ... ;-)

Igor - Profil | Út 3.2.2009 7:23:35

Spratter: A lovíš je na stojáku nebo na řece?

Spratter - Profil | Po 2.2.2009 17:26:47

CarpMaster >> Samozřejmě jde o cílené úlovky... (když tak si tu otázku pročti - ať máš přehled - co už se tady řešilo...

CarpMaster - Profil | Po 2.2.2009 17:20:36

Spratter >> Netuším jesti jsi to tady někde už psal, ale tak jsem se pta na úspěchy? Jde o náhodné záběry nebo cílené úlovky.

antony - Profil | Po 2.2.2009 17:16:40

Pokud by někdo měl odkaz na nějaký článek o lovu Busa v maďarštině, mám možnost to přeložit, pokud toho teda nebude moc, protože kámoš László (maďar) zas nemá tolik trpělivosti, aby překládal denně romány.
hola
antony

Spratter - Profil | Po 2.2.2009 17:14:20

CarpMaster >> Jak už jsem tady v otázce psal: Technoplankton lze koupit jen v Maďarsku nebo Rumunsku (alespoň o čem já vím). Prý se dá sehnat i v Polsku, ale nekvalitní. To samé technopufi - to sice seženež i v ČR, ale ne moc vhodné na tolstolobiky (na amury dělá perfektní firma Lovy - technopufi vitamín). I krmící směs používám speciální na tolstolobiky z Maďarska. Jinak systém jsi našel správný - v podstatě jiný ani neexistuje, ale já ho kupuji už sestavený - takže stačí nahodit :-)

CarpMaster - Profil | Po 2.2.2009 17:03:57

Spratter >> Je to nesvazovka a v podstatě zanedlouho zanikne, takže než se tam dokopu sám, tak je to pasé :o))) ... každopdáně psal jsi tady něco o technoplanktonovejch tabletách. Sice jsem to už před časem slyšel, ale nikde jsem to neviděl, že by to šlo koupit ... jen na maďarskéjch šopech, kde si díky neznalosti hungarštiny můžu klidně koupit sušený ho*no :o)))

Každopádně jsem našel link na maďárské systémy na tolsty ... funkční/nefunkční??? Těžko říct
http://www.sejt.hu/halaink/busa.htm

Spratter - Profil | Po 2.2.2009 16:59:42

CarpMaster >> Kdybys měl chuť, klidně mně napiš název té vody (třeba do SZ - ale jen jestli chceš). Tolstolobiky lovím cíleně. Nechtěl jsem tu původně psát jak, ale v podstatě jsem to tu vše napsal Antonymu, který to tady popisoval tak, jak se to ve skutečnosti nedělá...

CarpMaster - Profil | Po 2.2.2009 16:50:36

Spratter >> Vím o jedné vodě kde kdysi bylo hafo tolstů a nějakí tam jsou dodnes. V podstatě když se na ně v létě dívám, tak ani jeden nemá pod metr. Samozřejmě to je jen subjektviní odhad. Tyhle ryby pozoruji rok co rok a dodnes nemám představu jak bych je regulérně chytil. Něco tady na MRKu je což se může vzít jako "návod" jak na to. Spíš by mě zajímalo jak to konkrétně děláš ty. Sice v kartě máš tolsta 100cm, ale jednalo se o náhodný záběr nebo lapáš tolsty cíleně?

Lita - Profil | Po 2.2.2009 16:28:47

Mr.Stick >> promin, ale když pominu to, že tolstolobik je nepůvodní druh jak píšeš a že má nulový význam jak pro odpočinkový , tak hospodářský rybolov, odporný vzhled, naprosto zbytečná konkurence pro ostatní druhy ryb, tak čím se liší od lína?Lín má nějaký význam pro odpočinkový či hospodářský rybolov oproti tolstolobikovi nebo má význam jen pro tebe?

