náhrada sieťky (vězírku)

Stretli ste sa, alebo používate niekto pre ulovené ryby niečo iné ako sieťku (vězírek)? Jedná sa mi hlavne o dravé ryby, napr. pri love z člna. Foto vítané. Prípadne aký máte názor na prechovávanie rýb "na provázek", či skobu. Všetkým dopredu ďakujem
Autor diskuse: Pablo-fish - , 7.6.2006 všeobecné - náčiní, doplňky

libkos - Profil | Čt 29.6.2006 13:06:17

Drátěná sí´tka nebo vezírek?Asi 15 let jsem jezdil na Domašu.Zkušenost je taková.Když jsme dali kapra do vezírku,tak při asi 20cm vlnách v70cm vodě do večera zčervenal ztvrdnul a sotva dychal.V drátěné síťce měl kolega oukleje které i když ze síťkou nikdo nehýbal byly za chvilku bez slizu a uhynuly.Pak jsme viděli místní jak vážou kapry přes žábra na prádlové šn´ůry a moc se nám to nelíbílo,po týdnu však tyto ryby byly kromě odřených šupin za hlavou neporušené myslím že po ošetření v v dezinfekční lázni by asi po puštění přežily.Osobně používám obrovskou síťku z látky se zipem,ale ani ta při malinkých vlnkách odření ryb a jejich ploutví nezábrání.Myslím po tom co jsem viděl,že špagát zvítězil.

Míra Rybář - Profil | Čt 29.6.2006 12:01:04

Mám velký plátěný tzv. ekovezírek, který má na obou koncích provazky, tak se dá natáhnout ae vodě mezi nějaké tyčky. Používám ho hlavně, když jedeme s partou někam dál a chceme si vzít nějaké ryby. Ale i v něm po týdnu mají ryby odřené tlamky, jak se snaží uniknout. Nedovedu si představit, jak by musely vypadat v síťkovém vezírku.
Ještě pro ty, kteří by mne chtěli nařknout z masařiny. V 5 lidech si většinou po týdnu odvážíme max. 10 kaprů.

Véna S. - Profil | Po 12.6.2006 10:47:45

Petrson: Ani ty kameny ve vezírku nejsou nic dobrého. Ryby se o ně často odřou. Vezírky mají většinou na konci plastové oko, plavačkové vezírky všitou smyčku pro zavěšení na sušení. To se dá využít k tomu, že vezírek napneš (tam kde je to možné) vidličkou nebo klackem prostrčeným tímto úchytem a zapíchnutým do dna. Připadne se nechá k těmto úchytům přivázat kámen nebo jiná zátěž, která vezírek drží v napnutém stavu a zvětší tím prostor pro ryby.

yxo - Profil | Ne 11.6.2006 21:41:42

a*d*m*i*n_c*z: kde stahujes jak na ryby?? prepacte ze pisem mimo temy...

a*d*m*i*n_c*z | Ne 11.6.2006 19:24:13

tedka jsem dostahoval jeden dil jak na ryby, a tam lovili snad ve spanelsku nebo portugalsku a pouzivali takovy udelatko,byl tam asi nejaky ocelovy lanko z obou koncu zarazka,uvnitr prubezny karabiny velky snad 10/0 a na tom prechovali zivi candaty a karabinou jim asi propichli hubu a pak jim to tam prinuly jako hacek,docela se me udelalo spatne jak ty ryby tim mohli tyrat....a jeste to dat do TV a odvisilat na ct1 :-( ps-nepouzivej to a rovnou je usmrtit a voz si s sebou mrazak :)

kpt.Achab | Ne 11.6.2006 17:43:08

Vim ze to neni uplne k otazce, ale: kdysi jsem si vyrobil (s matcinou pomoci) vezirek z cerne perforovane tkaniny jako se pouziva na vnitrni vrstu sustakoveho obleceni (prodavali to v potrebach pro kutily). Ted si chci podobne upravit podberak, ale nez se do toho pustim, chci se zeptat: jde koupit samotna sitka s malymi oky, kdyz znam obvod te puvodni (135cm)? V obchode mi nabizeji novy podberak, nebo sitky na velke kaprove podberaky konkretni znacky (moc velke).

