Jaký spacák

Mám problém s výběren vhodného typu na rybařinu. Běžné modely nabízené ve sportovních potřebách mi nevyhovují . Bud je v nich zima v jarních a podzimních plískanicích , nebo jsou příliš úzké.

Poraďte mi vhodný typ ,cenu případně zda to někdo šije na zakázku. Děkuji
Autor diskuse: Mirek Saf. - , 21.9.2003 kaprařina - náčiní, doplňky

Mário | Pá 26.9.2003 12:56:41

Ono na druhej strane je to dost brutal ak si boty nezujem ani ked spím :o)

boyscout - Profil | Čt 25.9.2003 20:43:50

Já mám Coleman - poplar a nemám problém. Je velký, prostorný, otočíš se v tom a když je moc kosa tak to nahoře pořádně stáhneš a je to pomalu jako mumie. Už sem v tom spal při 0 a naprostá pohodička. Přemýšlím, že si ještě obstarám goretexový návlek US-army a pak už ani nebudu příliš se muset ohlížet za deště na to, jestli mi z přístřešku netrčí kousek spacáku :-))

rapalla - Profil | Čt 25.9.2003 18:54:39

Mário - nechaj se ušít spacáky, kde spodní vnitřní část je pogumovaná a tudíž snadno omyvatelná. Pak se špinavýma botama není problém.

Mirek S | Čt 25.9.2003 13:44:11

Mário: To asi já, mám dekový a jen se do něj zabalím, boty jsou venku. Je to pro chytání na pípáky a příposlech do stanu, abych pak neskákal k prutům se spacákam na nohou.

Mário | Čt 25.9.2003 11:53:04

Niekto tu už písal že do spacáku lezie i s botama. Trochu ma to zaskočilo ja sa vždy vyzujem :o). Ako to riešite vy? Ved ten spacák musí za chvílu vyzerat hrozne (blato, špina, voda ...).

allfa | St 24.9.2003 14:57:05

Jo a taky ti ušijou rozměr podle přání.

allfa | St 24.9.2003 14:54:56

Pěkný spacáky pro různé použití dělá firma Prima - www.primaspacaky.cz . Univerzální spacák na všechny období neexistuje, ale dá se to řešit tak, že si koupíš jeden lehký - na léto a jeden lepší (a větší) - na jaro a podzim, no a v zimě vlezeš do obou.

Mirek Saf. | St 24.9.2003 9:54:14

IVo : je nějaký kontakt na toho Flídra a na kolik ten spacák vyjde.

Petr B | Út 23.9.2003 21:41:16

Již třetím rokem mám spacák od R.Hutchinsona DEEP SLEEP do -10 a jsem s ním nadmíru spokojen.Je široký,s krytými kovovými zipy po obou stranách a úchyty k lehátku.Jedinná nevýhoda je poměrně veliká pořizovací cena cca 3.500,-.

Ája - Profil | Út 23.9.2003 12:34:49

Mirek> Je to mumie, ale se zipem po straně až dolů. Dělá se v provedení P/L a dá se sepnout s jiným. Šířku nahoře ti z hlavy nepovím, ale 100kg chlap se do toho spacáku vejde :o)) Je to podobný typ jako třeba Condor VIII, ale připadá mi líp provedený (Condora má švagr). Se zipem zatím problémy nemám a to ten spacák relativně dost používám.
(www.spacaky.cz/spacaky_typy1.htm, www.hannah.cz)

Mirek Saf. | Út 23.9.2003 12:05:21

Ajo : je ten Hannah mumie a jak je nahore siroky ? Co zisp jak se otevira - nezadrhava se ?

Ája - Profil | Út 23.9.2003 9:46:10

Já jsem odložila svůj péřák po 15 letech používání a pořídila třísezonní spacák od fy Hannah (Bivak do -17°C, cena 2.000,-) a můžu jen doporučit. V březnu při -12°C v něm bylo jak v bavlnce a ani jsem nemusela být moc oblečená :o)) Pro výběr spacáku jsou podstatné ty teploty jak píše Mário. Nejuniverzálnější spacáky (třísezónní - jaro až podzim) mají většinou rozmezí extrémních teplot nejširší (Bivak třeba +17/-17, komfort -5).

