Ryby v pražské Vltavě

Jak to vypadá s rybami ve Vltavě na území města Prahy? Zlepšilo se zarybnění a druhová osádka ryb za poslední roky? Máte zkušenosti s lovem?
Autor diskuse: Sojče - Profil , 7.6.2003 všeobecné - revíry, cestování

Levit - Profil | So 14.6.2003 0:07:36

Gomez: Je na Tobě, jak to chceš vnímat. Zatim tady jsi zhruba měsíc (nebo aspoň tenhle nick), takže myslim, že se Ti to za čas vytříbí.

Mike - Profil | Pá 13.6.2003 14:46:10

Sovy nejsou tím, čím se zdají být.

Gomez | Pá 13.6.2003 14:36:42

Levit: Vypadals vždycky chytře, máš tyhle vlky plky zapotřebí?

Medeo - Profil | Pá 13.6.2003 14:19:05

Levit: to je docela zajímavá debata. Ja jsem pred půl rokem dával mrkáckou adresu jednomu kamarádovi co začínal rybařit a vůbec mi nedošlo, že on nemuže chápat zvláštní mrkácký humor. Po pár dnech mi zavolal, že mu nikdo neodpovídá a maximálne si z něj delaj lidi "prdel". Myslím, že tady nekdo slápl do stejneho problému. Me se treba vůbec nelíbí že si tady lidi nadávaj. To mi prijde hodne ubohý.

Levit - Profil | Pá 13.6.2003 13:43:38

BT: Kdyžtak se mrkni do slovníku cizích slov co znamená interakce. Z toho se to dá taky odvodit. Interakce=působení 2 a více činitelů. Dialog probíhá většinou ve 2 a vice lidech(rozuměj činitelích), může být přímý nebo nepřímý (zprostředkovaný). Myslim, že je to jasný. Pokud ne, tak se ptej klidně dál.

Levit - Profil | Pá 13.6.2003 13:35:36

BílejT: Nepřímou interakcí myslím takovou, která probíhá zprostředkovaně. Dopis, telegram, morseovka, e-mail. V tomhle případě taková, která nezprostředkuje neverbální kontakt. Co je přímá z toho jasně vyplývá. Vypadals vždycky chytře, divim se, že se ptáš.

Bílej Tesák | Pá 13.6.2003 13:11:53

Levit> Vysvětli mi prosím rozdíl mezi přímou a nepřímou interakcí. Dík.

nadalv | Pá 13.6.2003 12:53:40

Byl jsem v zimě dvakrát v Bráníku směr Baranďák a celkem jsem si na tu dobu zachytal. Koho jsem potkal, tak všichni povídali, že na podzim to tam šlo parádně co se týká kaprů. Bohužel o dravcích jsem se nic nedozvěděl. Koncem osmdesátých let tam bylo ryb hodně i když asi nepoživatelné a potom jsem na tuhle vodu už nechodil.

Pavel Z. | Pá 13.6.2003 12:52:22

BigSteak: Spí se mi trochu hůř, ale je to jen tím horkem.

BigSteak - Profil | Pá 13.6.2003 10:02:14

PavelZ: Jestli kvůli ní nemůžeš spát, tak se stav v Rakovníku na zastupitelstvu, na stránkách mají i přímou linku a číslo dveří, ale věk zaměstnanců tam neuvádějí. :-)))

Pavel Z. | Pá 13.6.2003 9:29:44

Zbynek: Jak Ing. Bechynskou? Kolik jí je do teď nevím.

Zbynek - Profil | Pá 13.6.2003 7:11:01

Levit:Co dodat, snazil jsem se mu omluvit a prosil ho aby prisel zpatky. Ja myslim ze se vrati, vem si takovou ing.Bechynskou...
Jinak jeho reakce vypadala, ze zatim neni naprosto schopen se takovych debat ucastnit. Ja bych ho sacoval na cloveka tak mezi 50-60 nerudny bez smyslu pro humor. Uz bych tady ale nechal prostor pro odpovedi na otazku..

