Mník

Pánové prosím o radu,jak na mníka? Krmení,nástraha,montáže a kde hledat.Prostě vše podstatné.Předem děkuji za vaše odpovědi.
Autor diskuse: Sam - , 25.3.2006 feeder - techniky lovu

Honza. - Profil | Út 28.3.2006 9:18:32

Pokud mníka chceš chytat, tak tam musí být. Nejlíp si na revíru, kde chytáš, sežeň vyhodnocení úlovků z předchozích sezon na vaší MO. Pokud se dočteš, že tam nějací byly chyceni, tak je to OK. Mě se osvědčilo chytat večer a za tmy na těžko, rousnice je nejlepší.Chytal jsem od jara do podzimu, v zimě bych tam za tmy netrčel. Spíše lze ale říct,že jsem je chytil,když jsem šel na úhoře.Proudná voda s tvrdým dnem, úkryty, velké kameny.Taky ale o hodně ryb přijdeš.Hned se schovávají do úkrytu a třeba hned po záseku visíš.Ale pozor, myslím, že jsou i část roku nyní hájeni.

numi - Profil | Po 27.3.2006 15:38:15

Tři vycházky po 15 hod. běhěm 10dnů na dvě hodky a mám dva kolem 50cm. Nástraha rousnice. Hnojáky nechtěj a sýr taky ne. Bez vnadění pod jezem.

Lucas | Po 27.3.2006 15:06:37

Snad bych ještě dodal že samozřejmě čím větší tma tím lépe,takže žádný měsíc nebo hvězdy i když netvrdím že úlovek není možný,prostě se mi to nikdy nevyplatilo.Poslední dobou nepoužíváme ani policajty,naprosto nejlepší je mít pouze povolenou brzdu ,aby tak tak stačila udržet tah vody a neproklouznout.Mník není žádný divočák a po jeho zatažení( v nočním tichu to krásně cvrkne),je dost času vzít prut do ruky a bez velkého otálení seknout.Navzdory tomu že se snažím sekat včas,bývá naprostá většina mníků beznadějně zapakovaná,nebo pálím do prázdna.To mezitím,totiž aby byl pěkně za koutek tlamky bývá zřídka.Snažím se používat spíše krystalky,řekl bych že se dříve rozpadají působením žal.štáv ,ale kdo ví,třeba si to jenom namlouvám.Každopádně je to věc která mi vadí,ale přemluvit mníky aby nebrali i ti podměreční prostě neumím.

Jarin - Profil | Ne 26.3.2006 20:57:44

Musim suhlasit s Lucasom, aj ked miene lovime v Dunaji/ozaj velka rieka..../ myslim ze tie ryby charakterizoval velmi presne este snad dodam ze uz aj koncom septembra /pri zakalenej a vyssej vode sa daju ulovit/ ale podciarkujem Lucasove ziaden system sme nenasli...

Lucas | So 25.3.2006 22:02:19

Sam,s krmením, montáží a nástrahou si nedělej vůbec žádné starosti,naprosto nejdůležitější je chytat tam kde se mník prokazatelně vyskytuje,pakliže to víš, máš napůl vyhráno.Doporučuji chytat pouze od soumraku a potmě.Dobré období nyní z jara a na podzim.Chytání přes den za sněžení atd.se mi nikdy neosvědčilo.Naopak moc dobré bylo večerní chytání při velkém ochlazení a bouřkách které znamenaly konec léta.Co se týče místa,kolik let jsme s bratrem jezdili po všech čertech a až v okamžiku kdy jsme přestali chytat v těch nejhlubších a nejkrásnějších tůních a věnovali se místům proudícím,dejme tomu rychlostí chůze,začali jsme chytat mníky. Nezbytností je dobrý úkryt,kořeny,kameny,vůbec nejlepší je hluboce podemletý břeh,byt by tam bylo třeba půl metru vody.Doporučuji v létě projít v plavkách,najdeš stanoviště kterého by sis ze břehu vůbec nevšiml.Montáž klasika, olovo,gumička a větší háček.Nástrahu používám rousnici,na podzim mrtvou rybku.Výborní jsou okounci.Ale ani v místech kde o nich vím,nejdou každý den a nepovedlo se mi v tom najít žádný system.Tolik zhruba moje zkušenosti,nepovažuji se za žádného odborníka,ale byl bych rád kdyby se k mníkovi vyjádřili opravdoví specialisté,protože se mi zdá že toho o mnících mnoho nevíme a periodika papouškují stále dokolečka to samé.Mník si tu trochu naší pozornosti jistě zaslouží.

Laky - Profil | So 25.3.2006 19:59:22

bak: A to znamená, že si jej nemůžeš jen tak chytnout pokochat se a zase jej pustit?

Hyter - Profil | So 25.3.2006 19:26:46

Je hájený do 15.března.

boban - Profil | So 25.3.2006 18:46:57

Bak/Ty,ale lžeš!

bak - Profil | So 25.3.2006 18:21:58

Mník je kámo touto dobou hájený.

Vaclav - Profil | So 25.3.2006 11:03:06

Mník nejraději žere v noci,jen ze dna,žížala,rybička,kousky ryb-a úplně nejradši papá na podzim.