rybnik VRBENSKY

prosim o jakekoli info.co vse je dovoleno,velikost reviru a osadky kapru.Samozrejme CH.a P.diky vsem i na e-mail
Autor diskuse: Dumus - Profil , 14.5.2004 kaprařina - revíry, cestování

JM - Profil | Út 25.5.2004 10:07:01

mirnem: Proč se říká že i negativní reklama je reklama? Protože je to pravda. Je úplně jedno jak se o dané lokalitě mluví, hlavně když se mluví a spousta lidí si to bude chtít ověřit na vlastní kůži. Pravda je, že ryby tam jsou, ale je potřeba aby si každý kdo tam chce jet uvědomil, jestli je ochoten místní podmínky respektovat a jestli má na to takové ryby lovit. Asi to chce víc, než chuť rybařit.

virta | So 22.5.2004 22:38:23

mirmen: Rovnaké otázky by vyvstávali aj pri odbere rýb z našich rybochovných zariadení, okrem tej prvej. Myslím, že to je povinnosť predajcu kapra, napr. aj toho násadového a všetky tieto zariadenia majú stálu veterinárnu kontrolu. Osobne som sa ešte nestretol s prípadom, že by násada bola daná do karantény, lebo takisto sa môže zavliecť choroba aj z tuzemského revíru, ako zo zahraničného. A to Poľsko zas nie je napr. Etiópia.

fíša - Profil | So 22.5.2004 12:10:52

mirmen : No tak pokud jde o mně tak jedinou vazbu na provozovatele, kterou mám je, že jsem uvedenou lokalitu už několikrát navštívil (srov. VF – změna nick na fíša ) a přirozeně jsem za tu dobu načerpal informace, které jsem si nikterak neověřoval, ale také jsem k tomu dosud neměl žádný důvod. Na tom, že se někdo připojí do takové diskuze jako je třeba tato nevidím nic špatného, nehledě na to, že otázky tohoto typu jsou poměrně frekventované, ne?. Samozřejmě každý si může myslet své, něco zpochybnit však není nic těžkého. Chápu, že v dnešní době si člověk nemůže být jistý asi ničím, ale co ti brání v tom, aby si své dotazy adresoval přímo provozovateli tohoto revíru? Myslím, že pokud skutečně proběhlo vše jak mělo nebudou mít důvod, aby ti nevyhověli, na druhou stranu jsou to zajímavé postřehy.
Jinak pokud jde o jesetera sibiřského, tak tě ujišťuji, že ho tam skutečně mají, sám jsem jednoho chytil a byl to opravdu zajímavý zážitek. Jinak fotografie ulovených jeseterů z této lokality byly již několikrát zveřejněny snad ve všech R. časopisech.

mirmen - Profil | So 22.5.2004 9:40:42

Proč mám takový divný pocit, že se jedná o nastrčenou otázku, jejíž cílem je zvýšit komerční výtěžnost lokality? Má někdo z přispěvatelů vazby na provozovatele? Má někdo výhody ( slevu apod.) , jestliže to bude propagovat?
Co by mne zajímalo, to je
zveřejnění místa, kde jsou oloženy k nahlédnutí dokumenty, oprávňující k dovozu ryb ze zahraničí.
Byli oni "zahraniční" kapři podrobeni nějaké veterinární kontrole, případně karanteně?
Byly odebrány vzorky na bakteriologické vyšetření, zda nedochází k zavlečení parazitů nebo nemocí?

A také - možná nejvíc - by mne zajímalo, kdo a za jakých podmínek povolil vysazení sibiřského jesetera.A hlavně, kde je písemné povolení archivováno.

Nebo se jedná o fámu?

fíša - Profil | Pá 21.5.2004 23:43:23

virta: Pokud vím tak dle vyjádření jednoho ze správců jezera, jsou všichni dosazení kapři přes dvacet kilo z nějakého výzkumného ústavu v Polsku, který se zabývá genetikou, šlechtěním nebo něco v tom smyslu, takže pokud je to pravda tak pravděpodobně nebudou zvyklí na nějaký větší životní prostor. Kromě toho každý z nich má tetování, takže jsou dobře identifikovatelní, pro případné sledování jejich kondice. Jinak pokud jde o úživnost této vody, tak údajně někteří jedinci za jeden rok přibrali 1 až 2 kila? A jedna horká novinka, možná ještě tento měsíc tam dovezou ze stejného zdroje dvě třicítky.

