Feeder vs. "klasická" položená

Ahoj odborníci na feeder. Můžete mi prosím vysvětlit, jaký je vlastně základní rozdíl mezi lovem na feeder a klasickou položenou? Za "klasickou položenou" považuji klasický kaprový prut (třeba teleskop 2,7 m), vlasec kolem 0,22, spirálové krmítko narvané krmením, návezec asi 20 cm, háček, čihátko před špičku nebo hlásič. Je v tom i něco jiného, než indikace záběru pomocí chvějivé špičky? Prosím o praktické příspěvky, ne typu "feeder je prostě filozofie". Osobně si myslím, že jediný rozdíl je v prutu....
Autor diskuse: Zdeněk - Profil , 2.6.2005 feeder - techniky lovu

Fishky - Profil | Pá 2.8.2013 12:07:21

Velrybář >> Zdeněk - >> Těch rozdílů je pár, ale jsou celkem zanedbatelné, začal bych tím, že položená nemá první ani druhou ligu, feeder ano. V položené tedy není mistr ani vicemistr, ve feederu ano. Položená má ale i své závody, říká se jim gulášovky a z principu se jich s oblibou účasní i feedraři či plavačkáři, kteří své soutěže sice mají, ale rádi si mezi obyčejními rybáři dokazují, jací jsou geroji :) V položené ti stačí 50 cm široké místo a pohodlně si na nich rozložíš pruty, ve feederu dáváš mnohdy pruty stranou a tak zabereš daleko víc místa. Při položené tě nebolí oči a nepotřebuješ být na 110% soustředěný, ve feederu je to jako při návštěvě očního, kdy otázka "hýbe se ti konec prutu" může přijít z nenadání a ihned musí následovat i reakce - jinak jsi bezrybka. Při lovu na položenou se nedíváš před sebe na vodu, ale sleduješ souseda vpravo či vlevo. Při položené můžeš chytat na průběžnou srkačku, ale je to podradná technika a mnoho lidí ji odsuzuje. Když obdobné poloviční krmítko navážeš na feeder, rázem se tomu nadává method feeder a je to IN technika. Při lovu na položenou ti stačí kýblík s obyč šrotem a balíček foukaček a zachytáš si krásně kapříky, na feeder potřebuješ spešl futro, co se složitě míchá a síto a posilovače a masňáky a divný vaky na futro, ale zachytáš si krásný plotice... ve zkratce by to asi tak bylo vše.

Sven - Profil | St 24.7.2013 13:55:21

Pstruh27 >> no tak jsem to s tím koncem nemyslel. Měl jsem na mysli jen km :-)
Bohužel žádného předšpičkového ani meziočkového ani jiného policajta nevlastním :-)
Když lehká položená, tak se splávkem nebo s lehkým swingrem vlastní výroby:-)

jircek - Profil | Út 6.8.2013 17:32:30

Zajda >> No to je prave o tom jakou technikou se rozhodnes chytat, pokud chytas na feedra nemuzes se k prutum otocit zady, ale v pripade kdyz to mas hozene pres pipaky, tak si to dovolit muzes :) Rybareni pro me neni jen o rybach, ikdyz delam vzdy maximum pro to abych neco chytil u vody je pro me spousta podnetu (nejen pruty), kteryma se rad zabyvam ...

