Umele nastrahy na P vodach

Zajimalo by me jestli si myslite ze je mozne a spravne chytat na P revirech na ruzne verne napodobeniny jinak zakazanych nastrah, mam na mysli treba umele, vonave, ochucene a nevim jake jeste zizaly (Berkley) a podobne. Sam bych tak asi nechytal, ale podle RR je to proste umela nastraha, neni to zive takze by nemel byt zadny problem
Autor diskuse: Harry - Profil , 21.9.2003 muškaření - nástrahy, návnady

Holátko J. | Pá 26.9.2003 23:22:31

Zrovna nedávno jsem měl tu "voňavou žížalu" v ruce, nebo něco podobného. Je to takový dlouhý řetízek, ze kterého si utrhneš potřebný kousek. Vlastně to prý napodobuje hodně tučnou patentku. NENÍ TO GUMA !!! Údajně je to vyrobeno z kukuřičného lepku, takže se to ve vodě do několika dní rozpustí. Proto by se to dalo označit jako nástraha rostlinného původu :o)))
A není v RŘ napsáno, že ryby lososovité lze lovit pouze muškařením a vláčením? (Severní morava a Slezsko)

Holátko J. | Pá 26.9.2003 23:22:21

Zrovna nedávno jsem měl tu "voňavou žížalu" v ruce, nebo něco podobného. Je to takový dlouhý řetízek, ze kterého si utrhneš potřebný kousek. Vlastně to prý napodobuje hodně tučnou patentku. NENÍ TO GUMA !!! Údajně je to vyrobeno z kukuřičného lepku, takže se to ve vodě do několika dní rozpustí. Proto by se to dalo označit jako nástraha rostlinného původu :o)))
A není v RŘ napsáno, že ryby lososovité lze lovit pouze muškařením a vláčením? (Severní morava a Slezsko)

Miloš | Pá 26.9.2003 20:18:13

Dobrej nápad, právě zkouším u svěráčku navázat umělou muška á lá žížalááááá ......

Dadulka | Čt 25.9.2003 10:11:06

Kucí, jsem se z vás udělala.

Le Big Mac | Čt 25.9.2003 9:26:12

RwC> Ne, dělá to dětem na pasece i žížalou. A dělá to i tý žížale.

Royale with Cheese - Profil | Čt 25.9.2003 9:18:31

Le Big Mac > udělala si to na pasece žížalou?

Le Big Mac | St 24.9.2003 9:19:05

Taky Dáda Patrasová má ráda žížaly.

Vlada S. | St 24.9.2003 9:03:55

Bob, Otto> Pamatuju si to ještě ze školení malých rybářů a tam to vysvětlovali docela logicky tak, že vylisovat si něco z gumy (viz tehdy existující gumový koníci) to ne, ale uvázat si cokoliv. Jinak s tím, že se takováhle ustanovení některými "takyporybnými" využívají a zneužívají je mi taky známo. Odvolávám tedy první část staršího příspěvku, holt už jsem taky vykopávka co si moc pamatuje, ale druhá část stejně platí a tu šlo především.
RwCh> Ty aby sis nerejp:-)

LEVIT - Profil | Út 23.9.2003 20:39:43

Harry: Ne, kvůli omezení šancí to tam není. Zákaz lovu na nástrahy živočišného původu tkví v hltavosti pstruha. Když něco vezme a cítí, že je to k jídlu, tak to důvěřivě polkne hlouběji a než zjistí, že je tam háček, tak je většinou pozdě. Když pak zasekneš za vycházku 10 podměrečných pstroužků až někde v jícnu, kolikpak jich asi přežije s porušenými žábrami?
S umělou muškou nebo vláčecí nástrahou tohle téměř nehrozí - ryba hned pozná, že to není k jídlu a pokud není zaseknuta, tak nástrahu pouští.

Royale with Cheese - Profil | Út 23.9.2003 12:54:00

Vlada S> ještě žes to připomenul. POdle RŘ se na P totiž skutečně nesmí muškařit!!! A je to dobře, protože muškaři už vymuškařili skoro všechny ryby z pstruhovek. Hlavně, že chytání na Ohři 8P na plavačku s žížalou z gumy ti projde hladce. Stejně tak i pod Žatcem v zimě, to se na MP taky muškařit nesmí.
Závěr: Prostě kamarádka JIJALA je univerzální, všemi geronty oblíbená , ekologická a neškodná nástraha, kterou prostě zbožňujeme.

Harry - Profil | Út 23.9.2003 0:55:07

1:Umelou zizalou jsem nemyslel twistry ve tvaru zizaly, ale takove ty PowerNaturals co se trhaji na kousky.
2:Kdyz lovim na P vode ryby nelososovite (nedrave)na plavanou muzu dle RR pouzit jen rostlinnou nastrahu (nastrahu nezivocisneho puvodu), to by melo omezit, ne-li zcela vyloucit zabery pstruhu, kdyz pouziju pri plavane um. zizalu sance na chyceni pstruha se znacne zvysi (myslim) prestoze napisu lov nedravych ryb predem, pstruhy chytim a pustim, tak dojde k jejich poskozeni, vyruseni apod. Proto se mi nezda tento zpusob lovu jako spravny, jinak bych prece mohl rovnou chytat i na zivou zizalu, kdyz bych ryby poustel, ne? Proto to snad v RR je, to omezeni na rostlin. nastrahy, abych mel malou sanci na uloveni pstruha pri lovu ostatnich druhu ryb, ne?