Levit - Profil | Čt 12.6.2003 20:39:46

Zbynek: To je práve to o čem mluvim. Jak víš, že to byl výsměšný tón? Jak víš, že nebyl třeba smutný, jak víš, že nebyl vyčítavý, jak víš, že nebyl upřímný atd...?
Abys mi rozuměl: já netvrdim, že nebyl výsměšný. Je to i pravděpodobné, ale záleží to jen na mém očekávání vyplývajícím z předešlých podobných zkušeností. Je lepší chvíli dýl sondovat, jak je na tom s písemným vyjadřováním. Pokud je to po několika dialozích viditelně nafoukanej vejtaha a možná i kecálek, tak klidně do něj: můžeme ho pěkně zesměšnit třeba tak, jak vypadala Tvá druhá reakce - vtipně, odlehčeně, ironicky, rejpavě, slušně...je to OK. Jestli ovčem i TREFNĚ, to se už nedozvíme, protože jsme toho člověka neměli možnost aspoň trošku víc poznat.
Klidně je možné, že se jednalo o čerstvého návštěvníka MRKu, kterému se nelíbí některé slovní potyčky silnějšího kalibru, díky nimž to tu na něj nedělá dobrý dojem. Pak nechce být ve své sdílnosti příliš konkrétní a stačí málo nevhodná reakce, aby si řekl "to sem si myslel, zas ňákej deb.., tady nemá cenu se dělit o zkušenosti", strčí nás všechny do jednoho pytle a MRKu udělá zlou reklamu.

Komunikace přes internet s sebou nese určitá úskalí spočívající právě v tom, že nevidíme ani celou verbální reakci (tón a výška hlasu, hlasitost) a neverbální reakci (postoj, výraz, pohyby očí, gestikulaci, dýchání...) už vůbec ne.

Chceš příklad? Třeba obyčejná věta "...jasně, nejsem přece blbej..." může bejt: arogantní, obranná, vyčítavá, ironická, výsměšná, obviňující, lhostejná, omluvná, netrpělivá atd. Pokud si ji nějak vyložím, nemusím se vždycky trefit a konflikt či nedorozumění je tu hned.
Podle mě je nejlepší věty obsahující nějaké neidentifikovatelné emoce raději ignorovat a psát jako by se nechumelilo. Pokud náhodou jde poznat relativní polarita emocí, tak mě zajímá jen ta polarita, ale nebudu odhadovat, jestli se jedná kupříkladu o obranu nebo výčitku, dál píšu neutrálně a počkám, co se z toho vyvine. Pokud nešlo o nic vážného, tak je ticho po pěšině a pokud je někde problém, tak se stejně dotyčný ozve...
No nic, tak jsem si trošku zauvažoval nad komunikací přes internet, snad to nikoho nezabilo tohle číst :)

Jirka | Čt 12.6.2003 15:00:19

No Sojčemu řeknu, že loni mi to pod železničním mostem ukousla pěkná štika. Doufám, že tam někde ještě bude. Příští pondělí po práci půjdu zkusit štěstí.

Zbynek - Profil | Čt 12.6.2003 14:56:44

A co teprve chudak Sojče :-(

Jirka | Čt 12.6.2003 14:56:40

Fakt je ten, že velké ryby tu jsou a tudíž také něco žerou. Otázka co, kdy, kde a jak jsou při tom opatrné.. Také to budu zkoušet a třeba za ty tři roky...

Jirka | Čt 12.6.2003 14:54:37

A já se lovu na Vltavě zase nic nedovím..

Zbynek - Profil | Čt 12.6.2003 14:52:00

Levit>jenom me proste nastval ten vysmesny ton Slavkovi odpovedi Jirkovi. Citil jsem za nim "to vis ty blbecku, ze na me nemas a nikdy mit nebudes"
Potreboval jsem proste vyjadrit, ze Slavka nemuzeme nijak ohrozit a pro zpikantneni jsem pouzil zamerne ono pichlave prirovnani, cele mi to tam narame pasovalo B-)) Jeho vysinuta reakce me nechava pomerne klidnym, myslim ze je mnohem hrubejsi nez moje popichnuti (a s ni i Slavek). V kazdem pripade mam radost, ze Slavkuv konecnik zustal v poradku. Jen mi vrta hlavou jak mu ti darebove mohli ublizit, ze se tak uzavrel. Chce to radnou MRKoterapii :o)

Levit - Profil | Čt 12.6.2003 14:32:53

Zbynek: Neber si to špatně. Tohle se takřka nezaslouží kritiku, už jsem viděl daleko horší a smutnější debaty (párkrát se i účastnil, ale vždy slušně, byť ironicky) v podstatě mě jenom inspiruješ k zadání nové otázky.

