Jaká pletenka je vhodná na šokovku?

Doučuji se moderní kaprařině. Díky MRKu mám jasno v prutech, navijácích, návazcových materiálech, nástrahách a pod. Nikde jsem se však nedočetl, jaká pletenka je vhodná pro šokový návazec. Nevím, jestli jsem se neukvapil s koupí šňůry Shimano Antares. Poradíte?
Autor diskuse: Mirek - , 8.1.2006 kaprařina - techniky lovu

Mirek B. | Út 10.1.2006 21:01:29

Děkuji kolegům, kteři mi poradili - a nejen za rady týkající se druhu šokovky, ale i volby, kdy jí použít a za rady týkající se návazcového materiálu. Praktické zkušenosti nezištně předávané prostřednictvím MRKu jsou k nezaplacení. Jsem rád, že se mohu stát členem klubu a těším se na spolupráci!!!

Miras - Profil | Po 9.1.2006 9:30:47

Mirek: já bych bazíroval na tom "prý". Ano k níže popisované situaci může dojít, ale ve většině situací nejspíš ne, protože jemný sediment je téměř všude. Netvrdím, že "poslední metr" je nedůležitý, tvrdím jen to, že spousta lidí příliš kombinuje a vymýšlí komplikované sestavy i tam, kde to není nutné.

mirek | Po 9.1.2006 9:19:31

Miras - zdar jmenovče. Takový laik zase nejsem, abych si pletl šokovku s návazcem - chytal jsem 15 let a teď se vracím po 15 leté pauze (práce) a zjišťuji, že kaprařina je o pořádný kus dál. Potřebuji se pohnout dopředu, načteno mám kdeco, teď mi jde spíš o praktické zkušenosti.
Chování olověnky pod vodou sledovalo více našich kolegů . viz. popis Pavla P. z 4.6. v otázce "Návazce a jejich chování" cituji: "Naopak hodně vidět je prý šňůra s olov.jádrem.Stačí jakýkoliv kamínek nebo řasa, tráva a olověnka nedolehne ke dnu.Jedině prý zavést, položit a ještě zavířit bahnem".
Na návrat k rybařině jsem se celých těch 15 let těšil, comeback jsem si osladil pořízením kvalitních prutů, navijáků, vlasců atd.. Fakt si ale myslím, že klalitní zvládnutí posledního metru sestavy je víc než jestli máš na břehu Sh Triball nebo Fox Rangemaster.

Miras - Profil | Po 9.1.2006 8:06:22

Mirek: vypadá to, že motáš 2 různé věci - 1) návazec = prvních cca. 15-40 cm od háčku k obratlíku- např.tebou popisovaný Snake-skin, Merlin, Super-Nova apod. 2) olověnná šňůrka - cca. 1m od obratlíku směrem k vlasci nebo šokovce- jak napovídá název, obsahuje olovo, tzn. nevznáší se, naopak klesne na dno a "zneviditelní se tím, že zapadne i do velice jemného sedimentu. Pro lepší pochopení bych Ti doporučoval prolistování některé z knížek o kaprařině, kde jsou rozdíly v použití jednotlivých šňůrek zpravidla velice dobře vysvětleny. Např. "Návnady a nástrahy na kapry - Ken Townley" nebo "Poznej krásu kaprařiny - Simon Crow a Rob Hughes". Dřív než něco koupíš, tak pořádně popřemýšlej o tom, zda skutečně pro danou šňůrku budeš mít využití...Já v současné době používám jen 2 druhy - - Super-Nova (cca 95% situací) a Mantis (5%). Návazec totiž není zdaleka to nejdůležitější...

Mirek | Ne 8.1.2006 22:56:27

Lubomír - souhlas, teď je mi jasnější, proč při jedné víkendové vycházce kámoš se šokovkou občas ztratil kapra těsně před podebráním. Mně se to s monofilem nestávalo.
Michal - olověnka se zdá jako dobré řešení, ale pročetl jsem si nějaké starší diskuse a prý je ve vodě velmi dobře viditelná a stačí tráva či kamínek a má snahu se vznášet. Nebyla by nenápadnější treba pletenka Snake-Slim apod, kdy se má odhalená část šňůry rozprostřít na množství jemných vláken a na ztuženou část bych dal třeba kousek plastického olova? Jestli je to blbina tak omluv moji nezkušenost o těhle fíglech přemýšlím tuto zimu poprvé.

