Prut na velké kapry s gramáží 200-500 g?

Zdravím všechny!

Před pár lety jsem si koupil prut shimano AX Boat 270 XXH 2,7 metru s gramáží 200-500 g. A k tomu naviják Shimano Baitrunner 6500 se šňůrou na 68 kg. Byla to výbava na španělské sumce, kde jsem ale všehovšudy byl jednou a i přes životní úlovky sumce už se tam nechystám. Zrovna na tenhle prut mi tam ale záběr nepřišel, takže jsem nikdy neměl možnost odzkoušet "v boji" a tudíž moc neznám charakter akce prutu.

Nechce se mi téhle svalnaté sestavy zbavovat, takže chci k navijáku koupit druhou cívku a tam namotat šňůru 0,08 mm (12,5 kg), boilie navázce s kovanym háčkem cca 4-2 a tuhle sestavu používat na lov kaprů na vzdálenost max. 50 metrů od břehu. Jsem z 90 % plavačkář, ale rád bych měl nějaké fortelné náčiní jen na větší ryby - kapři a (s tou silnější pletenkou a větším hákem) sumci, nářadí, které rychle připravím, nahodím, dám raději FAKT VELKOU nástrahu, navnadím a... počkám. Když to přijde, tak to přijde... Většinou chytám jen na brko na jeden prut, tak proč nemít opodál ještě něco jen na velkou rybu, říkám si.

Otázka zní: není tohle náčiní i na velké kapry (co je pro mě velký kapr: nad 90 cm) až příliš drsné? Hlavně ten prut??? Nejsem prase a vždy dávám opravdu JEMNÉ ZÁSEKY, notabene vše chycené pouštím a podle toho se k rybě vždy chovám. Ale mám obavu, že tenhle prut je prostě vážně jen sumčák či spíš velkosumčák. Nevím, v takhle těžkém vercajku se zatím moc neorientuju, tohle byla prostě volba či spíše tip pro Španělsko. Ale jelikož chodím na revíry, kde není nouze o stulíky či různé větve, je jasné, že tam rybu prostě za žádnou cenu nesmím pustit a to si dle prostý logiky žádá nekompromisní nářadí.

Díky za vaše postřehy a zkušenosti z lovu velkých kaprů či větších sumců!!!

Colasrumem - Profil | Čt 3.5.2018 9:23:43

svaro >> :o)))))))

El Duffus - Profil | St 2.5.2018 16:08:43

Michalovec - >> jen zběžně jsem prolétl a tleskám ti, slušná krávovina, ale těch záběrů... :-))

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 15:26:46

Tak je to asi vyřešený...

Pro příležitostné nahození na sumce si ponechám tuto prutovou "obludnost" se šňůrou na těch 68 kg a Shim Baitem 6500.

Pro častější nahození na velké kapry a amury koupím třímetrový prut, cca třílibrák, připnu Shim Bait 6500 s cívkou, kde bude nějaký kvalitní monofil 0,35 mm.

Śňůru 0,08 si ponechám do foroty pravděpodobně na příležitostné vláčení, jak tady radil kolega. Na kapry by to prý nebyla dobrá volba (hrozí poranění).

Všem děkuju za účast v diskuzi. Už mám o této věci mnohem víc jasno :)

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 14:42:00

svaro >> Díky za radu. V zápěstí :))) No, ten prut není v zásadě až tak "betonový", ačkoliv ta gramáž vypadá teoreticky dost šíleně. Otevřeně se přiznávám, že nevím, jak táhne třeba 20kilový kapr, když si to namíří ke spadlému stromu, takže radši se sichruju nějakou rezervou.

Vláčkařský prut? V kombinaci s tou šňůrou 0,08 mm - tak? Ten i velkou rybu a se ňůrou asi spolehlivě vypruží. Po jaký garamáži a délce bych měl jít při takovýhle akci a specifikům tohohle mýho plánovanýho rybolovu?

svaro - Profil | St 2.5.2018 13:18:13

Nejako som nepostrehol - ktorá časť výbavy je pružná a má vypružiť výpady ryby? Prút to nebude, pletenka tiež nepruží - to chceš 90+ kapra vypružiť v zápästí? Alebo sa chceš spoľahnúť že to celé zvládne brzda navi? To budeš sklamaný
Použi vláčkarský UL prút, urobí ti rovnakú službu a ako bonus bude ohnutý až po rukoväť, takže pri zdolávaní budeš vyzerať husto...