Button - Profil | Pá 2.8.2013 23:39:23

Velrybář >> Zdeněk - >> k lovu na feeder potřebuješ prut ( feederový :) ) , navi samozřejmě ,vidlička, vlasec (šnůra),bižu, krmítko ( klecové , method- v dnešní době kdo nemá jako by nebyl :) ) , krmení , háček a něco na něj . To je základ ,pak jsou tu další věci -vedlejší. K lovu na položenou potřebuješ prut (na položenou teleskop,dělička) -rozdíl ,navi samozřejmě -shoda,vidlička-shoda,vlasec (šnůra)-shoda,bižu-shoda,krmítka (spirálové ,srkačky ale i klecové) dejme tomu že shoda, krmení-shoda, háček a něco na něj -shoda . To je základ ,pak tu jsou věci - vedlejší . Tak jaký je v tom rozdíl ? Z velké části v prutu v samotné detekci záběru kdy feederový prut je vlastně signalizátor samotný a u položené "něco" ( policajt ,hlásič , atd.) potřebuješ aby jsi mohl seknout . Nehledejte v tom vědu je to věc která podle mě vznikla z plavané a klasické položené takže spíš než rozdíl mezi nimi jde o vývoj těchto dvou technik kdy z nich byly utrženy dvě věci a to držet nástrahu u dna a klidně i v proudu na jednom místě a jemnost-citlivost které se jen málo co vyrovná . PS : Jinak podobným způsobem se chytalo dříve s teleskopama špičkou nahoru a nikdo tomu feeder neříkal .

mpmaik - Profil | Pá 2.8.2013 12:12:26

terminator >> Původně jsem chtěl napsat nějaký svůj názor, ale po přečtení všech příspěvků za posledních pár dní jsem si uvědomil že je to jako házet perly ........ :-)) Bude lepší když se vůbec nebudete pokoušet přijít na rozdíl , páč vzhledem k níže popsaným názorům na žádný nepříjdete ( nebo nepřijmete) a já bych se naprosto zbytečně unavoval psaním :-)))))))))))))))

KóĎA - Profil | Pá 2.8.2013 8:08:07

terminator >> ty jsi chytrý jako tatra bláta :-)

Slaneček - Profil | So 28.9.2013 21:40:18

Fishky >> A proč na feeder nemůžu chytat na klasický šrot a na foukačky? Já jako student kde mám na to žrádlo brát? já to dělám tak že dám komerčni směs, strouhanku,šrot a tak to jakoby ošidím. A chytám tak ryby taky..

venca1 - Profil | So 10.8.2013 19:18:14

mipa >> Ale no tak. Feeder je klasická položená bez policajta, i bez poměřování pinďoura.

Petan600 - Profil | So 10.8.2013 17:36:20

b_u_r_t_o_n >> Když dám čihátko před prut jsem na tom naprosto stejně jako Ty s fídrem.:-)

venca1 - Profil | So 10.8.2013 17:34:05

b_u_r_t_o_n >> Noční můry z toho mít nemusíš, a já nemám žádný problém. Ale potom ti musel ty žížaly z háčku sundat nějaký opatrný vodník, protože i 15cm okoun nebo karas ti to našponuje jako půlmetrový násaďák. :-)

marmyš - Profil | So 10.8.2013 12:48:45

Šámik >> Nemám silnější vlasec,používám jen přední vydličky,policajt je malý kroužek gumy,zaústění vlasce do proudu je téměř shodné s fídrem. Pruty nyní používám vláčáky 3 metry,daleko líp se mi nahazuje,jak s těma jemnými špičkami.

jircek - Profil | Po 5.8.2013 7:45:01

Slaneček >> Cert to vem, kaprarina, nebo klasika :) Vim, kam tim miris, ale klasikou je stale i ten zpusob, ktery zde popisuju, akorat za ten cas trochu vytuneny .. Resim tu princip, kdy po nahozu, nebo zavezeni cekas na jizdu a nemusis furt koukat na spicky..V dnesni dobe uz ma pomalu kazdy hlasice, takze v klidu muze vykecavat s prateli na rybach a byt pri tom k prutum otoceny zady .. Dalsi vec kterou mezi obema technikami porovnavam je jemnost sestav, napr. na feeder pouzivam navazce od 0.12 - 0.18 a hacky velikosti 6 - 10 z tenkeho dratu, tohle kdybych vrznul na sve kaprarske nadobicko, tak ryby vyrezavam, nebo lamu hacky a trham i samotnou sestavu ..