Petrson - Profil | Ne 11.6.2006 17:21:07

Jak psal Míra, problém síťových vezírků je, že se ryba často zachytí hřbetní ploutví. Když jedu na den a nějakou tu šupinu si vezmu, radši ji hned usmrtím. Ale rybí maso se rychle kazí, takže když jedu na dýl, uchovávám ryby ve vezíru, do kterého nejprve dám pár šutrů. Ty umožní jeho roztáhnutí po celé délce a pro ryby vznikne dostatečný prostor, ve kterém si pohodově plavou. I když ani v tomto případě se někdy nevyhnu zachycení ploutvemi do sítě, stává se to však velmi zřídka.

brach - Profil | Ne 11.6.2006 13:55:01

Vezírek jsem si před pár lety vyrobil sám - kruhy z tlakových klimatizačních trubiček o průměru 12 mm a místo síťoviny látka dederon (kdyby to věděli v NDR!)

Siberian - Profil | Čt 8.6.2006 10:00:39

Osobně si domu ryby odnáším tak 1-2x do roka, takže ani nevím, jestli je můj pohled na věc adekvátní. Když už jdu k vodě s tím, že bych něco rád donesl domů (tak většinou nechytnu nic, co by za to stálo), tak používám plátěný sak s tvrdšími výstuhami. Ryba se z něj dá velmi dobře opětovně vyjmout a nezachytává se ploutvemi za síťku, která v tomto případě chybí. Navíc si osobně myslím, že zde má větší pohodlí. Jinak ještě jednu myšlenku k tzv. "masařům" a uchováváním ryb u lodě při přepravě. Jen mi přijde, že pokud ryby vystavíte takovému stresu a nenecháte je pak nějakou dobu (cca 24 hodin) vysátkovat v nějaké průtokové nádržce, musí mít zaručeně nepříliš dobré maso. Se stresem se do krve dostává fůra látek, které pak zůstávají ve svalech a mění jejich chuť. Takže můj názor je: plátěný sak v němž se ryba příliš nezraňuje, ryby co nejméně stresovat a mít je v úctě (pro některé rybáře i na talíři :-)

MrKos - Profil | Čt 8.6.2006 8:09:45

Pablo-fish: živé ryby jsme běžně převáželi v drátěném vezírku pověšeném na boku nebo přídi lodi a při použití elektromotoru není rychlost taková aby jim to nějak výrazně škodilo... ve srovnání s běžným vezírkem se nedeformuje a nelepí rybám na tělo ... po zastavení na novém fleku stačí spustit vezírek do větší hloubky a ryby to ustojí v pohodě... v zimě je asi nejlepší ryby rovnou klepnout a vozit v lodi...

ksk: Tvoje způsoby vyjádření názoru jsou přinejmenším podivné St 7.6.2006 14:11:56 a v této podobě sem rozhodně nepatří... pokud můžu mluvit za sebe tak než po Tobě číst něco takového tak to raději nepiš nic a nebo to hoď případnému adresátovi na mail...

Pablo-fish | Čt 8.6.2006 7:55:01

ksk: ďakujem

ksk - Profil | Čt 8.6.2006 7:51:30

jo tak já jsem vyjádřil svůj názor na věc,souhlasim s peleta,když u ryby bereš tak ji bud' klepni ukonči lov,protože třeba štika,candát jsou náchylní a stejnak na provázku by ti zemřela,no a když ji máš déle v lodi tak je to taky nic moc,neznam slovensky RR,ale u nas je zakazano na provazek davat ryby.
Rád jsem Ti pomohl