Šuli | Út 23.9.2003 9:32:48

Já jsem si před třemi lety koupil Kolemana,je do mínus 25 a je v něm pohodička.V zimě v létě,pořád drží krásnou teplotu.Navíc prodávaj provedení pravá levá strana,takže se daj spojit v celek a to oceníš především v chladných nocích s přítelkyní(-:Cena byla něco okolo 3000Kč,ale vyplatí se to

brach - Profil | Po 22.9.2003 15:56:22

Vozím sebou spacák, který jsem zdědil po někom z rodiny, není špatnej, ale vozím s sebou ještě nafukovací lehátko (Jirko D.), protože moje záda si přímo vynucujou...

Mário | Po 22.9.2003 15:31:48

oprava - ospravedlnujem sa :o(

Tak ako píše siro , na spacáku bývajú udávané aspon dve teploty extrém, komfort
extrém - je teplota pri ktorej ked budeš spať v spacáku tak nezmrzneš ale kosa ti bude riadna
komfort - je teplota na akú máš v pláne ten spacák používať
z toho vyplíva že univerzál nekúpiš , ale podotýkam v spacáku by sa malo spať len v spodnom prádle - čo na rybách neni vždy možné.

Ja som chcel kúpit neaký nový ale starého mi bolo lúto (citový vzťah už som mnou čosi zažil a nielen so mnou :o) ) ja to riešim jednoducho moj starý dobrý spacák som si zateplil tak že som do neho všil starú deku je supr teplý až na to že je ťažší (auto odveze) má to výhodu že nový môže byť akokolvek hrubý (nadýchaný) kde si nan lahnes tak splasne a odspodu už až tak teplý není potom třeba karimatku i na lehátku Tu aspon ležím na deke co je trochu teplejší. To že je v lete moc teplý riešim tak že som ním iba prikrytý - lepšie sa potom z neho vyskakuje k prutu. Chcem naň ešte našit špeciálny polopriepustný šušťák vlhko z neho ide von a nie dnu - samozrejme pršať nanho nemusí. Kamarát ten šušťák má a vraví že je v nom aj teplejšie (menej vlhkosti).

Mário | Po 22.9.2003 15:25:19

Tak ako píše siro , na spacáku bývajú udávané aspon dve teploty extrém, komfort
extrém - je teplota pri ktorej ked budeš spa v spacáku tak nezmrzneš ale kosa ti bude riadna
komfort - je teplota na akú mᚠv pláne ten spacák používa
z toho vyplíva že univerzál nekúpiš , ale podotýkam v spacáku by sa malo spa len v spodnom prádle – čo na rybách neni vždy možné.

Ja som chcel kúpit neaký nový ale starého mi bolo lúto (citový vzah už som mnou čosi zažil a nielen so mnou :o) ) ja to riešim jednoducho moj starý dobrý spacák som si zateplil tak že som do neho všil starú deku je supr teplý až na to že je ažší (auto odveze) má to výhodu že nový môže by akokolvek hrubý (nadýchaný) kde si nan lahnes tak splasne a odspodu už až tak teplý není potom třeba karimatku i na lehátku Tu aspon ležím na deke co je trochu teplejší. To že je v lete moc teplý riešim tak že som ním iba prikrytý – lepšie sa potom z neho vyskakuje k prutu. Chcem naň ešte našit špeciálny polopriepustný šušák vlhko z neho ide von a nie dnu – samozrejme prša nanho nemusí. Kamarát ten šušák má a vraví že je v nom aj teplejšie (menej vlhkosti).

Mišák - Profil | Po 22.9.2003 11:15:47

Pokud se jedná o spacák na ryby, tak používám spacák německé armády, u nás je někdy k dostání v Excaliburu, pro střelce. Má to nesporné výhody. Spodní část spacáku je rozšířena, protože při střelbě v leže je potřeba roztáhnout nohy, v horní části jsou rukávy pro pohodlné uchopení zbraně (prutu :-) ). Za příplatek 300,- Kč. Jsem dokoupil nepromokavý futrál. Běžný déšť na naše podmínky není problém. Jelikož aktivně střílím, i v zimě, tak z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že není problém ani s pobytem na sněhu. Na noční lovy už jiný spacák nechci.

brach - Profil | Po 22.9.2003 7:57:32

Kupte si trabku s bufíkem a budete mít vystaráno - cena cca 15 tisíc.