Levit - Profil | Čt 12.6.2003 14:28:34

Jako muškař se nechci míchat do kaprařských debat vedených ve velkolepém duchu slušnosti bez urážek, ale když vidim, jak někteří lidi reagují bez zábran jenom díky tomu, že sedí za monitorem a to jim dodává ohromný pocit odvahy (můžou si všechno dovolit a nenést za to odpovědnost, nikdo je přece nevidí) kombinovaný s vybíjením agrese a urážek, nedá mi to, abych se nevyjádřil.
Tohle se totiž týká velké části všech otázek, ne jenom téhle.

Tady máme klasickej příklad:
někdo dá radu, ale zůstane v anonymitě. Nechce se dělit o zkušenosti, jen řekne, že to jde - rada nic moc, ale aspoň něco.
Jirkovi se to pochopitelně nelíbí a kriticky to zhodnotí.
Potud v pořádku.
Ovšem připojí se Zbynek s rejpavou poznámkou (se kterou klidně souhlasim), ovšem s dovětkem o přefiknutí...(nabízí se úvaha, jsetli by si to samý dovolil i v přímé interakci)
Co dodat? Snad jen to, že se pak nemůže cítit dotčený za protiinzultaci v podobě debila, byť si to třeba až tak nezaslouží...

A tohle je jenom malá nepříliš vyhrocená ukázka. Kdyby se tu vyskytnul někdo paranoidní, kdo by nechápal zdejší humor a za vším hledal útok...

Asi na tohle téma položim do placu novou otázku, třeba z toho bude zajímavá a plodná debata.

Zbynek - Profil | Čt 12.6.2003 11:55:02

Jirka>a vo tom to je. Slavek si asi mylsi, ze by si k nemu podle mejlu vtrhl a delal mu buh vi co abys to z neho dostal. Jedine co by riskoval tak odpoved sorry necham si to pro sebe, nejsi hoden. No a taky treba par zavirovanych mejlu 8-)

Jirka | Čt 12.6.2003 11:50:03

No to je škoda, co dodat. Milý Slávku, nejsem "borec", proto chodím na MRK a dělím se o své rybářské zkušenosti s ostatními, ve snaze zlepšit se a dozvědět se nové věci. A nemám při tom potřebu schovávat se za falešnej mail...

Zbynek - Profil | Čt 12.6.2003 10:58:44

Slavek>Neeeeee !! Prosím Slávku neodcházej odpust mi to, já jsem si to prostě špatně přebral (to víš "borec abych to s ním zkusil" to zní trochu divně). Hladovím po Tvých rybářských příbězích a radách. Doufám, že mi odpustíš když Ti složím obrovský kompliment: Jsi prostě takový tajemný pražský kaprařský fantom jako Jakub Vágner v sumcařském světě ! I ty bys byl jistě tak populární, kdyby ses přehoupl přes svou uzavřenost. Prozraď nám alespoň špetku z Tvého kapřího veleumění a veletajného tajemství vltavské vychytané kaprařiny. Mysli na budoucí pokolení a neber si Svá tajemství do hrobu. Napiš prosím podmínky ke splnění, abychom byli hodni příjmout Tvůj velkolepý odkaz.
Jinak si myslím, že debil na mou adresu bylo příliš silné slovo. Pokud si, ale představím Tvou rybářskou velikost - tak se jen tiše stydím..B..-(
Jirka>omlouvám se pokud jsem překazil rodící se vztah naplněný důvěrou. Snad se Ti Slávek ozve a Ty ho prosím nezklamej..