Pablo-fish | Čt 8.6.2006 7:33:43

A ešte kdobe lovu. Ja sa dostanem k vode priemerne 1-2x do mesiaca, tak to väčšinou nie je o 3 hodinách lovu.
ksk. niektoré názory máš dobré, ale tvoj slovník je otrasný. Dal som normálnu otázku (a pretriasa sa tu všeličo) tak som očakával seriózne odpovede. Je to verejný potrál, ktorý číta veľa ľudí a chce sa niečo dozvedieť a nie naučiť vulgarizmy. Pýtal som sa na "názor"

peleta | Čt 8.6.2006 7:28:14

tak je to vyreseno klepni ji n lodi strc do toho plastoviho boxu s ledem a je to

Pablo-fish | Čt 8.6.2006 7:17:20

aby som veci uviedol na správnu mieru (hlavne pre ksk.) Pýtal som sa preto, že som našiel článok v Slovenskom rybárovi s fotkami tohoto spôsobu uväzovania rýb. Stačí mi Váš väčšinový odpor. Ja ho osobne nepoužívam, ale: keď už zoberiem rybu (nie som celkom chyť a pusť - ryby mám rád aj moja rodina), tak som si myslel, že pri presune lode na iné miesto alebo ku brehu sú ryby dosť týrané natlačením na okraj sieťky tlakom vody a na lane by v podstate plávali hlavou proti prúdu.
Ani ja nemám rád týranie rýb a radšej ich ihneď usmrtím, ak je to možné (na jeseň, v zime).
poge: tá špeciálna nádrž na prechovávanie sa mi páčí, ale vzhľadom na moju veľkosť člna by som s ňou asi išiel k dnu.

ksk - Profil | Čt 8.6.2006 7:01:29

reseni nosit u sebe boxer anebo mit korby a hodit je do vody a pruty rozlamat bez dukazu // ja nevim jak vam to pripada ale ja mam takovej divnej pocit ze to je vsude :-( a ze protitomu nemuzu nic delat,to snad neni ani mozny a kdyz nema miru tak ho vezme a hodi 10m do vody,ja nevim tedka se citim bezmocnej,fakt mit svuj reviir 5m plot nahore osnatej drat chranej pritok a je to doma

poge - Profil | St 7.6.2006 23:49:14

Pablo: raz som videl ze pri hauzbóte :) mali špecialnu nádrž na uchovavanie živych rýb - bol to v podstate umelý sud pripevnený k boku "lode" tak že keď boli s tým na vode - a vložili tam rybu určite mala večšie pohodlie ako v saku (ale keď hovorime o pohadlí najlepšie by jej bolo ako slobodnej)

ksk: tiež si myslim že privezovanie na špagát je svinstvo, ale Pablovi si nemusel ist hned po krku ako keby takto ryby uväzoval


Matrix: keď sa mi stane niečo podobné zvečša sa so mňa stáva strašná sviňa.... už len keď rybár chytí rybu suchou rukou ma dokáže vytočiť, ale nejaké tahanie ryby bo zemi som veru ešte nezažil (nezapisovanie už hej) asi mám šťastie na relatívne slušných ludí :)

raz sa mi stalo že hneď vedla mňa cca 2metre prišiel chalan iba z plavakom hacikom a špulkou vlasca a zacal chytať vedla mňa.... po 10 sekundach čo som naňho pozeral či mu nejeblo som ho slušne poslal do hajzlu že keď ho ešte raz uvidím pytliačiť tak ho hodim do vody, to už na mňa vybehol jeho fotrík čo bol ďalej a tomu som po počiatočných nadávkach povedal nech si berie toho svojho smrada preč a nech ho ešte neučí páchať trestný čin "tatulko" si mrmlal nieco že zavola policiu alebo čo . tak som ho ešte pár krát poslal do hajzlu a povedal som že policajtov som už zavolal, by ste neverili ako rýchlo popratali svoje saky-paky a už ich nebolo.

