Jak začít s e-shopem?

Zaobíráme se s kamarádem myšlenkou, že bychom vytvořili a společně provozovali e-shop s rybářskými potřebami, a sice hlavně s kaprařinou, které se oba věnujeme. Chtěli bychom se poptat na rady, kde sehnat kontakty na dovozce či distributory jednotlivých značek, případně další rady do začátku
Autor diskuse: carpcatcher - Profil , 7.7.2008 kaprařina - ostatní

petr12 - Profil | St 9.7.2008 0:49:32

carpcatcher-jdi radši do kolbenky....máš klid.

Denny - Profil | Út 8.7.2008 14:45:16

Lipo - urcite neni a cim vic bude e-shopu tim lepsi pro rybare,souhlasim ale s hrajim a Davissem,ze kamaradstvi klidne muze jit stranou,kdyz pujde o ptachy i kdyz je hodne dobrych partneru a jde jim to,je to v lidech.

hraji - Profil | Út 8.7.2008 12:35:04

Podnikám již asi 16 let a mohu z vlastní zkušenosti říct, že v jakémkoliv podnikání je ideální počet společníků liché číslo menší než 3. A takových kamarádství, co skončily u soudu jen kvůli podnikání jsou tisíce.

DAVISS - Profil | Út 8.7.2008 12:32:46

Nevím jak dobří jste kamarádi ale určitě bych to ošetřil kvalitním právníkem v zájmu obou. Podnikání na vlastní triko není zas taková sranda jak si někdo myslí. Už to tady někdo zmínil. Podnikat v rybařině proto, že vás baví ryby a jste kamarádi zní nádherně ale za nějaký čas zjistíte že třeba nejste až takoví kamarádi, na ryby pojedeš jednou za měsíc (když to dobře půjde) atd, atd. Asi to vidím moc černě ale to je můj názor. V každým případě hodně štěstí

Rybar-Fanda - Profil | Út 8.7.2008 12:28:46

tonas3 - ® Když nebudeš dovozce tak nemaš šanci jelikož si dovozci hlídaj nejnižší ceny aby jim tu nikdo nekur... ceny.

tonas3 - Profil | Út 8.7.2008 11:49:10

Lipo,a proč by nemohl vzniknout další?Kdyby tak každý uvažoval jak ty,tak to bys mé moc
e-shop neměli

Lipo - Profil | Út 8.7.2008 11:20:36

Není tento nápad 5 minut po 12 hodině ? Víš, kolik už funguje e.shopů s rybařinou ?

tonas3 - Profil | Po 7.7.2008 18:35:05

Carpcatcher,Havířově je slušná prodejna,to máš pravdu,sám tam občas jezdím nakupovat.Ale Havířov je trošku z ruky od o Ostravy.Tady v Ostravě opravdu nic není pořádného a jeto škoda.

Denny - Profil | Po 7.7.2008 18:00:29

carpcatcher - pokud do toho pujdete,mohl bych vam dohodit par firem,ktere by urcite meli zajem se dostat na Evropsky trh,problem je v tom,ze 10 tisic dolaru pro ne neni zadna zajimava castka na objednavku,ale treba by jste se domluvili.

CarpMaster - Profil | Po 7.7.2008 17:55:45

carpcatcher > Já jsem sice psal o vlastní eshopu, ale připouštím, že pokud bych se měl rozhodovat sám osobně, tak asi bych šel do toho webreal.cz. Netušil jsem, že něco takového už taky existuje. No co, taky jsem prd obchodník :o)))

carpcatcher - Profil | Po 7.7.2008 17:50:32

Tonas3: Byl jsem v Havířově na montáži a tam na nějaké té hlavní ulici je docela slušná prodejna, je to na rohu bloku jakoby ve sklepě, jinak o situaci u vás nevím.
Chtěli jsme to řešit přesně jak píše CarpMaster, ze začátku pronajmout verzi e-shopu např od webareal a pak až časem třeba jít do vlastního. To, že potřebujeme dost velký kapitál na zboží, je jasné. Se skladovacíma prostorama problém není, mám doma v horním patře takových 50 metrů čtverečních, kam klidně všechno naštosuju. Jde mě ale právě o to, jestli by to mělo vůbec cenu a zjistit problémy s tím spojené, takže díky za každý názor, kterej je k něčemu, což jsou zatím dá se říct všechny kromě Kocháče... =)

