Spí kapři v zamrzlé řece?

možná budu vypadat jako blázen ale opravdu nevím co dělají kapři v řece pokud má hloubku kolem tří metrů a řeka plně zamrzne...nevím jestli třeba jen pomalinku poplouvají nebo lehnou na dno a chrápou jako jejich kolegové ve stojatých vodách...?
Autor diskuse: špaky - Profil , 9.2.2009 kaprařina - revíry, cestování

Lauri - Profil | Po 9.2.2009 21:45:24

Fullnek >> odpovím za nepřítomného profíka Jovánka, snad se na mě nebude zlobit.
Rybí šupina ti o rybě řekne asi nejvíce dá se v ní docela dobře číst.
Poznáš na ní kolik je rybě přibližně let, kdy ryba potravně strádala apod.
Je to jako u letokruhů na pařezu, tam podle jejich počtu taky poznáš přibližně věk stromu. Akorát, že na šupině nejsou letokruhy, ale myslím, že se tomu říká anuly, které se vždy v zimě kdy ryba nepřijímá potravu zhušťují po obvodu celé šupiny a vytváří jakýsi letokruh.
Když není zhuštění anul po celém obvodu šupiny, tak lze předpokládat, že se nejednalo o zimní období, ale jakési krátkodobé ,,hladové" období.
jovánek>> vím, že bys to vysvětlil líp. Sorry

Lauri - Profil | Po 9.2.2009 18:39:25 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Myslím,že kapři ,,spí" i v zamrzlé řece,najdou si hlubší klidnější místo a vytlučou lože. Musí být v klidu,protože by spotřebovali energii,bez které by nevydrželi do jara. Letos v lednu jsem viděl zimující kapry ve své loži na Rozkoši u přepadu,kde se jednalo spíš o klidnější vodu,ale mírné proudění tam bylo. Mohla tam být tak půlmetrová hloubka. Nad nimi byl odtávající led. Nevím jestli kolegové níže nemluví právě o mé fotce. Tady ji posílám.

Fullnek - Profil | Po 9.2.2009 17:51:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

a tady máš kapra 4.1.09

Fullnek - Profil | Po 9.2.2009 17:48:32

Tomáš - Tom >> tady máš kapra chycenýho 27.12.08 ,tak by mě zajímalo kde jsi na to přišel že chcípnou a zrovna s tímto kaprem jsem šel kolem řeky asi pul km než jsem ho přemluvil aby si zobl