Bow-fishing sport nebo vraždění?

Nějak si nedokážu představit jak někdo může VRAŽDĚNÍ kaprů pomocí luku považovat za sport. Zdá se vám normální sednout si na loď a jet vystřílet hejno kaprů? Když vydím fotky "rybářů" s lukem a hromadou postřílených ryb je mi na zvracení. Co si o tom myslíte?
Autor diskuse: willIam - Profil , 21.6.2008 kaprařina - techniky lovu

mirmen - Profil | Ne 20.12.2009 11:39:24

.

mirmen - Profil | Ne 20.12.2009 11:39:04

pár fotek pro příznivce bow fishingu - docela by mne tenhle sport bavil

Denny - Profil | St 25.6.2008 21:42:41

Lee Haney - urcite to jako hadku neberu a jsem rad,ze ani ty ne,proste kazdy ma svuj nazor a sve argumenty a jsem rad ze se tahle otazka nezvrhla v nejake hadky a osocovani,jsme kulturni lidi a tak by jsme se podle toho mohli chovat a v tom se urcite shodneme :-)))

Lee-Haney - Profil | St 25.6.2008 18:52:17

Denny ja ti taky nic nevyvracím:D Souhlasím že i rybolov klasickým stylem je dá se řict týrání zvířat.Ale zde bych si dovolil poznámečku.Patřím druhým rokem k rybářum co chytají stylem chyt a pust,nemám na kontě žádné velké kapry,ale používám záměrně malé háčky bez protihrotu,rybu nervu z vody ,aby byla na břehu,když už se mi podaří ji vylovit,mám k ní uctu v tom že s ní zacházím šetrně,vždycky ji položím maximálně na trávu nebo poslední dobou podložku a pak ji šetně pustím dokud se nezbrchá.Ano ryba určitě trpí když má háček v hubě ,ale určo je to o něčem jiném jak bow fishing protože se mi zatím nestalo že by po vpichu háčku zbyla nějaká tržná rána(to bude asi tím že ji nervu z vody a moje záseky nejsou ve stylu Jánošika).Další otázkou je jaký cit má kapr v mistě pisků,protože si myslim že tam bude dle mého názoru mín citlivy jak jinde protože rypec mu slouží na rytí a fousky na cit a tak si říkám že by rypec měl být mín citlivý,ale to nevím nejsem odborník:D No prostě se snažím to utrpení co nejmín snížit...
S tím příkladem lovu bažantů s lukem a zbraní na to nevím co řict,tomuhle já nerozumím...
Jenom doufám že si naši diskuzi nebral jako hádku nebo něco ,to bych nechtěl...

Stanďour - Profil | St 25.6.2008 18:24:52

william: Znám spoustu lidí (laiků), který se na rybáře koukaj jako na vrahy a trapiče zvířat, aniž by věděli jak s rybama kdo zachází. Už jenom ten fakt, že zasekneš rybě do tlamy hák a vláčíš jí ke břehu, je pro ně dostatečným důvodem k tomu, aby zastávali tenhle postoj. A víš, že se jim ani nedivím?