tonas3 - Profil | Po 7.7.2008 17:30:42

carpcatcher ,První si otevři prodejnu v Ostravě,tady bys ses určitě uživil,na to že jsme třetí největší město v republice,tak tady nemáme žádnou speciálku ryb. potřeb,máme tady prodejny jenom na foukačky.Když si chceme něco pořádného koupit,tak s mé nucení buď e-shop nebo vyjet mimo Ostravu.Pak si otevři e-shop.

CarpMaster - Profil | Po 7.7.2008 17:19:27

alpina7 > Co je kvalitní eshop? Je to jen fungující s přiměřeným disignem. Ovšem co je na něm nejdůležitější pro zákazníka? Ceny. Jestli je "users frendly" je jedna věc, ale samotné pořízení druhá. Pokud to zatáhnu do extrému tak eshop lze pořídit i za 99, -. V podstatě i za samotnou nulu.
Počítám freehosting podporujícíalespoň PHP, SQL apod. (chceš lepší, zaplať ... logické) + doména ( "*.info"začíná tuším dnes už na 99/rok - jde to i bez ní, ale co pak ta úroveň) a samotný hostin. Na netu je mnoho free eshopů případně je tam možnost upgrade třeba phpNUKE na eshop. Jasně všechny ty free nejsou nejlepší, ale co jsem viděl, tak najdou se i zdařilé aplikace.
A nebo je možné zadat úkol SW firmě, která navrhne originální eshop, který poběží jen na jednom serveru (i když to není uplně pravda. know-how je jádro a to je všude stejné - zpravidla). Ano pak se už můžeme o XYZ tisících za výsledný produkt. Když jsem viděl ceny byť jen jednotlivců v oboru, tak i ubohoučká HTML příjde na 5t. Pak samozřejmě chápu i ty vrcholné částky za shop.
Pokud jde o jakýsi pokus, tak proč hned investovat také peníze do projektu, který alespoň pro mě je zbytečný. Stačí, že případný zájemce o eshop bude muset naskladnit nějaké ty krámy. Což jsou náklady na samotné zboží + pronájem za sklad (pokud nemá velkou špajzku) ++++++.
Opssss dostal jsem se asi dál než jsem chtěl ...

Programátor - Profil | Po 7.7.2008 17:08:56

alpina7: co myslíš tím programem na E-shop? nerozumím opravdu ne...

alpina7 - Profil | Po 7.7.2008 17:01:58

Protože se tady ozývají hlasy, že jsem to s tou cenou přehnal. Tak odpovídal jsem na otázku, že by carpcatcher vytvořil a provozoval e-shop. Ti co se tady ptají, kde jsem k těm částkám došel, se zeptám já, máte e-shop. tzn. legálně koupený program na e-shop ???? Nepopisuji zřízení netových stránek. a jejich ošetřování, tam se dostanu od 25.000,- Kč nahoru. Pokud si chci nechat vytvořit e-shop pro sebe ( abych se odlišil od konkurence a chtěl bych tam i skripta ) tak se bevíme o řádech stotisíců korun, určitě se nebavím o pronájmu, ale o vlastním programu. Vlastní doméně a vlastních stránkách, řešil jsem zde pouze základy, aby kluci věděli, co budou potřebovat do začátku + nějaké zboží. Pokud z Vás tady někdo vlastní kvalitní e-shop za tak nízké peníze, tak ať mi písne, rád se s ním domluvím na kšeftu a své stránky nechám předělat za levnější, ale kvalitnější stránky..:-))

CarpMaster - Profil | Po 7.7.2008 16:39:52

alpina7 > Odkud taháš ty čísla? Základní SW za 100 000,- žiješ asi na jiný planetě ne?

