Lov s feederem

O feederové chytání tu bylo napsáno už poměrně hodně. Zatím jsem na děličku nechytal,je trochu pracnější příprava a tak by mne zajímaly praktické zkušenosti jestli sestavujete montáž u vody, nebo si ji přinesete s kusem kmenu a navážete přes obratlík, nebo přímo pružný uzlem? Cyhtáte někdy feedrem a zároveň klasickou položenou? Jak pak postavit pruty? Dík za rady.
Autor diskuse: Brona - , 6.9.2003 feeder - techniky lovu

yess | St 15.10.2003 20:13:54

mirmen: jasný, myslím že s posezem je to bez problémů. Prut mám jen na přední vidličce na "obráceném ramínku" a rukojeť většinou na pravém koleně s rukou na prutu. Když to bere míň, anebo když se chci chvíli kochat čtením vody, tak mám rukojeť na vidličce hned těsně vedle sedačky. Taskže nevidím problém zapíchnout terčík před špičku v úhlu pohledu...

mirmen - Profil | Út 14.10.2003 21:33:30

yess: ta zkouška je fantasticky jednoduchá: na vidlici doma, den před lovem, zkusíš napíchnout něco cca 30 x 20 cm. Jakmile máš proti špici fídru pozadí, tak víš, o čem je i velice jemný záběr. Akorát přemejšlej. Protože musíš hledat jinej posez. Kvůli úhlu. Ale věř mi, ono se Ti to bohatě vrátí!!! :-)

yess | Út 14.10.2003 19:14:57

Brona: komplet rozdělávám a převážím v plátěném obalu, který ještě pro jistotu dávám do plastikového průhledného obalu od mapy, který je na konci šrubovací - což je super. Do futrálu od mapy se vejdou tak akorát i dva pruty...

mirmen: Tychler při předváděčce terčík doporučoval, měl ho s sebou, ale jen v báglu. Dnes jsem byl úplně slepý od sluníčka na vodě i přesto že jsem měl polarizačky. Nakonec jsem si dal na další vidličku kus hadru a bylo to lepší. Tychler taky doporučoval při nočním lovu umístit na přední vidličku bodovku, nebo čelovku a přes špičku nasvítit terčík. Pak se sleduje jen pohybující se stín. /teda pokud nemáš chemickou tyčinku na špičce/ Asi terčík vyzkouším...

mirmen - Profil | Út 9.9.2003 7:54:00

medeo: většinou ano, v podstatě zdrav.důvody - šetřím zbylé oko.
Výhody terčíku:
-nemusím mít prut proti obloze, zakloněnou hlavu
-nemusím se dívat proti lesknoucí se hladině
-záběry rozpoznám dřív, sebemenší zachvění, list,dotyk ryby je proti terčíku vidět lépe
-fouká-li vítr proti či mírně zešikma, terčík zmírní kmity špičky ( záleží na postavení prutu, umístění vidliček aj.)
nevýhody:
- terčík musí být cca 10 cm před špicí, souvislost s možností terč umístit( vzdálenost posezu od vody, výška břehu atd.)
Udělal jsem si podle kamaráda terčík ze zeleného plátna na rolety, rozměry 40 x 30 cm, navlékám ho na dva dráty. Větší rozměr právě, že slouží i jako zástěna při větru do urč.síly.
Brona:
rozdělávám. Mám jistotu, že při další návštěvě budou všechny uzly vcajku, znova navážu až u vody.Špici do toulce, prut v hadru ještě do pásu z karimatky, dvě gumičky, do futrálu.

lax - Profil | Út 9.9.2003 7:38:56

Feeder i match vždy rozdělávám. Vozím je v pouzdrech z novodurové trubky a navijáky v pevné plastové krabičce vyložené polyuretanem. Stojí to pár Kč a je to jistota. Před špičku si občas zapíchnu třeba nějaký klacík, ale vždy dost daleko, abych nezlomil špičku.

siro | Út 9.9.2003 7:35:20

Medeo:taky uvažuješ o terčíku?

Mimochodem brzdu povolovat nemusíš,takovej sebevrah kterej by to vzal tobe ve vodě nééni;o)))
Musíš se hódně učit.Každej dobrej rybář ví,že ryby nejvíc berou když:močíš,smrkáš,čumíš někam jinam nebo si zapaluješ cigáro.

jeníček - Profil | Po 8.9.2003 16:09:37

medeo: terčík ne, ale pokud mam pocit, že na špic špatně vidim, dam před prut vidličku od druhýho prutu, kterej vždy zabalim, když mi při feedrování dojde, že prostě nestíham, a na vidličku napíchnu třeba papírovej kapesník nebo něco podobnýho a hezkýho

Medeo - Profil | Po 8.9.2003 15:48:28

Vždycky když povoluji na druhém prutě brzdu tak si vzpomenu jak jsem se pred x lety koupal v říjnu v rybníce, protože jsem sel mocit a nepovolil jsem si dostatečně brzdu. Takže brzdu POVOLOVAT dostatečně. Mimochodem používáte nekdo terčík před prut??