jircek - Profil | Ne 4.8.2013 21:45:55

Ahojte Ogari,
planoval jsem tady napsat dlouhy text k feedru a klasice, ale vubec se mi nechce vypisovat, tak to zkratim :)Hlavne me stve, ze sem tam tu vidim prispevek, ktery hani jednu, nebo druhou techniku, kterou zrovna dotycny nechyta a to je skoda, bo obe maji to svoje .. Obou technik se stale nemuzu nabazit, s klasikou jezdim na vypravy za velkymi kusy, kdy je potreba vyvazet, nebo hazet daleko a na zaber od velikana cekate dyl, kolikrat se jej ani nedockate..Feeder je pro me chytani na jemnoucke sestavy, ktere bych v zivote na klasiku navazat nemohl, samozrejme urcitou modifikaci by to slo, ale uz by to ztratilo kouzlo jemnosti..Rad tocim obe techniky, kdyz chvili chytam tou jednou, tak za chvili se mi styska po te druhe = zadna me tim padem nemuze omrzet - u me to funguje :)

cejar - Profil | Ne 4.8.2013 9:25:01

Nazdar pánové,
první fídr jsem si koupil ze zvědavosti a je fakt,že jsem si ho velice oblíbil.Hlavně proto,že můžu sedět na prdeli a nemusím vstávat ze židle abych pověsil na silon policajta.Ale taky se často stává,že pokud berou ryby opatrně,tak se fídrová špička často nehne,ale pokud nechám volný vlasec,ryba
ho opatrně napne a dost.Totéž jsem schopný sledovat na prutě s předšpičkovým lehoučkým policajtem a řekl bych,že je to často lepší.
V momentě,kdy se dává nástraha na vlas pod háček,nebo se používá srkačka se vzletným názvem
,,methodfeeder",ztrácí fajnovost fídrvercajku smysl.Ale stejně ho používám rád.Tož tak.Jara

siri - Profil | So 3.8.2013 13:18:09

Kruan - duvod zavrzenihodnosti srkacky je snad evidentni - a nesouvisi s tim, zda je prubezna ci jina - spociva v tom superpevnym spojeni hacku s krmelcem (a navic jeste v paru takovychto 'forpasu'...). Ta pevnost ma sve opodstatneni kvuli razovemu zatizeni nepruziciho materialu, kdyz ryba tak nakratko cuka hlavou, ale pri pevnosti vicenasobne vyssi, nez je spojeni se zbytkem udice neunosne zvysuje riziko, ze rybe zustane krmelec (navic s dalsi 'kotvou') viset u huby a prispendli ji k nejakemu bordelu, takze tam pojde.

Kruan - Profil | Pá 2.8.2013 11:51:01

koukam, že se to tady trosku zvrhlo, tak já to rozseknu...hlavní rozdíl mezi feederem a klasickou kaprařskou položenou je v tom, ze : " Fedeerem naplníš mrazák pomaleji, ale s mnohem větší zábavou při zdolávání " :)

terminator - Profil | Čt 1.8.2013 23:05:38

Velrybář >> Zdeněk - >> Sdílím tvůj názor že rozdíl je pouze v prutu. Každý čeká až se mu "špička" ohne jako luk a pak seká. Ta ryba tam už visí jako na každém jiném prutu. Je to prut hybrid, spodek kaprový a vršek plavačkový. Promyšlený marketingový tah, jinak by všichni dnes chytali dále na své pruty a co by se prodávalo. Nejde o cílený rybolov, nejde selektovat úlovek. A když už tam začínají dávat nástrahy pod háček, používat pípáky a pod. tak původní záměr ztrácí úplně smysl Je to móda a úplný nesmysl.

marmyš - Profil | St 24.7.2013 17:05:28

kolib >> Fídr je rybolovná technika,která má nějaké místo mezi technikami,ale je blbost mermomocí lovit fídrem sumce,úhoře,okouny.....