Matrix - Profil | St 7.6.2006 21:19:30

ksk: No tak toto se bohužel na přehradě Seč děje dnes a denně....Kdyby si viděl co tam dělají s cejnama tak to by si teprve viděl věci...!!! Vytáhnutí cejna po břehu až k židličce, fláknutí s ním do vody, šlápnutí na něj aby se nemrskal....
Včera odpoledne jsem tam byl...přijdu k vodě a sedí tam dva soudruzi - bobkaři...Navazuju feeder a tomu jednomu to začalo brát...chytil jednoho kapra...NEMĚŘIL - začal hulákat 42cm - dal ho do vezíru a NEZAPSAL HO...Za chvíli chytil dalšího - tak ho DAL OMU CO TAM BYL S NÍM...Mezitím jsem navázal feeder a začal chytat...chytil jsem asi 2 kapry a při 3. začali mít keci proč je pouštim a takový...po cca hodině chytil dalšího...vzal si ho...obrázek se opakoval..neměřil dal do vezírku a nenapsal takže už měl 2 karpy...po další půl hodině chytil dalšího kapra a nečekaně ho dal tomu kokotovi co tam byl s nim...a opět neměřil a nezapsal...tím pádem oba odešli spokojení, že oba mají "splněno"...já jsem neměl chuť se s nima hádat, protože ty jejich keci co tam vedli to bylo něco ukrutnýho...

ksk - Profil | St 7.6.2006 20:52:14

Sander:me nezajima jestli ryba to vnima nebo ne proste je to trapeni ji tam dat zivou na provatek a na to by se nemel ptat nas jakoz to sportovne zalozeny rybare ale mel by jit za bobkarek masarem detkem a tem by mu rekl jak zachazet,sem prisle k vode a vedle me sedel rom(masar,mel 2 pruty na prutech mel 45 na kazdym hacek 1/0 ) a kdyz jsme prisel kvode zacal jsem rozbalovat podberak kdyby prislo neco vetsiho a von me rekl ze si podberalk nemusim rozbalovat,pak vytach kapra podberak nemel a vys co udelal ?vzal ho a vlekl ho po prehu jak bl mokrej tak se po nem nabalil ten pisek clelj byl od pisku ten debil nemel ani pean a tu rebu ne aby mu to vyndal,sem mu to chchtel vyndat aby ho netrapil a "koko* " me k nemu nepustil div mi ji jendu pustil na ksicht a vzal a tomu kaprovy roitr drzku protoze mu to neslo vyndat a me chctel jednu natahnout.Ale tedka jsem byl nastvanej a dostal jsem se do uplne jine diskuse na tema podberak :-)(pro pripomenuti)

Matrix - Profil | St 7.6.2006 20:37:24

ksk: Já na provázek ryby nedávám...ať jsou mrtví nebo živý...s tímhle nesouhlasim...je to prasárna...celkově za rok si vezmu 3 - 4 ryby(a to jen z důvodu toho že občas chce máti abych ji nějakou rybu vzal - kapr) a ty nepotřebuju dávat někam do vezírku nebo někam je přivazovat...

Sander - Profil | St 7.6.2006 20:37:21

ksk > jinak s tebou souhlasím, mně by také nikdy nenapadlo uvazovat ryby na provaz

Sander - Profil | St 7.6.2006 20:36:01

ksk > uvázat rybu na lono je jistě trápení, ale z toho, co jsi napsal, vyzařuje totální neznalost rybí nervové soustavy a jejího celkového vnímání. Nelze, opakuji NELZE ztotožňovat bolest ryby a člověka, to je o několik vývojových stupňů někde jinde, sorry....

ksk - Profil | St 7.6.2006 20:33:16

matrix:ja ja dlouho u vody nevydrzim no tak v prumeru to je u me tak 1h 3 m,nehlede na to ze je v RR napsano ze by se ryyb meli ponechavat ve vezirku s vnejsim zatizenim atd a je zakazano uchycovat ryby za zabry.(tim je mysleno jakykoliv omezovani ryby v pohybu),a ktomu ez na nekoho vyjedu ma vec,ale me by vzivote nenapadlo vzit ryby a uvazat ji na provaz a jeste k tomu zivou(doufam ze jsi myslel mrtvou rybu na ten provazek)

Matrix - Profil | St 7.6.2006 20:27:46

ksk: Souhlasím s tím co píšeš. ALE přečti si otázku!!! je tam psáno jaký máte názor!!! a NE ŽE TO TAKHLE DĚLÁ!!! Ty to píšeš jako kdyby to Pablo dělal...nevim jestli seš normální takhle po někom hned vyjet...ještě k tomu psát takový referát...jen se zeptám - Tvoje standartní doba lovu je 3 hodiny???

