Teleskop do letadla?

Jaké máte kdo zkušenosti s přepravou prutu na dovolenou letadlem? Podařilo se Vám bez problémů si vzít prut do kabiny?

Denny - Profil | Pá 11.5.2007 13:46:58

Pratele - pokud by se nekdo rozhodl ze poleti do USA s amikama tak vam do kabiny nevezmou ani samotnou rukojet od prutu(co kdyby jste chteli umlatit pilota),ty jsou s tou bezpecnosti uplne zblbly,me zabavili i boili z UK,takze s jasnym textem na co to je,proste blbci,ale tubus s prutama bez problemu a bez poskozeni v nakladovem prostoru.

Háček - Profil | Pá 11.5.2007 1:21:49

ČUS
Já letěl-Praha -Anglie -Tokio+něco po japonsku-a zpět a žádný problem:-)))
+další nesmysli na ryby v tažce
Fikpus-takto občes lovim kapry na Labi a no problem
ale je to jen pro pocit funguje to stejně i bez krmitka

Fipkus - Profil | St 9.5.2007 20:29:49

Hej hoši prosím vás, rychle, poraďte - potřeboval bych vědět jestli se dá lovit s boilies pod háčkem a zároveň mít na montáži krmítko. Myslím tím jestli by se krmítko dali použít mýsto olova. Jde to? To ano. Ale chytlo by se na to něco? Je to normální?

Ečko - Profil | St 9.5.2007 20:00:00

Lietam celkom pravidelne, obaly mám urobené z novodurových trubiek a cena za prepravu extra zavazadiel je okolo 15-20eu podľa spoločnosti.

Kubas1 - Profil | So 5.5.2007 10:58:02

Lusky -: musím trochu oponovat, letěli jsme do španělska a měli jsme problém vzít do kabiny navijáky , natož udioci. Bylo nám řečeno, že můžeme silonem uškrtit pilota a letušky. Jako by jsme neměli kaničky na botách. Prostě byl problém, a navijáky musely jít do zavazadlového prostoru. Jinka si myslím, že fakt záleží na koho kapneš při odbavení.

Royal Wulff - Profil | Pá 4.5.2007 15:33:43

septal:
Pred 11. septembrom som nosil dvojdielne pruty v kabine bez problemov, potom uz len 4- a 5-dielne, teraz uz len cestovne a zabalene v kufri v nakladnom priestore.

šeptal - Profil | Pá 4.5.2007 14:37:29

Jen mě vrtá hlavou, jak bezpečně převézt třeba dvoudílný devítistopák. Kufr, co by to pojal i úhlopříčně, jsem ještě neviděl. A posílat to sólo, když je mi jasný, že s tím ti zřízenci s chutí hází, to se bojím.

Velrybář - Profil | Pá 4.5.2007 13:57:00

Lusky: chci si ho vzít to kabiny, tj. dát ho do tý skříňky nad sedačkou. Ale podle toho co píšeš, tak jsem v řiti, jelikož ten teleskop je surf a složenej má délku kolem metru :(. Takže se na to asi úplně vybodnu...