Denny - Profil | St 25.6.2008 18:14:59

Lee Haney jenze on samotny lov ryb at uz se provadi jakkoliv a nasledne zachazeni s rybou at je sebelepsi take je svym zpusobem trapeni,nebo si myslis ze je ryba nadsena kdyz ji tahas za hubu z vody?Jinak to o tech soudcich je tak,ze porota zaseda jen u velmi vaznych pripadu,jinak o vsem ostatnim roshoduje samotny soudce,sam jsem zazil,kdyz tady jeden blbecek plynovou pistoli rozstrelil okna u nekolika zaparkovanych aut,my byli bohuzel mezi poskozenymi.Chytili ho a soud byl hned druhy den!!!!
Soudce vynesl po asi pul hodine rozsudek,pro nas bylo zajimave to kdyz mu rekl:"uvedomujes si,ze te mohl pri tom nekdo zastrelit?".
Jinak te muzu ubezpecit,ze myslivost jsem delal jako soucast sveho povolani a vim co dokaze strelna zbran a kolik zvere umira postreleno,bohuzel to k tomu lovu patri a urcite me das za pravdu,ze lovit treba bazanty lukem( a opravdu tady par borcu je ,kteri to tak delaji) je mnohem humanejsi nez je lov palnou zbrani,ani rybarinu ani myslivost v Cechach nikdo nedela pro obzivu,mam tim na mysli samotny lov,je to konicek a tudiz zabava,pro nekoho kruta ale je to tak.
Ale vypada to jako kdyz tady obhajuji amiky,ono je to trosku jinak,je tady rada veci,ktere se me nelibi a v Cechach je opravdu dost veci lepsich,bohuzel kdyz to porovnavam celkove,tech spatnych veci je v Cechach podstatne proti statum vic,ale to je na dlouhe povidani a pokud chces muzeme si to "vyrikat" treba na mailu,ICQ nebo SKYPE.Ja se omlouvam,ze jsme zabehli kam asi ani jeden z nas nechtel a otazka kterou jsi polozil,je trosku o necem jinem.

Lee-Haney - Profil | St 25.6.2008 17:33:32

No ohledně toho soudu jsem zapoměl připsat to že tak pul roku potom soud změnil verdikt že dotyčná nedostala nic.Takže i proto pak asi i stat musel ostrouhat aby se zachovala etika.Je mi jasné že mnoho případů co přečtu z novin jsou pravdivé z půlky protože kdyby bylo všechno podle pravdy tak by v novinách nebylo co číst.
Ano máš pravdu že u nás pracují soudy dost pomalu a korupce z nich jen čiší.Nevím jestli to v americe funguje tak jak z filmu že soudce tam je jen koordinátor procesu a o trestu rozhoduje porota, ale vše je o zákonech které v danném státě platí a proto u nás soudy jsou pomalé, právě kvůli špatným zákonům...
No už se nechci štourat v tématu ale přeci jen si dovolím poznámečku.Ano v dřívějších dobách se lovilo všelicoz a všelijak, ale pointa je v tom že se lovilo z učelu konzumace a taky že prostě jiné prostředky nebyli.V dnešní modern době se začíná vic hledět na to aby lovená zvířata co nejmin trpěla a tak luk, oka, pastě nahradili střelné zbraně.Netvrdím když se člověk špatně trefí tak může zvíře trpět taky ale pointa je v tom že se každý snaží zvíře skolit na první ranu a hned usmrtit.Navíc at se to zdá či ne je podle mě velký rozdíl když ti proletí kulka tělem a nebo tě někdo prostřelí šípem a pak táhne celou tvoji váhu na laně v místě průstřelu...
Ano ještě žijící kmeny loví lukem, protože z něčeho žít musí a na zbraně prostě nemají a asi o ně nestojí.protože mají své tradice.Ale pak jsou tu lidé co loví starověkým stylem prostě ani ne pro obživu, ani ne pro nějaký účel, prostě pro nic:Loví proto protože je to zábava střilet do pohybujícího se terče.Je úplně jdno v jakém státě žiješ, tady jde o to že není středověk ale 21 století.A v dnešní době by se člověk měl přeci jen chovat ke všemu živému s úctou ...Proto mi to vadí a přirovnávám to ke kruté zábavě něco jak je ve španělsku zabíjení býků v arénách, ale tam ten býk při troše štěstí ma šanci se aspon trochu pomstít....
Přiznám se že ani já nevím jak bych se choval kdybych vyrostl třeba právě v USA s jejich idejema, nebo jako syn norskeho rybáře co loví velryby aby měl peníze na živobití a proto jsem rád že sem vyrostl v běžné rodině kde mám takový názor na věc ohledně chování k živé přirodě....
Tímto bych ukončil svůj názor protože to opravdu nemá smysl řešit...:D

Denny - Profil | Út 24.6.2008 23:26:42

Alan - souhlasim,nepokladam to za sport.