virta | Pá 21.5.2004 22:53:29

Honza: A skadiaľ sú tam tie kapre? Osobne to neviem, len som tuším niekde čítal, že ich doviezli z Poľska, ale že museli byť predtým pozvážaní z rôznych kútov, ale neviem presne odkiaľ. Inak by si sa divil koľko 20kg kaprov žije aj na menších vodách na hospodárstvach, s tým asi až taký problém nie je, naviac taký starší kapor už nemá veľký akčný rádius, skôr má svoj flek okolo ktorého to pozná a kde sa mu zbiera dostatok prirodzenej potravy. Samozrejme aj to záleží od vody a od ročníkovej skladby kaprej osádky. Ale ak je tá voda dostatočne úživná, tak 17 kusov 20kg kapra je tam doslova ničím, horší prípad by bol (a to je väčšina), ak kapor z hospodárstva z úživného rybníka je predaný na veľké jazero s väčšími hĺbkami a s menším množstvom prirodzenej potravy, to je preňho ďaleko väčší šok.

Honza - Profil | Pá 21.5.2004 9:15:03

VF: Ano částečně s tebou souhlasím, já prostě nemám rád vody, které přehodím kamenem a 7 ha to je prostě málo. Ta Toušeň, ikdyž je trochu dražší a nebude tam tolik těch 20-tek jako na Vrbenským, je aspoň poměrně velká voda a radši bych strávil týden tam. Jinak nejsem odpůce soukr. vod, jen mi vadí původ kaprů a rozloha vody. Kapr chycený na NM který má 25kg a dá se do takového kačáku, to je jako když bys měl být do konce života uvězněn ve svém bytě.

VF - Profil | Čt 20.5.2004 23:23:37

Nechci dělat advokáta soukromých revírům, ale přijde mi trochu divné, proč se tak najednou rozpoutala taková vlna vášní kolem jednoho revíru? Copak soukromý revír je u nás nějaká novinka ? Co takhle např. Toušeň? Velké, krásné a zdravé ryby v překrásném prostředí a to pouze za 1000,- Kč na den (za menší příplatek je možné se svést i na bagru) a spousta dalších jejichž cena se pohybuje od xxx do již zmíněných 1000,- Kč. Nebo snad, že by někomu začalo vadit, že se někde dá opravdu chytit velký kapr, a že to vypadá, že se najednou objevil revír kde takové ryby skutečně jsou? Je pak opravdu taková ostuda na takové vodě rozdělat stojan a zkusit štěstí.
Já si totiž nemyslím, že 7 ha voda s hloubkou od 0,5m do 8 m, téměř po celém obvodu obrostlou rákosím, se spoustou zatopených stromů, keřů a drobných staveb, kde je velmi členitý a rozmanitý povrch dna, tráva, bahno, písek, staré koryto řeky včetně míst kde je rybolov zakázán, aby se rybky měli kde schovat, nelze snad označit za bazén nebo kačák, i když zaplavat si tam může každý, ale jen na vlastní nebezpečí, protože kapři tam jsou děsně hladoví!!!. Podložka, háčky bez protihrou a klinik, které jsou nutností, včetně vrácení ryby zpět do vody do 5 minut a 7 lovných stanovišť jsou snad atributy, které mají, alespoň trochu se sportovní kaprařinou něco společného, ne?. Ano souhlasím s tím, že trofejní kapr chycený kdekoli ve volné přírodě je několikanásobně cennějším úlovkem než , když je uloven na vodě soukromé, ale je třeba se zamyslet nad tím, proč vůbec soukromé revíry vznikají, je to opravdu jenom honba za ziskem, nebo v tom může být také něco jiného? Co vede rybáře k tomu, aby na takové revíry jezdily? Já také většinu sezony strávím na svazových vodách, ale přesto jednou za čas neodolám představě, že se nebudu muset jednou dohadovat s RS, nebo se dívat jak kolem mě vražděj ryby apod. a samozřejmě také pro relativně větší šanci na zdolání takové ryby, o které se nám za chvíli bude na volné vodě jen zdát.

virta | Čt 20.5.2004 0:04:21

Honza: Isto, je to vec názoru. Ja napr. toho roku po spustení sezóny na zväzových vodách mám rezervovaný len jeden termín na súkromnej vode, inak budem stále aj ja na normálnych vodách, to je prirodzené. Ale mimo sezónu neviem čo by som si počal, v apríli boli teploty do 25 stupňov, krásne noci a ja by som mal sedieť doma? Idem na súkromnú vodu, to je jasné. Inak ak by si nemal napr. dva dni záber na takomto "bazéne", tak možno by si to trochu prehodnotil a potom mal radosť aj z menšieho ako 20kg kapra... Ale je to hlavne mimosezónna záležitosť, u nás sa všetky veľké vody púšťajú až o dva týždne od 1.júna, no čo by som robil dovtedy, však by ma kleplo bez kaprošov...

