Aminokyseliny

Byl by někdo ochotný zjistit, jaké maximální množství lyzinu a methioninu může kapr přijmout aby mu to neuškodilo? Nevím, jaké množství těchto AK mám přidat do boilii. PS: Nerada bych nějakého kapříka přiotrávila.
Autor diskuse: Bendlová Eva - , 13.11.2001 kaprařina - nástrahy, návnady

vráťa | Ne 18.11.2001 11:01:15

Nemyslim, že by to bylo tak složitý. I když nepřiměřený zatížení dusíkem pochopitelně může kapra i zabít. CHce to znát následující parametry a jim přizpůsobit metabolické zatížení tvora - bereme-li v úvahu, že patrně dosud (!!!!) není známo dávkování jednotlivých nutričních složek u kapra.
1. renální funkce - vyšetřete u dotyčného kapra hladinu urey a kreatininu, clearance endodenního kreatininu a kyselinu močovou a sledujte je v čase během podávání AMK.
2. AMK jako každá jiná složka výživy vede k zvýšení produkce CO2 a zvýšení RQ ( respirační kvocient)což pochopitelně sekundárně působí zvýšení WOB ( dechové práce)pohybem jeho žaber. Sledujte spotřebu kyslíku a produkci CO2 a nejléme monitorujte stav nepřímou kalorimetrií- aby se kapr neudýchal k smrti!!!
3. jako doplňkové parametry doporučuju sledovat triacylglyceroly, cholesterol, celkovou bílkovinu a prealbumin.
Kaprařina, to není jen omývání chycených kaprů v dezinfekci a léčba ran po háčku. Péče musí být komplexní. A to už vůbec nemluvím o tom, že jste naprosto opomenuli podávání GLUTAMINU, který je alfou i omegou nutrice a prokazatelně snižuje výskyt septických komplikací po prožitém stressu (oveřeno prospektivní randomizovanou studií na maratóncích).

Rick | Pá 16.11.2001 12:24:29

Tak paní tady pozor. Teprv doufám že nehodláte prodat látky ktery stoji 300 Kč za kilo za 5000 tisic jak je to s Betainem taky. Potom bych doporučil si čist všechny knižky od T. Paisly, K. Towley a R. Hutcjinson plus mnoho studie z Japonska. kde jsou vlivy aminokyslein podrobne vyzkousění. dokud mně nedokážete se vaše otázka není komerční vám nepomužu i když o tom trochu vim.

Bublajz | Pá 16.11.2001 10:19:28

Fishmani, toto mi tvrdí paní Bendlová, doufám že neporušuju žádný tajemství, když to jsem převádím z emailu, ale myslím si, že by kolem těchto údajů měla proběhnout přinejmenším nějaká polemika. Ať negativní, či pozitivní. Protože se jedná o celkem vážná tvrzení.
P.S. Paní inženýrku jsem požádal aby o tom podrobněji napsala, ale neodpověděla mi, takže jsem to musel "zveřejnit" já. ---V zájmu civilizace--- :-)))))))))))))))))))))

Bohužel si ale nejsem jistá, jestli jakékoliv dávkování aminokyselin
do boilií neovlivní kapry natolik, že se jim něco stane. Já jsem výživář-
krmivář, ale naneštěstí pouze klasický zemědělec. Rybařinou jsem se začala
zajímat až v zaměstnání. Od krmivářů mám informace, že pro kapra by mělo být
asi 7g lyzinu na 100 g proteinu a 28 % methioninu z lyzimu. Methionin je
bohužel hořký (i když kapr hořkou chuť tolik nevnímá jako člověk), což při
přehnaném dávkování může kapry "asi" odpuzovat. Alespoň já hořké nerada.
Jenomže v pokusu, kde se hethionin nadávkoval v dávce 35% a více ryby
uhynuly.
Jak znám některé rybáře, ti si myslí, že čím víc něčeho přidají, tím
lépe. A to i přes varování v návodu pro použití. Proto potřebuji co
nejpřesnější informace.

Aleš Baran - Profil | St 14.11.2001 13:17:43

Vy jste ta paní/slečna z té chemické firmy? (betain?)

vladys | St 14.11.2001 12:28:26

pripajam sa k Bublajzovi, k "predavkovaniu" kaprov konkretnymi AMK a naslednym porucham (defektom) v metabolizme..., by mohlo prist jedine vtedy, ak by kapre prijimali dlhodobo jeden druh potravy s rovnakymi AMK. Podobnost, mozes vidiet u niektorych ludi, ktory experimentuju na sebe "veget..." :), ktory dlhodobo prijimaju jeden druh potravy, napr.: na bazi soje, teda s obsahom uz spominanych AMK a prichadza u nich k porucham v metabolizme, chudokrvnosti a pod.... Ale v normalnej vode, kapor prijima pestru skalu potravy, napr. vodne slimaky, bentos. Myslim si, ze predavkovanie AMK nehrozi. Ak by si sa toho naozaj obavala, par fy. vyraba pripravky typu Digest na podporu travenia.

Bublajz - Profil | Út 13.11.2001 14:02:27

Myslím, že AMK žádnýho kapra neotrávíš, tedy pokuď se jedná o čistý AMK a ne smíchaný s nějakýma jinýma svinstvama. Jde o to, že nadměrná nabídka AMK se projeví zvýšenou stimulací k růstu, část se využije jako alternativní zdroj energie a zbytky se vyloučí z těla ven. Snad kdyby šlo o delší krmení pár kapříků na omezené ploše, bez šance přijmout přirozenou potravu, mohlo by dojít k nějakým biochemickým či jiným defektům, na velké vodě, s širokou nabídkou potravy se ti na to kapři raději vybodnou, než aby se "otrávili", i když tady by se spíš hodilo předávkovali.
Tyto poznatky jsou podepřeny experimenty na lidech :)))))), takže není vyloučeno, že ryby mají biochemizmus trochu odlišný, ale ne snad tolik. Jinak by ti mohli poradit na Veterině v Brně, nebo lidi typu Vostrádovský, který celej život nedělaj nic jinýho.