Má cenu nahazovat v bezvětří?

Např. když se vypravím na jezera a ze dne na den se otočí vítr a vlny jdou na protější břeh. Opustit zakrmenej flek a snažit se upíchnout naproti nebo se na to vykašlat. Nebo když nechytnu "ten správnej" flek. Má ten vítr nebo bezvětří na ryby takovej vliv? Jde i o zkušenosti, jelikož v týhle disciplíně jsem totální začátečník, tak se smějte kdžtk jen doma pod fousy..:-)
Autor diskuse: mirtakco - Profil , 17.6.2008 kaprařina - techniky lovu

mirtakco - Profil | Út 17.6.2008 11:17:04

To jo, za pokus to stojí. Jenže kam jezdíme, tam zlomy nejspíš nejsou, je to mělký až do nevidím a dost daleko od břehu zarostlý vodním rostlinstvem. Ale není špatnej nápad zkusit to blíž. Zjistit kde končí ten porost a je trošku hlouběj ke dnu a načubat to navečer tam. Nebo hledat jinej flek metodou pokus-omyl, ale to je škoda dovolený:-) Klid tam bude, jedem dva, páč sám bych se asi vrátil pěšky a bez výbavy:-)). Třeba se jednou splete nějakej obr přes 60:-))

Petr Koch - Profil | Út 17.6.2008 10:23:11

mirtakco - ® : nemyslím si, že by to bylo nějak extremně teplý v tomto období a bez kyslíku, to teprve přijde. Tady u nás dole se celkem ochladilo a občas zaprší. Jestli Vás nebude na břehu banda a udržíš tam trochu klid, nebál bych se chytat v patě pod břehem. Vyzkoušej tak jednu hulku a zkus zakrmit pás pod břehem. Jestli chceš chytat jen na odhoz, tak to bude lepší varianta než to sázet tam kam to dává většina. To pásmo 100m od břehu bude na ryby asi dost chudý, je to pro ně propletenec vlasců a nebezpečí. V noci bych to opravdu vyzkoušel pod břehem na zlomu.

Petr Koch - Profil | Út 17.6.2008 10:18:39

tomm - ® : teplejší bude hnaná ta při hladině, ale vlivem větru a proudění promýchaná s tou studenější v nižších vrstvách.

mirtakco - Profil | Út 17.6.2008 10:17:49

Chystám se právě na ten Mušov:-). Nějak jsem sledoval windguru, ale i to se postupně mění. On všeobecně ten vítr bude foukat slabej, takže to velkej vliv nejspíš mít nebude ať jde kam jde. Stejně to škrábnu 100m od břehu, nechám se tedy překvapit. O zakrmeným fleku se bude dát v tomhle případě mluvit až tak v pátek. No, něco tam hodím a nechám se přeqapit:-). Každopádně velice děkuji za příspěvky. S tou teplou vodou taky myslím, že v létě ty vlny ji ženou ke břehu spolu se sinicema anení to pravý ořechový...

tomm - Profil | Út 17.6.2008 10:02:41

c.13> Teplejší a víc okysličená? Nevylučuje se to náhodou? Nerejpu, jen mě to zajímá.

c.13 - Profil | Út 17.6.2008 9:49:54

Souhlasím s Petrem, jen bych k tomu ještě dodal,že na jaře (zvlášť na větších vodách) se na návětrnou stranu přesouvá (mírně) ohřátá voda z hladiny a tím pádem je na návětrné straně voda trochu teplejší + jak bylo psáno víc okysličená a ryby jsou aktivnější.

tomm - Profil | Út 17.6.2008 9:25:11

Souhlasím s tím co napsal Petr, hlavně o tom zpětném tahu.
Vítr a lov na návětrné straně má pro mě asi největší vliv, když chytám u strmých břehů. Vlny do nich naráží a narušují je, což má za následek zakalení a vody a jistý přísun potravy, v takových místech je podle mě návětrná strana velice dobrá.

migrific> Nemáš pravdu, není to zbytečné, většinou se to dá nějakým způsobem zlomit. Souhlasím ale s tím, že je to o dost těžší.

migrific - Profil | Út 17.6.2008 9:14:19

zdravím, budu tady souhlasit s kolegou, že vítr je vynikající co se týče přísunu kyslíku do vody, a čím více větříku tím větší žravost ryb, je to sice jen můj názor, ale v praxi to tak funguje, dny, kdy je hladina jak zrcadlo, na ryby ani nejdu, je to zbytečné

Petr Koch - Profil | Út 17.6.2008 8:48:50

mirtakco - ®: Všeobecně se traduje, že je dobrá návětrná strana, že s sebou bere vítr baštu pro ryby a ty jdou za ní. Myslím si, že to bude mít vliv na velkých jezerech typu Mušova. Tam tuhle situaci vychvalují. Na menších vodách to bude spíš o místě kde se ryby opravdu krmí no a jestliže jde proti tobě vítr, kterej žene vlny a ty naráží do břehů, v případě že nahodíš někam dál, stejně to asi nebude mít vliv. Nejpodstatnější bude při větru lepší obsah kyslíku ve vodě, tím pádem větší žravost ryb.
No a jestliže máš místo dlouhodobě rozkrmené, nikam bych se nestěhoval a věnoval se rozkrmenýmu fleku. Proč jdou ryby za větrem? Protože tam předpokládají baštu, ale tu ty jim dáváš, takže nestěhovat.
A navíc, jestliže jdou po hladině vlny a voda díky tomu táhne, co asi dělá voda ve spodním patře? Myslím si, že táhne zpět v rovnováze, takže bych to s tím větrem moc nepřeceňoval :o)
Je to ale jen úvaha.