stilet - Profil | Po 22.9.2003 18:13:43

FilipeS:
Lososovité se splávkem? Hrubé porušení RŘ - odebrání povolenky! Na revírech Úz. svazu S.Morava a Slezsko není povolen při lovu LOSOSOVITÝCH žádný pomocný nosič (kul. plovátko, dřívko a pod.)Pouze muškařská šnůra, resp. přívlač.
Osobně Berklyho twistry používám, potočák je bere stejně jako "nevoňavé", u duháka odkojeného granulemi je to jiné - dobírá je často i po prvním píchnutí, zažil jsem jeden násyp duháků, kdy ti, co zbyli po třech týdnech, byli ochotni za Berklym snad i vylézt na břeh.:-)

Bob | Po 22.9.2003 17:50:56

Vlada S.
Podlé té věty bych nemohl ani umotat mouchu , která je věrná napodobenina hmyzu - ale o to se snad většina muškařů snaží né. Leda žeby pak s tou mouchou vláčeli ???

Otto - Profil | Po 22.9.2003 13:17:45

Vlada S: ta podivná věta tam byla před mnoha lety. Někteří v roce 1980 zakonzervovaní porybní s ní operují dodnes, když chtějí někoho zbuzerovat.

Vlada S. | Po 22.9.2003 12:52:42

Nemýlím-li se, tak se někde v RŘ vyskytuje věta, že na věrné napodobeniny hmyzu, jeho vývojových stádií, ... se při muškaření chytat nesmí. Tedy na pstruhy na vláčku bez problémů, na mušku ne, na ryby ostatní vůbec, na ryby dravé jedině s vláčkou.

FIFA | Po 22.9.2003 12:43:17

Každý jsme jednou začínali. Vzpomínám, jak jsem jako malý kluk chytal pstruhy do ruky a také na žížalu. Většina z nás se propracovala k tomu svému oblíbenému způsobu rybolovu a zároveň si vytvořila svůj názor a podle něj i zaujala současný postoj k rybařině a věcem okolo ní se dějících. Mezi mojí neoblíbenější techniku patří muškaření, ale neznamená to, že bych ostatní rybolovné techniky považoval za méněcenné. Rád si zajdu zavláčet, posedět s feederem, na řeku s plavanou....A teď k těm umělým žížalám. Nepovažuji to za žádný problém. Navíc si myslím, že se ani nejedná o zvlášť účinné nástrahy. Tak jako u všech ,,umělotin" je na rybáři samotném, aby nástraze ,,vdechl život" a rybu jejím pohybem obelstil a přiměl k záběru. A tohle si žádá spoustu trpělivosti a času, než se člověk naučí, jak s danou nástrahou správně zacházet, a to nemluvím o dalších aspektech ( umět číst vodu, najít ryby, poznat jejich zvyky.....). Proto obdivuji každého, kdo umí chytat ryby, bez ohledu na rybolovnou techniku, ale v rámci platného RŘ.

Otto - Profil | Po 22.9.2003 10:03:01

Filipes a Vlk: pokud tak někdo chytá salmonidy (plavaná - um. žížala), pak téměř není co dodat. Hnus. A nemyslím, že by to obhájil. Leda že by si napsal do přehledu lov nelososovitých.

K&R - Profil | Po 22.9.2003 9:59:04

růžovej bobeš je zákeřnější než sto Berkley červíků

V_L_K | Po 22.9.2003 9:52:10

Sám jsem tuto nástrahu zkoušel i P(jedenkrát) klasickým způsopem na přívlač bez splávku a jako velký zázrak se mi to nezdálo.Myslím si, že chytámí se splávkem není zcela v pořádku, z etického hlediska, ale nejsem si jist zda to ryb.řád zakazuje.Toť muj názor

FilipeS - Profil | Po 22.9.2003 9:42:54

Otto: souhlasím. Znám, ale chlapa, který na umělou žížalu chytá se splávkem potočáky na "mém potoce" a to se mi drobátko zajídá. Obvzláště když slovo "umělá" dodal až poté, co jsem mu řekl, že na žížalu nesmí.

jeníček - Profil | Po 22.9.2003 9:21:43

pardon, teď sem si to pro forma přečet eště jednou a: Vyskytují-li se ve vodách pstruhových škodlivé druhy ryb, může být jejich lov udicí prováděn způsoby a nástrahami povolenými k lovu ryb lososovitých nebo i ryb nedravých - takže to níž beru zpět - nebo mam zase vo čem přemejšlet..

jeníček - Profil | Po 22.9.2003 9:11:19

Koukal sem se na RŘ a zdá se mi, že na pstruhovkách: obecně lze "mouchovat", přívlač, nebo nástrahy výhradně rostlinnýho původu (což myslim eliminuje i alternativu sejra na parmy..Takže myslim, že umělá žíža se může leda vláčet

brach - Profil | Po 22.9.2003 9:02:46

Samozřejmě, že můžeš chytat na uměliny - je otázkou, co chytíš.

Otto - Profil | Po 22.9.2003 8:58:08

FilipeS: za neeticke to nepovazuju, pokud jde o PRIVLAC. Sam na tyhle nastrahy chytam minimalne. Uspesnost na lososovite nic moc. Spis NIC. Vezme to ale okoun ci tloust.

FilipeS - Profil | Po 22.9.2003 8:34:00

Možné to samozřejmě je, ale jestli je to správné, to si musí srovnat každý sám. Já to nepoužívám a ani nevím jaká je na tyto nástrahy úspěšnost.