Lov stik na pevny splavek

Pri lovu stik se mi porad zamotava nastrazni rybicka do silonu. Rad bych vedel jak dosahnout toho aby se rybka nezamotavala.Dekuji.
Autor diskuse: Vase jmeno zde Dan - , 2.8.2003 dravci - techniky lovu

sejček | Út 12.8.2003 22:41:57

Dan: souhlas s Mirmenem, lepší používat klouzák.

Mirmen | Út 5.8.2003 5:46:11

K předchozímu : samozřejmě zátěž dle velikosti splávku a rybky.

Mirmen | Po 4.8.2003 22:32:18

Osvědčené:na kmen zarážka, korálek, klouzavý splávek, případně opět korálek a zarážka, obratlík, návazec ( např.kevlar ), jednoháček.
Splávek z balzy, středem vlepena plastová trubička o vnitřním průměru cca 1,5 - 2,5 mm ).
Dobře se nahazuje, téměř nikdy nemotá, dobře zdolává i ve stulících. Osvědčili se i kapkovité splávky, které mají vlepený obratlík na spodní části.

MacOS | Po 4.8.2003 14:13:42

co jsem viděl, tak plotice to zamotá spíš pod splávkem než s kmenem, většina silonů taky dobře plave, ale 15 cm plotice utáhne i pěkně velký olovo a obtočí to kolem něj.
brach: nemáš náhodou nákres? nikdy jsem takhle nechytal, ale zajímalo by mě jak to vypadá. nepochopil jsem to jednoznačně. můžeš samozřejmě i na mail.

boyscout - Profil | Po 4.8.2003 13:12:02

Prostě namaž vlasec od splávku k prutu silikonem a bude krásně plavat a rybka se ti do něj nezamotá. Nebo používej plovoucí pletenku například Fire line, (ten plave sám o sobě).

Luigin - Profil | Po 4.8.2003 6:31:30

Tak jak to píše Ychtyl-hrouzek nebo okoun a máš klid.

brach - Profil | Po 4.8.2003 6:23:12

Na rybičky jsem přestal chytat, přešel jsem na vláčenou, zpět se zřejmě vrátím, až budu nemobilní. Konduktérky nezabrání zamotání, naopak - po zamotání je ze sestavy ještě větší čihošť. Pravdou je, že každá nástražní rybička se chová jinak, jedná zamotá hodně brzy (plotice), druhá se snaží spíše táhnout jedním směrem (stříbrňák).
Nechceš-li motat vůbec, použij bojku jako na sumce, samozřejmě v daleko jemnějším provedení.
Sestava od prutu: ukotvovací kámen na slabé niti (po záběru zůstává ztracen na dně), zarážka, dvousplávková bojka, (mezi splávky alespoň metr), zarážka, od této zarážky po nástražní rybku délka sestavy nejvýše 90 cm. Má to své výhody i nevýhody (hlavní nevýhoda je počáteční nekontakt s dravcem po záběru). Jenže my, kteří chytáme jen velké ryby, víme, že nemusíme po záběru čekat na zásek (vykouření cigarety-zásek, jízda-zastávká-opět jízda -zásek), neboť sekáme pár sekund po záběru. A buď tam je malý dravec, chycený za kraj, anebo velký dravec, chycený už téměř v jícnu. Samosebou - vyjímka potvrzuje pravidlo, na vlastní oči jsem viděl, jak si štika hraje s nastraženou rybkou podobně jako kočka s myší.

Ychtyl | Ne 3.8.2003 15:12:02

No ty splávečky se jmenují konduktérky a je to docela dobrý, ale neubránil jsem se dojmu, že rybu poplaší. Podle mně je proti zamotání nejlepší použití rybky, která není hladinová a snaží se dostat ke dnu. Udici mi zamotá většinou plotice, ale nikdy ne hrouzek, nebo karásek, takže chytejte na dobrý rybičky. Kdo tam dá plotici,tak bude rozmotávat......

Šlehy | So 2.8.2003 14:19:47

Viděl jsem u jednoho kolegy zajímavou sestavu proti motání.Popíšu to směrem od háčku.Háček-lanko(tak 30-40cm)-obratlík-olůvko(takové aby vyvážilo velký splávek)-velký splávek- a tak po 30cm na vlasci upevněno pět malých korkových splávečků(tvar a velikost jako šípek).Ty malý splávečky zamezí potopení vlasce mezi kačenou a prutem a tak se do toho rybka nezamotá.

Laďa | So 2.8.2003 0:12:42

Dle mé zkušenosti musíš dát větší olůvko a tím i větší splávek. Přesto motání zcela nevyloučíš. Dalším řešením je bojka, ale doporučuje se závěs asi do 2/3 delky bojky, což při max. povolené délce 150 cm je nějakých 120 cm, ale to nemám vyzkoušené - viz má otázka cca dva dny zpět.