carpcatcher > Myslíš, že to má cenu. Dnes je jen na kaprařinu zaměřenejch hafo eshopů + každej velkej eshop má svoji bohatě zásobenou část "kuličkařina". Pokud chceš krachnout, tak e-speciálka je nejlepší cesta. Pokud se chceš živit prodejem ryb. potřeb, tak se zaměř na to co tady ještě není. Můžeš dovážet třebas echa z imperialistické říše za mořem. Ale ono to je jedno ... ty chceš prodávat kaprařinu :o)))

Henos - Profil | Po 7.7.2008 16:20:11

V roku 2008 prísť na myšlienku zriadenia e-shopu s kaprárinou:))). Nič v zlom, ale ak nemáš okrem tohto nápadu nič, tak tvoja východisková pozícia je fatálna. Počiatočný kapitál predpokladám nič moc, odvetvie s rozvinutou konkurenciou, nulové obchodné vzťahy - to vyzerá na jasnú ekonomickú samovraždu:))). Účtovníctva a rôznych daní by som sa nebál, to je v pohode, dnes je základ realizovať svoju ponuku lacno, kvalitne a načas - v dnešnej konkurencii je to prvý predpoklad úspechu firmy. A tu ste zatiaľ na nule...

Denny - Profil | Po 7.7.2008 16:14:06

carpcatcher - urcite to neni jednoducha zalezitost a opravdu je to o penezich,samozdrejme ne o takovych jak pise alpina7,jenze opravdu to neco stoji a navic prosadit se neni zadna jednoducha zalezitost,e-shopu pribyva a nejlepsi je spojit se s nekym,kdo tomu rozumi a dela to,mam na mysli nejakeho pocitacoveho experta nebo primo firmu,kterych je pomerne dost,ceny se mohou lisit opravdu vyrazne.Ale pokud do toho mate chut a jste presvedceni,ze vas to uzivi,tak preji opravdu mnoho uspechu.

ftipalek - Profil | Po 7.7.2008 16:08:40

hraji: tu jsem zapoměl vypsat...kvalitní e-schop s perfektně řešením zasíláním zboží, velkým sortimentem bez reklamy je asi tak jako auto bez motoru....
nejde se spolehnout na to že se zaregistruješ bezplatně do několika vyhledávačů typu seznam atd a že ti pak budou chodit davy návštěvníků...konkurence je obrovská....

zero2 - Profil | Po 7.7.2008 16:02:44

prosutuj si www.webtrh.cz tam najdeš informací tuny, ne že bych tě chtěl zrazovat, ale v rybařských potřebách, skoro jako ve všem na českém inetu je dost přetlak, chce to buď hodně nízké ceny, což znamená dovoz z USA, nebo nákupy ve velkém z toho plyne potřebuješ dost peněz... sklady držet nemusíš když se dohodneš s dodoavateli, ale pak zase budou dost nespokojení zákazníci že máš něco na webu a nejseš schopný to dodat... no dva eshopy, ne rybářské děláme a není to sranda, ale vyzkoušej to, pokud se na to cítíš, třebas to klapne - kdo nic nedělá nic nezkazí...

hraji - Profil | Po 7.7.2008 15:58:17

Nechci polemizovat s různými názory, které tu padají, ale částka milion za zařízení fungujícícho obchodu, samozřejmě včetně dostatečných zásob, mi po 16 letech zkušeností s firmou, přijde celkem realistická. Ono se dá začít skoro s nulou, ale podle toho budou výsledky. Mimochodem mi v tom výčtu schází částka za reklamu, protože v obchodě bez reklamy nejde vůbec nic.

ftipalek - Profil | Po 7.7.2008 15:49:33

alpina7: kvalitní webshop se dá i pronajímat. samozřejmě nejlepší varianta je vlastní vývoj přímo na míru ale asi by ho nezaplatil...
stejně tak si můžeš pronajmout server včetně přípojky v datacentru za hodně rozumný peníze.
a na účetnictví a vyřizování objednávek stačí počítač za pár korun.... tímhle se ušetří hodně a vrazil bych to do zboží...není nic nepříjemnějšího než zákazníkům stále dokola psáat že tento model je zrovna vyprodán a bude naskladněn za cca 4 dny ze kterých nakonec bude 7-10 když by to měl objednávat ze zahraničí... a když to pak máš vysvětlovat u zboží za směšné částky...dejme tomu s háčky tak to je docela prekérní situace.....