Alan - Profil | Út 24.6.2008 23:12:29

Hezky! "tady se lovi lukem i zver"... Řekl bych, že lukem se loví už docela dlouho a to tak, že všechno, co se hýbe, od žab po Francouze. To, že někde luk zakázali a jinde zůstal, neznamená nic. Sport se tomu česky říkat nemá, páč to slovo si vykládáme úplně jinak, než v anglofonních zemích.

Denny - Profil | Út 24.6.2008 22:43:11

Lee-Haney - ja ti tvuj nazor neberu ani nikomu jinemu,kazdy ma na to svuj, ale prosim te never vsemu co se o Americe pise a to vcetne tech soudu,samozdrejme jsou tady opravdu kuriozni pripady,kdy nejaky debil da ususit do mikrovlnky psa a pak pozaduje nahradu atd.V necem pravdu mas , v necem ne.Tady se zase na soud neceka roky jako v Cechach a kdyz jsem minuly tyden cetl,ze v Cechach 18 letej kluk zabil nafetovanej a pod vlivem alkoholu autem tatu od dvou deti a za to dostal 10 mesicu podminku,protoze by se mohl ve vezeni zkazit,tak bych se soudama zrovna moc neohanel.Ty jses hodne mladej kluk ale tady je to fakt neco jineho,a to i ty zaby,jaky je rozdil mezi tim,jestli se u nas driv zaby zabijely jinym zpusobem,kdyz jsem bydlel jako kluk na Sumave rada lidi chytala raky a zaby na jidlo a ver me ze to bylo mnohem krutejsi nez to co je videt na tom videu.Ty zaby se tady vetsinou lovi na jidlo a je tady rada restauraci,kde si je muzes dat.Jeste bych se rad zminil o tom soudu ohledne koureni,je to tak jak jsem psal,never vsemu co se kde pise.Lonskeho roku se pokusila vlada USA zazalovat tabakovy koncern prave ak jak pises a soud to zamitl v plnem rozsahu!!!Opravdu myslis ze jednotlivec by se dovolal a vlada USA ne?
Mas mozna pravdu v tom,ze je to ponekud kruta zabava,to souhlasim ale tady se lovi lukem i zver.Vis kazdy na to kouka jinak a tady je to opravdu o moznostech a jak jsem psal,je to jiny svet.Myslim,ze ten kdo tady zije na to vse kouka jinak,ona realita je uplne jina nez to co se presentuje v mediich,nekdy horsi,nekdy lepsi,opravdu bys to musel poznat.

Aiwen - Profil | Út 24.6.2008 18:35:57

Sou to kkti!!!! Není to sport, ale vyvraždování!!!

Lee-Haney - Profil | Út 24.6.2008 18:33:26

Denny já tohle všechno chápu ohledně toho přemnožení a taky ti nevyvracím tvoje tvrzení, chápu že lidé tam prostě mají na tyhle přemnožené ryby alergii a napsal jsi správně že je to pořád lov.
Já sem jen napsal že s tímhle způsobem lovu nesouhlasím a to co mě vadí že přemnožení se řeší tím že se z něj udělá dost krutá zábava, která navíc přemnožení nijak nezmírní.Je to jen zábava lidí co už neví co by a ti největší vymazanci to nazvou sportem...Ono stačilo mi se podívat na video lov žab s lukem.Ano žába je ihned usmrcena, ale proč mi přijde že ta žába tam nikomu nevadí ani není nějakým problémem na lekninovém jezírku a přesto se najde člověk ktereho prostě nebaví střilet do terče ale musí si vystřelit na něco živého....
Btw s tím psem, tohle a jiné případy se dějou všude po světě, rozdíl ale je v tom že srovnáváš případ za který v danném státě v případě usvědčení hrozí trest a případ který má být zábavou...
Jinák hádat se nechci, protože vím že by to nemělo smysl.Každý má určitou pravdu a určitou ne, holt jiný kraj jiný mrav.
Ohledně ameriky vypsal co se mi na nich nelíbí ale oni jsou opravdu jiní, stačí se podívat na soudní případy co se tam staly a normální člověk jen kroutí hlavou.Lidé se tam soudí v naprostých blbostech a co je horší soud jim dá za pravdu.Případy tu už někdo vyjmenoval a ono by stačilo si vzpomenout jak nějaká žena vysoudila skoro miliardu od tabákového koncernu za to že dostala rakovinu plic a u soudu tvrdila že nevěděla že kouření je škodlivé a takových případů je tam spousty.Ale to sme odběhli od tématu.
Prostě a jasně, někomu se bow fishing zdá normalní a to budou mistní lidé kde se to provozuje a jiným ne.Já sem svůj názor napsal a tím to končí, nikomu ho nevnucuju, ale název tématu je co si o něm myslíte tak si myslim tohle..:D