Spratter - Profil | Po 2.2.2009 14:55:30

antony >> Tak za 1: Háček se nedává prázdný to je nesmysl - používá se technopufi... Za 2: Když předtím místo několikrát neprovnadíš speciálním krmením na tolstolobiky (koupíš také v Maďarsku - má technoplankton jen velmi malou účinnost. No, nakonec jsem tady řekl skoro všechno :-)

Nat - Profil | Po 2.2.2009 8:52:51

antony >> ked chces chytit bušu /tolstolobik/ tak sa tecnoplankton pouziva s plavakom sposobom ako na stuku len miesto rybky das TP a nechas visiet 2 haciky pod tym. pri polozenej sa na haciky dava plavacia pena aby ich nadnasalo, je to vlastne srkacka. pochytal som na TP aj dost pleskacou a kaprou. Buše ale iba male tak do 10kg. Ale taky storm sa my zda ucinnejsi a nie je to take ze "pod klobasa zjemta" niekedy mozno nemas kontakt s bušou aj mesiac :))

antony - Profil | Ne 1.2.2009 19:11:21

Zdarec všeci, zkopíruju můj příspěvek (který si každý jistě už našel, páč byl tady na mrku), jak to chodí na maďaroch. Bohužel můj zájem o rybolov je každým rokem slabší, tak nic z níže uvedených věcí jsem zatím už dál potom nezkoušel.
[ Nejnovější | Novější | strana 2 ze 3 | Starší | Konec ]

antony - ® Út 11.12.2007 21:34:40
Naši Maďarští kolegové používají na tolstolobiky ( maďarsky Busa ) toto: http://www.energofish.hu/product.php/TECHNOPLANKTON-TABLETTA/703/?PHPSESSID=207bcdfe6dec80f1f6f621
Je to taková planktonová tableta, ke které se dá háček, prázdný, a tolstolobik ho nasaje při vysávání planktonu z této tabletky. Dovezl jsem si několik balíčků těchto tabletek a zkusil jednou i nahodit s tímto vynálezem, skutečnost je taková, že se opravdu v okolí těchto tablet shromáždí neuvěřitelné množství ryb a cucají je, resp, sají "to", co znich jde. Jediná ryba, co tam ale nebyla, tak byl tolstolobik, to zas ale nemám potvzené, že se v té vodě nacházeli. Možná jenom nebyli v okolí této návnado - nástrahy. Příští rok to jistě vyzkouším zas a pak dám vědět.
hola
antony

Spratter - Profil | Ne 1.2.2009 19:07:24

kritik >> ne, já to pochopil dobře - jak říkáš, jsem PAN rybář :-)

kritik - Profil | Ne 1.2.2009 18:59:27

Spratter >> Ne, v pohodě,bylo to myšleno všeobecně takže to neber osobně :-))

Spratter - Profil | Ne 1.2.2009 18:48:29

kritik >> Díky za kompliment :-)

kritik - Profil | Ne 1.2.2009 18:37:56

Nat >> Fajn, je dobře že jsi přiznal jak to s tou regulérností vlastně je.S názorem vyhnojování vody nesouhlasim, zas tolika tolstojů ve vodě neplave :-)) Dva příklady od nás-podobným způsobem se chytali tolstojové v Táboře na malém Jordáně.Neregulérní masakr, čím větší třpytka tím lépe.Vůbec nebudu rozvádět montáže specialně na to vymyšlené.V nedávné době se tahle sviňárna prováděla na Lužnici na zimovišti sumců v prosinci.Co dva metry rybář s plechem a už se to mydlilo.A než nějakýho troubu ze svazu napadlo dát do tohoto úseku zákazovou tabuli tak se jich spousta vysekala.Tyhle dva případy svědčí o jednom-lidská touha po kuse flákoty, i za cenu těch nej.prasáren.
Nechci se nikoho dotknout ale pokud přede mnou někdo řekne" Jdu na tolstobiky" tak já si řeknu "Hmmm, to je PAN rybář a nebo hmm, další hovado!"

Spratter - Profil | Ne 1.2.2009 17:57:16

Tak tohle má být světový rekord z jezera Bajer v Chorvatsku. Váhu ani délku jsem bohužel nenašel, ale nezdá se mi o moc větší než ten 63 kg z Nových Zámků. Pro porovnání přikládám obě fotky.

Nat - Profil | Ne 1.2.2009 9:27:28

kritik >> ano mas pravdu za usta sa chytil iba jeden, ale nechodim na ne cielene. Zvyknem chytit pri privlaci na zubace za chvost. Ale tolstolobik nie je povodny druh a nemal by sa dalej vysadzovat lebo dokonale vyhnojuje aj s amurom vodu. Nasadzaju sa aby zlikvidovali vodne rastlinstvo ale v konecnom efekte po case este napomahaju k jeho rastu. jedine stastie je ze sa nedokaze rozmnozovat na stojatej vode. V USA uz maju zopar riek pokur..nych kde aj vytlacil povodne druhy.

