Nožičky na suchých mouchách

Může mít vliv počet ovinů srpku kohouta (hustota nožiček) u mušek na záběry? Teď se neptám, jestli má vliv na plavací vlastnosti.
Autor diskuse: neslund - , 7.3.2003 muškaření - nástrahy, návnady

Miloš | Pá 7.3.2003 23:44:59

LEVIT:
takhle chytám na chrostíky - vůbec nepoužívám suchýho, ale hned po nahození ho úplně sprostě zatáhnu pod hladinu....

LEVIT - Profil | Pá 7.3.2003 15:08:29

Miloš: Tak nějak. Třeba s klinkhamerkou jsem měl u opatrnějších ryb (z těch vylovených např. lipan 42, duhák 38) při chytání na olejích tu zkušenost, že mi ji sbírající ryba úplně ignorovala ať jsem jí položil sebedokonaleji, ale jakmile jsem ji malým přiškubnutím přitopil tak, že tam zahučely všechny nožičky a skoro celý křidýlko a velice pomalinku přitahoval, aby skoro nečeřila hladinu...

G.Moolis - Profil | Pá 7.3.2003 14:12:24

Všobecně bych řekl, čím menší proud, tím méně nožiček. Anebo vůbec žádný. Anebo ze CDC.
Ale že by to bylo zákonitý, to asi úplně není.
Tedy počet ovinů může mít vliv na účinnost, ale záleží na tom, kdy a kde.
Klasický oviny kolem ramínka používám už jenom u palmerů, chrostíků, a broučků. Jinak radši para- nebo No Hackle.

Miloš | Pá 7.3.2003 13:35:34

LEVIT:
souhlas, taky se mi to stalo, na Ohři lipani řádili jak o život, ale o suchýho parašuta nezájem. Pak se mi ta moucha na konci po dojití šňůry potopila a hned tam byl záběr..... jak řikáš, "něco ne zcela vylíhnutého"...

LEVIT - Profil | Pá 7.3.2003 10:59:23

Řekl bych, že je to hodně diskutabilní. Myslím, že záleží na tom, co se zrovna líhne a pokud jsou ryby selektivní, tak záleží na tom, po jaké fázi líhnutí ryby zrovna jdou (kukly, rozenci, subimaga, nebo třeba jenom svlečky...). Pokud nastane taková selektivita, kdy ryby sbírají něco ne zcela vylíhnutého(nad povrchovou blanku vody), mohou mít nožičky zásadní význam(pak ale většinou nejde o ryze suchou mušku), v opačném případě to asi tak velkou roli hrát nebude.
Ono možná není poznat, co mám na mysli a taky jsem možná mimo mísu, ale stručně: Čím víc nožiček u suché mušky = tím víc chaoticky zprohýbaná vodní blanka pod muškou = tím méně zřetelný obraz pro rybu = tím více fuk, jakou mušku tam zrovna dám(záleží pak už jen na velikosti, barvě a na způsobu prezentace).
Jinými slovy "víc nožiček = víc palmer = víc nezřetelnej (ale pro rybu dosti tučně a výživně vypadající) flek.
Zkus si porovnat stejné vzory mušek od amerických a naproti tomu od evropských vazačů. Amerika = kartáč (dosti často), Evropa = znatelně menší kartáček až skoro nic.

Alík | Pá 7.3.2003 0:10:51

Já jsem přesvědčen, že ano. Jednu dobu mi přišlo, že třeba na Ohři kolem Žatce chtěly ryby spíš méně nožiček, na druhou stranu třeba na Malši u Kaplice a Labi pod Lesním Královstvím tomu bylo naopak. Může tam mít vliv spíš období, než revír, ale ptal ses jestli ano, nebo ne. Myslím, že ano.