umění lovu na boilie

Přátelé, chápu, že na tohle téma je spousta pojednání, nicméně nikde to není tak nějak stručně a komplexně.
Jsem rybářský zelenáč, koupil jsem vakuované boilie asi před měsícem (předem říkám, že to je poměrně kvalitní značka od eurobaits) a od toho okamžiku jsem si nezachytal. Chodím časově chytat obvykle odpoledne v současnosti tak od 14 do 18 h. Na hněvkovické přehradě velcí kapři prokazatelně jsou, chodím na hloubku, podle bublinek na hladině je vidět, že se ryby intenzivně krmí a přesto ani záběr na oba pruty. Podotýkám, že nijak soustavně nekrmím, přijdu k vodě a rozhodím boilie do okruhu, kam nahodím pruty. Mám několik otázek - je opravdu nutné intenzivně krmit na místě kam půjdu chytat i několik dní dopředu? Je opravdu nutné používat bojkový systém pro zpřesnění krmného místa? Je opravdu nutné na lov velkých kaprů na boilie si vzít bivak a nechat nástrahy položené ne v intervalu několika málo hodin, ale přes den? Je vůbec nějaká šance, že mi to vezme velký kapr bez krmení? Je nějaké specifikum lovu velkých kaprů v tomto studeném počasí? Je nutné používat echolod pro zaručení úspěchů lovu?...Díky za zodpovězení alespoň některých otázek.
Autor diskuse: pjotr76 - Profil , 28.10.2007 kaprařina - techniky lovu

Jarda Kučera - Profil | Út 27.11.2007 16:29:03

Jirka Šachl:Jirko takovím lidem neříkám přátele,jsou to pro mne jen lidi, které jsem v mém životě jen potkal,nic víc.Opravdoví přátele ,mám v žebříčku hodnot zařazené,ůplně někde jinde.S těma prvníma bych nejel dobrovolně ani jednu stanici tramvají,natož snimi jet někam naryby.

jurasoft - Profil | Po 26.11.2007 21:11:09

Jardo jasan...Lidská závist je přirozená vlastnost zvláště tam kde jde o peníze, prestiž, soutěživost...k tomu jsem se nedostal abych tazateli vysvětloval víkendovou rybařinu s přáteli...

Fredyn - Profil | Po 26.11.2007 21:10:44

Jednu sezonu sem taky odchytal sam a v pohode. Na to ze neni s kym kecat sem si pomalu zvykl. Ma to i vyhody ze neni potreba domlouvat na ktery misto pojedem atd. Proste sem jel a sedl tam, kam sem chtel. Je to takovej jinej pocit, sedet tam uplne sam, taky to ma neco do sebe. Ale met partaka ma taky svoje vyhody, a to beze sporu. Horsi je to ale s focenim ryb, tu sezonu sem skoro ryby nefotil, jen parkrat samospousti ale to me omrzelo, moc slozity. Kdyz uz met partaka, tak spolehlivyho, kterej nerekne treba na posledni chvili ze nemuze jet a podobne.

SAHIB - Profil | Po 26.11.2007 20:46:42

zdravím pardi
cuchak
PLNĚ! s tebou souhlasím,přesně jsi to vystihnul,je totak,zrovna tak to vystihl i J.K.Já tak doplatil také na kámoš,už podruhé ne,říkal jsem si,a opět a ještě húře jsem se spálil.Proto raději sám,bez pomoci,někdy pomalu sbrekem že je tam člověk sám a není,kdo by pomohl s rybou,popř.jinak,ale nikdo mu neuškodí,nepomluví,"podbřerákem"neurazí rybu,nezávíd,nezničí foto rybky apod...plný souhlas s Vámi pardi a proto jsem samotář,i když znám pár lidí,se kterými bycj jel,jsou věkem přibližně,starší-ale i mladší,ale ne ješitnost ale má rybářská etika mi nedovolí,abych se snížil k tomu,abych přišel a říkal,jedu,nechceš jet se mnou?!nebo-nevzal by jsi mě sebou?!Raději někde hniju v roští a čekám ,zda budu mít úspěch nebo ne...sbnad jsem to vystihl.
P.S.i když vím,že takto přicházím o mnoho dobré pohody a srandy u vody,ale musím to brát jak to je.Nehledě na to,že plno jich řečí:s tebou vole nejdem,ty to všechno stejně pustíš a budou na nás blbě čumět...přece nepojedu vole 70 km na Nechranice,abych se jel jen podívat,já chcu rybu...at si ju veme,....jeho věc a přesvědčení...