Michal Stehlik | Ne 8.1.2006 21:53:00

Mirek: pletenka ti urcite vyrazne neznenapadni posledni metry sestavy, ktomuto ucelu pouzij olovenku, solidni dela kriston score.

candoš - Profil | Ne 8.1.2006 19:37:24

Zkus power pro,oproti jiným je tato šnůra kulatá.Mě se osvědčily montáže co nejjednoduší a šokovku jsem nikdy nepoužíval,maximálně olověnku.

m.kindl - Profil | Ne 8.1.2006 19:24:33

Mirek : To že znenápadní poslední metry udice je nesmysl,napni si na mělčině vedle sebe vlasec a šňůru a uvidíš sám.To že je na některých revírech poviná nechápu ale já bych jí naopak zakázal,zajeď si zdolat pár kaprů na Toušeň a uvidíš sám.Tím nechci říct že šokovka je špatná,ale jen z vlasce a ne z neprůtažné šňůry.

Miras | Ne 8.1.2006 19:15:33

Dominik: To, co popisuješ není šokovka, ale návazcová šňůrka, což není totéž:-)

Michal Stehlik | Ne 8.1.2006 18:47:36

Mirek: ja jsem s max. spokojenosti na sok pouzival PENN exact 22 kg popripade 39kg, ale co se dost opomiji pouziti v delce aspon 1m za montazi olovenku popritade buzirka, protoze tenke sokovky muzou dost nesetrne kaprum poranit ploutve! jinak sohlas s nize uz napsanym!

Dominik | Ne 8.1.2006 18:45:43

Nejlepsi je Kryston-Merlin,take casto používám druh snack!Jsou vyborny jen trochu drazší!!

Mirek | Ne 8.1.2006 18:38:49

Děkuji za reakce, ve valné většině případů šokovku určitě používat nemusím. Domníval jsem se, že kromě jejího využití při dalekých hodech například znenápadní poslední metry sestavy. Většina reakcí na neúčelné šokové šňůry je negativních - vysvětlení jsou logická a chápu je. Budu proto vděčný za vysvětlení, proč je na některých revírech (např. na Hejlově) povinná.

Redyth - Profil | Ne 8.1.2006 17:15:28

Hemingway nebo jak se to píše, kryston

Lubomir Zabcik - Profil | Ne 8.1.2006 16:49:36

Mirek-Tiez sa pripajam k martinovy a michalovi,pouzitie pletenky ako sokovky v mojom pripade iba ak je to nevyhnutne potrebne..teda ak chytam na zarastenej vode,kde je schopna prerezavat rozne zeliny,ci lekna.Pouzitie v inych pripadoch ma skor opacny vyznam,uplne 0%roztaznost,teda kapor je "napevno" a moze sa ti skor vyrezat z hacika.Alebo ak lovis medzi konarmi a stromami,tak sa ti zareze sama do stromu alebo konara a skoncil si..Silon sa po nom smykne.

Jumbo | Ne 8.1.2006 16:45:52

Je to tak jak píšou kluci taky jsem chtěl chytat se šokovkou používal jsem je od Kevlonu ale velice rychle jsem od nich odešel teď je používám opravdu jen pro daleké hody pokud není možnost zavážet.Na Orlíku se trhá až moc a za prvé se to hodně prodraží a za druhé a to je horší ja voda zamořena šnůrama že pomalu nic jiného netaháš než ty zatracený šnůry.Proto apeluji na všechny aby byli velice opatrní při použití šnůr!!! Mirku velice si rozmysli zda k lovu je šnůra opravdu nezbytná.

Ondra (carpman) - Profil | Ne 8.1.2006 13:44:47

Loni jsem celou sezónu používal na Labi tuto šňůru a moc si nestěžuji.

méďa | Ne 8.1.2006 13:33:50

Mirku souhlasím s klukama na menší vzdálenosti zbytečnost a jako šokovku když je nutno používám vlasec0,35 ale jen opravdu v nejnutnějších případech

Klikař - Profil | Ne 8.1.2006 13:21:50

Mirku: Se šňůrou Shimano Antarés si neudělal jistě nic špatného ale při použití vždy přemýšlej.To co píšou zde kolegové je naprostá pravda.Pokud hážeš na malou vzálenost a v klidné vodě zapomeň na ni (to je jen příklad) opravdu to spousta lidí používá jen proto že je to modní záležitost.

m.kindl - Profil | Ne 8.1.2006 11:43:39

Tak tak,zvaž jestli jí skutečně potřebuješ.Je to velká moda a přitom ještě nedávno angličani na šokovku doporučovali vlasec o minimální nosnosti 7 kg !!

Martin M. - Profil | Ne 8.1.2006 11:23:23

Nejsem v tomto oboru znalec, ale pouzil bych tu nejlevnejsi v pozadovane nosnosti. Nebo muzes pouzit 0.50 mm vlasec.
Kazdopadne pred jejim pouzitim vzdy hodne dukladne zvazuj, jestli je nutna. A pokud nemas lodku, tak tim spise! Na nekterych mistech uz se kvuli utrhanym sokovkam pod vodou neda ani chytat.