Montáže na amury

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat zkušenějších, jakou by použili koncovou montáž na položenou, pokud by chtěli chytit převážně většího a zkušenějšího amura na hodně prochytávaném revíru.
(Stojatá svazovka) Pokud by jste raději použili jinou techniku lovu - např. propadávačku, lov z hladiny, plavanou - budu rád za Vaše názory.
Autor diskuse: Bachy - Profil , 3.2.2006 kaprařina - techniky lovu

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 14:12:11

Bachy: já to přímo vím, že to nevím :o) a to me na tom baví :))) měl jsem na matchce torpédo hrubým odhadem cca 115cm, vzal mi to z hladiny, náhodou - chytal jsem v orobinci na rohlík a on vzal orobinec a i mou 0,14ku, zavřel hubu a držel a jel - já sem nechápal, ale pak pochopil - držel jsem taky a až dovalil po vlasci až k háčku, tak jsem přiseknul, pak to rozvalil ještě víc... sem si připadal jako bych to hodil na trati na vagon od rychlíku... naviják sténal jakoby ho někdo znásilňoval, hrozný...

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 14:02:21

Fishky: Zatím jsem se lovu amurů nevěnoval a proto jsem dostal jen pár amurků náhodně při lovu kapříků!
Pár velkých amurů jsem ztratil. (Osobně považuju velkého amura od 80cm nahoru:o). Od metru to jsou u mne profesoři a na revíru jich je víc, než si většina rybářů myslí. Rozhodně si nemysli, že o lovu amurů víš vše. :o)

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 13:52:59

Bachy: to by byli asi první amuři, kteří by měli IQ na takový úrovni, o čemž fakt pochybuju :o) se domnívám, že pokud by tomu bylo tak - tak chytneš i třeba většího amura, než 63, ne? nebo u vás amur 63+ už = profesor co sundavá kuku z vlasu? fakt o tom pochybuju, ale současně nevím, jak si to vysvětlit :(

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 13:46:04

Fishky: Raci v tom revíru nejsou, ale škeble jo (sem tam) - no myslím, že ti amuři budou reálnější. Ono kdyby ty kukuřice zmizly třeba jednou nebo tak, ale sem tam se to fakt stává. Budu zkoušet druhým prutem jiné montáže a uvidíme.

Kato | Po 6.2.2006 12:39:07

fishky: to mě taky trklo, že ta cena asi nebude ono, ale jen to zkusit na háček, trochu okolo a třeba záběry budou častější... jen dumám...

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 12:30:13

Kato: hele ročně zkrmím několik pytlů kuku, pelet, boilie, ovoce /naše/ jde do metráků... ananas by mě položil, na to nemám a nedovedu si představit ani tu přípravu, byla by to hrozná "pakárna", čištění - porcování... kdepak, zůstávám u "czech made" :o)

Kato | Po 6.2.2006 12:22:01

fishky a nezkoušel jsi nějaké jižanské ovoce, třeba kaki, nebo ananas? když náš kapr žere Oliheň, tak proč by našemu amurovi nechutnal ananas :) kolikrát jsou ty ovoce sladší a dají se sehnat celý rok. Jen asi ta cena... Jo a máš meil

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 12:21:58

Bachy: hele a co škeble? mě se to sice nikdy nestalo, ale slyšel jsem i o tom... třeba na tom něco je :o) fakt by mě to zajímalo, kup podvodní kameru a pak dej vědět, bylo by to zajímavý, mít to natočený :o))

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 12:19:46

Fishky: Nebo želva, tu už jsem na kuku na vlasu taky vytáhl. (Opravdu snědla i háček, ve 4m hloubce). :o)

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 12:14:22

Bachy: me tak napadá už jen rak vegetarián :o))

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 12:11:45

Milda: Asi to bude ten škodolibý vodník - potvora jeden. :o)
Fishky: Dávám přednost měkké kukuřici z mnoha důvodů, ale můžu Ti s klidem říci, že na vlasu provlečená a napíchnutá na malém háčku drží velmi dobře a pokud mám pocit, že nedrží opravdu dobře, tak dám okamžitě jiné pevnější zrnko právě kvůli těchto zkušeností. Jinak jsem přesvědčen, že 60g olovo má svou nespornou výhodu právě v tom, že vidíš i malé potažení návazce pokud ryba jede do strany. Chytal jsem i na 0,10mm Tectan s olůvkem 7g, tak vím o čem to je. Můžu v klidu říct, že těžké olovo je účinnější (hlavně na jemné záběry) a zase tak moc ryby neplaší.

