čím dále od břehu tím větší ryba?

Zdravím všechny. Mám takovou otázku, teda spíš mě zajímají vaše zkušenosti. Jistě jste se již setkali s tvrzením - ,, Musíš to nahodit co nejdál, tak blízko nic nechytíš! apod. " Jaký na to máte názor? Podle mě je to celkem blbost, ale proč si to spousta rybářů myslí? Podle mě spíš záleží jaké dno se v dané vzdálenosti od břehu vyskytuje...... Také je třeba vzít v úvahu jestli se jedná o vodu do cca 3ha nebo 20ha a větší. Co vi na to. A jaký názor máte na barvu nástrahy? Vím, že se toho na netu na toto téma dá najít spousta info, ale jde mi o váš názor. Dík jak sviňa, za názory, budu rád, když aspoň někdo něco napíše :-)
Autor diskuse: Kobrik - Profil , 23.9.2006 kaprařina - techniky lovu

Blondak - Profil | Pá 29.9.2006 9:52:18

Kobrik - Driv jsme jezdily na stara ramena DYJE cca 0,5 az 1metr od brehu brcek. Da se rict pod nohama a velke ryby zabraly . Druha stranka veci je ze jsme jich hodne pozbily hlavne kvuli tomu ze jsme chytali ve stromech.

Kocháč - Profil | Pá 29.9.2006 9:47:48

Milda - ® : na anglány seru :o) Jde o marketing, jen se k tomu napíše pár řádku, někdo to pochválí a 100x řečená lež se stane pravdou :o)

Milda - Profil | Pá 29.9.2006 9:45:46

Kocháč:Nemohu soudit,bo nejsu zastánce takových blbovin a ani klasického panáčka moc nepoužívám,věřím nejvíc klasice.To musí posoudit druzí,Anglány neberu v potaz,tam na klubových vodách nic jiného,než kapr a pár kousků jiných ryb není.

Kocháč - Profil | Pá 29.9.2006 9:41:49

Milda - ® : měl jsem na mysli trofejního mazáka. Samo, že kapr je zvědavej jako opice, ale myslíš, že tu navoněnou fosforovou kuličku vezme něco jinýho než kapří nezkušenej dorostenec?

Milda - Profil | Pá 29.9.2006 9:39:58

Kocháč:V poho to přijme aj v čisté vodě.Proto je to "fosforové",aby to toho kapra upoutalo a přilákalo.Nasává to spíše ze zvědavosti.

Kocháč - Profil | Pá 29.9.2006 9:32:27

Kobrik: s toím barevným boilísem to vidím tak, že jsou ty fosforové barvičky větším lákadlem pro oči rybáře než kapra. A co se týče viditelnosti a zvědavosti kaprů, pochybuji, že by v malé hloubce a čisté vodě sebra trofejní kapr fosforově žlutou kuličku třeba od Nashe :o) A co se týče hloubek a zakalených vod nebo lovu v noci, tam to bude asi úplně jedno :o)))

zubac | Pá 29.9.2006 9:23:50

Určitě to nemusí být pravda, protože se mi stalo, že i větší ryby se nacházeli poměrně blízko břehu, např. na nádrži o rozloze 470 ha jsem na plavačku vytáhl kapra 11,5 kg a 10,5 kg, spíše jde o to najít hloubku kde s nachází a krmením je stáhnout a udržet...

pele - Profil | So 23.9.2006 16:07:27

Súhlasím s tým čo tu už bolo napísané. Tiež chytám na vode s velkým rybárskym tlakom. Vždy to riešim tým, že hľadám najneprístupnejšie miesta, aj keď je to na úkor pohodlia pri vode, alebo neprístupnej ceste k lovnému mestu. Potom si vystačím s hodmi do 40m. Čo sa týka farby nástrah: moje boilies som nikdy nefarbil, ako to namiešam takú farbu to má... :))

Milda - Profil | So 23.9.2006 11:09:42

Kobrik:Přesně tak,jak píše mirmen.Tam kde je hluk,tak ryba se od takového místa drží daleko.Pokud je u vody klid,tak připlouvají ke břehům.Minulý rok jsem všechny velké ryby chytil jen když jsem byl u vody sám a byl klid.Stačí být už jen ve dvou lidech u vody a šance se rapidně snižují,bo člověk občas prohodí nějaké to slůvko a to už vadí.Minulý týden jsem byl s kamošem na kaprech od čtvrtka.Lapali jsme tam sami a měli posty docela dost daleko od sebe.Ve čtvrtek večer to byla paráda a zabralo několik velkých kaprů,vytáhl jsem bohužel jen jednoho 75cm,dosti menších.Jeden prut tak 20-30m od kraje a druhý jen asi 10m.V pátek si poblíž sedla skupina rybářů a se záběrama to šlo z kopce,od větší ryby už jen jeden.V sobotu se nahrnulo kolem rybářů a řevu a dupání a bylo po rybách,přišly jen sporadicky nějaké záběry od menších ryb a to ve vzdálenosti kolem 100m,v neděli to samé.......

mirmen - Profil | So 23.9.2006 8:32:21

Je to blbost - za určitých okolností.

Jsi-li na revíru ( např. říčním ramenu) sám, můžeš lovit v porostech rostlin jen několik metrů od břehu.
Je-li na revír tlak a na břehu jsou rybáři napáskovaní jeden vedle druhého, tak se určitě většina velkých , zkušených a opatrných ryb přemístí daleko od toho mumraje.
Kolega věnuje část svého času lovu kaprů a amurů. Vyhledává tichá místa. Minulý týden kapr 75 cm asi 5-6 metrů od břehu.Vloni amur přes 13 kg , zabral asi 6-8 metrů od břehu.

Na velkých vodách, např. písnících - se velcí kapři často přemísťují do těch nejtišších lokalit. Kolega - potápěč - je načapal v odlehlém koutě písníku, v zátočince u rákosí, kde byla hloubka jen do 1 - 1,2 metrů. Předností místa byla jeho nedostupnost pro rybáře.

Řeka = kapitola sama o sobě. Vnější zatáčky, sesuté břehy, místa za hranou, podemleté břehy, potopené stromy, noční vyjíždění na tišinu...
Trofejní může být pod kořenama stromu 1-2 metry od stanoviště rybáře .
Osobní zkušenost - např. při lovu okounů na plavanou na malou rybku asi 3-4 metry od posezu mi to spucovala víc jak metrovka - žel, neprokázal jsem vysokou odbornost :-(