Prut na velké kapry s gramáží 200-500 g?

Zdravím všechny!

Před pár lety jsem si koupil prut shimano AX Boat 270 XXH 2,7 metru s gramáží 200-500 g. A k tomu naviják Shimano Baitrunner 6500 se šňůrou na 68 kg. Byla to výbava na španělské sumce, kde jsem ale všehovšudy byl jednou a i přes životní úlovky sumce už se tam nechystám. Zrovna na tenhle prut mi tam ale záběr nepřišel, takže jsem nikdy neměl možnost odzkoušet "v boji" a tudíž moc neznám charakter akce prutu.

Nechce se mi téhle svalnaté sestavy zbavovat, takže chci k navijáku koupit druhou cívku a tam namotat šňůru 0,08 mm (12,5 kg), boilie navázce s kovanym háčkem cca 4-2 a tuhle sestavu používat na lov kaprů na vzdálenost max. 50 metrů od břehu. Jsem z 90 % plavačkář, ale rád bych měl nějaké fortelné náčiní jen na větší ryby - kapři a (s tou silnější pletenkou a větším hákem) sumci, nářadí, které rychle připravím, nahodím, dám raději FAKT VELKOU nástrahu, navnadím a... počkám. Když to přijde, tak to přijde... Většinou chytám jen na brko na jeden prut, tak proč nemít opodál ještě něco jen na velkou rybu, říkám si.

Otázka zní: není tohle náčiní i na velké kapry (co je pro mě velký kapr: nad 90 cm) až příliš drsné? Hlavně ten prut??? Nejsem prase a vždy dávám opravdu JEMNÉ ZÁSEKY, notabene vše chycené pouštím a podle toho se k rybě vždy chovám. Ale mám obavu, že tenhle prut je prostě vážně jen sumčák či spíš velkosumčák. Nevím, v takhle těžkém vercajku se zatím moc neorientuju, tohle byla prostě volba či spíše tip pro Španělsko. Ale jelikož chodím na revíry, kde není nouze o stulíky či různé větve, je jasné, že tam rybu prostě za žádnou cenu nesmím pustit a to si dle prostý logiky žádá nekompromisní nářadí.

Díky za vaše postřehy a zkušenosti z lovu velkých kaprů či větších sumců!!!

Tom - Tuk - Profil | Ne 6.5.2018 17:31:06

Kurňa napište ještě někdo radu, jsem posmutnělej...

Colasrumem - Profil | Čt 3.5.2018 9:23:43

svaro >> :o)))))))

Michalovec - Profil | Čt 3.5.2018 9:18:00

jeden3 >> Díky. Je to pro mě nová věc tyhle těžký vercajky. Tobě taky hodně štěstí u vody.

Michalovec - Profil | Čt 3.5.2018 9:16:52

El Duffus >> Nerozumím. To bude asi nějaká drzost...? ;)

Michalovec - Profil | Čt 3.5.2018 9:15:45

Fishky >> Jako na tu přívlač bez lanka je to kravina, takováhle šňůra?

El Duffus - Profil | St 2.5.2018 16:08:43

Michalovec - >> jen zběžně jsem prolétl a tleskám ti, slušná krávovina, ale těch záběrů... :-))

Fishky - Profil | St 2.5.2018 15:43:54

Michalovec >> hele šňůra 0,08 mm by ti prasknula už jen při pohledu na ni... takovou bych na tvrdý prut taky nedával ;-)

jeden3 - Profil | St 2.5.2018 15:30:22

Michalovec >> neni zac a at ti to jezdi :-)

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 15:29:07

jeden3 >> Myslel jsem si, že s návrhem úplně jednoduché udice pohořím. O. K., o tomhle už něco vím, takže nebude problém si dál nastudovat,co se kaprů týče. Díky.

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 15:26:46

Tak je to asi vyřešený...

Pro příležitostné nahození na sumce si ponechám tuto prutovou "obludnost" se šňůrou na těch 68 kg a Shim Baitem 6500.

Pro častější nahození na velké kapry a amury koupím třímetrový prut, cca třílibrák, připnu Shim Bait 6500 s cívkou, kde bude nějaký kvalitní monofil 0,35 mm.

Śňůru 0,08 si ponechám do foroty pravděpodobně na příležitostné vláčení, jak tady radil kolega. Na kapry by to prý nebyla dobrá volba (hrozí poranění).