Vendelín - Profil | Út 24.6.2008 15:26:43

Kochac: Stalo se to na Slovensku, rozdil bude asi v om, ze ten netorpyr je statem chraneny druh, na jeho zachranu a podporu jsou vydavany nejake prostredky. Kdezto kapr v US je statem uznan jako silne invazivni druh a na jeho redukci jsou vydavany jeste vetsi prostredky.... Prece nebudes postihovat nekoho, kdo ti dobrovolne setri penize.

Btw: Kdysi jsem kdesi cetl clanek o tom, jak jeden chlapek nekde v Americe (nevim jestli US nebo latina) sel do vezeni za tyrani zlate rybky. Pri hadce z manzelkou vyhodil akvarko z okna a ta ryba lekla na travniku. Psychicky to neunesl a sel se udat. Policie pak zjistovala jestli je zlata rybka zvire a vztahuje se na ni zakon o tyrani zvirat. Kdyz zjistili ze jo, soud ho pak poslal snad na nejake 3 dny do vezeni.
Proste, svet je divne misto :-)

Petr Koch - Profil | Út 24.6.2008 14:23:30

Alan - ® : jo to je ono :o))) Měl mu ten slovák ještě ukousnout hlavu jako OZZY :o))))

Petr Koch - Profil | Út 24.6.2008 12:27:50

Denny - ®: směřoval jsem to pouze k USA nebo se to stalo v Kanadě?

Denny - Profil | Út 24.6.2008 11:34:59

Petr Koch - ono nepohorsuje spousta jinych veci a jsou mnohem zavaznejsi nez tento lov,to me klidne ver,mohu uvadet spoustu prikladu.

Petr Koch - Profil | Út 24.6.2008 8:11:35

Denny - ® : přijde mi divný, že když sejme hokejista lítající myš hokejkou, je z toho aféra, ale střílení ryb lukem nikoho nepohoršuje .

Denny - Profil | Po 23.6.2008 23:54:15

Lee-Haney - vis ona Amerika je uplne jinej svet,nez jsem tady zacal zit,myslel jsem si take ledacos.On je podstatny rozdil neco videt v televizi,na filmu,nebo tady byt 14 dni na dovolene a neco jineho to tady opravdu poznat.Faktem je to,ze rybarina je tady neuveritelna,co se moznosti tyka a tim mam na mysli sladkovodni lov.Neznam to v jinych castech sveta ale domnivam se ze asi neni jiny stat,kde by byli takove moznosti jako v USA a to at uz co se vybaveni tyka,mnozstvi vod a ryb a spouste dalsich veci,bylo by to na dlouhe vypraveni.Psal jsem jiz ,ze to neni o tom jesti to je nebo neni humanni,je to LOV.Sam jsem zazil mnohem otresnejsi veci v Cechach,kdyz jsem nachazel uvazane psy ostnatym dratem u stomu,polomrtvych zizni a to jen proto,ze panecci nechteli platit poplatky za sve mazlicky,nechci tim obhajovat amiky,je tady spousta blbu tak jako jinde na svete.Je to opravdu o moznostech a neda se to srovnavat.Ta otazka byla zamerena na lov s lukem,ktery urcite pro Cechy a vody doma nepripada v uvahu,no a tady je to zkratka pro ty kteri tomu holduji umozneno stejne tak jako rada jinych zpusobu lovu,ktere pro Ceske vody nepripadaji v uvahu.Opravdu se to neda srovnavat.

