Vyhláška Ministerstva zemědělství

Protože je teď období klidu mezi psaním do PSP a psaním do Senátu, máme trochu času na akademičtější diskusi. Tak tedy, myslíte, že je opravdu potřeba nějaká vyhláška Ministerstva zemědělství k rybářskému zákonu? Proč se neudělá rybářský řád v mezích zákona a hotovo?
Autor diskuse: Robert - , 20.11.2003 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Robert | Čt 27.11.2003 8:44:57

No jo, ale v některých případech je tedy zákon až moc konkrétní - například zákaz lovu 100 m od jezů.
Nicméně Véna S. mi to vysvětlil. Teď bude na čase přitlačit MZe aby tu novou vyhlášku udělal lépe. Máte tam někdo nějakou tlačenku?

Véna S. - Profil | Čt 27.11.2003 7:34:08

pepe: Přesně. Některá ustanovení zákonů nejsou jednoznačná. Ale vzhledem k tomu, že oficiální výklady zákonů se už dávno, hodně dávno, nevydávají, dají se některá ustanovení vykládat různě. Marně se neříká: dva právníci - tři názory.

pepe - Profil | St 26.11.2003 12:58:08

A taky jsem ještě nezažil zákon, kterej by byl napsanej tak, aby všichni věděli, co tím chtěl básník říct. A potom přicházejí na řadu prováděcí vyhlášky, ve kterých je to dopřesněno. Dále taky existují výklady zákona, protože některej paragraf je třeba tak napsanej že ani zákonodárce neví, co tím myslel. ( Řečeno všeobecně, nemluvím teď o rybářském zákonu).

Shrnuto : Žádný zákon neřeší všechno a to co řeší, tak řeší často nejednoznačně nebo neúplně.

Véna S. - Profil | Čt 20.11.2003 8:46:49

Protože v zákoně je několik odkazů na prováděcí vyhlášku, která upravuje další věci. Pokud by bylo všechno v zákoně, tak by byl mnohem tlustší a nepřehlednější. Každá změna by musela jít oním právním kolečkem. Vyhlášku vydává ministerstvo zemědělství, takže změny se dělají mnohem snáze.