siro | Po 22.9.2003 7:20:01

Mirek:Mam polomumii od Condora.Je z thinzulinu do -20°C.Před 2mi lety stál asi 3400kč.Teď je určitě levnější.Má vnitřní a vnější lemy.
Jezdim s nim i v zimě a pohodička,teplíčko.
Jen je třeba dávat pozor aby ti nezmokl a ty jsi ho pak nenechal dlouho zmuchlanej.Slehne a bude ti v něm klandra.V létě v něm ale chcípneš.Univerzál neexistuje.
Je potřeba dobře vybírat,některé firmy píší do -20,ale znamená to že do -20zachovává životní funkce.V praxi to znamená že je kolem nuly a ty mrzneš.

ivo - Profil | Po 22.9.2003 6:54:21

Mám spacák od spacá od Josefa FLídra z Tatců a jsem sním nadmíru spokojen, je prostorný, zipy sklopou má z obou stran a dobře se rozepínají. Kvalitou a materiálem se vyrovná spacákům od Hutchinsona, ale za jiné peníze, Je dlouhý a prostorný.

vladys | Ne 21.9.2003 22:30:51

Vlastnim 6 rocny spacak Treksport typ Arctic, mumia z dutych vlakien /cena 1600 Sk/. Prezil som uz s nim takmer vsetky vycinania pocasia, od +32 v noci v Malajzii /spaval som na nom/ az po -14 v Madarsku /spal som v nom kompletne oblecený/. V sucasnosti si akurat idem kupit novy, nakolko uz je moj stary spacak uz na chrbte prelezany a napriek tomu, ze spavam na ryb. lehatku, zacina mi byt od zeme chladno. Tiez som stal pred rozhodnutim, ktory typ si kupit. S najvacsou pravdepodobnostou si kupim spacak od fy. Coleman, typ Poplar Amazon /1900 Kc/ dekovity,siroky 90cm. Najvacsim problemom bolo aj pre mna zvolit typ spacaku, teda ci ma byt lahko rozopinaci, aby sa dalo pohotovo reagovat na zaber /rychlorozopinaci zips,dekovity-obdlznikovy typ, alebo rychle vyvlecenie nie je potrebne a potom zvolit typ mumia, ktory je samozrejme kompaktnejsi a teplejsi. Volim dekac, lebo som si svoje uz s mumiou prezil a o par ryb som prisiel, ked som skackal so zaseknutym zipsom k udiciam....
Aj ked nie je povrch vodeodolny (spavam v pristresku) a nie je tak teply.

Jirka D. - Profil | Ne 21.9.2003 20:18:11

Spacák používám celoročně a řeším to tak, že při extrémních vedrech spím jen na něm až třeba k ránu si lehce přikryju záda / mám je nemocný/. Používám ho jak v bivaku bez podl. při krátkých výpravách nebo ve stanu s podlážkou při delších. Vždy ale ležím na lehátku, na zemi jsem to zkoušel ale právě kvůli zádům se mi blbě startuje při záběru. Letos v březnu mi pan Vápeník propůjčil kvůli testování´nový spacák z materiálu jako je goretex ale za tři dny jsem ho musel vrátit, bylo mi v něm hrozný vedro a vadilo mi šustění látky. Ze spacáku co mám, startuji jak raketa, nahoře ho chytím za dva konce a zip se rozepne jako mandle. Nepoužívám suchý zip který je právě nahoře a zajišťuje aby se sám nerozepínal.Jedinou jeho nevýhodu vidím ve větším objemu,ale mám velké auto. Dřív jsem v létě spal jen tak pod širákem nebo později jen s lehkým malým spacákem a jsem přesvědčen, že můj zdravotní stav je takový jaký je právě kvůli tomu. Jestli si můžu dovolit poradit, tak to nikdo nepodceňujte, v mládí je všechno jinak, následky jsou znát až po létech.