Osprey - Profil | Po 8.9.2003 14:56:33

Navazuji vždycky znovu.
Pokud druhý prut, tak obvykle na cit anebo vlasovou montáž a povolenou brzdu, případně na mrtvou rybku.
Když ale jdu na bílou rybu a bere to, je s jedním feederem práce dost.

Zbynek - Profil | Po 8.9.2003 14:54:25

Dva feedrove pruty vozim v klasickem dvoukomorovem nepromokavem pouzdre o Kinetic 140 cm, aby jim nebylo smutno prihodim k nim do futralu treba i destnik, bolognesku a 2 teleskopy, no uvedenou kombinaci jsem vezl vlasne jen jednou ale vypadalo to v pohode. Navijaky ale nesundavam, nekolikrat jsem se pokousel slozit to cele i s krmitky a navazci, ale pokazde jsem rezignoval. Z posledního lovu jsem utikal pred bourkou tak jsem to zkusil nejak smotat a jeste jsem se nedival jak to dopadlo. Feedry stahuju do pouzdra jenom 2ma gumickama.
Ad. postaveni prutu: pokud je proud prilis silny nebo jsou vhodne svetelne podminky stavim pruty k nebi 70 stupnu (k zemi). Pri silnem vetru nebo kdyz se mi nechce cumet na oblohu davam pruty horizontalne nebo tak 15-30st. Mam oba feedry stejne dlouhe (360) tak to resim tak (hlavne pri horizont. poloze), ze jeden prut davam blize k sobe a vyse a druhy dal a nize. Proste kdyz jdou silony vedle sebe, aby jsem mohl beze strachu sekat a vlasce se pri zaseku nedotkly. Pokud cekam hodne zaberu jeden prut davam bez krmitka, nebo s krmitke hazu dale od prokrmneho mista (tak asi 8-15m).

Many - Profil | Po 8.9.2003 10:53:08

většinou stejně jako siro.Ne všude je prostor idealní,tak se inprovizuje.často je málo prostoru pro správný zásek bez poškození feederu.Přesto že je to na nervy,tak taková místa rád vyhledávám.Druhý prut se snažím nahodit vždy,jen nástrahu volím jako většina rozdílnou .

strejka - Profil | Po 8.9.2003 10:09:53

taky vzdy rozebiram a navazuji az u vody, cas nez se ke krmeni sjedou ryby je tak akorat, light kaprovou delicku mam s rousnici nebo necim selektivnim na vetsi ryby tesne nalevo a feedr pod uhlem 0 - 60 stupnu napravo, hrcak je slyset, tak se v klidu muzu venovat feedru, montaz mam nejradeji prubeznou s cca 30 cm o dva stupne slabsim navazcem

Medeo - Profil | Po 8.9.2003 9:43:39

Feeder klasicky do boku a druhý prut(když na nej chytám) tak pod telo. Zasadne chytam na nastrahu která selektuje kapry. Dá se to v pohode pohlídat. Hrčák stejne clovek slysí.........takže dle meho může mít človek i prut za zády. Chytám na vode s min. vázek takže navazuji přímo na kmen. Žádné složitosti. Feeder vozím k vode vždy rozebrany a skládám ho. Stejně je to otázka peti minut.

Brona | Po 8.9.2003 9:05:12

Tak nějak intuitivně jsem se dostal k postavení průtů jak radí siro. Dá se to uhlídat. Dáváte 2 návazce nebo jeden, průběžně nebo koncovou? U koncové by mne zajímalo spolehlivé navázání ke kmeni. Dělám dvojitý uzel s provlíknutím izolačky, ale nevím jak moc se tomu dá věřit.

zubáč | Po 8.9.2003 7:30:06

Dtto doskok, pokud chytám na 2 pruty volím buď 2 feeder s jinou nástrahou ( 1. má 3,90 m, 2. má 3,30 m, takže se dají pěkně postavit, aby navzájem nepřekáželi, nebo použiji jiný prut - povolená brzda a el. signalizátor, většinou při pruměrné a vysoké aktivitě ryb chytám jen na jeden.

