Přívlačový prut pro začátečníka pro občasné chytání

Ahoj lidi, chytám hlavně feeder, ale rád bychse občas odreagoval a chytil si nějakého dravce na přívlač. Bohužel se v prutech vůbec nevyznám, tak bych potřeboval poradit ať neprohloupím.

To co jsem načetl, tak by byl pro mě asi ideál prut 10-30g, chci chytat štiky, ale i menší ryby, chytat ze břehu a převážně na stojatých vodách. Cenově bych se ideálně rád dostal do 2000kč i s navijákem (pokud mi poradíte i ten). Pochopitelně nějaká stovka navíc, pokud se to vážně oplatí vůbec nevadí. A když poradíte nějaké nstrahy pro začátek, budu úplně happy. Díky za všechny rady. Tom
Autor diskuse: SamotCZE - Profil , 1.7.2016 dravci - náčiní, doplňky

cechura09 - Profil | Po 4.7.2016 17:01:07

Pruty do 2 metrů do mne začal před mnoha lety tlačit člověk, který na vláčku dlouhodobě namotá za měsíc víc prutohodin, jak drtivá většina z nás dohromady za rok. Taky jsem měl vlastní hlavu, pak jsme spolu byli na rybách. V podmínkách lovu jezerních pstruhů ze břehu na Liptovské Mary. Tanec s plandavkami. Troufnu si říct, že s pruty větších délek po hodině lovu prezentovat nástrahu způsobem, jakým do předváděl Tom až do večera, nedokáže ani jeden rybář. Opakuji - po hodině lovu. Jednoduše, únava, otupělost z nedostatku záběrů, ztráta pozornosti. S krátkým prutem - nekonečná hra. 2 - 3 záběry za den, kapitální ryby, někdy 2 záběry za 3 dny. Vše jsem pochopil až mi jeden ze svých prutů vnutil. Opět se zopakuji - nekonečná hra.
V tý době zde v těchto prutech byla zastoupena snad jen jedna jediná značka a i to jeho přičiněním - G. Loomis. Dnes je nabídka těchto prutů u nás mnohem širší a výrobky jsou cenově dostupnější. Vybereš pruty na UL, na pstruhy, ostřejší verze pro lov Bassů jsou vesměs vhodné i na boleny a štiky, Pike pruty zvládají obvykle nástrahy velikostí, které má ve výbavě jen málokdo.
Troufnu si tvrdit, že se svojí 196 budu v Lanžhotě pod splavem házet své nástrahy dál, jak 99 lovců ze 100, pokud budou vybaveni 275.
S úsměvem si vzpomenu dnes na dobu, kdy jsem si vzal Skeletora 245 jako dobrej prut. Krátký prut mi dopřává mnohem víc zábavy, mnohem víc hry a tím i více záběrů.
Z vláčáků mi v délce 2,45 zůstal jediný - prut na noční lovy velkých ryb, včetně sumců.
Každý máme to svý ale můžu doporučit jediné, někdy si to zkuste.
Tvrzení že 2,10- na pstruhy, 2,4 - univerzální vláčák 2,7 - na štiky a sumce je touto " novou " generací prutů přežité a posouvá radost z lovu na úplně jiný level. Je úplně jedno, jestli se jedná o lov z lodi, boatu, při brodění, nebo metání plandavic na 70 metrů s vysokou přesností místa dopadu. Zábava, nekonečná hra. Zkuste si to, někteří pochopili. Jura

cechura09 - Profil | Ne 3.7.2016 21:22:42

Vláčka je dneska o házení, přesných hodech a hraní si s nástrahama. Na tohle jsou pruty 2,7m dlouhý, mají svoje opodstatnění snad jen na větších řekách. Podívej se, s čím se dneska chytá liga, jsou to vesměs pruty do 2 metrů.Jednoruční vláčák max do 2,4m 10 - 30g, choď po krámě, ber do ruky jeden za druhým, chvilku si s něma třepej, prut musí být příjemnej do ruky, nesmí být těžkej na předek, při švihu musí být živej, ostrej, žádná hadice. To jsom moje představy o vláčáku. Pokud nesháníš konkrétní model nebo typ prutu, na netu nevybírej, krám je lepší volba.
Shimano Speed master nebo něco takovýho je moje doporučení.