ftipalek - Profil | Po 7.7.2008 15:36:25

Carpcatcher: dva roky jsem prodával počítače v jednom obchodě. majitel to měl na OSVČ a musím říct že vlastní firmu asi nebudu nikdy chtít...každou chvíli musíš platit nějakou daň, pořád po tobě řvou dodavatelé že musíš platit fatury, zaměstnanci chtějí přidat, do toho nájmy za prostory, telefony, atd atd atd atd atd že mi z toho šla hlava kolem...pak ti přijde kontrola z FU a dostaneš pokutu že nemáš polepenej a evidovanej majetek a teprve se ti začnou se ti hrabat v účetnictví....
K tomu milionu ke kterému došel alpina7 - podle mě je to hodně hrubej odhad :) až objednáš zboží za 200k a uvidíš že v podstatě nebudeš mít co prodávat tak budeš muset objednávat znova znova a další prach co půjdou pryč a chvíli potrvá než se k tobě zase vrátí...

rovnou počítej s tím že ti to sebere hafo času a naoplátku ti nyrostou nějaký šediny...ve finále budeš rád když se dostaneš k vodě jednou za měsíc :)
Pokud ted nejsi hooooodně za vodou a neplánuješ to dělat tak že budeš ředitel a na vše budeš mít lidi...a ty budeš jen odnášet tržbu do banky a utrácet zisk :)

plavan - Profil | Po 7.7.2008 15:33:51

Tady to začíná nabírat obrátky, já myslím, že to bude ještě "odbornější " debata než v otázce e-shop nebo prodejna. :-))))

Miras - Profil | Po 7.7.2008 15:32:17

alpina7 - ááá, pán žije trochu mimo realitu:-) Díky, pobavil jsem se.

smike - Profil | Po 7.7.2008 15:29:02

Nebo se na náš stát a jeho daně vykašli, domluv si schůzku s dodavatelem rybářských potřeb dejme tomu do anglického e-shopu.Vezmeš základní kapitál, koupíš vybavení, dovezeš jej sem transitem a tady prodáš.Poprvé, podruhé budeš mít od anglického či německého dodavatele horší ceny, ale až poznají, že je na tebe spoleh (což musí být!), dají ti lepší ceny.Samozřejmě musíš zajistit servis a dát každému zákazníkovi pocit, že je ten nejdůležitější.

Programátor - Profil | Po 7.7.2008 15:27:51

alpina7: co to je za nesmyslny keci??? hlavně ten začátek, zbytku nerozumím...

JKL - Profil | Po 7.7.2008 15:22:39

carpcatcher : Sedni si a prostuduj zákony které s tímhle druhem podnikání souvisí, objeď osobně dovozce a dodavatele, sjednej podmínky včetně dopravy,zpracuj záměr, navštiv banku, požádej o zápis do obchodního rejstříku, zajisti prostory pro skladování a balení, zajisti vytvoření stránek, sjednej velmi spolehlivé a rychlé připojení k síti, poscháněj katalogy všech dostupných firem a výrobců, dojednej podmínky s dopravcem případně hromadné podávání zásilek na poště, zaplať si doménu, sežeň schopného účetního - a budeš na začátku.... Pokud jsi slyšel něco o podpoře drobného a středního podnikání ze strany státu - tak na to rychle zapomeň. Přesto ti přeju hodně zdaru a spokojených zákazníků.