mirmen - Profil | Ne 21.9.2003 19:37:21

Mirek Saf.
U spacáku je to podobně jako u prutu. Neexistuje univerzální na všechno. Pod čirou oblohou či přístřeškem jen z plachty nahoře je potřeba brát v úvahu, co pod spacák dáváš ( celta, deka, karimatka, matrace - aby se zespoda nezahumusil)a zda ho budeš přikrývat třebas lajntuchem ( ráno padá rosenka, při vícedenním pobytu je třeba sušit).
Na drsnější podmínky beru péřák US army - mumie ( 1949 r.v.) z bazaru za 3 kila, není tam husí, ale nějaké kachní či jaké peří. Místo vložky dávám do spacáku kapnu. Je-li přijatelně, spím na adama, jinak jegory a bavlněný nátělník.
Je-li nutno spát ve stanu ( cca 20 let stará horolezecká Gemma, dvouplášťový stan s konstrukcí do větru) tak postačí v létě letní spacák z mikrovlákna - za pár šupů.
Mumie je pohoda, ale nasoukat a vysoukat se chvíli trvá, takže záleží, jak chytáš. A navíc večer je třebas +5+10 ve stanu, takže v mumii je teplo i v trenkách, v noci pokles třebas o 10-12°, ráno začíná být znát chládek. Zalezeš-li večer oblečenej, tak se "uvaříš".
To, co psal Jirka D., by stálo za úvahu prozkoumat.

Podotázka: Jirka D. upřesni to, Za jakých podmínek ten spacák používáš? Pod širák, do bivaku či do stanu s podlážkou? V jakém roč.období? Díky.

Mirek S | Ne 21.9.2003 15:22:54

Já bych to hlavně rozdělil podle toho, jestli se chce spát při chytání (kaprařina z bivaku :-)), noční lov,.. ), pak je potřeba dekový, radši tenčí( stejně se spí v oblečení, tak do 5 st.C.) . Pro přespání bez nutnosti vstávat k prutům za nižší teplpoty (pod 10 st.C. je zase dobrá mumie úplně bez zipu, jen šňůrka nahoře. Materiál buď peří nebo mikrovlákno, pro spaní u prutů radši mikrovlákno, nevadí mu tolik voda a nechá se snad i prát. Mám odzkoušené oboje - dekáč z Globusu asi za 800 z mikrovlákna cca 1,5 - 2 cm silný a péřák, mumii za asi 2500s teplými švy, cca 5 cm silný . U prutů spím pod dekáčem oblečený a v botech, lehko se pak vstává k záběru. Mumii mám na čundry, na podzim stačí tenké tepláky a tričko.
K otázce, mumii mám od nějaké firmy v Praze. Jsou někde na nábřeží, blíže http://www.tulak.cz/arctic/sp.php .

Jirka D. - Profil | Ne 21.9.2003 12:12:49

Ve sport. potřebách bych se nedíval , spíš v rybářských prodejnách. Myslím, že super jsou u Vápeníka v Pardubicích a Flídra v Pečkách. Já mám ten první už asi tři nebo čtyři roky je metr široký a byl jsem v super teple i při -8.

Pan Slamáček | Ne 21.9.2003 12:06:54

ladys to napsal dobre. spacak musi byt uzky pro udzeni tepla. dokonce ty nejteplejsi maji uvnitr jeste stahovaci pasky. musis se smirit s tim ze spat ve spacaku neni jako spani doma pod perinou. ja mam kombinaci peri a vlakna a naprosta spokojenost. mam jej od salewy. pri koupi se zamer na cervene pole vyobrazeni. to znamena ze pokud ti budou psat ze spacak je do -10 tak to v podstate znamena ze zima ti v nem nebude pri 0. obrazek pak vypada tak ze cim blize k -10 tim tmavsi modra barva a naopak cervena barva (oznacujici teplo) ti udava idealni teplotu pro pouziti. snad jsem to vysvetlil dost jasne

Ladys' | Ne 21.9.2003 7:17:00

Ber to tak že pořádnej spacák aby v něm člověk nemrzl pod dva tisíce nepořídíš.Taky pokud jde o spacák na chladnější období podzim zima počítej s tim že by měl byt úzkej kvůli udržení tepla ,taky zip by měl být nanejvíš od polovičky nejlépe vůbec tzv.mumie.Mam vlastní zkušenost spacák duté vlakno 1500 kč volnější. Zip od shora dolů do -5 stupnů a zima jak v morně i pri pěti nad nulou!!!!A nebo cena 3700 do -15 vlakno Thinzulait či jak se to píše bez zipu a teplíčko.Rozhodně bych nešetřil a šel do nějaké specialky na hory .Vysokou cenu vynahradí spokojené ráno.Myslím že docela spokojenost je z českou firmou Condor.Ale možná tu bude někdo konkrétnější.