Mrknato - Profil | Po 23.6.2008 23:18:03

Tak to promiň, toho kulturistu neznám. Vidíš a jsem zase o něco chytřejší, dík.

Lee-Haney - Profil | Po 23.6.2008 23:14:50

Mrkato nevím proč narážíš na moji přezdívku,přiznám se nemám rád američany,jejich přitroublé svátky,zvyky ani jejich myšlení a české lidi co jim lezou do prdel na každém rohu.To že mám přezdívku nejlepšího kulturisty na světě američana,neznamená že vypadám jak on,nebo že se chci cítit americky,nebo být zajímavý,to opravdu ne.Prostě se mi to jméno zalibylo nic víc v tom nehledej a jen tak pro upřesnění,kdyby tady všeci měli přezdivky českých jmen tak v tom máš guláš a za chvili se v tom nezorientuješ a dávat si zase nějaké sprosté nebo přihlouplé jen aby to bylo české mi přijde trochu mimo....

Mrknato - Profil | Po 23.6.2008 23:03:48

Lee-Haney : ale i ty chceš být trochu jiný. Proč by jsi si pak nezvolil za nick třeba Tonda, nebo Karel ? Pokud tu bude samý Jeremy, Dick, Morrison, Winnetou, pak bude nutno zcela reálně uvažovat i o lovu kaprů šípy a introdukci bisonů...

MrCement - Profil | Po 23.6.2008 22:58:56

V některých lokalitách už je přemnožen člověk :-)

Lee-Haney - Profil | Po 23.6.2008 22:55:33

No svůj názor sem napsal.Shledl sem i videa a i přesto mi to nepřijde lidské.Co si člověk navařil to si má sám spravit,ale šetrnějším způsobem.A jak sem napsal vadí mi to že z toho někdo děla sport což ani náhodou není.
Mě taky sere že na mnoha revirech je přemnožen cejn v takovém měřitku že se tam neda chytat na běžné nastrahy kapry,ale to neznamená že vemu prak a budu do nich střilet kamení.....
Máš pravdu dřepění u pípaků není taková dřina,ale o to tam ani nejde....A slovo sport se nesklonuje od dřiny..
Tahle diskuze nemá smysl,protože my můžem těžko soudit ,protože tohle v Čr nehrozí,na druhou stranu se přiznám že u američanů mě tahle jejich záliba nepřekvapuje,oni byli vždycky trochu jiní....
Vzpoměl si tady že se nám ten sport nelíbi jen kvůli tomu že se jedná o kapra,protože je u nás považován za modlu,ale nemáš pravdu.Po shlednutí filmu čelisti sem cítil nenávist ke žralokům,protože ten film byl na tomhle postavený.Stačilo mi vidět jeden bezvyznamný dokument kde Japonští rybáři tyhle tvory chytali a po vyjmutí na palubu jim za živa uřezali nejvic ceněné ploutve a hodili zpátky do moře.I když už dávno před tímhe filmem sem začal žraloka uznávat jako každého tvora co zabíjí ne pro zábavu ale aby přežil,tak po dokumentu o tomhle a nebo o harpoonovaní velryb bych nejradši vzal tu harpunu a střilel bych to do těch lidí bez zaváhání....
Srovnávám tu nesrovnatelné,ale to jen kvůli tomu aby si někdo nemyslel že mi vadí něco a něco podobného už ne...
Nakonec o tom to je aby se každý vyjadřil ....

Denny - Profil | Po 23.6.2008 16:18:49

Royale with Cheese - neni to sport,je to lov ale souhlasim,ze to muze byt i drina.

Shu-lin - Profil | Po 23.6.2008 15:52:23

A když dojdou kapři máme ještě žáby:-)
http://www.wildcast.tv/play.php?vid=386

Royale with Cheese - Profil | Po 23.6.2008 15:46:27

Na rozdíl od dřepění u pípáku je tohle fakt sport a bude to dost dřina. To ví každej, kdo chvíli držel nataženej luk. V mým případě byl jen 28 Lbs.