Jura Č. - Profil | Po 8.9.2003 7:00:07

Pruty nosím taky navázaný jako Doskok a sundávám krmítko(nebo angličák) a mám na nich po celé délce tu izolaci na trubky co píše rapala a mám futrál dvoukomorový 160 cm a zatím pohoda.

doskok | Ne 7.9.2003 19:48:01

Já v pohodě do pouzdra of fy Hodonský dávám dva feedry i s navijáky a montážemi (jen sundávám krmítka z karabinky). Pouzdro 135 cm, delší feedr medium 3,60, light 3,40, takže navijáky dám nad sebe a upevním kryt, který je bez problému zakryje. Na dva chytám ale jen, když je málo záběrů, popř. na jeden dám tvrdší kuku - maďarskou. Dá se to uhlídat. Ale třeba dnes dopoledne jsem chytal jen na jeden, 15 kapříků během 2 hodin, to bych se zbláznil a uštval.

Ladys' | Ne 7.9.2003 10:49:06

Radošek:Já vždy k vodě div nepřiběhnu a tak to provlékání oček je docela dobrá sklidňovačka,funguje mi to bezvadně :-)

rapalla - Profil | So 6.9.2003 22:14:59

Protože jsem línej a minulej týden byl -1 a to už ruce zebou, skládám feedr do klasickýho futrálu na pruty. Protože už se mi povedlo ulomit koncový očko, navlékám na složenej prut cca 40 cm mirolenu, nebo jak se tomu říká. Požívá se na izolaci vodovodních trubek. Nejmenší očka na špičce jsou dostatečně chráněná.

cejnek | So 6.9.2003 19:00:36

Feeder nosím v originál plátěném obalu a vyrobil jsem si tvrdý futrál.Stačí kus vodovodní trubky advě zaslepovací zátky,pak pár samolep a je to.Rozkládám a navazuji na místě,z domova mám akorát návazce v zásobníku.Druhý prut odbrzdím a 400metrů vlasce mi ještě nikdy žádná ryba nevymotala,takže je dost času vytáhnout feeder.
Pruty stavím každý na opačnou stranu.

siro | So 6.9.2003 11:46:20

Komplet rozkládam.
Druhý prut na těžko tam mrsknu hned na začátku a pak v klidu navazuji.
Po nakrmení stejně trvá aspon 1/2h. než ryba najede takže žádnej spěch.
Navazuji rovnou na kmen.Jen ve vázkovém místě dávam forpas o dva stupně slabší.
Karabinku používam jen k uchycení olůvka.
Jestli jsi pravák,dej si feeder na pravo a bobkárnu mezi nohy.Tam myslim neni co řešit.
Povol brzdu a věnuj se feederu.
Feeder nosim v orig. obalu od byronu(co jsem k němu dostal).Má tu výhodu že je pogumovaný(na rozdíl od platěných),a v případě deště mi nenavlhne a posléze nepuchří lak na prutě.

Raďošek - Profil | So 6.9.2003 10:30:27

Feeder nosím složený v plátěném pouzdře - je to sice na palici provlékat pokaždé vlasec miniočky, ale je to asi lepší, než nosit špičku mimo tubus. Pak navléknu krmítko, korálek a navážu návazac (obratlík+pletenka+háček), kterých mám několik v zásobě. Když ještě chytám na druhý prut (ale to je málokdy), tak si feeder dám na pravou stranu a za zádama nechám klasiku. Na ni dávám něco spíš pro kapry než pro bílou rybu a čekám na hrčák.

Jurau | So 6.9.2003 10:04:44

Chytám na dva pickery: jsou pod sebou (spodní mám o 30cm delší),takže špičky působí jako terčík (porovnání ohybu).Problém je v tom, že ty potvory zabírají většinou současně.

JFK - Profil | So 6.9.2003 7:38:07

Mám picker, a taky by mě zajímalo jak tyto dvě věci řeší ostatní.

Zatím přepravuji prut v látkovém obalu který jsem dostal při koupi, a ještě v obyč. pouzdru na smont. pruty s ostatníma prutama. Ale chci si koupit ten tubus od Hodonskýho nebo LEJKRa. Přepravuji tedy rozložený, bez navijáku a navazuji až u vody. Ale je problém, pokud jedu hned od rána, tak není moc na to navazování. Hlavně to provlíkání vlasce těmi maličkými očky. A v zimně bude ještě hůř:-) Pak už používám návazce, takže je to rychlejší.

Pokud chytám na druhý prut na klasickou položenou, tak tam dávám něco většího, selektivního, překlopím naviják a vlsec chytnu podpruťákem s rolničkou abych na to nemusel furt koutat/ nesnáším pípáky/. Při záběru se policajt vysmekne, zazvoní mi a ryba může odvíjet. Problém je pokud na feeder zrovna zdolávám, to pak nevím kam dřív skočit. S postavením prutu na položenou si nedělám starosti, většinou ho dávám tak "aby se mi neplet". Ale většinou chytám jen na jeden.