Přívlač na větší vzdálenost a ve hloubce

Neporadil by mi někdo, jak vláčet na větší vzdálenost? Kamarád potápeč zjistil na přehradě větší výskyt okounů a candátů v proláklině ve větší hloubce, která je vzdálena od břehu zhruba 70 m. Nemám loďku a chytám ze břehu. Svým uhlíkovým vláčecím prutem na lehkou přívlač tam nedohodím. Možná to bude znít šíleně, ale napadlo mi použít své kaprové pruty se kterými odhazuji s větším olovem až na vzdálenost 100 m. Pokud bych udělal nějakou montáž s těžkým olovem a gumovou nástrahou (riper, twister), kterou bych daleko odhodil a která by kopírovala dno, tak by to mohlo jit. Bohužel s tím nemám žádné zkušenosti, tak by mě zajímalo, zda někdo něco podobného již nezkoušel. Jde o to provést odhoz co nejdále a vést nástrahu ve hloubce při dně. Ideální by bylo, aby byla montáž co nejméně náchylná na zamotání a váznutí. Chci s tím začít trochu experimentovat, určitě to nějak musí jít.
Autor diskuse: Jirka - Profil , 8.9.2004 dravci - techniky lovu

mirmen - Profil | St 9.5.2007 22:03:33

HELIKOPTEROVÁ SESTAVA PRO PŘÍVLAČ - našel jsem novinku ( alespoň pro mne ) , která by stála za úvahu ( a - mimochodem - zajímavá stránka )

www.wedkovanie.org/index2.php?option=content&task=view&id=188&Itemid=60

Jirka - Profil | Ne 12.9.2004 23:49:40

Tak mám první zkušenosti s přívlačí na delší vzdálenost, kterou jsem vyzkoušel podle vašich nápadů. Vyzkoušel jsem několik způsobů:
1. SBIROLINO
Zakoupil jsem několik potápivých sbirolin v ruzné gramáži (viz. obrázek). Sbirolino jsem navlékl na hlavní vlasec, navázal jsem trojkarabinku, potom metrový návazec a gumovou nástrahu na háčku s očkem nebo plovoucím jigu. Překvapilo mě, jak sbirolino perfektně lítá a dá se s ním opravdu daleko a přesně hodit. Když jsem to zkoušel, několik třpytkařů, kteří kolem mě prošli se s úžasem dívali, kam jsem schopný dohodit. Sbirolino rychle kleso na dno, nestalo by se mi, že bych s ním někdy uváznul na dně. Horší to už bylo s vedením nástrahy. Pokud jsem pomalu táhnul u dna, dělal přískoky a nechal zase klesat, tak bylo všechno vpořádku, ale pokud jsem plynule začal vláčet, tak sbirolino postupně vystoupalo z hloubky k hladině a potom jsem táhnul gumovou nástrahu po hladině. Možná jsem něco nedělal dobře, ale asi by to tak němělo být. Měl jsem i problémy s rozpoznáváním záběrů, které sbirolino trochu utlumilo. Nakonec jsem ještě jedno sbirolino utrhnul, když jsem prudce švihnul a nevydržel to můj vlasec.
2. BOČNÍ ZÁTEŽ
Použil jsem trojcestný obratlík, na boční očko jsem dal krátký návazec s olovem, naproti kmenovému vlasci jsem dal návazec s gumovou nástrahou na háčku s očkem nebo plovoucím jigu. S touto montáží jsem házel také hodně daleko, možná ještě dále než se sbirolinem, ale celé to bylo zase náchylnější na zamotání. Občas jsem s tím také uváznul na dně a odtrhnul jsem olovo na slabším návazci. Výhoda byla, že olovo ani při rychlejším tažení nestoupalo k hladině, ale opět trochu problémy s rozpoznávání záběrů.
3. TĚŽKÁ JIGOVÁ HLAVA
Sehnal jsem hodně těžké jigové hlavy na které jsem navléknul gumové nástrahy. Na první pohled to vypadalo příšerně, velká hlava, malé tělo, ale ve vodě to docela dobře chodilo. Dosahoval jsem s tím slušné hody, při tažení nástraha kopírovala dno, cítil jsem jak do něho neustále naráží. Občas jsem také váznul, ale vždy jsem vyprostil bez jakékoliv ztráty. Záběry docela dobře rozpoznatelné.
Každá z těchto uvedených metod má určitě své výhody a nevýhody. V tuto chvíli se mi jako nejlepší jeví ten nejprimitivnější způsob a to jsou těžké jigové hlavy. Toto jsou výsledky mých prvních testů, určitě to budu zkoušet dále. Teď na podzim se to určitě bude hodit.
První výsledek chytání nad uvedeným zlomem s těmito technikami je 14 okounů na břehu. Candát nezabral žádný nebo jsem to nepostřehnul. V každém případě pokud bych na tomto místě vláčel na malou vzdálenost, asi bych neulovil nic. Pokud budete mít někdo ještě nějaké nápady, zkuste mi to sem napsat.

free - Profil | St 8.9.2004 17:07:17

tak tohle je treba sbirolino od balzeru...