Lusky - Profil | Pá 4.5.2007 11:31:15

Pánové, jelikož pracuji jako šéf útvaru ČSA, který má právě toto v kompetenci, mohu Vám dát přesnou odpověď. Tedy:
1) Cestujícího neodbavují zaměstnanci letiště, ale zaměstnanci letecké společnosti, případně handlingového agenta, kteří se řídí předpisy té společnosti na kterou zrovna odbavují. V tomto smyslu jsou z těchto postupů i náležitě školeni,
2) z otázky není jasné jestli chceš mít teleskop v kabině pro cestující nebo ti bude stačit, že teleskop bude ležet v kufru a v nákladovém prostoru letadla.
3) Pokud ho chceš do kabiny pro cestující, potom ČSA povolují na svých linkách maximálně 1ks kabinového zavazadla o max. rozměrech 56x45x25cm, ale zároveň platí, že součet všech 3 rozměrů nesmí přesáhnout 115cm a hmotnost tohoto zavazadla může být max 6kg. Tedy pokud se ti teleskop vejde do malého kabinového zavazadla, případně si koupíš prut s označením Travel concept, který svými rozměry umožňuje, že se vejde do takto malého kufříku, potom nemáš problém.
4) Výše uvedený postup platí na linkách ČSA a vzhledem k tomu, že je to pravidlo IATA (Sdružení leteckých dopravců) potom bude platit i na většinu velkých leteckých společností. Pro jistotu, ale doporučuji prostudovat před odletem tzv. PODROBNÉ PŘEPRAVNÍ PODMÍNKY té společnosti, kterou chceš letět. Musí tam být uvedena podmínka max. rozměru kabinového zavazadla.
5) Jiný problém může teoreticky nastat u tzv. bezpečnostní kontroly, která není v kompetenci letecké společnosti, ale v kompetenci bezpečnostní ochrany letiště. Existuje právní dokument, který zjednodušeně říká, že jakýkoliv předmět, který by svým charakterem mohl ohrozit bezpečnost letu, posádky a letadla nesmí být přepravován v kabině pro cestující, ale pouze v nákladovém prostoru letadla. Jinými slovy pokud narazíš na kontrolora blba, který nepochopí, že ryb. prutem pilota nezabiješ může se teoreticky stát, že budeš prut překládat do kufru, který povezeš v nákladovém prostoru.

Závěr:
Podle mých zkušeností bys, ale na 99% neměl mít s přepravou v kabině pro cestující problém. Pouze upozorňuji na skutečnost, aby tvůj prut respektoval skutečnost, že se musí vejít do kabinového zavazadla o výše uvedených rozměrech.
Takto hovoří zákon a předpisy. Jakékoliv výjimky už jsou vnímány jako nestandardní postup případně pochybení konkrétního zaměstnance.

ŠTastnou cestu

Šuli- - Profil | Pá 4.5.2007 9:20:46

čolkař:Už vidim jakse řítíš po letišti s bazukou:-))
Mě stačilo zažertovat s polišema při kontrole a říct jim že v singlech jsou snajprovky,podle pohledů jsem se už viděl držkou přimáčklej na haupně:-))

šeptal - Profil | Pá 4.5.2007 9:17:28

Mít svýho mazánka po celou dobu letu na klíně je jistě příjemný, ale asi sotva kdy se to povede. Takže bych volil nějakou skladnější variantu, narvat do pevnýho pouzdra a zabalit do kufru, či pinglu. Hajzltrubka a okolo nějaký ručníky a trička dávají slušnou záruku, že to doletí v pořádku.

medvěd - Profil | Pá 4.5.2007 9:11:51

Velrybář:Praha -Moskva-příruční zavazadlo bez problémů.Moskva- Ulanbátar,bez problémů.Pak při vnitrostátním letu v Mongolsku přeměřování a šup s ním na odbavení a do zavazadlového prostoru

čolkař - Profil | Pá 4.5.2007 9:10:37

Velrybář-není až tak důležitá velikost jako možnost zneužití jako zbraně,nejspíš kromě krátkejch kompaktních"travel"setů v origo pouzdrech neuspěješ,kup si tzv.bazuku a nech to jako zavazadlo,i když tu vždy je riziko ztráty,ale nebudeš na poslední chvíli řešit problém při odbavení.

Velrybář - Profil | Pá 4.5.2007 9:04:10

Zvlaštní věc: volal jsem nejdřív přímo na Letiště v Ruzyni (protože jsem si myslel, že ať už letím s jakokoliv leteckou společností, budou mě odbavovat zaměstnanci letište). Přepojili mě na bezpečnostní oddělení a tam mi řekli, že to zavisí na konkrétním přepravci, ale že si myslí, že do kabiny to neprojde. Tak jsem napsal do Travel Service e-mail a ty mi odpověděli, že mi nemohou říct jak to dopadne, poněvadž to závisí na konkrétní posádce konkrétního letu :o). Minulý rok jsem v letadle ČSA viděl nekolik lidí v kabině s přenosnou ledničkou jako kráva (ani se do toho boxu nahoře nevešla) a nikdo to neřešil! Tak to asi prubnu taky...

mirmen - Profil | Pá 4.5.2007 0:11:35

Na to ti odpoví dopravce na svých stránkách.
Jeden známý si musel i na vnitrostátní přepravě v Kanadě obstarat tubusy na přepravu prutů v zavazadlovém prostoru letadla.