výroba boilies

Jsem ve výrobě nováček a při prvních pokusech jsem měl těsto příliš suché i po přidání vody i oleje.Kuličky se trhaly.Poradí někdo,co mám přidat do těsta,aby bylo soudržnější?Díky
Autor diskuse: fofo - Profil , 5.12.2006 kaprařina - nástrahy, návnady

Slavíček - Profil | Ne 10.4.2011 9:55:16

Pytlák kok - 5.12.2006 21:23:32 >> S tím souhlasím není potřeba koule dlouze vařit nebo napařovat tím se akorát ničí složky . Lepší je takové složení aby nebylo potřeba dlouze vařit a pak déle sušit . Mléčný proteiny dnes taky nedávám jsou zbytečně drahý a nutričně je albumín v pohodě nahradí . Že albumín uzavře koule je pěkná blbost chytám i ve vodě kolem 4 stupňů a koule pracují velice dobře . Záleží na složení směsi a na délce varu .

c.13 - Profil | So 9.4.2011 21:12:25

ruzmich >> Olej bych nedával,ten by měl být ve vhodném množství obsažen v aminokompletu, spíš přidat suché směsi - dohustit.

pikoklik - Profil | So 9.4.2011 20:21:56

ruzmich >> přidej suchou směs a přestane to lepit

toliplzen - Profil | So 9.4.2011 20:01:41

Vynechvodu, přidej vejce.. olej.

don Ferrari - Profil | So 9.4.2011 17:10:32

ruzmich >> 10 vajec je celkem dost, na jaké bázi je směs, přidal jsi olej?

ruzmich - Profil | So 9.4.2011 16:41:32

Tak jsem si zkusil udělat boilies doma, celkem vše šlo, směs byla kupovaná, přidal jsem 10 vajec na 1kg směsi, ale při válení kuliček se mi po chvíli začalo těsto lepit na rolbal, kde dělám chybu? díky

Bachy - Profil | Út 5.12.2006 22:09:27

Kok - Spoustu betonu přidáš ještě právě v těch vejcích, takže nakonec se jeho podíl k opravdu chutným látkám může vyšplhat třeba až na 20/80, když ještě třeba přidáš gluten, tak čtvrtina koule může být z nepříliš chutného betonu. Což si myslím, že kapr rozezná určitě líp než třeba 5% RR od 5% obyčejné papriky s pepřem. :o)) U vlastních bobků je výhoda, že máš vždy na výběr. :o)

Pytlák kok - Profil | Út 5.12.2006 21:23:32

Fishky - tak těch 25 kč je mazec, já momentálně chytám levnější boilies a to mě vychází 85 Kč 1,5 kg
Bachy - s tím že albuminem boili zabetonuješ máš pravdu, ale já ve svých směsech používám velké množství ptačích zobů a semen, takže albumin se zde hodí a boilí má vynikající lekáž takže to je OK a to že břebíjí chutě, no tak to bych zrovna neřekl, zkus ho schválně ochutnat a uvidíš sám a navíc albumin se dává v malém množství ( do 10 % )

Bachy - Profil | Út 5.12.2006 19:21:37

Pavel Král - Fishky je kouzelníků král, ten vykouzlí všechno. A kouzla se neprozrazují. :o))
Mně nejlevnější fungující vychází na 60, jinač kvalitnější kterému věřím na 130. :o)

Pavel Král - Profil | Út 5.12.2006 18:02:22

Fishky:jak se vejdes do ceny 25Kč za kilo??? Mě to vychází o hodně víc a kazda kacka dobra....

liborcarp - Profil | Út 5.12.2006 17:31:56

saki-jaký si to uděláš takový to máš-o))

saki | Út 5.12.2006 17:26:05

fishky:Ja keby som mohol biť pri vode 5 dní tak lietam až niekde pri hviezdach,bohužiaľ ja tu možnosť nemám.Keď tu čítam ako si tu niektorý planujú kedy a hlavne na koľko dní vyrazia tak normálne ticho "závidím". max.2 dni.

liborcarp - Profil | Út 5.12.2006 12:16:01

Fishky-já když jsem na rybách tak je pohoda a když nejsem tak přemýšlím jak na ně takže prostě asi pacient-o))Jinak jsem byl třeba deset dní a je to pohoda jak sviňa.

Fishky - Profil | Út 5.12.2006 12:12:17

liborcarp: tak na půl, dokážu být bez ryb, ale když mám možnost, tak valím :) třeba déle než 3 dny na rybách mě to nebaví, max jsem byl 5 a to už jsem byl KO... nej mě baví ty víkendové přepadovky, ty můžu (něco jako jing & jang - střídám práci s rybama :))), ale sedět někde týden a zírat na svingry, no to ne... kdybych neměl sedavou náročnou práci na kebuli, tak bych u vody byl zřejmě méně...

liborcarp - Profil | Út 5.12.2006 12:06:05

Fishky-ty ještě nejsi závislej?o))))

Fishky - Profil | Út 5.12.2006 11:58:10

Kok: tohle fakt neřeším, není to pro mě efektivní - poměr cena X výsledek se mi nezdá příznivým pro mou šrajtofli, tak raději vařím o minutu déle. Ročně dělám cca 30 x 3 -10kg boilies tj. cca 150kg, když mám cenu někde kolem 25kč za kg, tak se to dá unést (cca 4000,-) dávat do toho víc se mi moc nechce..., by to pro mě snad ani nebyl koníček, ale závyslost :o)

Michal Kučera - Profil | Út 5.12.2006 11:28:34

bachy - taky se mu, pokud nepotřebuji extra tvrdé boilie, snažím vyhnout....