Jarda Kučera - Profil | Po 26.11.2007 18:29:22

cuchak:Za Těch pár let ,jsem chytal už z pěknou řádkou lidí,ale věř mi že stouto vlastností,bych ty rybáře zpočítal na jedné ruce.Přátelství s těmito lidmi,je mi vším a dávám si velký pozor,aby se do tohoto kamarádství nevmísil nějaký vir.
Bohužel těch co tyto vlastnosti nemaj ja většina,zmám i takové co parťátovi záviděnou rybu nafotí tak ,že se na foto nedá dívat ani po 6 pivech.A jiné věci které pramení z ješitnosti dané osoby.Možná i ztoho že za celou sezonu natlachal na různých webech haldu rybářských tlachů,ale takovou rybu za celej rok nechytil.Někdy si říkám ,jestli tito lidé nemaj za hlavní rybařinu to okecávání,a samotnou rybařinu jestli nemaj,jen proto ,aby něli očem plkat.
Co Ty na to Jiříku???

Pvl - Profil | Po 26.11.2007 10:17:35

cuchak - ® Svatá pravda ! I když to kolikrát není jednoduché ,ale je to tak.

cuchak - Profil | Po 26.11.2007 10:15:38

Řekl bych že rybářů s touto vlastností moc není.Proto platí,než se špatným part´ákem, tak raději sám.

m.kindl - Profil | Po 26.11.2007 0:10:49

Není to nutné ale je to milé :-)

Jarda Kučera - Profil | Ne 25.11.2007 21:00:44

Jirka Šachl:Hezky jsi tam vyjmenoval vlastnosti které by měl rybář mít,ještě jsi na pár vlastností pzapomněl,co třeba upřímně přát parťákovi rybu,a co třeba jeden druhému pomoci,atd.

Jarda Kučera - Profil | Ne 25.11.2007 20:50:56

A já zase viděl na Labi v Libochovanech plavat Jalovici, a zvládla to v tom širokém místě přeplavat.Věřte,nevěřte.

Daniel Kobr - Profil | Ne 25.11.2007 13:17:43

...už jsem viděl zajíce v Labi plavat.

SAHIB - Profil | So 24.11.2007 21:02:12

navíc pánové,nevysedávám u vody dny a týdny s koulema,ale jak dovolí čas,někdy celý den,ale většinou jen půl dne a přesto je trumfnu....dělám si to po svém,a ne "toto"je skutečně odzkoušené,to musíš tak,to tak,mám svůj systém,svůj lov a přináší mi to více zážitků,než bych čekal a jsem o 150% úspěšnější,než chlapi...nekrmím předem,ale ke kouli přidám PVA šňůrku se 3 - 5 koulema,dostřelím prakem a stačí to,za pobyt u vody více jak 15 - 20 koulí nedám,a rybačka je nádherná.V srpnu jsem takto za 4 hodiny na uvedenou firmu a koule chytil 13 kaprů od 40 -64cm,jako bonus 84cm a 14 kg,uvedeným způsobem,chlapi tam za tři dny v kuse napráskali asi 25 kilo kraba,jater,klobásy(koulí) a výsledek - jeden 45cm...Je to psáno jako můj názor,ale hlavně zkušennosti,nikoho tím nemám v úmyslu urazit či hanět,každý jede po své lajně,já jedu takto a plně mi to uspokojuje....A netahá mi to chytat ještě větší a větší ryby...a abych měl ještě větší adrenalinek,tak jsem si pořídil feeder,dva roky si sním hraju a je to vychutnávka na rybách...nemám ho proto,abych si nosil více ryb domů,99,9% jich konči ve vodě zpátky,ale z rozkoše a požitku...není nic krásnějšího,než si vychutnat ten souboj a ve spojení s okolní přírodou,tak to je přímo balzámek na duši..protože...i když neí aní ťukanec po "bobkařsku",tak voda stále žije,tu se ukáže ledňáček,ondatra,užovka,volavka,přiběhne veverka se napít,kachny,vážky a snad kvůli tomuhle všemu dokupy chodíme k vodě,ne?a ryby jsou jen vedlejší produkt..
někdo si řekne:on je asi blázen,ale kdo to nezažil,neví o čem mluví a píše, a co je to "vyčištění makovice na rybách".....