Spratter - Profil | So 31.1.2009 23:47:41

hofi >> No já jsem tam původně chtěl, ale můj parťák v tom termínu nemůže (je pracovně vytížen), takže já jsem na tom letos se závodama hodně bídně... Jinak rekord MRKu je právě z Palatosu - 41 kg, takže to tam taky asi nebude špatný. Snad se tam co nejdřív dostanu - když ne na závody - tak alespoň "jen tak" na nějakou výpravu...

hofi - Profil | So 31.1.2009 22:50:44

Spratter - ® Ten revír nepoznám, ale ten tolsťák to je: polohovado!!! :-)))
Na ten Brothers nejdeme. Vybavil som to kamošom ktorý tam majú ísť, tak budem mať info s prvej ruky. Ty tam ideš?
My ideme ,, iba,, na Dynamite baits kupa a Big carp kupa /všetko sa nedá stíhať a hlavne kto to má finančne utiahnuť?! /. Vidíš skoro som zabudol. Teraz som pozrel na ich stránku a rekord Palotasu: Busa 47.5kg

Spratter - Profil | So 31.1.2009 22:36:53

hofi >> Čau, na tebe je spoleh :-) A co říkáš na ten revír, jak sem dal Nat (Mészáros Milan, N. Zámky Kurzweillovo j. tolstolobik 63 kg 156 cm). Jinak, jedete na Carp Brothers na Palotas? :-)

brach - Profil | So 31.1.2009 22:28:24

Hrozná a nejedlá ryba v těchto velikostech - vodní vysavač...

hofi - Profil | So 31.1.2009 22:24:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Spratter - ®, Dám ti tip ak môžem: Vodná nádrž Buková. Je to okres Trnava a je to rekreačná oblasť.Je tam možnosť stanovať a myslím, že tam poniektorý prenajímajú aj chatky. Takže sa to dá skombinovať s rodinnou dovolenkou. Okolo priehrady sú pekné kopce na turistiku. http://www.srztrnava.sk/ tu nájdeš bližšie info. o priehrade, kde kúpiš povolenku...
S kamarátmi sme tam tolstolobcov chytili /zachytili /s twistrom počas prívlače. Chodievali sme tam v zime na zubáče a tolstolobce boli zrejme až pri dne. Náš najväčší zdolaný mal 40kg a druhý 45kg. V lete by sme boli asi bez šance s prívlač. prútom 5-25g :-))) Určite tam nájdeš aj väčšie kusy. Druhý tip je Dunaj /ale kde presne to neviem./ V jednom ryb. časopise som našiel , že rekord Maďarska je 65kg a práve z Dunaja /pokiaľ sa nemýlim / a možno to už neplatí a tento rekord je už prekonaný... Každopádne 65kg je už aj na takého sumca pekná váha!!!Veľa šťastia.

Spratter - Profil | So 31.1.2009 22:06:32

Denny >> Celkem vystihující video, takovýhle záběrů už jsem viděl celkem dost. Divné je, že se to už dříve nezačalo radikálně řešit...

Denny - Profil | So 31.1.2009 21:41:23


kritik - Profil | So 31.1.2009 21:40:12

Nat >> So 31.1.2009 18:43:56 -"Chodi sa na ne az v zime, lebo v lete nemas sancu zdolat. ma 3x viac sily ako v zime"
Už vidim jak je chytáte zcela regulérně za ústa!!!!

Spratter - Profil | So 31.1.2009 21:37:12

Denny >> Jo jasně, viděl jsem hodně videí ze států, tam je to skutečně alarmující...

Denny - Profil | So 31.1.2009 21:32:57

Spratter >> me je tolstolobik vcelku lhostejny,jen bych nepral nikomu,aby se zacali tak uspesne vytirat jako je to ve statech,nektere vody jsou tohle rybou tak zamorene,ze vytlacila prakticky vsechny ostatni ryby.A nejedna se o jizni staty USA ale treba o Illinois,ktery je zhruba na stejne urovni jako Cechy.Doufam,ze to v Cechach zatim nehrozi.Nikdy jsem ho na prute nemel a zatim jsem videl jen nahodne ulovky.

afjee - Profil | So 31.1.2009 21:30:55

Spratter >> Jo velcí lobíci se nedají jíst...

afjee - Profil | So 31.1.2009 21:30:31

add - Vlastně minulý rok , ještě žiju v roce 2008 pořád..

Spratter - Profil | So 31.1.2009 21:29:50

gx1 >> Díky za radu. Já pouštím vždy všechny ryby, takže určitě ani u tolstolobiků neudělám výjmku... :-)