alpina7 - Profil | Po 7.7.2008 15:15:31

carpcatcher - Pokud se chceš do této oblasti pustit, tak musíš mít tzv. balík. Začni trošku počítat, nejlevnější program na e-shop je v současné době cca za 100.000,-Kč, pokud chceš něco lepšího ( odlišovat se od ostatních) tak si nachystej cca 200.000 a více tisíc, potom budeš potřebovat někoho, kdo se ti o to bude starat - cca 10.000 a více tisíc/ měsíc a to musí být kámoš..:-))
Pak potřebuješ nějaké PC, účetní program, dobré připojení na net, doménu atd. To sfoukneš cca za 100.000,-Kč. No a když už to budeš vše mít, tak potřebuješ nějaké love na zboží ( musíš držet něco skladem - tak asi za 200.000, Kč ( to máš bivy a 4x prut , navijáky a příposlechy, člun, lehátko) - tak že skoro nic skladem nemáš.Pak zjistíš, že potřebuješ účetní na vystavování faktru, daňového poradce, zařídit registraci ( OSVČ nebo s.r.o ) a pak si musíš vyřídit na poště smlouvu na zasílání balíku - profi balík - cca 100,- Kč/ks nebo PPL cca 180Kč/ks. Tak že, když to shrneme. Pro začátek ti stačí MILIÓN, a můžeš začít, možná se ti někdy vrátí. Poslední otázka - máš na to peníze ? a ještě chuť ??? Pokud ano, tak hodně štěstí. P.S. neřeším odvody, - soc. zdrvat, daně , DPH a tak ...:-)) To už by tě asi kleplo..:-))

El Duffus - Profil | Po 7.7.2008 15:01:11

carpcatcher- na rozdíl od kolegů si Ti dovolím napsat, že jsi udělal dobře, že jsi to sem napsal. Ono by jsi nevěřil, kolik je s tím práce. Já dělám v obchodní firmě, nemáme sice eshop, ale věcí kolem daní, žalob, soudů, vymáhání, smluv, dohod, telefonátů, zaručenejch objednávek atd atd je opravdu dost. Není to žádná prdel. Tenhle stát Zě zatíží daněma jako kráva a nikdo se s Tebou nesere, ale to poznáš sám, jestli se do toho pustíš. Já si myslim, že pokud si věříš, byla by škoda to nevyzkoušet, ale jak jsi sám poznal, musíš se toho hodně učit a takové to, že to bude hobby na to rovnou zapomeň, jestli se ti to rozjede´, nebudeš vědět, kde ti hlava stojí. Ještě poslední zmínku - jsi si jist, že lidi se kterýma se chystáš podnikat doopravdy znáš? Víš, ony peníze dost kazí charakter a ničí přátelství a Old Šetrhend s Vinetůem už se moc často nerodí...

plavan - Profil | Po 7.7.2008 14:43:46

carpcatcher - hlavně nesmíte moc otálet, aby jste byli první. Když už ne v Evropě tak alespoň v Čechách a na Moravě. Nejlepší by bylo si zajistit výhradní distribuci pro Shimano,Daiwu, Chub, JRC,Fox a nezapomeň na Richworth. Na bolies se dá taky vydělat. Zrovna jsem slyšel, že Mainline a Pelzer někoho hledají. U nich se ani nemusíš starat o kontakty, jejich evropští šéfové pravidelně čtou MRK, takže se ti asi sami ozvou. Přeji vám hodně štěstí !!!!

ftipalek - Profil | Po 7.7.2008 14:27:01

přikláním se k názoru hrajiho.
dovozce a dodvatele budeš muset objet nejspíš osobně....že by jsi jim zavolal po telefonu a domluvil se na spolupráci by to asi taky šlo, ale nedostal by jsi asi žádný extra ceny a nemohl by jsi konkurovat ostatním e-shopům.
E-shop vypadá hodně jednoduše, ale ve finále to tak není :)
Zrovna v tomhle odvětví bych si jej asi ani nechtěl otvírat ptž sám mám rád osobní nákup kdy si prohlídnu hafo věcí a vyberu si tu co mi padne nejlíp...navíc e-shopů už je spousta a prosadit se nebude jednoduché...

Petr Koch - Profil | Po 7.7.2008 14:26:15

carpcatcher - ®: hele u mě máš za 1. Tak jsem se nezasmál už hodně dlouho. Dík :o))))))))))))

hraji - Profil | Po 7.7.2008 14:16:26

Kolego, když se ptáš na tak základní věci zde, ani nechci vědět, co víš o pravidlech pro fungování e-shopu a dalších souvisejících věcech. Výrobce a dovozce aprodejce je nejlepší osobně navštívit na velkých výstavách rybářských potřeb, tak se uzavírají kontakty a kontrakty. Stejně je asi budeš muset objet, nic jiného ti nezbyde.