SAHIB - Profil | So 24.11.2007 20:49:41

Jirka Šachl
perfektně trefené,přímo na bambuli.Každý nějak musí začínat,ale hned s tím nej,nej,nej,když o tom skoro nemá páru,tak to je moc těžký.Opravdu to chce postupně,vím to sám,jak to chutná.Sice jsem taky nezačínal hned s nej,...ale.Lapám rybky již 33 let,prošel jsem si vším,od P,brodění,vláčky,ale kaprařina je karařina.Bobkaři...kdo to vlastně je...řekl bych,že ne TI,kteří sedí u rybníka,řeky a lapají na návazce,kuku,hrách a spol.,a občas si něco vezmou domů,ale TI,kteří jezděj na velkou vodu,řeky a perou desetikila "koulí"do vody,aby měli svého nej,aby si udělali ramena,aby předhonili tebe,když ty máš 80,já ti ukážu,že umím 85..O tom to není,je to o umění v kaprařině,naučit se znát vodu,okolí vody,přírodu jako celek a donutit kůru mozkovou,aby pořádně makala a snažit se přelstít kapry,v tom,co jim nabídneme,aby si to bez zábran vzali a pošmákli si na tom a mi měli radost ze záběru a následného boje...,adrenalinu.Já taky jeden vždy hodím na kouli,druhý mám na krmidlo,a koule je tam ne pro osobák,ale proto,kdyby to vzal ten opravdu veký,abych měl adrenalinu daleko více,požitku z boje,protože na menším se tak nevyžiješ..(i když někdy dle použitého nářadí to může být naopak).Také jsem chytil hodně velkých,přes 60,65,osobáček mám 84cm - 14kg a 85 cm 17kg lysce,ale neženu se dál jak "magor",abych dostal ještě většího.Když přijde,tak příjde,to je vedlejší produkt Koule.A to s tím kupovaným a dělaným - taky není vždy pravda.Já si umím udělat a dost dobré koule,ale proč děla kila.Kupuji výhradně Václavík,a nikdy mi nezklamali.Vše velké lapené je na tyto koule,ovocná směs a strčím s nimi do kapsy i "profi" játra,klobásu,mušli,kraba a vše možné.Ono je to totiž ještě v jednom a to dost důležitém:umět to použít a využít na 99% v praxi,nikdy není nic 100%.Sedáváme s chlapama vedle sebe už pěkných pár let,oni do toho nacpali tisíce(do koulí),já stovka a výsledek:90 : 10 v můj prospěch! A že to jsou boilisáci,pěkně zkušení a otrlí ,ale vždy je dostanu,nedostali se dál než na 70...opravdu to není v koulích,vercajku,ale úplně někde jinde a v něčem jiném...začít se u toho musí přemýšlet a pak konat,a ne skutek rychlejší myšlenky...

jurasoft - Profil | Čt 22.11.2007 21:20:21

Připojím se ke gratulaci k narození potomka. Připojím však i pár postřehů. Tuto otázku jsem četl už ráno v práci ale protože máme zablokováno přispívat po netu do diskuzí nechal jsem si odpověď až na doma. Parafrázoval bych tvoji otázku na podobnou která mě napadá. "hele kluci, mám řidičák...dostal jsem ho včera...hele koupil jsem si z bazoše 120 ku...hele už jsem dojel s ní i domů...héééč ani jsem ji nikde neodřel...a neporadíte mi kde se můžu přihlásit na rallye...????"...promiň to přirovnání...ryby chytám 35 let, s kaprařinou koketuji cca 8 let..a co jsem za tu dobu pochopil je to, že nic není na 100%..že neexistuje 100% místo, 100% čas, 100% počasí, 100% sestava, 100% koule...páč kdyby jo tak by to nemělo svoje kouzlo a pro adrenalin bych si chodil na nádraží...(přebíhat koleje před vlakem například :-) )...Vykašli se na tuhle specializovanou disciplínu... krmítko, 2x návazec...kukuřice z pyksle a šrot ze strouhanky a nejprve se nauč trpělivosti, pokory k přírodě a vůbec poznání tohohle koníčka. Kaprařina je už specializace (naštěstí ne jediná) která už požaduje nějaké ty znalosti...Rychlokvašky prostě nemám v lásce stejně tak jako "univerzální" nástroje... sorry za upřímnost, ale takový jsem....