Všem děkuju za účast v diskuzi. Už mám o této věci mnohem víc jasno :)

jeden3 - Profil | St 2.5.2018 15:25:50

Michalovec >> nooo...tak jednoduche to zase neni...pokud budes nahazovat,mel by jsi pouzit odhozove olovo,vetsinou se pouziva rychloobratlik se zavesem n a vymenu navazcu....nekdo jeste pouziva 0,5m tengstenu nad zatez(treba ja :-))) )....navazec z potahovane pletenky,ze ktere stahnes povlak jen tolik,co pouzijes na bezuzlove vazani+2-5cm k brocku...
ele to tu najdes i na obrazcich v kaprovych montazich
ciste fc navbazce pouzivam siceww take,ale ty pouzivam,kdyz chytam treba pop nade dnem
ono to neni tak jednoduche,navazec je s volbou mista lovu to nejdulezitejsi,co ti bud prinese rybu..nebo take krasne zero :-)
3m delicky 3lb mam od delphnimu a mam na ne uz i par peknych ryb a zadny problem,pritom zadna drahota-a zazitek pri zdolavani fakt bozi,treba ten skoro metrovy amur mi ukazal,co ten prut umi

freddys - Profil | St 2.5.2018 15:20:25

Michalovec >> Nejspíš nejlepší řešení, ani to nebude moc drahý, když se tomu nebudeš věnovat nějak extra. Já osobně na pletenky moc nechytám, nějak mi to nesedí. Vlasců je celá řada, to ti tu nějaký odborník poradí :-) nebo je zde plno diskuzí.

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 15:20:14

jeden3 >> Pletenka neztrouchniví, co? :))) Vláčení se věnuju jen občas. Teď už odbočím od tématu: i u takovýhle pletenky bych měl kvůli možnosti štičího záběru používat lanko???

Pro mě je to nová informace, že slabší šňůra může rybě natropit takovýhle věci a že monofil je lepší volba. Někomu jsou tyhle věci asi jedno, mně ne.

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 15:15:39

Fishky >> Díky. To je asi dost pravděpodobný. Fakt by to možná bylo jen o tom, co povolí dřív - jestli mý ruce a prut upustím do vody, nebo do nevydrží ta kapří tlamka. Obojí je zcela nepřípustný.

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 15:12:30

jeden3 >> Vidím to na třímetrák - často chodím chytat někam pod větve a do křovisek. Dlouhý náhozy také nejsou nic pro m, na druhou stranu nemám problém při zdolávání proběhnout klidně i nějakym větvovim, abych mohl rybu dobře vést třebas kolem nějaký překážky.

Oukej, poohlídnu se po nějaké 0,35 mm monofilce. Btw, dělám zpravidla jednoduché udice, takže v případě monofilu 0,35 mm nebudu ani dělat návazec - prostě kmeňák až k háčku, protože slabší vlasec či šňůrový návazec by v obou případě situaci jen zhoršil.

jeden3 - Profil | St 2.5.2018 15:02:46

Michalovec >> te tenke pletenky se nevzdavej..tak si ji nech na lehkou privlac,tam nehrozi,ze by se ryby pri nejakych brutalnich vypadech zranila
PS doufam,ze se do me pro zmenu pusti kolegove kaprari,ze tu hanim pouzivani pletenek :-))) je vevc kazdeho,kdo na co chyta,ja jen rekl svuj nazor :-)

Fishky - Profil | St 2.5.2018 15:01:24

Michalovec - >> zkus to dobře prodat a pak napsat jak bys rád chytal kapry a adekvátně k tomu by se dal vybrat i prut. 2,7 m bydlo s půlkilovou vrhačkou není dobré na kapra ani do zarostlých stromů, natož s pletenkou. Při takové sestavě by při záseku či zdolávání byla jediným pružným místem kapří tkán v tlamce... končilo by to fatálně a zdolávání by sis neužil.

jeden3 - Profil | St 2.5.2018 14:59:47

Michalovec >> nevim,kde chytas a tim padem nevim,jak dlouhy pruit si muzes na lovnem miste dovolit
vetsinou na kapry se pouziva 3,6m....univerzalni akce 3lb, navijak spise vetsi nez mensi..idealne s baitem-cenove privetive a celkem dobre ma treba Okuma
vyrobce prutu si zvol podle cenovky...ale treba levne pruty od delphinu by ti mohli vyhovovat v pohode
co se vlascu tyka..tech je mrak vyrobcu...ja treba na daleky odhoz preferuji FOX-treba tadyhttps://www.tropicliberec.cz/vlasec-fox-exocet-mono​-trans-khaki-1000m/ fakt to s nim dobre leta,
naproti tomu na daleke zavozy pouzivam nejradeji shimano treba tady https://www.tropicliberec.cz/vlasec-shimano-techniu​m-pb/
hacky ma kazdy oblibene ruzne,na ktere neda dopustit,ja uz pouzivam v kaprarine jen dva vyrobce-korda a fox

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 14:57:03

freddys >> Zatím to vypadá tak, že si ponechám prut sumčák na sumce a na ty kapry nasaju něco úplně jiného (prut). Shim Baitrunner holt bude pendlovat mezi dvěma pruty. Kdyby tu náhodou někdo měl k 6500 náhradní cívku, koupím :) Teď si ještě lámu s tím, jestli namísto té 0,08 mm pletenky nevzít nějaký kvalitní monofil. Aneb jak psal kolega níže, ty tenký pletenky nejsou k rybám moc šetrný...