Honza - Profil | St 19.5.2004 8:38:07

virta: určitě chceme všichni zarybněné vody, ale vody! A ne bazény. Já bych ani na tomhle kačáku nerozdělal stojan, tam je to spíš na plavačku... Fuj, takovéhle vody mě fakt nebavej! A ani bych s 20kg kapra neměl žádnou extra radost!

virta | Út 18.5.2004 23:11:43

800 korún českých na 24 hodín? No to je fakt trochu moc, ak je to tak, lebo bližšie k tomu nie je nič písané. Inak to, že každá investícia sa premietne do ceny je normálna vec, tieto vody sú postavené na tej báze, ak chce niekto trofejáka, nech si zaplatí... Ale je to tak aj inde, napr. v poľovníctve, akurát že pri tej rybáčke záleží aj na rybárovi, kdežto pri tej zaplatenej poľovačke ti tam tú zver naženú, je dopredu označená a ak to preženieš s pitím, tak ti ešte aj zamieria a ty len stlačíš kohútik... Nás chvalabohu aj od tých velikánov hoci aj na súkromných vodách ešte stále delí tá vodná hladina a mnoho iných faktorov, ktoré nás motivujú k neustálej vynaliezavosti a to čaro tam predsa len ešte zostáva, hoci som si vedomí, že ak mi zaberie kapor, tak bude mať isto 10kg. Je to pre mňa, ako keby som chytil mierového kapra na zväzovej vode a snažím sa o toho väčšieho... Ale mám kľud, nikto ma neotravuje so zbytočnosťami, chytám non stop na tri prúty, je tam maximálne ohraničenie rybárov, ktorí môžu naraz loviť, nie ako na vychytených flekoch na zväzovkách, kde to pripomína zmes diskotéky, táboru a ožranskej párty, nehovoriac o nočných návštevníkoch, s ktorými to treba neraz vybaviť ručne stručne atď.... Inak tá rickova cena za tých 17 kaprov sedí, možno aj trochu viac s tou dopravou a sústredením. U nás jeden právnik chytil 21kg kapra na chyť a pusť a nie a nie ho pustiť nazad do vody, lebo on chce mať vypreparovanú hlavu v kancelárii. Tak zavolal správcu revíru, ktorý je zároveň aj majiteľom a povedal, že on tú rybu chce za každú cenu. Správca sa chvíľu nechal lámať ale potom zahlásil 20 000Sk. Dotyčný pán mu ich z fleku odrátal na ruku. Nechcem tým povedať, že každá takáto veľká ryba má takúto cenu, lebo napr. spracovateľská cena kapra je 50Sk za kilo, ale to už záleží na šikovnosti rybochovných zariadení, akú cenu zjednajú a či nájdu pre takúto už dávno generačne vyradenú rybu odbyt. Ich vyššia cena je daná prakticky len ich unikátnosťou, lebo od tých 10kg sa vyraďujú z chovu a ich ďalší chov nie je pre rybochovné hospodárstva vôbec rentabilný a ak sa aj rozhodne o ich ďalšom prechovávaní, predstavuje to len zlomok zo ziskovosti, myslím, že ani nie 1%. K takej 10kg rybe sa dá dostať bez problémov a vo veľkom množstve, ale 20+ a 17 kusov, to už chcelo zrejme aj ich zhromažďovanie v sádkach a isto to trvalo nie týždeň, ale hodne dlhšie, takže aj tam sa tá cena musela prejaviť. Napriek tomu 800 korún je dosť moc...