Přemet:-) - Profil | Út 6.11.2007 17:57:21

Pjotr76: taky se přidávám ke gratulaci a doufám, že tahle radostná novina negativně neovlivní sobotní rybačku, na které jsme se před týdnem domluvili. Já jedu na 100%, tak pokud ti to okolnosti alespoň trošku dovolí, jsi samozřejmě vítán :-)) Přinejhorším vem mladýho s sebou a nebude ani potřeba žádných jiných křtin :-)) Dej mi kdyžtak do pátku vědět na mail nebo tady na Mrku, pak eventuelně mobil - je v kartě.

Filla - Profil | Út 6.11.2007 16:11:41

Pjotr76: též gratuluji k synátorovi a jen bych si dovolil upozornit na toho Dujáčka, co se ti tam snaží cosi nakukat 2 přízpěvky níže. Pane, nevěřte mu ani nos mezi očima, dyť je furt nahulenej a vožralej jak Dán... prej ananas, a na nás se vysral :-))
a skromně bych dodal... pokud volit ze zloby vakuovaných boilie, sáhněte po Complexu od Richworthu, je to univerzálek a jezdí to na něj pěkně i bez předvnadění. volba fleku alfa/omega. zima - hloubka souhlas. treba zkůšať :-)

Mambo - Profil | Út 6.11.2007 10:05:52

Pjotr76:Velká gratulace k přírůstku do rodiny a ať je z něj dobrý rybář!

pjotr76 - Profil | Út 6.11.2007 10:02:19

Tak jo kamarádi. Včera se mi narodilo první dítě-kluk a tak...to tady všem co se zúčastnili týhle diskuse píšu.
Věřím, že chtěné otcovství nijak neovlivní moji rybářskou kariéru, naopak myslím, že jsem si "udělal" docela loajálního parťáka na budoucí výpravy za velkými kapry).
Tak zdar a sílu. Mimochodem, haha, dneska mají ještě navíc přijít ty boilie))

dujáč - Profil | Čt 1.11.2007 20:32:58

Od Mika sem to měl vždy do 24hodin doma,a zachytal sem si na ně vžy super
URF-ananas ještě nezklamal,i na krv.huňáčka to pěkně jezdilo :-)

Hlinomaz - Profil | Čt 1.11.2007 19:37:23

pjotr76:Nebo si objednej směs, příslušný aminokomplet a kule si naválej sám doma. Po cestě se zaručeně nezkazí a doprava tě vyjde levněji než EMS.

sadraj - Profil | Čt 1.11.2007 19:28:36

Nech ci to poslat EMS poštovním balikem a maš to doma nejpozdějc do 24 hod a nikde ti to neukládaj od dodavatele až k odberateli bez zastávky. je to sice trochu dražší cca 150-200 podle vahy ale 100% rychlý. a nebo PPL DPD a podobně.

xtream - Profil | Čt 1.11.2007 18:11:56

pjotr76: Pokud to objednavas primo od Mika tak to posila v termotasce takze by se tomu nemelo nic stat... pokud se postak nekde treba na 4 dny nezapomene :)))

pjotr76 - Profil | Čt 1.11.2007 15:08:46

Zdar a sílu přátelé,
ještě mě napadlo, možná je to ulítlá otázka, ale jestli objednám ty zmražený boilie od MIKbaits, můžou mi to vůbec poslat na dobírku? Ty boilie jsou přece zmražený, tak dumám jestli se nezkazej než je pošťák donese?
Prostě nemám čas si tam pro to zajet.
Dík za radu a za všechny vaše rady a názory.