Bachy - Profil | Út 5.12.2006 11:18:21

Kok - Vaječný bílek ale nemá jen své výhody, má i nevýhody. Velkou spoustu kapřích (i přirozených) dobrotek zabetonuje, taky silně přebíjí chutě, které se pak musí zvýrazňovat esencema, tekutou potravou a podobně.

m.kindl - Profil | Út 5.12.2006 10:57:47

Pvl - ® Zkoušel jsem pštrosí ale mám malou mísu :-))

Pytlák kok - Profil | Út 5.12.2006 10:56:34

Fishky - Tím jsem chtěl říct, když přidáváš vajíčka tak tam už nemusíš cpát jiné drahé mléčné proteiny, stačí trocha syrovátky nějaký ptačí zoby a máš plnohodnotný boilies,......jo a albumin ( sušený vaječ. bílek ) se dá sehnat za 65kč 0,5 kg, ale nesmíš ho kupovat v rybářských potřebách, kde je předražený a navíc není v potravinářské kvalitě

Fishky - Profil | Út 5.12.2006 10:45:12

Kok: albumin jsem dal 2x v životě, když jsem přepísknul poměry, jinak je to pro mě velice drahá záležitost a cena by mi rostla neúměrně k výsledkům... chytá kukuřice bez albuminu? chytá, tak budou chytat i boule :o) dobu varu neřeším. Snažím se na to nekoukat tak moc "vědecky" kapr je jen kapr, není to žádný "nad" živočich, co pozná co v bobcích je není, co chybí a co by tam být mělo...

Pvl - Profil | Út 5.12.2006 10:42:37

m kindl : nesmíš dávat vejce od perliček :o) EDIT : dovolil jsem si podotknout :o§))

Pytlák kok - Profil | Út 5.12.2006 10:31:10

Fishky - protože vajíčka obsahují hodně přírodního albuminu, tudíž ho potom nemusíme přidávat do směsi, jsou také nabité jinými vaječnými proteiny( cca kolem 85 %), které by jinak ve směsi chyběly, protože v rybářském průmyslu se vaječné proteiny nepoužívají ( leda že bychom je kupovali za nemalý peníz v kulturistice ) a přitom vaječný protein je daleko lepší a sravitelnější než většina mléčných proteinů a přidáním vody do směsi taky musíme boili déle vařit což je alespoň pro mne nepřípustné, pro mne je max. délka vaření u 24mm koule 1,5 minuty

Bachy - Profil | Út 5.12.2006 10:27:06

Fishky - Voda má své výhody, ale že by úplně bez vajec? :o)

Bachy - Profil | Út 5.12.2006 10:21:34

Když víš, že ve směsi nemáš moc oleje, není moc hrubozrná a je tam dost pojidla - pak stačí přidávat vejce (vodu) až bude směs podle tvých představ. Všechno je dobré si napsat, ať pak nemusíš hledat správný poměr znovu. Směs mívá tendenci vysychat, je třeba pracovat svižně (nebo viz. m.kindl). Jestli se pořád nebude dařit - buď jsi tam dal vajec moc, je špatný recept, nebo když nechceš recept měnit, musíš najít jinou cestu tvarování než přes rolbal.

Fishky - Profil | Út 5.12.2006 10:13:05

m.kindl: ..to potvrzuju, přesně jak píšeš, taky když kupuju suroviny u Alberta, tak se tam nepíše, kolik mám dát kterých a případně kolik vajec přidat, proto raději vajíčka zkonzumuji a do směsí je necpu :)
Kok: proč ne vodu? :)))

Pytlák kok - Profil | Út 5.12.2006 10:10:54

fofo - mohlo to být tím, že tvá svěs byla příliš "hrubozrnná" , nebo zde byl velký podíl rostlinných semen, nebo rybích mpuček, které velmi špatně pojí a nebo tvá směs postrádala nějaká pojiva, zkus přidat 5 až 10 % albuminu ( sušený vaječný bílek ), laktalbuminu, glutenu ( pšeničný lepek ), nebo nutragel ( spec. pojivo fa nutrabaits ) Jo a vodu nikdy do boilí nedávej !!!

m.kindl - Profil | Út 5.12.2006 10:02:38

Většinou údaje od výrobce nesouhlasí,např do směsi z ptačích zobů kam se doporučuje 4 - 5 vajec jich dávám sedm.Radši dej o jedno víc a směs nech klidně pár hodin odležet,pracuje se s ní mnohem líp.

Sla - Profil | Út 5.12.2006 9:55:50

Nejspis to bude spatnou smesi. Pokud mas kupovanou smes tak by se to stat nemelo. Vodu nemusis vubec pridavat. Postup je asi takovy: vejce+esence+olej-rozmichat, pridat trochu smesi aby byla ridka kase-nechat chvilku odstat a pak postupne pridavat smes az se bude testo takove vlacne. pak hnes do sacku aby testo neosychalo a muzes zacit rolovat.