ksk - Profil | St 7.6.2006 18:58:44

to jako kdybych vzal lano pověsil ti ho pevně na krk,že bys ses dusil,ale neudusil a takhle bych tě nechal přivázanýho v sauně v teplotě 80°C a nechal bych tě tam 3 hodiny(standartni cas lovu)a chtěl bych vědět co bys dělal kdybys byl bezmocnej jako ta ryba.A jestli to někdy uděláš tak ti fakt přeju něco podobného se saunou.A když tu rybu chcheš vzít,proč ji chcheš ponechat živou?Tak ji zbav zivota a voz si lednicku nebo takovej ten box jak ho nalozis ledem a do ty dej tu rybu a je zbytecny ji nechavat zivou jeste privazanou za provazek :-( staci j idat mrtvou do toho boxu s ledem a je to(plastovy box,autolednicka ne elektricka,a nebo elektricka jestli si to muzes dovolit).PS-zarazi me na tom proc ji chches zivou?to jako abys ji mohl tyrat az odejdes z vody az ji poneses domu tak aby se ti krasne udusila ve vezirku ?doufam ze se vyjadriz

freefish - Profil | St 7.6.2006 18:47:14

ksk-řekl jsi to celkem hustě,ale v podstatě souhlasim

ksk - Profil | St 7.6.2006 16:01:28

Pablo-fish - ®-tak proč se tak blbě ptáš, když určitě víš, že to rybám škodí, nevím zda ti pomůžu, ja když chytam na lodi tak ryby pouštim ale zaslechl jsem něco o dratěnym vyzírku.Ale to nemění nic na tom co jsem řekl, když nevíš jak je přechovat na lodi popř. někde u lodi tak se an to neptej a pust je.Běž do kauflandu nebo tesca a kup si tresku za 3 pětky a máš to, tu mraženou už nezachráníš a to se tak musim naštvat

Blondak - Profil | St 7.6.2006 15:32:58

Jestli si tu zlost prinasi aj k vode tak lituju toho kdo se s nim potka?Snad by se mnel nad sebou zamyslet!!!Jinak uvazovani s tim nesouhlasim ale to je muj nazor.

Sander - Profil | St 7.6.2006 14:43:13

Míra Rybář > víš jak je to myšleno, ne? Prostě se to tak říká - nic proti dlaždičům nemám :-))

Míra Rybář - Profil | St 7.6.2006 14:41:28

Sander - danulko, proč urážíte dlaždiče? ksk - je prostě sprostej a nevychovanej dement, kterej nemá na MRKu co dělat. Divím se, že se svou inteligencí zvládne internet.

Pablo-fish - pořádnej plátěnej vezírek je lepší, jak síťovej, alespoň se za něj nechytají ryby za hřbetní ploutve.

danulko - Profil | St 7.6.2006 14:28:55

Sander> suhlas, dlaždič je to spravne slovo :) hanba rybarom, ktori nevedia citat!

Sander - Profil | St 7.6.2006 14:20:37

ksk > vole ty máš slovník jak dlaždič!!!! Autor nepíše nic o tom, že by chtěl ryby přivazovat na provázek, přečti si otázku woe!

ksk - Profil | St 7.6.2006 14:11:56

do pici,a co ja mam potom jako delat kdyz prijdu k vode je tak 5 kokotu ktery berou bod miru a ja potom skoro nic nechytim ? a ktomu bys je chtel privazat na provazek ty si dobrej curak

Carcas - Profil | St 7.6.2006 13:58:00

Zatím jsem viděl jen normální vezírky nebo eko,provázek a skoba je podle mě pěkná prasárna ale používá se to zřejmě dost často u sumců.
ps:Těch keců o masařích si nevšímej pokud to máš pro sebe na jídlo a nerveš to do mrazáku.

Sander - Profil | St 7.6.2006 10:22:06

Myslím že vezírek je i v tvém případě nejlepší řešení. Alespoň s ničím jiným jsem se nesetkal ani na lodi.

Uvazování na provázek nemůžu vystát. To je asi lepší tu rybu ihned zabít......

marinak | St 7.6.2006 7:20:37

hm to radsi pust a nebud masar