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 14:51:43

jeden3 >> Díky za radu. Já krom UL plavačky nesekám skorou žádnou rybu, spíš jen "přizvednu prut". Ale jsem vděčný za připomenutí :)

S tou slabší pletenkou a možností pořezání ryby - to jsem netušil. U toho sumce mám šňůru tlouštky provázku, takže to je asi fakt jiná. Tak to mě netěší... asi dám pletenku do bazaru a vezmu nějaký fluorkarbon. Jaký bys doporučil? Průměr, délku a třebas i značku. Aby to byla fakt kapří i amuří tutovka vzhledem k tomu prutu, který doporučuješ. Jinak chytám vždy max. na 50 metrů, nemám rád chytání na dálku a zavážení se nějak apriorně vyhýbám.

Třílibrák kolem tří metrů. Píšu si.

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 14:42:00

svaro >> Díky za radu. V zápěstí :))) No, ten prut není v zásadě až tak "betonový", ačkoliv ta gramáž vypadá teoreticky dost šíleně. Otevřeně se přiznávám, že nevím, jak táhne třeba 20kilový kapr, když si to namíří ke spadlému stromu, takže radši se sichruju nějakou rezervou.

Vláčkařský prut? V kombinaci s tou šňůrou 0,08 mm - tak? Ten i velkou rybu a se ňůrou asi spolehlivě vypruží. Po jaký garamáži a délce bych měl jít při takovýhle akci a specifikům tohohle mýho plánovanýho rybolovu?

freddys - Profil | St 2.5.2018 14:39:27

Michalovec >> Není zač, občas se tam najdou opravdu pěkný pruty za pár korun. Ten sumcák asi bude hodně tvrdej, s tou pletenkou by to nebyl dobrý nápad...a hlavně kdybys prut chtěl někdy používat i na odhoz, tak s 2,7 m dlouhým prutem určeným na lov ze člunu by si moc daleko nenahodil...

jeden3 - Profil | St 2.5.2018 14:37:36

Michalovec - >> tak hlavne,velci kapri se nesekaji...potom,takle sestava je opravdu moc tvrda..budou ti kapri padat...za dalsi,nejsem priznivcem pletenky na zadnou vetsi rybu,protoze se o ni pri uniku poreze..snad jedine u sumcu,ale tam uz sebpouzivaji jine prumery. Radsi bych koupil origo levny kaprak s dobrou zdolavaci akci..na 50m ti bohate staci 3lb a klidne 3m dlouhy

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 14:33:02

Paul van Drax >> Díky za radu. Je pravda, že často bych s tím na těch 5-10 metrů taky chytal, možná i někde u větví. A při tomhle způsobu asi nebude ta šňůra 0,08 mm dostačovat, v kombinaci s tvrdým prutem by asi hodně rychle něco odešlo. Nu, počkám na další názory a uvidím. Kdyžtak si sumčák ponechám jen na občasnou sumcařinu a Baita příležitostně přehodím na něco víc soft.

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 14:26:52

freddys >> Díky za radu. Vypadá to jako řešení.

Michalovec - Profil | St 2.5.2018 14:26:20

chendler >> To máš úplně jednoduchý - právě proto se chci nejdřív poradit s lidma, který už zkušenosti mají :)

svaro - Profil | St 2.5.2018 13:18:13

Nejako som nepostrehol - ktorá časť výbavy je pružná a má vypružiť výpady ryby? Prút to nebude, pletenka tiež nepruží - to chceš 90+ kapra vypružiť v zápästí? Alebo sa chceš spoľahnúť že to celé zvládne brzda navi? To budeš sklamaný
Použi vláčkarský UL prút, urobí ti rovnakú službu a ako bonus bude ohnutý až po rukoväť, takže pri zdolávaní budeš vyzerať husto...

Paul van Drax - Profil | St 2.5.2018 13:06:20

Já bych se toho nebál, akorát bych použil určitě silnější šňůru než osmičku. Kdysi jsem chodil na kapry mezi popadané stromy, kde se chytalo max na 5 metrů a ideální sestava byla starý sumcový plný laminát a 0,55mm vlasec (kvůli průtažnosti oproti šňůře, brzda samozřejmě na krev).

freddys - Profil | St 2.5.2018 13:05:40

Michalovec - >> Ten prut na kapraření není vhodný (jako samozřejmě, chytat se s tím asi dá, jako se vším), ještě k tomu kdybys to nakombinoval s tenkou pletenkou. Kup si něco tady v bazaru a máš klid, naviják je ok. Aktuálně tam jsou minimálně tři použitelný pruty do 1500.

chendler - Profil | St 2.5.2018 12:47:37

A kdyz ctu tvuj komentar....mam radeji rybareni,abych usetril rybe hacek...nebo jak to tam je (v podstate aby jsi ji neublizil)a pak tady resis tohle...

chendler - Profil | St 2.5.2018 12:44:18

Mel by jsi prehodnotit logiku. Tohle vsechno co tady pises,nema s kaprem nic spolecneho. Srovnavat to se sumcem,to je uplne mimo logiku. Pokud chces chytat na sumcove naradi kapry,tak to neres a chytej na trubku,bude to naprosto stejne. Jak pro rybu,tak pro tebe.

Tom - Tuk - Profil | St 2.5.2018 12:40:06

A šup s diskusí do oblíbených, tady bude sranda... =) T.