dave | Út 18.5.2004 13:20:45

No nevím.Byl jsem tam letos na tři dny, chytali jsme na fleku č.4.První den jsem chytil lysce 17,5 kg s deformovanou břišní ploutví.Ihned po vyfocení šel zpátky do vody.Když jsme odjížděli, rybáři na sedmičce fotili stejného kapra.Z hlediska ulovení trofejní ryby je to asi dost zážitek, ale honit 40 velkých kaprů v bazénu asi není to pravé ořechové.

rick - Profil | Út 18.5.2004 13:17:31

jerry, a co jsi čekal kdy jsi museli koupit 17 kusu od 20-25 kilo. To stojí dobrých 200-250 tisic, to jím musíš vrátit tí zakaznik a nikdo jíny

Jerry | Út 18.5.2004 11:14:54

Byl jsem tam v loňském roce dvakrát a taky jsem byl spokojen jak se službami tak s rybolovem.Nevím co tam připomíná měsíční krajinu, prostředí mi připadalo celkem pěkný.Mám jedinou výhradu a tou je zvednutí ceny ze 400 na 800 Kč.

virta | Po 17.5.2004 22:32:30

Každý kto sa vyjadruje o týchto tzv. kaprodromoch tak, že tam nie je problém chytiť 20kg kapra, tak nech to skúsi... U nás máme súkromný revír, na ktorom je niekoľko kaprov cez 20kg a za druhý rok sa tam zatiaľ z nich vytiahol iba jeden a to tam boli už nejakí kaprári, aj od vás z Čiech je tam na toho roku dosť ľudí nahlásených, myslím že aj Chytil... S tou 10kg rybou nie je až taký problém, ale z tých väčších bol zatiaľ vonku len jeden, takže nejaké naháňanie alebo, že by mali huby dopichané od háčikov neexistuje... Rýb je tam ako maku, ale videl som tam rybárov, ktorý za dva dni nemali ani pípanec, také sú už vyškolené. Je tam nutné použiť úplne iné koncové montáže, ako na klasickej vode a nejaké jazdy cez povolenú brzdu nehrozia, seká sa doslova každý pípanec. Bol tam maník, čo mal pípanec v noci a potom nič a na druhý deň pri sťahovaní udice zrazu odpor a na prúte kapor. Keby som to nevidel na vlastné oči, tak neuverím. Takže ono má každá minca dve strany. Najprv chceme kvalitne zarybnené vody a keď ich máme, tak na ne nadávame, že sú to kaprodromy. Nehovoriac o tom, že v čase, keď som tam bol na rybách, som si na zväzovej vode nemohol pri vode ani prdnúť, aby som "nerušil výter rýb"...

VF - Profil | Po 17.5.2004 21:49:45

A mně se tam líbí, od loňského podzimu jsem tam byl 4 krát a určitě se tam ještě vrátím. Myslím, že veškeré pomluvy tohoto tzv. ,, Kačáku " jsou od lidí, kteří tam vůbec nebyli, nebo chytli akorát kuloví a teď jim je líto těch peněz. Podle mého názoru, kdyby všechny soukromé revíry byly jako tento, tak se žádný KAPRAŘ nemusí stydět za to, že tam uloví nějakou tu dvacítku. :-)

Radek S. - Profil | Po 17.5.2004 16:30:58

Jestli ti jde o strávení času na rybách v panenské přírodě, tak tam proboha nejezdi!
Horší prostředí jsem neviděl, spíše mně to tam připomíná měsíční krajinu. A fotka s tamějším kaprem je spíše pro ostudu.
Jinak souhlas s Honzou!

Honza - Profil | Po 17.5.2004 8:41:53

Jezero? Chalpi, vždyť je to kačák do kterého když plivneš, tak se zvýší hladina o půl metru... Chlapi, honit 30 kaprů dokolečka? Že Vás to baví...

radek | Ne 16.5.2004 9:19:05

V sobotu jsem se vrátil z jezera VRBENSKÝ pokud potřebuješ info zavolej 736 480 297 Radek

Vaclav - Profil | Pá 14.5.2004 21:32:33

www.jezero-vrbensky.cz
Venca

miras S. - Profil | Pá 14.5.2004 20:06:37

Podívej se do Blesku, ať víš kde se dají utratit peníze.

Jerry | Pá 14.5.2004 10:02:30

Můžeš se taky podívat na www.jezero-vrbensky.cz

Pavel - Profil | Pá 14.5.2004 9:55:06

Sežeň si poslední (asi)Sportovní rybolov.Tam máš pravidla,obsádku a všechno ostatní.