TK - Profil | St 31.10.2007 7:30:45

Petr Koch > ale to se myslím vztahuje na všechny koníčky. Když chceš něco dělat líp, něž ostatní, musíš tomu dát víc, než ostatní.

kura11 - Profil | Út 30.10.2007 9:52:19

ked mozem poradit tak mne na zaciatku hotovky nikdy nezachytali, pouzival som na zaciatku, mosela, pelzer a top secret a zabery len velmi ojedninele, na co som si supris nachytal boli gulicky ala, krupica, susene mliko, vtaci mlety zob, klicky, vajcia, jahodova esencia, nejaky olej a hnedy cukor... na to to islo nadherne este lepsie jak na kuku zial aj mensie ryby.. ale na rychle chytanie to bolo okej... dokonca som na zaciatku s tych navonanych kupenych guliciek bol tak hotovy ze nic nechytaju ze som kazdemu tvrdil, ked sa cete dobre vyspat a odychnut si pri vode aby ryby neotravovali nasypte tam mosselu a zarucene tam ryby nepridu...

Přemet:-) - Profil | Út 30.10.2007 9:37:37

pjotr76: Psal jsem už včera večer, ale nějak to sem nedolítlo. Já sice nejsem žádný profesionál, ale myslím, že za tu dobu, co na boilies chytám, jsem už nějaké zkušenosti získal a na Hněvky jezdim občas taky. Sice jsem pražák, ale v jižních čechách mám chalupu, kousek od hněvkovický přehrady, takže pokud budeš mít chuť, tak se tam chystám zhruba za 14 dní asi jenom na sobotu, tak můžeš zachytat se mnou. Předpokládám, že všechno okoukáváš z netu a časopisů, ale není nad to, vidět to v praxi. Co se montáží týče a prakticky i všeho ostatního. V tom bych ti mohl posloužit. Pokud budeš mít chuť, tak se mi kdyžtak ozvi na mail, nebo to hoď prostě sem do placu a domluvíme se.

macin - Profil | Út 30.10.2007 9:35:18

pjotr76 - ® Já jsem opačného názoru jako je pivař. Vzhledem k tomu, že s boilí začínáš, určitě bych hned nekupoval jedny s nejdražších koulí (Odyssey XXX), protože si myslím, že Ti to nepomůže.

Pivař - Profil | Út 30.10.2007 8:13:15

pjotr76:zkus od Kučery zakoupit koule od CC moore. Letos jsem hodně testoval a vycházely mi nejlíp. Jak jsem psal už dřív. Najdi koule, kterým věříš. Tyto jsou můj favorit. Žádná jiná komerčně vyráběná směs neobsahuje tolik GLM extraktu jako právě Odyssey XXX.

liborcarp - Profil | Po 29.10.2007 22:04:49

Petr Koch - ® -co ho strašíš ,jen ať si to užije tu proměnu v totálního magora.-))je to neposatelnej pocit!pjotr76 - ® -jo s tou URF-brusinka nešlápneš vedle.

pjotr76 - Profil | Po 29.10.2007 21:27:31

Přátelé, dík za váš čas a rady. Mezitím jsem byl na hněvkách, na lipno jsem dal zpátky srkačku a docela si zachytal. 2 kapři kolem 45 cm, vráceni vodě. Na spro jsem měl zase boilie a zase nic, už jsem rezignoval. Mezitím jsem stáhnul z netu video o lovu velkých kaprů, musím to někdy ve volným čase zhlídnout, a nejvíc beru tu radu, že bude potřeba se přifařit k nějakýmu profesionálovi a něco od něj pochytit. Vyrážim klasicky o víkendu, asi spíš sobota (s předsevzetím počasí nepočasí haha), takže jestli nějakej boilísař jede na hněvky taky a bude stát o mojí společnost, dejte mi vědět na mejl. zatím zdar a sílu
p.s. Jo ještě ze zoufalství jsem volal s mr. Kučerou z MIKbaits, vytáhnul z něj pár rad a asi od něj koupim mražený koule krvavý huňáček a jahoda s klobásou a ultrared and fish a brusinka. Jsem zvědav.