Dalibor MC - Profil | Po 23.6.2008 15:20:27

A co teprve kdyby rekl, ze ma ty kapry do kompostu.

Denny - Profil | Po 23.6.2008 14:31:12

william - ty jsi nepolozil otazku lovu s lukem v Cechach ale kazdemu je jasne ,ze se jedna o USA a mozna jeste jine zamorske staty(pokud se to jeste nekde provozuje,fakt to nevim) a ver me,ze tady by se na tebe na mnoha mistech spousta lidi divalo divne,protoze chytas kapry a pokud bys jeste rekl,ze je beres na jidlo,mnozi by te povazovali za nejakou socku,ver me ,znam to z vlastni zkusenosti.

Mrknato - Profil | Po 23.6.2008 12:20:05

wildo, co děláš s rybama je tvoje věc, do toho ti nikdo šťourat nebude, pokud nepytlačíš, ale každá úchylka, která jinde úchykou být nemusí by měla být pod kontolou uživatele. To je ale základní kámen úrazu, protože není! Nejen že se ti do rybařiny serou zelení, ale také MO, Rada a z těchto titulů ryb. orgán vyčkává a v dáli i MZe. Přitom hlavní slovo by měl mít jen uživatel a KÚ odbor ŽP....

Cottus - Profil | Po 23.6.2008 12:15:50

wiliem: opak je možná pravdou...
Při přísných pravidlech(síla šňůry,velikost protihrotu,povinnost uklidit úlovek,zákaz zraňování resp.sanitární odstřel) by mohli vyústit v "právo silnějšího" ...čímž by paradoxně mohlo býti ozdravěno nejen rybářství ,ale i populace ryb - původních zvlášť.
Snadný cíl nemá kvalitní potomstvo.

willIam - Profil | Po 23.6.2008 12:10:47

Tvoje obhajoba má cosi do sebe ale čechy jsou jeden velkej koucourkov a lidi tady nedodržujou absolutně nic takže jakmile by se to u nás povolilo byl by to bordel a destrukce. A za chvíli by jsme se nemuseli bát že se něco přemnoží protože by v tý vodě nic nezůstalo.

willIam - Profil | Po 23.6.2008 12:06:18

Stanďour : nikdy jsem se nesetkal s lidma co by neschvalovali způsob s jakym chytam ryby a co s nima následně dělam. Ale říct někomu že chodim lukem střílet ryby tak pak by asi už něco řekli.

Denny - Profil | Ne 22.6.2008 18:58:47

mildas - ja vim,chodim kolem toho temer denne a i jsem si je i zkousel,no vzhledem k tomu ze se v tohle nevyznam tak me to pripada strasne slaby a jemny,takovy zvejky,jsem zvyklej na tvrdsi vercajk :-)

mildas - Profil | Ne 22.6.2008 18:56:31

Denny: Není to tak drahé, jak se všeobecně myslí. Je krásný a dobrý prut za 13, ale i za 5 koupíš opravdu velmi slušný. A v USA jsou ty věci ještě za 2/3 ceny u nás, mnohdy i za 1/2.

Denny - Profil | Ne 22.6.2008 18:54:36

Royale with Cheese - u me je to spis o tom,ze nemam moc casu,kolem spousty vod a docela slusnych ale fakt je u me a moji zeny rybrina vetsinou na ukor spanku.

Royale with Cheese - Profil | Ne 22.6.2008 18:50:30

Denny > to nepochybuju, že máš spoustu zájemců :-)

Denny - Profil | Ne 22.6.2008 18:44:23

Royale with Cheese - nejses sam, kdo me to nabizi a zatim se tomu branim, ono tady pstuhovek je pomerne dost a jezer s lososama take , no koneckoncu ani bass by nepohrdli mouchou ale ja bych se z toho asi zblaznil, nebo bych tomu propadnul a nechal bych v tom takovy prachy, ze bych musel odlozit navrat do Cech :-)

Denny - Profil | Ne 22.6.2008 18:41:34

kakr - ja vim,je me to jasne i z prispevku na MRKu :-)))