Pstruh27 - Profil | St 24.7.2013 14:04:29

Sven >> jasné - ved aj ja som to myslel vzdialenostne. Ja na stojáku vždy chytávam s 2 feedrami ale tak že s jedným sa bavím s pleskáčmi, ploticami, kapríkmi a 2 hodím bokom s 18 mm peletou ale boilies, niečo do PVA - takže pri tom 2 prúte tiež o feeder ani nejde - tá špička tam nehrá žiadnu rolu - bud je jazda alebo nie je. Na tom feedry si ale peknejšieho kapra pekne pozdolávam a je to super zážitok :-)

Sven - Profil | St 24.7.2013 13:33:35

Pstruh27 >> no jistě, to je v pořádku.
Souhlasím a tvůj názor ti nevyvracím.
Jen si myslím, že ani při propagaci své, oblíbené disciplíny, není třeba účelově zkreslovat argumenty.
Podotýkám, že mi rukama prošlo cca 20 feedrových prutů a mám s nimi odchytáno hafo prutohodin...
Ohebná špice je na řece bezesporu přínosem ale na stojáku její výhoda padá a "díky" velkému množství malých oček, je její použití spíše kontraproduktivní.
Kdybys nebydlel na druhém konci světa, dokázal bych ti to u vody :)

Sven - Profil | Út 23.7.2013 17:58:22

Pstruh27 >>tak to si jen myslíš...
Jak přišel k názoru, že na teleskop nelze použít slabší vlasec než 0,14 ?
http://www.mrk.cz/diskuse.php?id=655984&page=11
A proč nějaké klasické, spirálové krmítko, když mohu použit jakoukoli jinou, echt feedrovou montáž ?
Předšpičkový policajt nemusí mít vůbec žádný průvěs, jak se domníváš ale vlasec může být vypnutý stejně jako u feedru.
Neuvěříš ale "feedrovou špičku" si můžeš instalovat i na kaprák: http://www.mrk.cz/rybarska-videa.php?id=20724

Pstruh27 - Profil | Út 23.7.2013 11:18:19

Jedna vec je indikácia záberu feedrová špička vs. predšpičkoví policajt (číhatko) - myslím že rozdiel by si zistil veľmi rýchlo a to aj na tečúcej (pri použtí tuhších špičiek) aj stojatej vode - pri použití tých najjemnejších. Feedrová špička je rozhodne podstatne citlivejšia, jednoduchcšie a lepšie si vieš dopnúť vlasec a po záseku nemusíš zdolávať s policajtom na vlasci. A ochybujem že by si sekal zábery pri ktorých sa policajt zdvihne o 1 cm alebo menej - asi ťažko.
Pri kaprovom teleskope asi ťažko budeš môcť použiť 0,14 nádväzec alebo aj tenší.
Tiež do klasického špirálového krmítka môžeš namačkať nejaký šrot - do feedrového košíka si môžeš natlačiť len zátku z krmiva naplniť kukuricou, peletkami, kostnými červami a zas zaistiť krmivom.
Ja sa feedru venujem len okrajovo ale vo väčšine prípadov "klasikov" niekolkonásobne prechytám.

marmyš - Profil | Út 16.7.2013 14:33:43

jeden má páternoster,druhý samosek--asi se z vás brzy pos... Opakuji,mé tvrzení:páternoster je označení zátěže na konci a DVOU háčků do boku. Samosek je zařízení,které sekne při záběru prutem.

Fishky - Profil | Út 16.7.2013 13:36:17

carlos - 6.6.2005 9:48:52 >> jéééé, krásná diskuze. Uplynul nějaký ten pátek a srkačka má na feedru dokonce i honosný název. A jak je ten method feeder oblíbený, že jo? :))

Jarda Š. - Profil | Út 16.7.2013 13:13:18

ctvrtmile >> Třepačkou se obvykle nazývá něco jiného (lov z hladiny na koníka nebo jiný přírodní hmyz či umělou mušku s delším lehkým prutem při lovu drženým v ruce, kdy nástrahu spouštíš pod špičku tak, aby se třepala na hladině). Tomu, z čeho výrobou speciálních špiček vznikl dnešní feeder, se obvykle říká lov "na špicu".