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 11:56:17

Bachy: nejde o to, proč couvat, ale o to, že to dělá jakoby "instinktivně", má to zafixovaný, tak to dělá, já je kolikrát sleduju, že dojede pod rohlík, zastaví se u něj a čeká, zda se začně pomalu potápět, je úplně u rohlíku ale nevezme ho, a až je rohlík opravdu potopen a pozvolna začíná jakoby klesat od hladiny, vtom ho vezme a COUVÁ!!! nevím proč couvá, ale vysvětluju si to tak, jak tak koukám na tvou kuku - já ji nikdy tak nerozvařoval a možná i v tom bude ten rozdíl, myslím, že je lepší kuku připravit tak, abys ji nepraskl. Zkus ji nechat "zfermentovat". Jo a pak taky vyměnil bych ty 60g bomby za menší, i 5g oluvka, to dělá taky hodně. Mám za to, že to prostě cítí! Opatrný kapr si dá bacha už i na olůvko jako takový...

Milda | Po 6.2.2006 11:52:43

Bachy:Tak to je jednoznačně škodolibý vodník...:-)Podle mě to amuři nebudou,ale možné je všechno.Zkus měnit montáže,taky háčky zkus jiného typu.V tomto případě bych zkusil banány.Určitě bych vyřadil háčky typu orlí drápek,prostě jen s klasikou rovnou špičkou.Taky bych použil ztužené návazce.Sám su zvědavý,co to je za ryby.

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 11:44:26

Milda,Fishky: Na tom revíru je celkem málo bílé ryby (v porovnání s jinýma revírama), cejni vůbec žádní, plotice 7 - 20cm. Přes den mám záběr od bíle ryby jen velmi vyjimečně díky dobře zakrmenému místu čistě kukuřicí, přesto že vím velmi dobře jak dokážou i plotice s tlouštěma vyzobat místo za krátkou dobu. Dám příklad - příjdu večer a s velkou pečlivostí nastražím dvě udice s kukou na vlasu. Mám prokrmeno v asi hloubce 2m asi 4m od špičky prutů. Toto místo (asi 1m čtvereční) pravidelně prokrmuju co dvě hodiny, nebo po přejezdech, po každém rozumném záběru. Udice kontroluju taky každé 1,5 - 2hodiny. Je noc a já jsem neměl ani potah - tak vytáhnu obě montáže a s hrůzou zjistím, že jsou obě bez kukuřic. Myslím, že kapry na fleku poznám a 18cm návazec je příliš krátký aby to byli kapři, bílá ryba by to v noci takhle určitě neudělala (určitě ne obě najednou). Mám 60g průvlačné olovo a vidím každé potažení o 1-2cm. Tak jediné co mě tedy napadá je - že amur opatrně zbírá zrnka a každé rozmáčkne pyskem, pak nasaje. Věřím že amur couvá při ožírání okolních porostu, které musí trhat, ale při sbírání volné kukuřice si myslím moc nemá proč couvat. Tak mi teda řekněte, co byste si mysleli vy.

Milda | Po 6.2.2006 11:24:49

Bachy:A s tou bílou rybou to možné je,velcí cejni a velké plotice sú mrchy....:-)

Milda | Po 6.2.2006 11:23:25

Bachy:Zkus změnit v takovém případě návazcový materiál-ztužit.

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 11:18:19

Fishky, Milda: Stává se mi to při lovu kaprů, zajímavé na tom je to, že místo se chová jakoby mrtvé a najednou při vytažení montáží jsou často obě najednou prázdné !!! Zkrácení návazce bylo první co mne napadlo, ale stalo se to pak i třeba u návazce 15 - 20cm. Chytám hodně blízko s dobrou signalizací jakéhokoliv potažení vlasce, tak právě proto si myslím, že jde o velmi chytré ryby. Jinak Fishky jak jsem psal dříve - bílá ryba to určitě nebude - jsem o tom opravdu přesvědčen.

Milda | Po 6.2.2006 11:12:33

Fishky:Určitě.Prostě oloupeš tu rostlinu a uvnitř je válcovitá užina.Vynikající věc,ale pokud lovíš na revírech,kde rákos není,tak je třeba pár dnů to rozhazovat po hladině-plave to.

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 11:09:46

Milda: určitě je to dužina z rákosu?

Milda | Po 6.2.2006 11:04:02

Bachy:Su o tom na 100% přesvědčený,že to dělají kapři.Kdysi jsem dokonce četl článek od nějakého japraře,který vytahoval montáže bez bobulí a dokonce s ochroumanýma hákama....nakonec zkrátil návazec a lapl nějaké dost velké kapry.Amur při uchopení potravy couvá,proto delší návazec,aby neojal podezření a průběžná montáž,kapr nasává na místě,někdy pomalu proplouvá a nasává,tak je lepší ne tak dlouhý návazec,jako na amura,ale samozřejmě na to má vliv spoustu faktorů(na délku návazce).Já osobně používám na Amura bud mirabelky,ale hlavně tu dužinu z rákosu a nestalo se mi,že bych na ni lapl něco jiného,než amua.

Fishky - Profil | Po 6.2.2006 10:56:15

Bachy: na amura podvazuju jen opravdu vyjimečně (řeka, nebo stoják /pěna/), protože si myslím, právě z důvodu rozlišného způsobu braní, že podvazování není na amura tím pravým ořechovým... co se týče kukuřice, nejvíc se mi osvěčil širší háček a přímo na něj dát kombinaci kuku - mini pufa - kuku, celý sousto bylo jakoby "kriticky" vyvážené a fungovalo to opravdu squele, ale je nutné si ty ruský vegetariány naučit, krmení je hrozně moc důležité. Máš-li místo o němž víš, že na něm amuři sou, musíš u nich vzbudit důvěru k nabízené nástraze (návnadou) /většinou stačí 3 dny/ a poté máš všechny předpoklady k uspěchu na své straně.
co se týče tvého dotazu - nemyslím, že by to byli amuři, s tak chytrými jsem se nesetkal na žádné vodě (ani hodně prochytávané). Kuku dokáže "sundat" i bílá ryba...

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 10:55:11

Milda: Možné to je. U kapra bych to podle mne viděl aspoň trochu na signalizaci. Když už, tak menší amuři požerákama nebo spíš jsem myslel jako že tu kuku rozmáčknou větší amuři ve tvrdším pysku. Bílou rybu vylučuju - stává se to i v noci a zase tolik bílé ryby v tom revíru není.

Milda | Po 6.2.2006 10:43:27

Bachy:No podle mě to nejsou amuři,co Ti žerou nástrahu,ale kapři,kteří potravu nasávají a prostě Ti tu kuku na pažerákách rozdrtí a montáž vyplivne.Právě proto,že je dlouhá,tak se nesekne.

Bachy - Profil | Po 6.2.2006 6:38:33

Chlapi - jsem moc rád, že se tu tolik lidí vyjádřilo k těm rozdílům v montáži na kapry/amury. Asi se nad tím nikdo nepozastavuje. Zatím jsem celkem zklamaný. Čekal jsem, jestli aspoň jeden rybář mi tady potvrdí můj názor, ale marně. Dá se to těžko dokázat, ale právě u delších návazců se mi stávalo, že někdy vytáhnu oba pruty bez nástrahy. Myslím při lovu na kuku na vlasu. A osobně jsem přesvědčen, že za to mohou právě chytřejší amuři. Řekne mi k tomu někdo něco, nebo ne?

Fishky - Profil | Pá 3.2.2006 17:26:34

Milda: kua ja som Novozámčan! Ale jinak do Veselí není problém zajet, klidně můžem. Nějak to vpasuju mezi Svratku, Dyji, Moravu, *.* (neřeknu), NM, Dunaj a Nitru... kurňa to bude zas rok :o)